ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΛΕΪ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Ψάχνει... γαλλικό κλειδί

Με στόχο να κατακτήσει δύο νίκες κόντρα στην Ιαπωνία προκειμένου να μπορεί να ελπίζει στο... θαύμα της πρόκρισης (έστω και σε θεωρητικό επίπεδο) στη φάση των «8» του «Γουόρλντ Λιγκ», η Εθνική μας ομάδα των ανδρών αναχώρησε χτες από τη Γαλλία για τη χώρα του «Ανατέλλοντος ηλίου». Οι διεθνείς μας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα δώσουν δύο αγώνες με το συγκρότημα της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της διοργάνωσης και σε περίπτωση που επιτύχουν δύο νίκες ευελπιστούν σε διπλή νίκη της Γαλλίας επί της Γιουγκοσλαβίας, ούτως ώστε να ελπίζουν στην πρόκριση. Στο Δ' όμιλο, όπου συμμετέχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η Γαλλία προπορεύεται με 18 βαθμούς, μπροστά από τη Γιουγκοσλαβία που ακολουθεί με 17. Η χώρα μας έπεται με 15 και η Ιαπωνία έχει 10 βαθμούς. Πάντως, η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να μην είχε βρεθεί σ' αυτή τη δυσάρεστη θέση, αφού στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του «Γουόρλντ Λιγκ», η προσπάθεια των Ελλήνων παιχτών για την κατάκτηση δύο νικών που θα την έφερναν μια... ανάσα από τα τελικά της Βραζιλίας, ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Συγκεκριμένα, οι διεθνείς μας, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους επικράτησαν περισσότερο εύκολα του αναμενομένου εκτός έδρας επί της εθνικής Γαλλίας με 3-1 (25-20, 25-17, 17-25, 26-24) δίνοντας την εντύπωση πώς διαθέτουν ένα σύνολο ικανό για όλα και ότι η πρόκριση είναι στο χέρι τους. Ωστόσο, οι παράγοντες που οδήγησαν την Εθνική μας στη σπουδαία επιτυχία της πρώτης αναμέτρησης με τους «τρικολόρ», δε λειτούργησαν στο δεύτερο παιχνίδι. Εκεί οι Γάλλοι παρουσιάστηκαν περισσότερο «διαβασμένοι», καθώς ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στα «ατού» του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος που ήταν το σερβίς και το μπλοκ και πήραν τελικά εύκολα τη νίκη με 3-0 (25-21, 25-21, 25-23), ψαλιδίζοντας σημαντικά τα όνειρα της Εθνικής μας.

  • Στη Νάουσα βρίσκεται η εθνική μας ομάδα των γυναικών, προκειμένου να συνεχίσει την προετοιμασία της έως τις 9 Αυγούστου.
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
«Χάλκινα» κορίτσια

Στο τρίτο σκαλοπάτι στον κόσμο βρέθηκε το ελληνικό δίδυμο στο μπιτς βόλεϊ

Sportidea

Στο τρίτο σκαλοπάτι στον κόσμο βρέθηκε το ελληνικό δίδυμο στο μπιτς βόλεϊ
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο «ΟΠΕΝ» του Παγκόσμιου Σιρκουί, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ανέβηκε το κορυφαίο γυναικείο δίδυμο του ελληνικού μπιτς βόλεϊ. Οι Βάσω Καραντάσιου και Εφη Σφυρή, αν και ξεκίνησαν την προσπάθειά τους στη διοργάνωση με στόχο την είσοδό τους στην «16άδα», τελικά όχι μόνο κατάφεραν να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο, επικρατώντας στο μικρό τελικό των Ολλανδέζων Λέενστρα/ Κάνταϊκ με 2-0, αλλά όπως υποστήριξαν ίσως έπαιρναν ακόμα ψηλότερη θέση, αν δεν τις... εμπόδιζε ο Ελληνας διαιτητής, ο οποίος σε κρίσιμο σημείο του ημιτελικού με τις Αμερικανίδες ΜακΠικ και Γιανγκς ακύρωσε πόντο των Ελληνίδων, δίνοντας άουτ. «Αν είναι δυνατό να δίνεται ένα τέτοιο σφύριγμα και μάλιστα μέσα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έχει ξαναγίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά η Εφη Σφυρή. Ωστόσο η ικανοποίηση και των δύο αθλητριών για την κατάκτηση του χάλκινου ήταν έκδηλη. Χαρακτηριστικά η Βάσω Καραντάσιου είπε: «Είμαι ευτυχισμένη. Το γεγονός ότι παίξαμε εντός έδρας μας βοήθησε πάρα πολύ. Δεν το περιμέναμε. Ο στόχος ήταν η 16η θέση».

Σημειώνεται ότι το χάλκινο μετάλλιο χάρισε στο ελληνικό «δίδυμο» μια αλματώδη άνοδο στην παγκόσμια κατάταξη, αφού από την 46η βρέθηκε στην 23η. Οι «χρυσές» του «Γουόρλντ Λιγκ» Αμερικανίδες ΜακΠικ και Γιανγκς βρίσκονται στην 3η θέση, ενώ οι «αργυρές» της διοργάνωσης Αυστραλέζες Κουκ και Ποτχόρστ στην 2η.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Στο τρίτο σκαλοπάτι

Την εδραίωσή του στους κορυφαίους «φινίστες» του κόσμου, πέτυχε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, αφού για τρίτη συνεχόμενη φορά κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κατηγορίας «ΦΙΝΝ» την 3η θέση. Ο Ελληνας ιστιοπλόος μετά τις διοργανώσεις της Αγγλίας και των ΗΠΑ, κατάφερε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σαρωνικό να ανέβει στο βάθρο, με 42 βαθμούς ποινής, αποδεικνύοντας πώς ο «καλός καπετάνιος, στις φουρτούνες φαίνεται». Ο πρωταθλητής μας, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε εντυπωσιακά στη διοργάνωση δεν έτυχε ανάλογης συνέχειας, με αποτέλεσμα να μείνει αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Ομως, δεν το έβαλε κάτω και με υπερπροσπάθεια κάλυψε το χαμένο έδαφος και πήρε τελικά το χάλκινο μετάλλιο. Το χρυσό κατέκτησε ο Βρετανός Μπεν Εϊνσλι με 19 βαθμούς ποινής, ενώ δεύτερος αναδείχτηκε ο Πολωνός Ματέους Κουσνιέρεβιτς με 37.

Εκτός όμως από τον Παπαθανασίου, σημαντική επιτυχία σημείωσε για τα ελληνικά χρώματα και ο νεαρός Βύρωνας Κοκκαλάνης, ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας κατηγορίας «Μιστράλ», που διεξήχθη στο Οκλεϊ Αϊλαντ του Καναδά, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Την πρώτη θέση πήρε ο Αυστραλός Τομ Ασλεϊ και την τρίτη ο Σουηδός Σενούκ.

  • Την 5η θέση στο «ανοιχτό» Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα «Λάιτινγκ», που πραγματοποιήθηκε στο Κέμι της Φινλανδίας, πήρε το ελληνικό πλήρωμα των Α. Στεφανίδη, Α. Πατενιώτη, και Γ. Μπαλτόπουλου, ενώ οι Α. Βάσιλας, Χ. Καφετζιδάκης και Λ. Δέδες αναδείχτηκαν 13οι. Στο μεταξύ, πολύ καλή παρουσία είχε στο «ανοιχτό» Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «Λέιζερ - Ραντιάλ» που έγινε στο Οντάριο του Καναδά ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο οποίος πήρε τη 12η θέση ανάμεσα σε 105 σκάφη.
  • Μέτρια ήταν η εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι αθλήτριές μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «Ινγκλινγκ» που ολοκληρώθηκε στη Ζυρίχη. Συγκεκριμένα, το πλήρωμα με τις Κ. Γιακουμίδου, Σ. Χατζηλιάδου και Ε. Δημητρακοπούλου πήρε την 29η θέση, ενώ το έτερο ελληνικό πλήρωμα των Φ. Λαζάρου, Ε. Ματζαράκη και Μ. Χιονά αναδείχτηκε 33ο.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΩΦΩΝ
Στην κορυφή του κόσμου

Σπουδαία επιτυχία παγκοσμίου επιπέδου σημείωσε η εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών που κατέκτησε την κορυφή του κόσμου παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθηκε στη Νέα Σμύρνη. Η εθνική μας στον τελικό επικράτησε των ΗΠΑ με 93-83 δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους 2.000 που παραβρέθηκαν στον αγώνα, να πανηγυρίσουν δεόντως την επιτυχία των Ελλήνων παικτών. Αλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης οι διεθνείς μας είχαν δείξει... τα δόντια τους αφού σε έξι παιχνίδια που μεσολάβησαν μέχρι τον τελικό δε γνώρισαν την ήττα. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η δεύτερη σημαντική επιτυχία της εθνικής μας ομάδας κωφών αφού πριν δυο χρόνια είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο τεχνικός της ομάδας, Διονύσης Γαζής, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας μετά τη νίκη επί των ΗΠΑ, δήλωσε: «Μίλησε η ελληνική ψυχή. Στο 62-62 οι Αμερικανοί έκαναν τέσσερα λεπτά να βάλουν καλάθι. Εκεί είπα τούς νικήσαμε. Δεν τους φοβηθήκαμε. Παίξαμε με το παιχνίδι τους γι' αυτό και τους κερδίσαμε» τόνισε ο Ελληνας προπονητής.

Το χάλκινο οι γυναίκες

Στα βήματα των ανδρών βάδισε και η εθνική γυναικών στο αντίστοιχο πρωτάθλημα κωφών αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας στο μικρό τελικό της διοργάνωσης στην Ουκρανία με 73-50.

Εθνική νέων: Δύσκολη αποστολή

Αρκετά έχει δυσκολέψει ο στόχος της πρόκρισης στα προημιτελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Κάουνας της Λιθουανίας. Οι δυο ήττες από Ιταλία και Γιουγκοσλαβία έφεραν σε δύσκολη θέση το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πλέον θέλει μόνο νίκη στα δυο εναπομείναντα παιχνίδια για να πάρει το εισιτήριο για την τετράδα. Η αρχή για την εθνική μας γίνεται σήμερα που κοντράρεται με τη Σλοβενία (17.30) και παρά το δύσκολο της αποστολής, στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος υπάρχει η αισιοδοξία ότι τελικά η πρόκριση στην οκτάδα της Ευρώπης δε θα χαθεί.

ΠΟΛΟ
«Νταμπλ» στη Βραζιλία

Με νίκη, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη φάση των «8» του «Γουόρλντ Λιγκ» της ΦΙΝΑ, η Εθνική μας ομάδα των ανδρών. Συγκεκριμένα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε στη 2η αναμέτρηση στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με 12-8 (4-3, 3-3, 3-1, 2-1), διπλασιάζοντας έτσι της νίκες του επί της «σελεσάο» στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Στο πρώτο παιχνίδι οι διεθνείς μας είχαν νικήσει με 6-4 (2-1, 1-0, 2-3, 1-0). Σημειώνεται ότι η Εθνική μας αν και πήρε την τρίτη θέση στον Α' όμιλο, έχει προκριθεί στο «φάιναλ φορ» του «Γουόλντ Λιγκ» σαν διοργανώτρια (01-04/08, Πάτρα). Το εισιτήριο για τους «4» πήραν επίσης η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Ρωσία.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους κατέκτησε ο Ηρόδοτος Γιωργαλάς, κατά τη διάρκεια των Αγώνων της Κοινοπολιτείας που διεξάγονται στο Μάντσεστερ. Ο Κύπριος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, στον τελικό του αγωνίσματος συγκέντρωσε 9.462 βαθμούς και μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Σκωτσέζο Στιβ Φριού που συγκέντρωσε τους ίδιους βαθμούς. Στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος, ο Ανδρέας Κούσιος ήταν 7ος με 9.075 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ