Παρασκευή 9 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ανάγκη επιτροπών αγώνα στα σύγχρονα γκέτο

Εξόρμηση χτες στο ΟΡΕΝ 24 της Eurobank

Με καθημερινή δράση μέσα στους χώρους εργασίας προβάλλοντας προβλήματα όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις, συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι συνδικαλιστές του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας.

Σε περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες κυβερνητικές και εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δημιουργήσουν επιτροπές αγώνα και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να οργανώσουν τον αγώνα και την πάλη τους και να διεκδικήσουν ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στα πλαίσια αυτά χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών (Γ. Πέρρος, Γ. Ποντικός και Γ. Μανωλάκος) έκαναν εξόρμηση στο κέντρο κλήσης των OPEN 24 της Γιούρομπανκ (Eurobank). Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της τρομοκρατίας, αυτής που ασκούν καθημερινά οι εργοδότες στους χώρους δουλιάς. Ενώ η περιοδεία βρισκόταν σε εξέλιξη στον πρώτο όροφο, η εργοδοσία κλείδωσε κυριολεκτικά τους υπαλλήλους στο δεύτερο όροφο, για να μην έρθουν σε επαφή με τους συνδικαλιστές. Ακόμα όμως και στον πρώτο όροφο με το που αντίκρισαν τους συνδικαλιστές διάφοροι «προϊστάμενοι» έτρεξαν έντρομοι να τους εμποδίσουν και ειδικά όταν είδαν ότι μαζί με την ανακοίνωση του Συντονιστικού μοιραζόταν και πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ» που αφορούσε ακριβώς αυτούς τους εργαζόμενους στις «μη τράπεζες». Το ρεπορτάζ αναφερόταν στους υπαλλήλους που αν και απασχολούνται από τις τράπεζες δεν τους θεωρούν τραπεζοϋπαλλήλους, αφαιρώντας τους μια σειρά δικαιώματα, αφού δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση.

Οπως άλλωστε αναφέρει και στην ανακοίνωση το Συντονιστικό, εκατοντάδες εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες των τραπεζών δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλπ). Ταυτόχρονα, το συντονιστικό ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διεύθυνση των OPEN 24, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αρνήθηκαν να συζητήσουν πάνω στα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων. «Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους χωρίς δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, να μην μπορούν να διεκδικήσουν, ομήρους της κυβερνητικής πολιτικής, ομήρους της λογικής των αναγκών της εργοδοσίας», σημειώνει σχετικά το Συντονιστικό. Τονίζει ότι «κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται από κανέναν» και επισημαίνει: «Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που θα αυξάνει το όριο απολύσεων, θα εφαρμόζει ακόμα παραπέρα τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο θα καταργεί την υποχρεωτικότητα των συλλογικών συμβάσεων. Ετοιμάζει νέο πιο αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο. Αξιοποιώντας τα πρόσφατα γεγονότα της τρομοκρατίας προωθεί νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα χαρακτηρίζει πράξη τρομοκρατίας ακόμα και το κλείσιμο ενός δρόμου από μια διαδήλωση, μια απεργία, την κατάληψη ενός εργοστασίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ