ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγία - αντίδοτο στα αδιέξοδα

Στη δοκιμασμένη τακτική της αχαλίνωτης δημαγωγίας προσφεύγει, άλλη μια φορά, η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να αποκρύψει αφ' ενός το αδιέξοδο της κατ' ευφημισμόν αντιπολιτευτικής τακτικής της και από την άλλη να αποτρέψει περαιτέρω «κλείσιμο της ψαλίδας» με το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ.

Η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνοντας ότι είναι σχεδόν ανήμπορη να εμποδίσει την κυβερνητική εκμετάλλευση της υπόθεσης της «17Ν», επιχειρεί να στρέψει την προσοχή στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (αγρότες, ακρίβεια), όπου δημαγωγεί ασύστολα, προσδοκώντας ότι θα «αντέξει» μέχρι το Σεπτέμβρη οπότε ελπίζει ότι το θέμα της «τρομοκρατίας» θα έχει πάψει να μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Το θέμα της εξάρθρωσης της «17Ν» συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στελεχών υπό τον Κ. Καραμανλή, όπου επαναβεβαιώθηκε η γραμμή της στήριξης των διωκτικών αρχών, ενώ ζητήθηκε στοίχιση όλων πίσω από αυτή τη γραμμή και να σταματήσει το φαινόμενο των «αποκλινουσών» τοποθετήσεων από ορισμένους βουλευτές. «Υπάρχουν ερωτήματα, αλλά θα περιμένουμε να προχωρήσουν οι έρευνες και να διαλευκανθεί η υπόθεση και θα ξανατοποθετηθούμε» είπε στη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΝΔ, ρίχνοντας το σύνθημα της «αυτοφίμωσης» ενόψει του υπέρτατου στόχου της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να τηρούμε την υπεύθυνη και συνετή στάση που κρατήσαμε μέχρι σήμερα».

Ως αντιπερισπασμό η Ρηγίλλης επιχειρεί να γατζωθεί στα «προβλήματα της καθημερινότητας». Χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του γραμματέα της ΚΟ Δημ. Σιούφα, ο οποίος αίφνης διαπίστωσε «ένα κύμα ακρίβειας που πλήττει πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προσήλωση της κοινής γνώμης στα ζητήματα της τρομοκρατίας για να εξαπολύσει νέα εισπρακτική επιδρομή». Αναφέρθηκε στις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ είπε ότι θα ακολουθήσουν, σιωπηρά, νέες αυξήσεις φόρων όπως για παράδειγμα στα τσιγάρα κ.ά. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σπεκουλάρει πάνω στον προδιαγραμμένο αφανισμό των αγροτών (που γίνεται με τη στήριξη του κόμματός του) λέγοντας ότι οι αγρότες «θα χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα να υποστούν νέα σοβαρή ζημιά, αντί να αποκομίσουν κέρδος από τις καλλιέργειές τους».

Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει επιχείρηση πειθούς από τον γραμματέα του κόμματός του, Ευ. Μεϊμαράκη, καθώς υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την υποψηφιότητα του Γ. Τζαννετάκου για την υπερνομαρχία Αθηνών. Η έκταση των αντιδράσεων, η οποία αντανακλάται και στο φιλικό Τύπο, έχει αιφνιδιάσει τη Ρηγίλλης, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την απορρόφηση των κραδασμών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ
Σε αποτυχία οδηγείται ο θεσμός

Δεν «τσιμπάει» η νεολαία

Σε αποτυχία οδηγείται ο θεσμός του Επαγγελματία Οπλίτη (ΕΠΟΠ) που επιχείρησε να καθιερώσει η κυβέρνηση, αφού το ενδιαφέρον των νέων για μια μόνιμη «καριέρα» στο στρατό δεν ήταν το αναμενόμενο.

Οι... ελπίδες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχουν μεταφερθεί τώρα στο διαγωνισμό που θα γίνει το ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το ναυάγιο της πρώτης προσπάθειας στρατολόγησης επαγγελματιών στρατιωτών που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις ΝΑΤΟικές αποστολές, δημιούργησε μεγάλα ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 4.500 θέσεις ΕΠΟΠ που προκηρύχτηκαν και παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που πήρε η προθεσμία υποβολής των αντίστοιχων αιτήσεων, προσήλθαν μόνο 2.880 υποψήφιοι και από αυτούς τελικά κατατάχτηκαν 1.740, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί ούτε το 40% των θέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία, φανερώνουν ξεκάθαρα, ότι οι νέοι άνθρωποι δε θέλησαν να ενταχθούν μέσα σε στρατιωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα εξυπηρετήσουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Επειδή, όμως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, πριν την ολοκλήρωση της κατάταξης των μόνιμων στρατιωτών, είχε προχωρήσει σε σταδιακές μειώσεις της θητείας, τόσο σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο στο άμεσο μέλλον, υπάρχει και θα υπάρξει πρόβλημα πληρότητας σε κάποια στρατόπεδα της χώρας.

Πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχώρησε σε τροποποιήσεις του ισχύοντος Ν. 2936/01 με στόχο, αφ' ενός, τη διεύρυνση της βάσης επιλογής των προς κατάταξη ΕΠΟΠ και, αφ' ετέρου, τον περιορισμό των χρονικών ορίων που τίθονταν, τόσο για τη μονιμοποίηση όσο και για την υποχρεωτική παραμονή σε Επιχειρησιακές Μονάδες - πλοία κλπ.

Βάσει αυτών των τροποποιήσεων, έχουν δικαίωμα συμμετοχής και νέοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αυξήθηκε το όριο ηλικίας των υποψηφίων από το 26ο στο 28ο έτος. Προχώρησε σε μείωση της θητείας από τα 10 στα 7 έτη. Στη μείωση του ανώτατου ορίου ανάληψης από τους ΕΠΟΠ καθηκόντων διοικητικής φύσης, από τα 20 έτη στα 10-15, ανάλογα με τις ανάγκες των Κλάδων κλπ.

Βέβαια, όλα αυτά γίνονται γιατί με βάση τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου, μέχρι το 2005 θα πρέπει να έχουν προσληφθεί 17.000 μόνιμοι στρατιώτες.

Προετοιμασίες για την προεδρία

Κυβερνητική σύσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ελληνικής προεδρίας στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2003

Σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2003 πραγματοποιήθηκε χτες στις 13.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

Μετά τη σύσκεψη, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας δήλωσε ότι «συζητήθηκε η καλύτερη προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, κατά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι «η Σύνοδος του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2003, αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία στιγμή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σ' αυτή τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν σημαντικά θέματα και ασφαλώς θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν τόσο την ευρύτερη περιοχή μας, τα Βαλκάνια, όσο και τα νέα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Διότι πλέον θα είμαστε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, 25 κράτη - μέλη και όχι μόνο 15».

Αναφορικά με τη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «συζητήθηκαν και οι πολιτικές πτυχές, αλλά και πτυχές οργανωτικής φύσης. Ασφαλώς μέσα σ' αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και θέματα ασφάλειας της Συνόδου. Βέβαια, το θέμα της ασφάλειας δε μονοπώλησε τη σύσκεψη, απλώς αποτέλεσε ένα μέρος αυτής. Φυσικά, επιδίωξή μας είναι και το θέμα της ασφάλειας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

- H NE Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση που διοργανώνει, με θέμα «Οι γυναίκες - βασικός παράγοντας για φιλολαϊκές εξελίξεις», σήμερα Τετάρτη 31 του Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΕΦΥΡΑ». Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Λουτρακίου και η τοπική Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, την Παρασκευή, 2/8, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Λουτράκι. Θα μιλήσει ο Γ. Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε δημόσια συζήτηση καλεί τους Κληρίδη - Ντενκτάς το Ευρωκοινοβούλιο

Η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του ενόψει και της ένταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει χτες ο «Φιλελεύθερος», η κίνηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών, Γερμανού Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος είχε εκ των προτέρων συνεννοηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ.

Η πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν βολιδοσκοπηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, η Λευκωσία δε φαίνεται να ευνοεί σε αυτή τη φάση μια δημόσια συζήτηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς, καθώς αυτό θα επηρεάσει την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση όταν τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επιβάλει από τον περασμένο Γενάρη, που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες, εμπάργκο δηλώσεων.

«Εφυγε» ο Σ. Απέργης

«Εφυγε» χτες στα 63 του χρόνια, ο διευθυντής σύνταξης της «Ελευθεροτυπίας» Σταύρος Απέργης.

Γεννήθηκε το 1939 στην Πρέβεζα. Ηρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε τη δημοσιογραφία στη «Δημοκρατική Αλλαγή», ενώ εργάστηκε ακόμα στην «Αθηναϊκή», την «Απογευματινή» και την ΕΡΤ. Στα νεανικά του χρόνια, έγραψε το βιβλίο «Αργησε Αυγή», ενώ μαζί με τον Γιώργο Χάγιο ίδρυσαν το Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας όπου δίδαξε για πολλά χρόνια. Είχε γράψει σενάρια για σατυρικές εκπομπές που είχαν παρουσιάσει ο Γιώργος Μαρίνος και η Μιράντα Κουνελάκη. Ηταν παντρεμένος και έχει μια κόρη.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 4 μ.μ. από το Α΄ Νεκροταφείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ