Σάββατο 10 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Κατάσχονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Στην κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων της «17Ν» προχωρά η Δικαιοσύνη. Στη φωτογραφία, από την προσαγωγή του Γιωτόπουλου στον εισαγγελέα

Eurokinissi

Στην κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων της «17Ν» προχωρά η Δικαιοσύνη. Στη φωτογραφία, από την προσαγωγή του Γιωτόπουλου στον εισαγγελέα
Ολα τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων στην υπόθεση της «17Ν» κατάσχονται, σύμφωνα με χτεσινή διάταξη (1/2002)του ειδικού ανακριτή, προέδρου Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκου, η οποία θα επικυρωθεί τυπικά από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από εισηγητική πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι κατασχέσεις προβλέπονται από το νόμο «περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), ο οποίος προσδιορίζει τον όρο «περιουσία», αναφέροντας ότι δημεύονται «περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους ενσώματα ή ασώματα, κινητά ή ακίνητα, υλικά ή άυλα, καθώς και τα νομικά έγγραφα ή στοιχεία που αποδεικνύουν τίτλο ιδιοκτησίας ή δικαιώματα προς απόκτηση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων».

Σύμφωνα με τη διάταξη του ειδικού ανακριτή, θα κατασχεθούν άμεσα οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι τραπεζικές θυρίδες των φερομένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», αφού τα χρηματικά ποσά που τυχόν περιέχουν θεωρείται ότι προέρχονται από την κακουργηματική πράξη των ληστειών, για την οποία κατηγορούνται. Η κατάσχεση ενδέχεται να επεκταθεί στην κινητή ή ακίνητη περιουσία των εμπλεκομένων, αλλά και σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων και φίλων τους, εφόσον αυτοί γνώριζαν την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Η διαδικασία της κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων μπορεί να κινηθεί στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης. Η εφαρμογή της αρχίζει μόλις οι τράπεζες ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λάβουν τη σχετική ανακριτική διάταξη ή το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. Εξάλλου, οποιαδήποτε μεταβολή επέλθει στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων είναι άκυρη, μετά τη διάταξη κατάσχεσης του ανακριτή ή το δικαστικό βούλευμα. Για την έκδοση δε της έκθεσης κατάσχεσης δεν απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, η περιουσία που αποκτήθηκε από εγκληματικές πράξεις ή χρησιμοποιήθηκε για εγκληματική δραστηριότητα κατάσχεται υποχρεωτικά και δημεύεται μετά την καταδικαστική απόφαση. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με τουλάχιστον 10ετή ποινή κάθειρξης.

Χτες το πρωί κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ικαρία, πήρε καταθέσεις από τον Ηλία Γαγλία και τον Αργύρη Τσακαλία. Ο πρώτος είχε κατονομαστεί από τον Κώστα Τέλιο και ο δεύτερος είναι θείος των αδελφών Ξηρού. Κάνεις από τους δυο δε συνελήφθη.

Ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης ανέλαβε και πάλι την υπεράσπιση των Χριστόδουλου, Βασίλη και Σάββα Ξηρού, οι οποίοι βαρύνονται για σωρεία κακουργηματικών πράξεων μετά τις «ομολογίες» τους ότι συμμετείχαν στη «17Ν». Οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός είχαν απολογηθεί στην 4η τακτική ανακρίτρια Θεώνη Μπούρα χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Αντίθετα, ο αδελφός τους Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλεύεται ακόμα στον «Ευαγγελισμό», αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ειδικού ανακριτή Λεων. Ζερβομπεάκου, την ερχόμενη βδομάδα με δικηγόρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον ανακριτή σήμερα ο Κ. Αβραμίδης (2003-05-24 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι ανακρίσεις (2002-10-24 00:00:00.0)
Νέες κατηγορίες κατά Α. Σωτηροπούλου (2002-10-16 00:00:00.0)
Απολογείται και πάλι ο Αλ. Γιωτόπουλος (2002-08-20 00:00:00.0)
Αλλη μια σύλληψη χτες (2002-08-02 00:00:00.0)
Μια ακόμα προφυλάκιση (2002-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ