Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Η «Απογευματινή» επισημαίνει πως οι αρχές ψάχνουν τα στέκια του ΕΛΑ και των άλλων οργανώσεων που αποτέλεσαν τα συγκοινωνούντα δοχεία της «17Ν» στη Θεσσαλονίκη.

Η «Απογευματινή της Κυριακής» αναφέρει ότι με τεχνογνωσία από την ομάδα Κάρλος και κατασκευή ΕΛΑ ήταν οι βόμβες που τοποθετούσε η «17Ν». Η συνδεσμολογία και τα υλικά κατασκευής δένουν τη «17Ν» με τον ΕΛΑ και κατευθύνουν τις αρχές στα πρόσωπα- συνδέσμους όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το «Βήμα της Κυριακής» γράφει ότι θαμώνας της πλατείας Εξαρχείων, «συνήθης ύποπτος» επί δύο δεκαετίες, αλλά με ένα μονίμως ακλόνητο άλλοθι για μη συμμετοχή του σε τρομοκρατικές ενέργειες, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Οι αρχές θεωρούν πολύ πιθανόν ο 50χρονος «Λάκης», όπως είναι το ψευδώνυμό του, να είχε ρόλο στρατολόγου στο αντάρτικο πόλης και ν' αποτελούσε το συνδετικό κρίκο των οργανώσεων, κυρίως δε του ΕΛΑ και της «17Ν».

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι στις άμεσες προτεραιότητες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι η αποκωδικοποίηση του πλήθους των στοιχείων παρακολουθήσεων που τα μέλη της «17Ν» καταχώριζαν σε δισκέτες. Επίσης, γράφει πως οι αρχές έχουν συνθέσει τη λίστα θανάτου της «17Ν». Ετσι ο Σάββας Ξηρός έχει κάνει δυο δολοφονίες (μια με πιστόλι και μια με πυροδότηση), ο Γιάννης Σκανδάλης έχει διαπράξει δυο δολοφονίες και μια απόπειρα, ο Βασίλης Τζωρτζάτος μια δολοφονία και μια απόπειρα, ο Ηρακλής Κωστάρης μια δολοφονία, ο Πάτροκλος Τσελέντης δυο δολοφονίες, ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας παρουσιάζεται να έχει στο ενεργητικό του έντεκα δολοφονίες και τρεις απόπειρες.

Η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» γράφει ότι «με στόχο να χτυπήσει η καμπάνα και για άλλες οργανώσεις με δράση παράπλευρη προς την 17Ν, όπως ο ΕΛΑ, η 1η Μάη, ο Ιούνης '78 ακόμα και οι Επαναστατικοί Πυρήνες, συνεχίζονται οι σχεδιασμοί της Αντιτρομοκρατικής, με πρώτο βήμα την ταύτιση ονομάτων και επιθέσεων».

Το «Εθνος» υποστηρίζει πως στόχος της Αντιτρομοκρατικής είναι η συγκέντρωση στοιχείων για περίπου 20 άτομα που είχαν αναπτύξει δραστηριότητα με τον ΕΛΑ από το 1975 έως το 1995. Το «Εθνος» επίσης γράφει ότι το θέμα των περιφερειακών μελών της «17Ν» θα εξεταστεί μαζί με τον ΕΛΑ, αφού πιθανολογείται πως τα άτομα αυτά είχαν συνεργασία και με τις δύο οργανώσεις.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» υποστηρίζει ότι την αρχική πηγή προμήθειας όπλων της «17Ν», με τα οποία έκανε τη θεαματική είσοδό της στο προσκήνιο της τρομοκρατίας, τα Χριστούγεννα του 1975, αναζητούν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Οι πρώτες ενέργειες της «17Ν» έγιναν με όπλα που δεν είχαν «απαλλοτριωθεί».

Η «Καθημερινή της Κυριακής» ρωτά γιατί δεν αξιολογήθηκαν μέχρι τώρα οι δεσμοί των ξένων με τις εγχώριες ομάδες βίας, τη στιγμή που στην επίσημη έκθεση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκου, το 1998, υπήρχαν πολύ συγκεκριμένες αναφορές. Η εφημερίδα κάνει λόγο για τους Μπρούνο Μπρέγκε και Γιοχάνες Βάινριχ που έζησαν και έδρασαν στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ανακρίθηκαν. Επίσης, η εφημερίδα γράφει πως με προσαγωγές «συνήθων υπόπτων» ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες από τις αρχές η προσπάθεια εξάρθρωσης του ΕΛΑ, με στόχο να εντοπίσουν και να πιέσουν έστω και ένα μέλος, που είναι σε θέση να αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα.

Τα «Νέα» γράφουν ότι τσάντα που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου 84 στην Αθήνα, έκρυβε τις άγνωστες διαδρομές του Α. Γιωτόπουλου. Πρόκειται για το ιστορικό αρχείο του από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, την εποχή που συμμετείχε στη Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση. Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει πως πριν την έκρηξη της 29ης του Ιούνη, οι διωκτικές αρχές είχαν συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία για μια σειρά προσώπων που βρίσκονταν στην περιφέρεια της «17Ν» και τα οποία ήταν επαρκή για να γίνουν προσαγωγές.

Το «Παρόν» υποστηρίζει ότι υπάρχει άτυπη, αλλά ουσιαστική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη σύμφωνη γνώμη Αμερικανών και Βρετανών, η οποία «καθοδηγεί» τις εξελίξεις γύρω από την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, με αποκλειστικό στόχο «να μην καταρρεύσει το πολιτικό σύστημα» από διάφορες αποκαλύψεις και συλλήψεις προσώπων. Γι' αυτό έχει συμφωνηθεί οι αποκαλύψεις να αφορούν στην περίοδο μετά το 1982.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ