ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
Αρπάζει χώρους του Περάματος ο ΟΛΠ!
  • Συνεχίζει τις επεκτάσεις των εγκαταστάσεών του. Αποθηκεύει κοντέινερς ακόμη και σε χώρους δημοτικών αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων
  • Αγωνιστικό συναγερμό σημαίνει ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του «Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ» για την αρπαγή ζωτικών χώρων της πόλης του Περάματος και τη μετατροπή τους σε χώρο αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς)! Οι εγκληματικοί σχεδιασμοί του ΟΛΠ σε βάρος των κατοίκων της πόλης τέθηκαν σε εφαρμογή προχτές Κυριακή ξημερώματα όταν σαν κλέφτες άνθρωποι του Οργανισμού τοποθέτησαν 20 κοντέινερς στον παραλιακό χώρο του Αρμού εκεί ακριβώς όπου από το δήμο έχουν διαμορφωθεί αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι πολιτισμού και αναψυχής! Ταυτόχρονα, αυτή η ενέργεια του ΟΛΠ προαναγγέλλει και χτύπημα σε βάρος της ναυπηγοεπισκευής, καθώς ο χώρος του Αρμού συνορεύει με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την οποία η κυβέρνηση έχει βάλει στο «μάτι»!

Να σημειωθεί ότι η μάχη του Δήμου Περάματος, με τον ΟΛΠ τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλιμακωθεί. Οι Περαματιώτες με σκληρούς αγώνες που έδωσαν, έχοντας μπροστάρη τον δήμαρχό τους Γιάννη Πατσιλινάκο, έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από τα νύχια του ΟΛΠ το χώρο του Αρμού, ο οποίος άλλωστε τους ανήκει δικαιωματικά. Από την άλλη ο Οργανισμός, λειτουργώντας ως «πλασιέ» των πολυεθνικών έχει σχεδιάσει στο χώρο αυτό κατασκευή και τρίτης προβλήτας που θα αποτελέσει έναν ακόμα σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πόλη και το περιβάλλον της. Επιπλέον, ανάλογες είναι οι βλέψεις του Οργανισμού και για το χώρο της Ζώνης.

Χτες το μεσημέρι ο δήμαρχος της πόλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Θεοφάνη, ο οποίος εντείνοντας την πρόκληση απάντησε ότι τοποθετήθηκαν τα κοντέινερς για την ασφάλεια του χώρου! Μετά και από αυτή την απάντηση ο δήμος έχει ήδη αρχίσει να σημαίνει στην πόλη αγωνιστικό συναγερμό. Με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει προς το λαό του Περάματος ότι ο ΟΛΠ «επέλεξε την οδό της μετωπικής σύγκρουσης». Καταγγέλλει την ενέργεια του Οργανισμού ως «παράνομη, αυθαίρετη και πρωτοφανή» που αποδεικνύει ότι «όχι μόνο δε σέβεται τους κατοίκους αυτής της πόλης, αλλά με περίεργες μεθοδεύσεις και χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπαθεί να συνεχίσει τους επεκτατικούς του σκοπούς σε βάρος του Περάματος (κατασκευή τρίτης προβλήτας - καταστροφή για καρνάγια και κλάδο ναυπηγοεπισκευής)».

Υπογραμμίζεται δε ότι η εταιρία ΟΛΠ ΑΕ επιχειρεί να αρπάξει τη γη του Περάματος αντί «να τηρήσει τις υποσχέσεις της με το να ανοίξει την είσοδο και έξοδο των οχημάτων των εταιριών πετρελαιοειδών από την παραλιακή της οδό, όπως έχει υποχρέωση και να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες και παραλείψεις της προς την πόλη». «Αυτή όμως η προκλητική και ύποπτη παρέμβαση - συνεχίζεται - δε θα μείνει αναπάντητη. Από σήμερα κιόλας ο δήμος και οι κάτοικοι του Περάματος θα αποδείξουν και πάλι ότι ξέρουν ν' αγωνίζονται, να διεκδικούν και να υπερασπίζουν τα κεκτημένα τους. Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα δώσουν ένα ακόμα καλό μάθημα σε αυτούς που θέλουν να ορίσουν την τύχη της πόλης μας χωρίς εμάς».

Υπόθεση όλων ο αγώνας για τη δημόσια Υγεία

Με εκπροσώπους της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

Την ανάγκη θεσμικής συμμετοχής του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη χάραξη και άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της δημοτικής Κίνησης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες αντιπροσωπεία της δημοτικής Κίνησης με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΘ, συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας και διαρκώς οξύνονται, με πρώτα θύματα τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή τους πολίτες. Καταγγέλθηκε ότι ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών, σήμερα, γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του δημόσιου. Οι γιατροί αναφέρθηκαν στην πολιτική απαξίωσης της δημόσιας και δωρεάν Υγείας σε όλες τις βαθμίδες και σημείωσαν την αναγκαιότητα στήριξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ώστε και οι άλλες βαθμίδες να επιτελέσουν ανεμπόδιστα το κλινικό και πανεπιστημιακό τους έργο.

Καταγγελτικός ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νικολαΐδης: «Καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας. Νοιάζονται μόνο για το πώς θα ελέγχουν την κατάσταση. Προτίμησαν να τα βάλουν με τους γιατρούς, όταν γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι είναι άνθρωποι του μεροκάματου. Δείτε τους γιατρούς του ΙΚΑ. Από τους 7.500 οι 5.500 είναι συμβασιούχοι».

Ο κ. Βέργουλας, μέλος του ΔΣ, μίλησε για την ανάγκη διπλασιασμού των δαπανών που δίνονται από τον προϋπολογισμό για την Υγεία, προκειμένου να στηριχτεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, η νοσοκομειακή κλπ., και παράλληλα να διαμορφωθούν αμοιβές ικανοποιητικές για τους γιατρούς.

Στην πρόσφατη απόφαση του ΙΣΘ να ζητήσει την υποχρεωτική παρουσία γιατρού σε όλους τους χώρους δουλιάς, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε εκατόμβες θυμάτων, αναφέρθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

«Θεωρούμε ότι η ΤΑ δεν μπορεί να είναι θεατής των όσων συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας. Πρέπει να έχει λόγο, συμμετοχή. Να παλεύει για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, για το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες Υγείας υψηλού επιπέδου και το δικαίωμα των γιατρών, των νοσηλευτών να εργάζονται κάτω από ανθρώπινες συνθήκες με ικανοποιητικές αμοιβές», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης, περιγράφοντας τις θέσεις της παράταξης. Και κατέληξε: «Θέλουμε μια ΤΑ που θα παλεύει ώστε η πρόληψη να μπει σε όλους τους χώρους, σε σχολεία, κατοικίες, χώρους δουλιάς. Και γι' αυτό θα παλέψουμε. Δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε ενεργά συμμέτοχους όλους τους δημότες, και τους φορείς».

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Πρόταση για Δημόσιο Ενιαίο Εκθεσιακό Φορέα

Την πρόταση δημιουργίας ενός Δημόσιου Ενιαίου Εκθεσιακού Φορέα, που θα αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία των εργαζομένων, καταθέτει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» με υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης τον Γιώργο Ρόκο, αντιδρώντας έτσι στην προσπάθεια δημιουργίας στην Αθήνα, νέου εκθεσιακού φορέα, ιδιωτικού, που θα έρθει να ανταγωνιστεί τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τη Helexpo (το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των οποίων, ακόμη δεν έχει αποκλειστεί οριστικά).

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού στην Αθήνα, αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της εκθεσιακής πολιτικής που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και προβάλλονται ως μοχλός ανάπτυξης, η ΝΑΣΥ ξεκαθαρίζει πως θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο την πολιτική που θέλει να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη από πόλη της παραγωγικής ανάπτυξης σε πόλη παροχής φθηνών υπηρεσιών, διαμετακομιστικού εμπορίου και πόλη περάσματος ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και εγκατάστασης πολυεθνικών στρατηγείων.

Μια πολιτική που επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, δηλώνοντας ότι με την EXPO και τις εγκαταστάσεις της (έχει επιλεγεί να γίνουν στις εκτάσεις του ΤΕΙ στη Σίνδο) θα αναδειχτεί ένα δυναμικό σύγχρονο περιβάλλον, ανάλογο και κατάλληλο για τις συνθήκες του 21ου αιώνα.

«Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ και γενικότερα των βασικών επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα που αποτελούν για το νομό μοχλό ανάπτυξης (Λιμάνι, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, κλπ.) έχει τη σφραγίδα των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που στηρίζουν για διαχειριστές της πολιτικής τους στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τους Παπαγεωργόπουλο - Βούγια και Ψωμιάδη - Χατζησάββα. Και οι ίδιοι, ως γνήσιοι εκφραστές του δικομματισμού, επιμένουν να συγκαλύπτουν τις ευθύνες που οδηγούν τη Θεσσαλονίκη στην υποβάθμιση», αναφέρει η ΝΑΣΥ.

Μάλιστα διευκρινίζει πως δεν έχει αυταπάτες ότι η διεκδίκηση και η πραγματοποίηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO το 2008, που προβάλλεται ως κεντρικός μοχλός ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, μπορεί ως διά μαγείας να λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του νομού (ανεργία, υποαπασχόληση, βιομηχανική συρρίκνωση κλπ.).

Η ΝΑΣΥ δηλώνει ότι θα επιμείνει να αγωνίζεται μαζί με το λαό της Θεσσαλονίκης για μια άλλη πολιτική, αυτή της παραγωγικής ανάπτυξης και παράλληλα θα διεκδικήσει: «Την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών του νομού με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών (μετρό, υποθαλάσσια, είσοδοι κλπ.). Θα αντισταθεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και θα παλέψει ώστε (σε ενδεχόμενη μετεγκατάστασή της) ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των πολιτών σε πράσινο και υποδομές πολιτισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ