Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Απολογείται και πάλι ο Αλ. Γιωτόπουλος

Συμπληρωματική απολογία, με βάση την... απολογία του κατηγορουμένου για την υπόθεση της «17Ν» Σάββα Ξηρού, έχει κληθεί να δώσει σήμερα το απόγευμα στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο, ο συγκατηγορούμενός του Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος μέχρι τώρα αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Για το λόγο αυτό ο ανακριτής θα τον επισκεφθεί στο ειδικό κελί, όπου κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο εισαγγελέα της υπόθεσης Κυρ. Καρούτσο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο Αλ. Γιωτόπουλος να ζητήσει και νέα προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του, καθώς ο συνήγορός του Ιω. Ραχιώτης είχε ζητήσει την περασμένη Παρασκευή προθεσμία τριάντα ημερών λόγω του μεγάλου όγκου του κατηγορητηρίου, που περιλαμβάνει εκατό περίπου ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σημειωτέον ότι στο ήδη ογκωδέστατο κατηγορητήριο κατά Γιωτόπουλου, που «προέκυψε» από τις «απολογίες» των Χριστόδουλου Ξηρού, Βασ. Ξηρού, Βασ. Τζωρτζάτου και Διον. Γεωργιάδη και περιλαμβάνει οχτώ ανθρωποκτονίες, 20 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 19 εκρήξεις, 13 κλοπές και εννέα ληστείες, με την «απολογία» Σ. Ξηρού προστίθενται άλλες οχτώ ανθρωποκτονίες (Κ. Περατικού, Στ. Σόντερς, Π. Μπακογιάννη, Ρ. Στιούαρτ, Τσ. Γκιοργκιού, Ο. Σιπαχίογλου, Θ. Αξαρλιάν, Μιχ. Βρανόπουλου), επτά απόπειρες ανθρωποκτονιών (Τζ. Κάρος, Παν. Ταρασουλέα, Γ. Πέτσου, Β. Βαρδινογιάννη, Ι. Παλαιοκρασσά, Ελ. Παπαδημητρίου και Αμερικανών στρατιωτών από έκρηξη βόμβας στο λεωφορείο που τους μετέφερε), καθώς επίσης πλήθος βομβιστικών επιθέσεων και ληστειών σε τράπεζες και ταμιευτήρια.

Χτες κατατέθηκε στον ειδικό ανακριτή από τον δικηγόρο Αλ. Λυκουρέζο, η πρώτη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη «17Ν». Πρόκειται για τη δήλωση της Ελένης Αθανασιάδη, χήρας του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αθανασιάδη - Μποδοσάκη, γενικού διευθυντή της Εταιρίας Λιπασμάτων και της ΠΥΡΚΑΛ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17Ν» την 1-3-1988 στη Λεωφόρο Κηφισίας. Το σχετικό κείμενο αναφέρει: «Στη δικογραφία που εκκρεμεί ενώπιόν σας σε βάρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου κλπ. δηλώνω με την παρούσα παράσταση πολιτικής αγωγής εναντίον εκείνων εκ των κατηγορουμένων που σχεδίασαν, αποφάσισαν και εκτέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του συζύγου μου Αλέξανδρου Αθανασιάδη. Ζητώ χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστην από το παραπάνω έγκλημα και διορίζω πληρεξουσίους και αντικλήτους μου δικηγόρους, τους δικηγόρους Αθηνών Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Πέτρο Μαχά».

Δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής πρόκειται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες και οι συγγενείς των υπόλοιπων θυμάτων ή οι επιζήσαντες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της «17Ν». Τέτοια δήλωση προτίθεται να καταθέσει σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ Ελευθ. Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας για την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στις 21-12-1992 στο Μαρούσι. Ο βουλευτής είχε δεχτεί δύο πυροβολισμούς στα πόδια από τους κατηγορουμένους Βασ. Τζωρτζάτο και Σάββα Ξηρό, όπως οι ίδιοι φέρονται να ομολόγησαν.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας, άσκησε χτες ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για «παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου», σε σχέση με τη διαρροή στον Τύπο στις 12 Αυγούστου της τμηματικής προανακριτικής απολογίας που είχε δώσει ο Σάββας Ξηρός από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται, στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ιω. Διώτη. Ζήτησε μάλιστα και τη δικογραφία για τις προηγούμενες διαρροές των προανακριτικών απολογιών των άλλων κατηγορουμένων, την οποία χειριζόταν πταισματοδίκης, αναθέτοντας τη διερεύνηση των δύο συναφών υποθέσεων στον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Χαρ. Τσώλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ