ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η νέα επίθεση, άλλοθι ακόμη αγριότερης καταστολής...

Μικροί Παλαιστίνιοι ψάχνουν στα χαλάσματα, που άφησε πίσω της η ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν

Associated Press

Μικροί Παλαιστίνιοι ψάχνουν στα χαλάσματα, που άφησε πίσω της η ισραηλινή επίθεση στην Τζενίν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΧΕΒΡΩΝΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η νέα βομβιστική επίθεση σε καφετέρια του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με 7 νεκρούς και 86 τραυματίες, την ευθύνη για την οποία διεκδίκησε χτες η Χαμάς με φαξ, που έστειλε σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, μοιάζει να «αναβάλλει» και πάλι την περιλάλητη «εκεχειρία», η οποία θα αποτελούσε εφαλτήριο, για να προχωρήσει μια αμερικανική «πρωτοβουλία» διαλόγου και με αραβική υποστήριξη, αφού υποτίθεται ότι «δανείζεται» στοιχεία από τη σαουδαραβική πρόταση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και απηύθυνε δριμύ «κατηγορώ» προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για το νέο «κύκλο βίας και τρόμου». Η προκήρυξη που έστειλε η Χαμάς αναφέρεται στη σφαγή αμάχων στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, με τον από αέρος βομβαρδισμό ενός σπιτιού με στόχο τον Σαλάχ Σεχάντα, επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης, που κόστισε τη ζωή άλλων 14 ανθρώπων, ανάμεσά τους εννέα παιδιών. Η Χαμάς, στην ίδια προκήρυξη, κάνει σαφές ότι η ενέργεια --που είχε στόχο και ξένους σπουδαστές του πανεπιστημίου: νεκρός είναι και ένας Αμερικανός φοιτητής-- αποτελεί μέρος «μιας σειράς απαντήσεων που (...) θα δώσει ένα μάθημα στους Ισραηλινούς».

Η τακτική επανακατοχής των παλαιστινιακών πόλεων και της σιδηράς καταστολής από πλευράς του Ισραηλινού στρατού που απαγορεύει ακόμη και κάθε απλή μετακίνηση των Παλαιστινίων πολιτών αποδείχτηκε για άλλη μια φορά «ανίκανη» να σταματήσει την Χαμάς, σχολιάζουν παρατηρητές. Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωριμάζει περισσότερο το έδαφος για ακόμη σκληρότερη πολιτική: ο Αμος Χαρέλ, στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Χα' αρέτζ, επανέφερε την πρόταση για δημιουργία «αμυντικού τείχους» στην Ιερουσαλήμ και ένταση των μέτρων κατοχής, διότι «οι Παλαιστίνιοι, αν η απαγόρευση κυκλοφορίας περιοριστεί μόνο στις νυχτερινές ώρες, θα μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα» (!). Την ίδια στιγμή, η Σιν Μπετ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, και ο στρατός μαζί της, επιμένουν στην πολιτική συλλογικής τιμωρίας των παλαιστινίων: χτες έκαναν σαφές ότι θα εφαρμόσουν την πολιτική του εξορισμού των συγγενών των βομβιστών, της βίαιης μεταφοράς τους στη Γάζα, αν «αποδεικνύεται» (από τι; από ποιους;) ότι «γνώριζαν» ότι οι άνθρωποί τους επρόκειτο να γίνουν ανθρώπινες βόμβες.

Η ανήκουστη αυτή πολιτική, που παραπέμπει στα χειρότερα ιστορικά προηγούμενα, προκάλεσε, λέει, «ανησυχίες» σε ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρώπη την προηγούμενη βδομάδα, αλλά η χτεσινή επίθεση της Χαμάς μοιάζει να δίνει προκάλυμμα και άλλοθι στον Αριέλ Σαρόν για την εφαρμογή της -- αδιαμαρτύρητα. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Πάζνερ επαναλάμβανε ότι είναι ο Αραφάτ, ο οποίος «ενθαρρύνει», λέει, τη Χαμάς, διότι κατά την άποψή του «δε θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις που μπορεί να επιτρέψουν να φτάσουν σε θέσεις ευθύνης πιο μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι».

Η χτεσινή ενέργεια της Χαμάς θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες των υπολοίπων παλαιστινιακών οργανώσεων να παύσουν όλες τις επιθέσεις κατά αμάχων -- σύμφωνα με ένα κείμενο των Τανζίμ (οργανώσεων της Φατάχ), που δημοσιεύτηκε στην Γιεντότ Αχρονότ την 24η Ιουλίου. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η Χαμάς αψηφά την έκκληση της Φατάχ να σταματήσει τις ενέργειες κατά αμάχων. Οχι πως το Ισραήλ ενδιαφερόταν για την υπόσχεση της εκεχειρίας -- ο Μοσέ Γιααλόν, ο στρατηγός που διαδέχτηκε το Σαούλ Μοφάζ στη θέση του Α/ΓΕΣ πρόσφατα, χαρακτήρισε την προσφορά εκεχειρίας, μονολεκτικά, «σαχλαμάρες». Και ενέκρινε τη σφαγή στη Γάζα.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμική --αν δεν ήταν τραγική-- η εμμονή της κυβέρνησης του Σαρόν εν μέσω στρατιωτικής κατοχής και «κατά λάθος» σφαγών αμάχων να απαιτεί «πλήρη παύση» της βίας πριν αρχίσει διάλογο, την «αναμόρφωση» της Παλαιστινιακής Αρχής (εννοώντας την αποπομπή του Αραφάτ) και την «επαναδημιουργία» της Παλαιστινιακής αστυνομίας (κατά την αρεσκεία της).

Οι ΗΠΑ στη νιοστή επίδειξη της υποκριτικής τους πολιτικής καταδίκασαν χτες διά χειλέων Τζορτζ Ουόκερ Μπους την «φρικιαστική τρομοκρατική ενέργεια» στο πανεπιστήμιο. Φρασεολογία πολύ διαφορετική εκείνης που χρησιμοποίησε στη σφαγή της Γάζας, όταν είπε πως λυπάται γι' αυτό το «λάθος» -- δεν επρόκειτο φυσικά για κανένα λάθος, αλλά για ένα έγκλημα πολέμου... Το Κογκρέσο των ΗΠΑ «τιμώρησε» στη συνέχεια... σκληρά την κυβέρνηση Σαρόν, εγκρίνοντας κονδύλι 200 εκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον βοήθειας για τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» που διεξάγει!

Ακόμη και ο υποτιθέμενος «μετριοπαθής» Εργατικός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες προειδοποίησε ότι μετά την επίθεση της Γάζας «θα χυθεί αίμα και αθώων». Οχι και τόσο πρωτότυπο! Από την αρχή της τελευταίας επιχείρησης (19 Ιουνίου) οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 58...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Φεύγει κι άλλος από τη DOS...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Φάση κρίσιμων αλλαγών διέρχεται ο πολυκομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Σερβίας (DOS) ενόψει των σερβικών προεδρικών εκλόγων του Σεπτέμβρη και ενώ εξελίσσεται η ολοένα και κλιμακούμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Βόγισλαβ Κοστούντισα και τον Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς...

Χτες, ο Βέλιμιρ Ιλιτς, ηγέτης του κόμματος «Νέα Σερβία», ανήγγειλε την αποχώρηση της παράταξής του απ' τους κόλπους της DOS, επικαλούμενος την απαράδεκτη και αντισυνταγματική, όπως είπε, απόφαση της σερβικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αποπομπή των βουλευτών της παράταξης του Κοστούντισα απ' τη Βυλή. Ο Ιλιτς, που διατελεί και δήμαρχος της πόλης Τσάτσακ, είπε πως θα παραδώσει την «κάρτα μέλους της DOS» και πως δε θα εκπλαγεί εάν και οι βουλευτές του κόμματός του αποπεμφθούν απ' τη Σερβική Βουλή με το ίδιο πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε και έναντι των 45 βουλευτών του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας». Ο Ιλιτς δεν παρέλειψε, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στο Βελιγράδι, να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά του στις πρόωρες σερβικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτέμβρη, όπερ είχε κάνει ώρες νωρίτερα και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Βόγισλαβ Κοστούνιτσα σε δηλώσεις που έκανε στο ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΠΕΤΑ.

«Οποιαδήποτε επικοινωνία ανάμεσα σε μένα και τον πρωθυπουργό Τζίντζιτς έχει διαταραχτεί ανεπιστρεπτί» είπε χαρακτηριστικά ο Κοστούνιτσα, σπεύδοντας να προσθέσει πως είναι «πλέον ένα βήμα προτού επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του» για τις σερβικές προεδρικές εκλογές της 29ης Σεπτέμβρη. Και ο Κοστούνιτσα κατέληξε λέγοντας: «Ο Τζίντζιτς και οι επιτελείς του πλανώνται οικτρά εάν νομίζουν πως με τέτοια μέσα μπορούν να ξεγελάσουν το λαό... Ολοι έχουν καταλάβει πως ο Τζίντζιτς και η παρέα του δε νοιάζονται ούτε για μεταρρυθμίσεις, ούτε για το πώς θα βελτιωθεί η ζωή των Σέρβων πολιτών».

Αμερικανοί τραυματίζονται στο Κόσσοβο

Αδιευκρίνιστες παρέμεναν έως χτες βράδυ οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε τα ξημερώματα μπαράζ εκρήξεων σε χωριά του Κοσσυφοπεδίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης KFOR.

Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που ανακοινώθηκαν, τουλάχιστον έξι εκρήξεις σημειώθηκαν στη 1.30 και στις 2.00 το πρωί στα χωριά Μπαλάντσε και Κλοκότ. Απ' τις εκρήξεις τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες (και όχι άμαχοι), ενώ υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές πέντε σπίτια Σέρβων. Εκπρόσωπος της KFOR αρκέστηκε να αποδώσει το μπαράζ εκρήξεων σε έργο «εξτρεμιστών»...

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κοινωνική αναταραχή

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Στους δρόμους ξεχύθηκαν και πάλι οι Ουρουγουανοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις τράπεζες, αλλά και συνολικά για την ακολουθούμενη πολιτική όσον αφορά στην οικονομία.

Το κυβερνητικό μέγαρο έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν από μαζικούς φορείς και τα συνδικάτα, όπως ακριβώς αποτέλεσε και την περασμένη Παρασκευή το σημείο συνάντησης των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των δημόσιων κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Στο μεταξύ, η «αργία» των τραπεζών την Τρίτη μετατράπηκε σε διακοπή λειτουργίας σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της όξυνσης της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ουρουγουάη μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ουρουγουανού υπουργού Οικονομίας, Αλεσάντρο Ατσουγκάρι, που δεσμεύτηκε μάλιστα, εκ μέρους της κυβέρνησης, να υπερασπιστεί τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και υποσχέθηκε ότι οι πολίτες θα ανακτήσουν τα χρήματά τους, αρνούμενος τις φήμες ότι η χώρα βαδίζει στα χνάρια της Αργεντινής. Στο μεταξύ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτον και διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τη χορήγηση νέο δανείου, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πλήγμα» για τον τρομονόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Και όμως ...δικαστής ευρέθη και έκρινε ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και με τον οποίο επιτρέπεται η κράτηση χωρίς δίκη των ξένων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, είναι «άδικος». Μερικώς βέβαια...

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Αντριου Κόλινς έκρινε ότι η διάταξη όσον αφορά στους ξένους υπηκόους «είναι μεροληπτική και επομένως άδικη», ακριβώς γιατί αφορά μόνο ξένους και όχι και Βρετανούς που μπορεί να μετείχαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Με την απόφαση αυτή ο δικαστής δικαίωσε εννέα ξένους που κρατούνταν με βάση τη διάταξη αυτή και είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Εννοείται ότι το υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα την εφεσιβάλει και δε θα αφήσει ελεύθερους τους εννέα άνδρες που κρατούνται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο νότιο Λονδίνο.

ΡΩΣΙΑ
Πυρκαγιές στην περιοχή της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ.-

Πυκνός καπνός έχει καλύψει από χτες τη Μόσχα, καθώς δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε δάση της περιοχής. Σε ορισμένα μέρη η ορατότητα είναι περιορισμένη. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρώσει εκατοντάδες στρέμματα δασών. «Εχουμε 119 πυρκαγιές, αλλά προς το παρόν δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.

Επειδή τα επίπεδα του τοξικού μονοξειδίου του άνθρακα έχουν φτάσει στο 20% πάνω από τα κανονικά, έχουν γίνει συστάσεις σε άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Η ζωή στην πόλη συνεχίζεται κανονικά. Φυσικά, υπό την παρούσα κατάσταση τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και άσθμα δε θα αισθάνονται άνετα», δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών Ιγκορ Ελκις. Η κατάσταση δε θα μεταβληθεί ως το τέλος της βδομάδας.

Επίσης, πυρκαγιές έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, με τις περιοχές Γιακουτία και Καμτσάτκα της Απω Ανατολής να συμπεριλαμβάνονται στις περισσότερο πληγείσες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Καμία υποστήριξη σε επίθεση κατά του ΙΡΑΚ

ΣΒΕΡΙΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις βρετανικές ανησυχίες και αντιρρήσεις, όπως αυτές τουλάχιστον μεταφέρθηκαν εκ μέρους του Φόρεϊν Οφις στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, φαίνονται ότι συμμερίζονται, υποστηρίζουν και υπερθεματίζουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που από κοινού δήλωσαν χτες ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να παρέχουν καμία υποστήριξη σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, εάν αυτή προηγουμένως δεν έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που βρίσκεται στη Γερμανία, λαμβάνοντας μέρος στη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής, προσέθεσε ωστόσο, ότι το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο, που αφορά σε επέμβαση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι δηλώσεις των ηγετών των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ αποκτούν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ιδιαίτερη βαρύτητα την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα σενάρια περί αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Πάντως, δυσθυμία επικρατεί και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος παραμένει ανοιχτός και πια διεξάγεται εντός του Κογκρέσου. Σε δηλώσεις του χτθες, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικός Τζόζεφ Μπάιντεν, τόνισε ότι «πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος της επίθεσης», αλλά πρόσθεσε ότι δεν προβλέπει κάποια επίθεση πριν το 2003.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Συστήνεται το γραφείο «προπαγάνδας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δεν πτοούνται με τίποτα οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και παρά το σάλο που είχε προκαλέσει η δημοσιοποίηση, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης να συστήσει γραφείο προπαγάνδας, επανήλθαν, βαπτίζοντάς το: «Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας».

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου, Αρι Φλάισερ, η σύσταση του γραφείου δημοσίων σχέσεων έχει ως στόχο την ενίσχυση της καλής εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό και την προώθηση της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, καθώς «η διπλωματία είναι ένα στοιχείο σημαντικό και επίκαιρο στην αποστολή των ΗΠΑ στο εξωτερικό, που επιδιώκουν να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους και σε άλλες χώρες». Σύμφωνα με τον Φλάισερ, το γραφείο θα λειτουργεί ως προέκταση του Κέντρου Πληροφόρησης του Λευκού Οίκου, το οποίο συστάθηκε τον Οκτώβρη του 2001, προκειμένου να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης των Ταλιμπάν, στην έναρξη των επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΟΥΑΝ.-

«Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε το διάλογο ανάμεσα στη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ. Ολα πήγαν ικανοποιητικά», ήταν οι πρώτες φράσεις που είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας, Πάεκ Ναμ Σουν μετά τη χτεσινή σύντομη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού (ASEAN) στο Μπρουνέι. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου του ASEAN, ο Πάεκ σημείωσε πως η ΛΔ Κορέας θα ανταποκριθεί «δεόντως, εάν η Ουάσιγκτον απομακρύνει το ξίφος του πολέμου και προσέλθει σε συνομιλίες δίχως προκαταλήψεις».

Οσο για τον Κόλιν Πάουελ; Ο Πάουελ έκανε λόγο για μία «καλή και σύντομη συζήτηση», ενώ πρόσθεσε πως ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ «που επισκέφθηκε στις αρχές της βδομάδας την Πιονγκ Γιανγκ είχε ενθαρρύνει τους Βορειοκορεάτες να κινηθούν προς την κατεύθυνση που έχουν χαράξει τελευταία». Πάντως, λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, με αφορμή τη συνάντηση Πάουελ - Ναμ Σουμ, δήλωσε πως στις όποιες «μελλοντικές διμερείς επαφές (με τη ΛΔ Κορέας), οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δώσουν έμφαση σε μία ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων δεσμεύσεων (συμφωνία 1994) για θέματα διάδοσης των πυρηνικών».

Την περασμένη βδομάδα, αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας είχαν εκφράσει τη λύπη τους για το αιματηρό ναυτικό επεισόδιο του περασμένου μήνα, ανακοινώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη για διάλογο με τη γειτονική Ν. Κορέα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογές το Νοέμβρη

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οπως αναμενόταν, η τουρκική Βουλή υπερψήφισε χθες τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 3η Νοεμβρίου εφέτος, κάπου 18 μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους. Η εξέλιξη τερματίζει μεν τη ρευστότητα που επικρατούσε σχετικά με το χρονικό ορίζοντα του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, αλλά καθόλου δεν αίρει την αβεβαιότητα όσον αφορά στην επαύριο των εκλογών.

Οι απέλπιδες προσπάθειες του Μπουλέντ Ετσεβίτ να γίνουν οι εκλογές αργότερα, ώστε να βγουν από τη μέση αυτό που αποκαλεί «ισλαμικό» και «αυτονομιστικό» κίνδυνο - αντίστοιχα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το μόνο νόμιμο κουρδικό μειονοτικό κόμμα, Χαντέπ.

Ο Κεμάλ Ντερβίς, κεντρικό πρόσωπο της οργιώδους σεναριολογίας στην Αγκυρα, απέφυγε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσει τη θέση του, λέγοντας από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν χθες πως «παραμένει στη θέση του», στο υπερυπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας δηλαδή. Πράγμα που εντείνει τη «φαγούρα» στο νεοπαγές σχήμα του Ισμαΐλ Τζεμ, το Κόμμα Νέας Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ