Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Καμία υποστήριξη σε επίθεση κατά του ΙΡΑΚ

ΣΒΕΡΙΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις βρετανικές ανησυχίες και αντιρρήσεις, όπως αυτές τουλάχιστον μεταφέρθηκαν εκ μέρους του Φόρεϊν Οφις στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, φαίνονται ότι συμμερίζονται, υποστηρίζουν και υπερθεματίζουν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, που από κοινού δήλωσαν χτες ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να παρέχουν καμία υποστήριξη σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, εάν αυτή προηγουμένως δεν έχει λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που βρίσκεται στη Γερμανία, λαμβάνοντας μέρος στη γαλλογερμανική Σύνοδος Κορυφής, προσέθεσε ωστόσο, ότι το Ιράκ πρέπει να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατόν με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιτρέψει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο, που αφορά σε επέμβαση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι δηλώσεις των ηγετών των ισχυρότερων κρατών της ΕΕ αποκτούν, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ιδιαίτερη βαρύτητα την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα σενάρια περί αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Πάντως, δυσθυμία επικρατεί και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος παραμένει ανοιχτός και πια διεξάγεται εντός του Κογκρέσου. Σε δηλώσεις του χτθες, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικός Τζόζεφ Μπάιντεν, τόνισε ότι «πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος της επίθεσης», αλλά πρόσθεσε ότι δεν προβλέπει κάποια επίθεση πριν το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ