ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Κατάσχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Στην κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων της «17Ν» προχωρά η Δικαιοσύνη. Στη φωτογραφία, από την προσαγωγή του Γιωτόπουλου στον εισαγγελέα

Eurokinissi

Στην κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων της «17Ν» προχωρά η Δικαιοσύνη. Στη φωτογραφία, από την προσαγωγή του Γιωτόπουλου στον εισαγγελέα
Ολα τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17Ν» κατάσχονται, σύμφωνα με χτεσινή διάταξη (1/2002)του ειδικού ανακριτή, προέδρου Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκου, η οποία θα επικυρωθεί τυπικά από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από εισηγητική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι κατασχέσεις προβλέπονται από το νόμο «περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ο οποίος προσδιορίζει τον όρο «περιουσία», αναφέροντας ότι δημεύονται «περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους ενσώματα ή ασώματα, κινητά ή ακίνητα, υλικά ή άυλα, καθώς και τα νομικά έγγραφα ή στοιχεία που αποδεικνύουν τίτλο ιδιοκτησίας ή δικαιώματα προς απόκτηση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων».

Σύμφωνα με τη διάταξη του ειδικού ανακριτή, θα κατασχεθούν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τραπεζικές θυρίδες των φερομένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», αφού τα χρηματικά ποσά που τυχόν περιέχουν θεωρείται ότι προέρχονται από την κακουργηματική πράξη των ληστειών, για την οποία κατηγορούνται. Η κατάσχεση ενδέχεται να επεκταθεί στην κινητή ή ακίνητη περιουσία των εμπλεκομένων, αλλά και σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων και φίλων τους, εφόσον αυτοί γνώριζαν την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Η διαδικασία της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων μπορεί να κινηθεί στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης. Η εφαρμογή της αρχίζει μόλις οι τράπεζες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λάβουν τη σχετική ανακριτική διάταξη ή το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. Εξάλλου, οποιαδήποτε μεταβολή επέλθει στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων είναι άκυρη, μετά τη διάταξη κατάσχεσης του ανακριτή ή το δικαστικό βούλευμα. Για την έκδοση δε της έκθεσης κατάσχεσης δεν απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, η περιουσία που αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις ή χρησιμοποιήθηκε για εγκληματική δραστηριότητα κατάσχεται υποχρεωτικά και δημεύεται μετά την καταδικαστική απόφαση. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με τουλάχιστον 10ετή ποινή κάθειρξης.

Χτες το πρωί κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ικαρία, πήρε καταθέσεις από τον Ηλία Γαγλία και τον Αργύρη Τσακαλία. Ο πρώτος είχε κατονομαστεί από τον Κώστα Τέλιο και ο δεύτερος είναι θείος των αδελφών Ξηρού. Κάνεις από τους δυο δε συνελήφθη.

Ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης ανέλαβε και πάλι την υπεράσπιση των Χριστόδουλου, Βασίλη και Σάββα Ξηρού, οι οποίοι βαρύνονται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων μετά τις «ομολογίες» τους ότι συμμετείχαν στη «17Ν». Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός είχαν απολογηθεί στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρα χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Αντίθετα, ο αδελφός τους Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλεύεται ακόμα στον «Ευαγγελισμό», αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ειδικού ανακριτή Λεων. Ζερβομπεάκου, την ερχόμενη βδομάδα με δικηγόρο.

Η βία του αστικού κράτους και η επαναστατική βία

Με αφορμή την επιχείρηση «εξάρθρωσης της τρομοκρατίας» σε εξέλιξη βρίσκεται μια καλά οργανωμένη εκστρατεία «πλύσης εγκεφάλου» σε βάρος του ελληνικού λαού από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς χειραγώγησης που διαθέτει. Βοηθοί σε αυτή την προσπάθεια το πολιτικό προσωπικό του συστήματος (κυβέρνηση, «ανανήψαντες αριστεροί», ΝΔ κ.ά). Οι στόχοι της ιδεολογικής αυτής εκστρατείας πολύπλευροι: Ο καθαγιασμός του αστικού συστήματος και η εμφάνισή του σαν μια κοινωνία ελευθερίας και δημοκρατίας που κινδυνεύει από τη «βία». Η νομιμοποίηση στη λαϊκή συνείδηση του ρόλου των δυνάμεων καταστολής, καθώς και της πολύπλευρης παρέμβασης ξένων μυστικών υπηρεσιών, η ενίσχυση του «αντιτρομοκρατικού» θεσμικού πλαισίου για την «υπεράσπιση της ασφάλειάς μας». Η προσπάθεια «στριμώγματος» της Αριστεράς που επιμένει επαναστατικά, ώστε να εξοβελίσει ακόμη και από το λεξιλόγιό της όρους (που εκφράζουν την ουσία του χαρακτήρα της), η ενοχοποίησή της («σαν η μήτρα που γεννά την τρομοκρατία»), καθώς και η προσπάθεια ενσωμάτωσής της, στο όνομα του «ρεαλισμού» και του «κοινού καλού» στα πλαίσια του συστήματος. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη: «Η βία δεν μπορεί να είναι μέσο επίλυσης πολιτικών ή ιδεολογικών διαφορών».

Η ιστορική εξέλιξη με την αλληλοδιαδοχή των διαφόρων κοινωνικών συστημάτων επιβεβαίωσε το μαρξισμό - λενινισμό όσον αφορά το ρόλο της βίας στην Ιστορία. Μια βία που συνδέεται πρώτα απ' όλα με την ύπαρξη ανταγωνιστικών τάξεων και που στα χέρια των κυρίαρχων τάξεων αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα στερέωσης και διατήρησης του δοσμένου συστήματος και μια από τις προϋποθέσεις για την «κανονική» του λειτουργία. Ο Μαρξ τόνιζε, όσον αφορά το ρόλο αυτό: «Η βία είναι η μαμή της κάθε παλιάς κοινωνίας όταν αυτή εγκυμονεί το καινούριο. Η ίδια η βία είναι οικονομική ισχύς», καθώς και ότι «στην πραγματική ιστορία, όπως είναι γνωστό η κατάκτηση, η υποδούλωση, η λεηλασία, κοντολογίς η βία, παίζουν τον πρώτο ρόλο».

Ο καπιταλισμός γεννήθηκε σαν σύστημα μέσα από τη φεουδαρχία όχι «ειρηνικά», αλλά σαν αποτέλεσμα άσκησης πολύμορφης βίας σε βάρος την παλιάς τάξης πραγμάτων. Αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στη συνέχεια μέσα από τη βία. «Το κεφάλαιο γεννιέται βουτηγμένο από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρομιά και στάζοντας αίμα απ' όλους τους πόρους» (Μαρξ). Σε συνθήκες μονοπωλιακού καπιταλισμού καταργεί ακόμη και στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά δικαιώματα, που στα πρώτα χρόνια είχε αναγκαστεί να διακηρύξει ή και να εφαρμόσει. Ορισμένα ιστορικά παραδείγματα, σαν απάντηση σε όσους σήμερα εμφανίζουν τον καπιταλισμό σαν εχθρό της βίας: Η γέννηση του καπιταλισμού συνοδεύτηκε ανάμεσα στα άλλα από τη βίαιη εξόντωση ολόκληρων λαών, (πχ στην ισπανόφωνη Αμερική από τα 40 εκατομμύρια ντόπιους το 1500, το 1570 είχαν απομείνει μόνο 5 εκατομμύρια), από το εκτεταμένο δουλεμπόριο (πχ πάνω από 15 εκατομμύρια Αφρικανοί μεταφέρθηκαν σαν δούλοι στην Αμερική μεταξύ 16ου-18ου αιώνα). Η μετέπειτα ανάπτυξή του συνοδεύτηκε, πέρα από τα άλλα, από εκατοντάδες πολέμους με αμέτρητα θύματα (για παράδειγμα ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος στοίχισε στην ανθρωπότητα 8,5 εκατομμύρια θύματα, ενώ ο δεύτερος πάνω από 50 εκατομμύρια), εκατοντάδες πραξικοπήματα, ενώ στο διάβα του εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τις ασθένειες, πάνω από το μισό του πληθυσμού ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης... Σήμερα, στο όνομα «καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ασκεί κρατική τρομοκρατία ευρείας έκτασης (πχ Αφγανιστάν, Παλαιστίνη κ.α.). Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ δεν έχει όρια. Επομένως ας μη μιλούν κάποιοι για ΣΧΟΙΝΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ.

Η σημερινή «αστική δημοκρατία» ασκεί πολύμορφη βία σε βάρος πλατειών λαϊκών μαζών. Να ορισμένα παραδείγματα από τη χώρα μας: Σε επίπεδο οικονομίας τι άραγε σημαίνει η μακρόχρονη ανεργία του 10% του εργατικού δυναμικού, η προλεταριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού, η «επιβίωση» κάτω από το όριο της φτώχειας εκατομμυρίων Ελλήνων; Σε επίπεδο πολιτικών δικαιωμάτων να θυμίσουμε τα αγροτοδικεία 10.000 αγωνιστών της υπαίθρου και τα μαθητοδικεία 2.000 μαθητών, τη συχνή επιστράτευση απεργών κλπ. Σε πιο πρακτικό επίπεδο να θυμίσουμε τη συχνή πια χρήση ειδικών δυνάμεων, χημικών όπλων, προβοκατόρων κ.ά. σε βάρος λαϊκών κινητοποιήσεων... Ο Λένιν υπογράμμιζε: «δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος οσοδήποτε δημοκρατικό, το οποίο να μην έχει παραθυράκια ή εξαιρέσεις στο σύνταγμά του που να εξασφαλίζουν στην αστική τάξη τη δυνατότητα να εξαπολύει στρατό ενάντια στους εργάτες, να κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο κλπ. σε περίπτωση "παραβίασης της δημόσιας τάξης" - Στην πραγματικότητα, όποτε η καταπιεζόμενη τάξη "παραβιάζει" τη θέση της στο σύστημα της μισθωτής δουλιάς και προσπαθεί να ζήσει με μη δουλικό τρόπο».

Το κομμουνιστικό κίνημα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του διακήρυξε με παρρησία τους στόχους του αντιμετωπίζοντας την πρωτοφανή καταδίωξη από μέρους της άρχουσας τάξης. «Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού κοινωνικού καθεστώτος» (ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ). Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις μορφές πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από την αντίδραση των κυριάρχων τάξεων, μιας και ποτέ δεν παραχώρησαν θεληματικά τα προνόμιά τους. Η έκταση και οι μορφές της επαναστατικής βίας εξαρτώνται πρώτα από όλα από το βαθμό και τις μορφές αντίστασης των τάξεων που ανατρέπονται. «Η ιστορία έδειξε ότι χωρίς επαναστατική βία δεν μπορεί να επιτευχθεί νίκη. Χωρίς την επαναστατική βία που να στρέφεται ενάντια στους άμεσους εχθρούς των εργατών και αγροτών είναι αδύνατο να τσακιστεί η αντίσταση των εκμεταλλευτών αυτών» (Λένιν). Επομένως, η επαναστατική βία είναι αναγκαία από μέρους της πλειοψηφίας, των καταπιεσμένων, αλλά ταυτόχρονα έχει ιστορικά προσωρινό και περιορισμένο χαρακτήρα, μιας και η πάλη των κομμουνιστών στοχεύει σε μια κοινωνία όπου δε θα υπάρχουν οι αντικειμενικές αιτίες ύπαρξής της (δηλαδή κυριαρχία μιας τάξης πάνω στο σύνολο της κοινωνίας).

Το κομμουνιστικό κίνημα από την πρώτη στιγμή διαχώρισε τις θέσεις και τη δράση του από τα φαινόμενα «ατομικής βίας - τρομοκρατίας» που εκφράζονταν από διάφορα ρεύματα στην πρώτη περίοδο του εργατικού κινήματος. «Το συνέδριο αποκρούει κατηγορηματικά την τρομοκρατία, δηλαδή το σύστημα των πολιτικών εκτελέσεων μεμονωμένων προσώπων..» (απόφαση 2ου Συνεδρίου ΣΔΕΚΡ 1903). Ολα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθησε να εξηγήσει τις συνθήκες εμφάνισης παρόμοιων φαινομένων παλεύοντας παράλληλα ενάντια σε αυτές τις συνθήκες. Είχε ανοιχτό μέτωπο ιδεολογικό - οργανωτικό απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και δράσεις, ξεσκεπάζοντας στους εργαζόμενους τον πραγματικό τους ρόλο. Ταυτόχρονα, όπως αποδείχτηκε, στον 20ό αιώνα οι ομάδες αυτές (πχ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ) από την ίδρυσή τους ή σε μια πορεία, χρησιμοποιήθηκαν από τους μηχανισμούς του συστήματος στο ρόλο του ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ των λαϊκών αγώνων και σαν τέτοιες αντιμετωπίστηκαν από το λαϊκό κίνημα.

Συμβολή στην επίθεση σε βάρος του λαϊκού κινήματος και ειδικότερα της ανυπόταχτης Αριστεράς έχουν και δυνάμεις που, χρησιμοποιώντας αριστερές ταμπέλες, σιγοντάρουν τη συζήτηση «εξορκισμού» κάθε επαναστατικής αλλαγής της καπιταλιστικής κοινωνίας, στο όνομα του «ρεαλισμού». Δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τόνιζε ο Λένιν: «Να μιλάς για "βία" χωρίς να αναλύεις τους όρους που ξεχωρίζουν την αντιδραστική βία από την επαναστατική, σημαίνει ότι είσαι μικροαστός που απαρνείται την επανάσταση ή σημαίνει ότι απλούστατα εξαπατάς τον εαυτό σου και τους άλλους με σοφιστείες».

Στην ιδεολογική επίθεση ενάντια στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα, στο ΚΚΕ, με αφορμή την «εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη"», που συνδυάζεται με τη γενικότερη επίθεση ενάντια στο σύνολο της ζωής του λαού, η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλο δρόμο να αντιτάξουν από το δυνάμωμα της κοινωνικοπολιτικής τους συσπείρωσης και δράσης ενάντια στην καταπάτηση ακόμη και αυτών των αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στην αυξανόμενη αυταρχική στροφή της πολιτικής ζωής, ενάντια στις πολύμορφες προβοκάτσιες, ξεσκεπάζοντας τις επιδιώξεις τους. Ακόμη πιο αποφασιστικά εντείνουμε την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση και τη δράση για την οργάνωση των αγώνων σ' όλα τα μέτωπα πάλης, για διεκδίκηση λύσεων στα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, στην κατεύθυνση για τη δημιουργία των προϋποθέσεων του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, για την ανατροπή της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, για τη λαϊκή εξουσία.


Αλέκος ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Αντιφάσεις

Την ανακεφαλαίωση των κυβερνητικών επιχειρημάτων, σχετικά με την υπόθεση της «17Ν», ανέλαβε, χθες, ο Γ. Καρελιάς, στην «Ελευθεροτυπία» και γράφει πολλά και διάφορα, πέφτοντας, όμως και σε αρκετές αντιφάσεις. Σημειώνουμε ορισμένες:

Α. Κανείς, βέβαια, δεν περιμένει να βρουν συγκεκριμένες αποδείξεις οποιασδήποτε διασύνδεσης της «1Ν» με τις μυστικές υπηρεσίες των «συμμάχων», από τη CIA και τη Σκότλαντ Γιαρντ. Τέτοιες αυταπάτες δεν έχει και ο τελευταίος Ελληνας. Στοιχεία, όμως, υπάρχουν. Για παράδειγμα, οι πολύμορφες «υπερατλαντικές απειλές και εκβιασμοί», με πρόσχημα την τρομοκρατία, που σημειώνει και ο ίδιος. Και, τέλος πάντων, η πλειοψηφία -τουλάχιστον - των κατοίκων αυτής της χώρας γνωρίζουν ποιοι και πώς εκμεταλλεύονται τη δράση της «17Ν», 27 χρόνια τώρα. Οπως και ποιοι αξιοποιούν τη σημερινή επιχείρηση «εξάρθρωσής» της. Αλλωστε, η τελευταία δημόσια παρέμβαση του Τ. Μίλερ έγινε μόλις προχθές...

Β. «Οι ιδρυτές (σ.σ. της «17Ν») προέρχονταν από το χώρο της ευρείας Αριστεράς και δη από οργανώσεις που πριν τρεις δεκαετίες υιοθετούσαν την ένοπλη πάλη» γράφει ο Γ. Κ., συμπληρώνοντας: «Ο ισχυρισμός ότι όλοι αυτοί "δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά" είναι εκτός τόπου και χρόνου. Δικά της παιδιά είναι...». Σημειώνουμε, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ, στον καιρό της εφτάχρονης δικτατορίας τασσόταν κατηγορηματικά υπέρ της μαζικής πάλης και απέρριπτε -για συγκεκριμένους λόγους- τις όποιες προτάσεις ένοπλων μορφών αντίστασης στη χούντα από άλλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και του ΠΑΚ. Ποιες οργανώσεις, επομένως, εννοεί ο Γ. Κ.;

Γ. Τέλος, είναι αφελές, να πιστεύει, ότι η όποια εξάρθρωση της «17Ν» συνεπάγεται την απώλεια ενός «όπλου» εκβιασμών και απειλών σε βάρος της χώρας από τις ΗΠΑ. Ας μην έχει αυταπάτες. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, με άλλες, βέβαια, μορφές και μεθόδους και είναι μπόλικα, ήδη, τα σημάδια, που οδηγούν σ' αυτή την εκτίμηση. Η «τρομοκρατία» είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόσχημα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής σήμερα των ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο, και δε θα εξαιρέσουν την Ελλάδα.


Τ.

Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι έχουν βρεθεί στοιχεία για ανταλλαγές στελεχών ΕΛΑ και «17Ν», ενώ έχει εντοπιστεί ο πυροτεχνουργός των δυο οργανώσεων. Επίσης αναφέρει ότι οι Αμερικανοί πιέζουν την κυβέρνηση ν' ανοίξει το φάκελο του ΕΛΑ.

Το «Εθνος» γράφει ότι ολοκληρώθηκε η βαλλιστική εξέταση όλων των όπλων που κατασχέθηκαν στα δυο κρησφύγετα της «17Ν». Πρόκειται για δυο πιστόλια των 0,45 ιντσών, δυο πολυβόλα των εννέα χιλιοστών, ένα 38άρι περίστροφο και μια καραμπίνα.

Το «Βήμα» επισημαίνει ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διαθέτει φωτογραφικά ντοκουμέντα από παρακολουθήσεις στόχων της «17Ν». Ανάμεσα σε αυτά τα νέα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του Πατρόκλου Τσελέντη συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες από την παρακολούθηση -κυρίως κτιρίων- που προηγήθηκε της δολοφονίας του Κ. Περατικού. Μάλιστα, στην ύπαρξη μέρους αυτού του οπτικού υλικού αναφερόταν και η αμφιλεγόμενη «προκήρυξη» της «17Ν» πριν από μια βδομάδα. Επιπλέον, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Π. Τσελέντη ανακαλύφθηκαν κείμενα με ιδεολογικούς προβληματισμούς και αναφορές που εμφανίζονται και σε προκηρύξεις της «17Ν». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι ο Π. Τσελέντης είχε σημαντικό ρόλο και διαρκή παρουσία στην οργάνωση και αποτελούσε άτυπο «σύμβουλο» του Α. Γιωτόπουλου.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι οι αρχές εκτιμούν πως ο Δ. Κουφοντίνας κάποια στιγμή θα επικοινωνήσει με την Α. Σωτηροπούλου για να ρωτήσει για την ιδία και το παιδί τους. Επίσης έχει προκύψει ότι ερχόταν μια ή δυο φορές το χρόνο σε επαφή με μέλη της οικογένειάς του και κυρίως με την αδερφή του. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη αναζήτηση για άγνωστα κρησφύγετα της «17Ν».

Η «Καθημερινή» σημειώνει ότι οι διωκτικές αρχές κατευθύνονται σε συνδυασμένες έρευνες για τη σύλληψη του Δ. Κουφοντίνα και την αποκάλυψη του προσώπου που άφησε τα αποτυπώματά του στο κρησφύγετο της Δαμάρεως και στο σπίτι του Α. Γιωτόπουλου στους Λειψούς.

Τα «Νέα» γράφουν ότι οι 15 συγκατηγορούμενοι του Σάββα Ξηρού αντιμετωπίζουν νέες κατηγορίες μετά την απολογία του, που περιγράφει με λεπτομέρειες τη συμμετοχή του καθενός στις επιθέσεις της «17Ν». Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει πέντε άγνωστους κωδικούς, που αντιστοιχούν σε όχι κατ' ανάγκη ισάριθμα μέλη της οργάνωσης, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί, που εντοπίζει η Αντιτρομοκρατική στα περίπου 200 φύλλα λογιστικών τετραδίων που τηρούσε η «17Ν» και ενημέρωνε αποκλειστικά ο Δ. Κουφοντίνας. Εντυπωσιάζουν, πάντως, οι καταχωρίσεις «μυστικών» κονδυλίων προς παραλήπτες που δεν καταγράφονται ούτε κωδικοποιημένα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
Λήξη καραντίνας στο στρατόπεδο

Αρση της καραντίνας σήμανε χθες στη 1.30 το μεσημέρι για το στρατιωτικό προσωπικό του στρατοπέδου «Κ. Παλαιολόγος» της Κω. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μετά από απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών Ν. Μακρή, «τα περιοριστικά μέτρα ήρθησαν και το πρόγραμμα των μονάδων του στρατοπέδου σε ό,τι αφορά άδειες και εξόδους του προσωπικού εφαρμόζεται κανονικά». Ο ίδιος εισαγγελέας, που έχει μεταβεί στην Κω και προΐσταται των ανακρίσεων για την κλοπή των όπλων, είχε επιβάλει τους περιορισμούς αυτούς. Επίσης, το υπουργείο Αμυνας διαψεύδει τα δημοσιεύματα, στα οποία γινόταν λόγος για βιαιοπραγίες από ανώτερα στελέχη του Στρατού σε βάρος υφισταμένων τους από το εν λόγω στρατόπεδο στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Στο μεταξύ, χωρίς αποτέλεσμα και με πολλή σεναριολογία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της κλοπής των όπλων. Στα φάση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι έρευνες βγαίνουν και εκτός στρατοπέδου και στρατιωτικού προσωπικού. Ετσι, γίνονται έρευνες και σε σπίτια υπόπτων, ενώ συνεχίζονται και οι ανακρίσεις στο εσωτερικό του στρατοπέδου. Πάντως, η δακτυλοσκοπική εξέταση ολοκληρώθηκε και τα αποτυπώματα, περίπου, 250 ατόμων έχουν σταλεί για έρευνα στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

H κρατική τρομοκρατία

Στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τρομοκρατούν ανυποψίαστους πολίτες! Ο «Ρ» δέχτηκε χτες συγκεκριμένη καταγγελία από παθόντα: Στις 8.30 μ.μ. περίπου 300 μέτρα από το λιμάνι της Ραφήνας, οκτώ αστυνομικοί έχουν στήσει μπλόκο. Του κάνουν σήμα να σταματήσει το αυτοκίνητό του. Πριν προλάβει να καταλάβει και ταυτόχρονα με τη φράση «βγες έξω ρε» τον βγάζουν σηκωτό. Σημαδεύοντάς τον με όπλα, με κλοτσιές και βίαιες κινήσεις τον αναγκάζουν να σταθεί με τα χέρια στο καπό και τα πόδια ανοιχτά για σωματικό έλεγχο. Αφού κάνουν και το ΙΧ «φύλλο και φτερό», τον υποχρεώνουν στη συνέχεια να συμμαζέψει την ακαταστασία που προκάλεσαν με τα σκόρπια πράγματά του. Οταν τόλμησε να επιχειρήσει να διαμαρτυρηθεί, εισέπραξε το... επιχείρημα «σκάσε να μην σε πάμε μέσα».

Η κρατική τρομοκρατία σε όλο της το μεγαλείο! Ας αντιδράσουμε όλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ