ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Εμπορίου

Μαζικό διάβημα για το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας

Παράσταση διαμαρτυρίας για το κύμα ακρίβειας και αισχοκέρδειας, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, διοργανώνει σήμερα το πρωί, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εμπορίου (πλατεία Κάνιγγος), το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οι ανατιμήσεις αυτές που σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες ξεπερνούν το 60% συρρικνώνουν το εργατικό λαϊκό εισόδημα και αποτελούν φυσιολογικό επακόλουθο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, της ελεύθερης αγοράς και της απρόσκοπτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική και να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Μπροστά σ' αυτήν τη γενική επίθεση που θίγει άμεσα το βιοτικό τους επίπεδο, τους καλεί να συσπειρωθούν στις οργανώσεις τους, να μη δείξουν κανέναν εφησυχασμό. Στο συνδικαλιστικό κίνημα να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό, ώστε πιο αποτελεσματικά να παρέμβουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των πραγματικών τους συμφερόντων.

Μπροστά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να αποδοκιμαστούν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να στηριχτούν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους. Αυτή - σημειώνει η Γραμματεία - είναι και η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, στις δυνάμεις του κεφαλαίου και στους πολιτικούς τους συμμάχους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Καθημερινή προετοιμασία για νέους αγώνες

Δυναμική πανεξόρμηση σε όλα τα λιμάνια της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτήν την περίοδο. Συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, λιμάνι το λιμάνι, βαπόρι το βαπόρι, μεταφέρουν το αγωνιστικό μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στη σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολήν των εφοπλιστών, σε κάθε ναυτεργατική κατάκτηση, από τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες μέχρι το δικαίωμα της δουλιάς. Τρανταχτή απόδειξη των όσων προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας αποτελεί το γεγονός ότι εδώ και 38 μέρες διατηρεί σε ισχύ το έσχατο - φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος περίπου 4.000 ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία! Ενα μέτρο, που επέβαλε στις 21 Ιούνη για να ανακόψει την 4ήμερη πανναυτεργατική απεργία.

Χτες ολοκληρώθηκε η περιοδεία αντιπροσωπείας της ΠΕΜΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γ. Τούσσα στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ μέχρι τώρα περιοδείες έχουν γίνει, επίσης, στα λιμάνια της Ραφήνας, του Ρίου, της Ζακύνθου, της Θάσου και της Καβάλας και, βέβαια, καθημερινές είναι οι περιοδείες στο λιμάνι του Πειραιά και έπεται συνέχεια. Οι συνδικαλιστές ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τα όσα επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα κυβερνητικά επιτελεία. Οπως είναι ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών και από τα πλοία της ακτοπλοΐας, η άρση της ελάχιστης δέσμευσης των ακτοπλόων εφοπλιστών για 10μηνη απασχόληση των πληρωμάτων και όσα ακόμα εξωφρενικά προβλέπει το νομοθετικό εξάμβλωμα της κυβέρνησης 2932/2001, που ψήφισε για να εναρμονίσει το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αίρει το καμποτάζ, με την ελληνική νομοθεσία.

Οπως γίνεται καθαρό μέσα από αυτές τις περιοδείες, η οργή και η αγανάκτηση είναι ό,τι κυριαρχεί ανάμεσα στο ναυτεργατικό κόσμο, τόσο για την αντιναυτεργατική πολιτικής της κυβέρνησης, όσο και για τη στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία με ευθύνη της νόθας πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ στη διοίκησή της αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Χτες, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχίσει τη ...μάχη της συνδιαλλαγής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους εφοπλιστές, όταν τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών παραμένουν σιδεροδέσμια υπό το στρατιωτικό καθεστώς, όταν δεν έχουν υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα μεσογειακά φορτηγά πλοία, στα φορτηγά εσωτερικού και στα πορθμεία, ενώ οι ναυτεργάτες των υπόλοιπων κατηγοριών πλοίων δεν έχουν δει μέχρι σήμερα αναδρομικά!

Επίσης οι συνδικαλιστές αυτής της «σκάρτης» πλειοψηφίας αποφάσισαν να συμμετέχουν στο συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφορών (ΔΟΜ), που θα γίνει στις 14 με 21 Αυγούστου στο Βανκούβερ του Καναδά με προτάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εφοπλιστών. Εφτασαν, δε, στο σημείο να αρνηθούν να υιοθετήσουν ψήφισμα που έχουν αποστείλει τα ναυτεργατικά φινλανδικά συνδικάτα, το οποίο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ΔΟΜ και προβλέπει την υπεράσπιση της αρχής «ίση αμοιβή για ίση εργασία»!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ανάγκη επιτροπών αγώνα στα σύγχρονα γκέτο

Εξόρμηση χτες στο ΟΡΕΝ 24 της Eurobank

Με καθημερινή δράση μέσα στους χώρους εργασίας προβάλλοντας προβλήματα όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας.

Σε περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες κυβερνητικές και εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να οργανώσουν τον αγώνα και την πάλη τους και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στα πλαίσια αυτά χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών (Γ. Πέρρος, Γ. Ποντικός και Γ. Μανωλάκος) έκαναν εξόρμηση στο κέντρο κλήσης των OPEN 24 της Γιούρομπανκ (Eurobank). Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας, αυτής που ασκούν καθημερινά οι εργοδότες στους χώρους δουλιάς. Ενώ η περιοδεία βρισκόταν σε εξέλιξη στον πρώτο όροφο, η εργοδοσία κλείδωσε κυριολεκτικά τους υπαλλήλους στο δεύτερο όροφο, για να μην έρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστές. Ακόμα όμως και στον πρώτο όροφο με το που αντίκρισαν τους συνδικαλιστές διάφοροι «προϊστάμενοι» έτρεξαν έντρομοι να τους εμποδίσουν και ειδικά όταν είδαν ότι μαζί με την ανακοίνωση του Συντονιστικού μοιραζόταν και πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ» που αφορούσε ακριβώς αυτούς τους εργαζόμενους στις «μη τράπεζες». Το ρεπορτάζ αναφερόταν στους υπαλλήλους που αν και απασχολούνται από τις τράπεζες δεν τους θεωρούν τραπεζοϋπαλλήλους, αφαιρώντας τους μια σειρά δικαιώματα, αφού δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Οπως άλλωστε αναφέρει και στην ανακοίνωση το Συντονιστικό, εκατοντάδες εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες των τραπεζών δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ). Ταυτόχρονα, το συντονιστικό ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση των OPEN 24, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν πάνω στα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων. «Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, να μην μπορούν να διεκδικήσουν, ομήρους της κυβερνητικής πολιτικής, ομήρους της λογικής των αναγκών της εργοδοσίας», σημειώνει σχετικά το Συντονιστικό. Τονίζει ότι «κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται από κανέναν» και επισημαίνει: «Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο απολύσεων, θα εφαρμόζει ακόμα παραπέρα τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο θα καταργεί την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων. Ετοιμάζει νέο πιο αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο. Αξιοποιώντας τα πρόσφατα γεγονότα της τρομοκρατίας προωθεί νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατίας ακόμα και το κλείσιμο ενός δρόμου από μια διαδήλωση, μια απεργία, την κατάληψη ενός εργοστασίου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πλασματική η μείωση της ανεργίας

Η δήθεν μείωση της ανεργίας στη χώρα, που εμφάνισε η κυβέρνηση, είναι πλασματική, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει: «Παρότι κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες διακηρύξεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και παλιότερα από τη ΝΔ, ότι θα δημιουργούσαν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ότι θα μείωναν έτσι την ανεργία, στην πράξη διαπιστώνουμε ότι χάθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, άρα η μείωση της ανεργίας είναι πλασματική.

Κι ενώ η κυβέρνηση καυχιέται ότι εφαρμόζει "επιθετικές πολιτικές", όπως τις ονομάζει, για την καταπολέμηση της ανεργίας, βλέπουμε να μην παίρνεται κανένα μέτρο για να σωθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και έτσι οι παραγωγικές μονάδες της περιοχής, είτε κλείνουν, είτε βρίσκονται λίγο πριν το κλείσιμο, είτε μεταφέρονται σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Δυστυχώς, με μορφές εργασίας, όπως τα διάφορα σεμινάρια "κατάρτισης" των ανέργων, προγράμματα τύπου "stage", τα καινούρια προγράμματα εθελοντισμού, διακοπών κλπ και το μοίρασμα της πλήρους απασχόλησης σε 2 ή 3 άτομα μερικής απασχόλησης, προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τους δείκτες της ανεργίας».

Και καταλήγει: «Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους δεν αφήνουν περιθώρια για να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, αλλά, δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα, εφαρμόζει πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ