ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Το μετατρέπουν σε στυλοβάτη του τζόγου

Σε στυλοβάτη του χρηματιστηριακού τζόγου αναδεικνύεται το «ελλειμματικό» - κατά την κυβέρνηση - ΙΚΑ, με τη συγκρότηση του πρώτου Μεικτού Αμοιβαίου Κεφαλαίου ύψους 310 εκατομμυρίων ευρώ (105 δισ. δραχμές), η διαχείριση του οποίου ανατίθεται στην ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Με την απόφαση αυτή που πήρε την περασμένη εβδομάδα η Διοίκηση του Οργανισμού, υλοποιείται ουσιαστικά η κυβερνητική πολιτική περί «ενεργητικής διαχείρισης των αποθεματικών του ΙΚΑ», ενώ στην ουσία με τις εισφορές των εργαζομένων τα μόνα συμφέροντα που στηρίζονται «ενεργητικά» είναι αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ετσι ενώ το ΙΚΑ είναι «φτωχό» για να δίνει ανθρώπινες συντάξεις, αποδεικνύεται γαλαντόμο, όταν πρόκειται να ενισχύσει τους καπιταλιστές και τους «θεσμούς τους».

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Ιδρύματος επαίρεται ότι - με την έγκριση του πρώτου αμοιβαίου κεφαλαίου - το «ΙΚΑ αναλαμβάνει τον κυρίαρχο θεσμικό του ρόλο στην κεφαλαιαγορά», την ίδια στιγμή που οι πραγματικά κυρίαρχοι της κεφαλαιαγοράς, βιομήχανοι και επιχειρηματίες, ξεζουμίζουν τους εργάτες, αιμοδότες του ΙΚΑ, με τα μεροκάματα πείνας και συντάξεις που λίγο απέχουν από το να είναι προνοιακά βοηθήματα.

Επιπλέον η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΙΚΑ ισχυρίζεται ότι «η συγκυρία στην ελληνική και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές δημιουργεί ευκαιρίες». Δε μας λέει βέβαια ποιοι θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες, αλλά και ποιο θα είναι το όφελος για τους ασφαλισμένους, όταν είναι γεγονός ότι «αυτή η συγκυρία» σημαίνει απώλεια των οικονομιών όχι μόνο των μεμονωμένων «μικροεπενδυτών», αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Το μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο του ΙΚΑ αποτελείται από ομόλογα τριετούς, πενταετούς δεκαετούς και εικοσαετούς διάρκειας και η αξία τους ανέρχεται στα 223,4 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης 31,5 εκατ. ευρώ είναι η αξία των μετοχών που αγοράστηκαν από εταιρίες όπως το «Αλουμίνιον της Ελλάδος», η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών κ.λ.π. Στα 44,1 εκατ. ευρώ ανέρχεται η τρέχουσα αξία των μεριδίων στα αμοιβαία κεφάλαια που εξαγοράστηκαν και τα μετρητά σε 10,8 εκατ. ευρώ.

Μέσα στα γενικότερα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης κινείται και η προτροπή του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη μετατροπή τους από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, όπως προβλέπει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σε επιστολή του ο υφυπουργός ενημερώνει για τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος στα ταμεία ειδικά των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που έχουν κλάδο πρόνοιας, να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και καλεί τα Διοικητικά τους Συμβούλια να αποφασίσουν σχετικά.

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Απεργούν σήμερα στον κόμβο Χαλανδρίου

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία ΑΛΤΕ, στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού στο Χαλάνδρι, πραγματοποιώντας την προειδοποίηση - που είχαν απευθύνει στην εταιρία από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχαν πραγματοποιήσει την πρώτη απεργιακή κινητοποίησή τους - ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι των άλλων εταιριών στον ίδιο κόμβο θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας για τους ίδιους λόγους.

Κύρια αιτήματα των εργαζομένων, έτσι όπως αυτά διατυπώνονται στην ανακοίνωση που προσυπογράφουν έξι σωματεία στο χώρο των κατασκευών (Συνδικάτο Οικοδόμων, Πανελλήνια Ενωση Χειριστών - Λιπαντών - Εκσκαφέων Γερανών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων), είναι η άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους, μελών της Εργοταξιακής Επιτροπής, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, πενθήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

ΙΚΑ ΓΙΑ ΑμΕΑ
Συνοπτικά στοιχεία μακριά από τις ανάγκες

Συνοπτικά στοιχεία που μπορεί να δίνουν την αίσθηση διευρυμένων παροχών προς τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), αλλά χωρίς συγκρίσεις με τις πραγματικές ανάγκες, ανακοίνωσε αιφνιδίως το ΙΚΑ. Τα στοιχεία περιορίζονται στα οικονομικά δεδομένα που παρέχει το ΙΚΑ, χωρίς να μπαίνει στον κόπο της σύγκρισης με τα δεδομένα της λεγόμενης αγοράς, όσον αφορά δραστηριότητες που δεν καλύπτει λόγω ελλείψεων το ίδιο το Ιδρυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα Κέντρα Παιδοψυχικής Υγιεινής ΙΚΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προσήλθαν το 2001 5.440 νέες περιπτώσεις για διάγνωση και θεραπευτική αγωγή, ενώ 8.646 παλιές περιπτώσεις συνέχισαν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Εκείνο, πάντως, που βασανίζει τους ασφαλισμένους, που τα παιδιά τους έχουν ανάγκη παρακολούθησης, είναι η μεγάλη έλλειψη παρόμοιων κέντρων. Ετσι, αρκετοί καταφεύγουν σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να πληρώνουν σημαντικά ποσά, καθώς μια συνεδρία, λόγου χάρη, εργοθεραπείας κοστίζει το λιγότερο 8 ευρώ και το ΙΚΑ καλύπτει μόνον 1,23 ευρώ. Επίσης, μια συνεδρία λογοθεραπείας κοστίζει 30 - 60 ευρώ και το ΙΚΑ καλύπτει μόνον τα 9,68 ευρώ και, βεβαίως, μέχρι μια ορισμένη ηλικία.

Αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση ότι καταβλήθηκαν το 2001 914.672 ευρώ για 218 παιδιά με βαριά αναπηρία που βρίσκονται σε ιδιωτικά άσυλα, όπου η δαπάνη που καταβάλλει το ΙΚΑ ανέρχεται ημερησίως σε 24,94 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο νοσήλιο στα επιδοτούμενα από το κράτος άσυλα είναι το μισό (11,71 ευρώ).

Ακόμα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

  • Οτι λειτουργούν θεραπευτικό και αποκαταστασιακό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες στις κατά τόπους μονάδες του ΙΚΑ.
  • Αγωγή εκπαίδευσης ή επιμέλεια ή περίθαλψη νοητικώς ή δυσπροσάρμοστων παιδιών ασφαλισμένων σε διάφορα θεραπευτήρια.
  • Το 2001 1.802 παιδιά, χαμηλόμισθων μητέρων, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με κοινωνικά προβλήματα βρήκαν φροντίδα σε 21 παιδικές στέγες συμβεβλημένες με το Ιδρυμα.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά στοιχεία, αναφέρεται ότι καταβλήθηκαν για 4.680 παιδιά 71.859,15 ευρώ για θεραπείες, 1.575.894,80 ευρώ για ταξί και για διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς 261.133,08 ευρώ. Για 536 παιδιά σε μη συμβεβλημένα ειδικά Ιδρύματα καταβλήθηκαν για τροφεία 824.072,45 ευρώ και για 1.685 παιδιά σε συμβεβλημένα Ιδρύματα 1.839.845,89 ευρώ.

Τέλος, για τους ενήλικες, το ΙΚΑ αναφέρει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί του Ιδρύματος υποδέχτηκαν 3.900 νέες περιπτώσεις, και - όπως υποστηρίζει - 430 αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης

Σύσκεψη με θέμα «Τρία χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ. Συμπεράσματα και προοπτικές», θα πραγματοποιηθεί, στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνδικαλιστών Νομού Ηρακλείου, που οργανώνει και τη σύσκεψη, καλεί τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να παλεύουν και να αγωνίζονται με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη. Να πολλαπλασιάσουν τις δυνάμεις που διαλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης, με αυτή την πολιτική που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα τη ζωή του εργαζόμενου. Να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Οι γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) της Χαλκιδικής, αντιδρώντας στην περικοπή των εφημεριών, που αποφάσισαν ο διοικητής του νοσοκομείου και του οικείου ΠεΣΥ, με γνώμονα τη μείωση των σχετικών κονδυλίων.

Ετσι, οι γιατροί πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.), εναλλασσόμενα, σε όλες τις υγειονομικές μονάδες του Νομού, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Από τις 14 Ιούνη 2002 που πάρθηκε η απόφαση περικοπής των κονδυλίων, οι γιατροί πραγματοποιούσαν απλήρωτες εφημερίες, ώστε να μην αναστατωθούν οι συνθήκες περίθαλψης κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια και από τις 10 Ιούλη 2002, προχώρησαν σε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Σαν έσχατο μέσο για την εξασφάλιση των απαραίτητων όρων λειτουργίας του Νοσοκομείου, την περασμένη βδομάδα, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους όλα τα μέλη του επταμελούς Επιστημονικού Συμβουλίου και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ