Τρίτη 20 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΣΧΑΤΟ
Φοβούνται για την επόμενη βροχή!
  • Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, «δείχνουν» τους υπευθύνους: την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και «οχυρώνουν» με πρόχειρα μέσα τα σπίτια τους
  • «Διεκδικείστε λύσεις» τους προέτρεψε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ, που περιόδευσε στην περιοχή

Ο Ορ. Κολοζώφ συνομιλεί με κατοίκους της περιοχής
Ο Ορ. Κολοζώφ συνομιλεί με κατοίκους της περιοχής
Την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων του Μοσχάτου, οι οποίοι μέσα σε 40 μέρες είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν για δεύτερη φορά, αλλά και το μέγεθος των καταστροφών στην περιοχή, διαπίστωσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στη διάρκεια περιοδείας του.

Δεν είναι όμως μόνο οι πληγές που πρέπει να επουλωθούν, είναι κυρίως η ανασφάλεια των πλημμυροπαθών από μία κυβέρνηση που επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα. Δύο μέρες τώρα οι κάτοικοι του Μοσχάτου και άλλων περιοχών που επλήγησαν εισπράττουν τις γνωστές υποσχέσεις περί αποζημίωσης - που ακόμα δεν έχουν δει - και οχύρωσης των πόλεών τους από ενδεχόμενη νέα πλημμύρα. Οπως, όμως, φάνηκε και χτες στη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο Ορέστης Κολοζώφ με τους κατοίκους, οι τελευταίοι συνειδητοποιούν πως η λύση βρίσκεται αλλού: Στην πίεση απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε επιτέλους τα έργα που γίνονται, να αποβαίνουν σε όφελός τους και όχι σε όφελος των εργολάβων που τα διαχειρίζονται.

Η επόμενη μέρα μετά την πλημμύρα στο Μοσχάτο είχε δύο κυρίως στοιχεία: Από τη μία τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα και οι κατεστραμμένες περιουσίες και από την άλλη τα πρόχειρα αναχώματα που στήνουν οι κάτοικοι στις εισόδους των σπιτιών τους για να προλάβουν το επόμενο κακό. Λαμαρίνες, σάκοι με άμμο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σταματήσει το νερό.


«Τι θα γίνει με αυτό το χάλι μας; Θα κοιμόμαστε και θα ξυπνάμε με την αγωνία μη βρέξει; Επειδή αυτοί κάνουν ολυμπιακά έργα, θα την πληρώσουμε εμείς; Καλύτερα να μην τα έκαναν ποτέ!», διαμαρτυρόταν μια αγανακτισμένη ηλικιωμένη που είδε το σπίτι της για δεύτερη φορά να πλημμυρίζει και το νοικοκυριό της να καταστρέφεται.

Ενας βιοτέχνης της περιοχής έπαθε ζημιά 30 εκατομμυρίων δραχμών. «Αν είναι να βάζουμε οδοφράγματα το 2002 καλύτερα να φύγουμε από την περιοχή». Στην προηγούμενη νεροποντή, ο ίδιος βιοτέχνης είχε καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τώρα είναι αποφασισμένος να προβεί σε μηνύσεις για να πάρει τα χρήματα που δικαιούται. «Το μόνο που φοβούνται είναι η μεταστροφή του πολιτικού κλίματος και όχι τις μηνύσεις», απάντησε ο Ορ. Κολοζώφ, καλώντας του κατοίκους να κάνουν ακριβώς αυτό ώστε να θορυβηθεί η κυβέρνηση.

Πλημμυρίζουν χωρίς να βρέχει

Οι καταστροφές στην πόλη έφταναν μέχρι και τρία οικοδομικά τετράγωνα από τον Κηφισό. Εκεί, το υπόγειο μιας νεόδμητης πολυκατοικίας, είχε πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να φωνάξουν την Πυροσβεστική. «Από τις 3.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το βράδυ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία άδειαζε τα νερά. Στην προηγούμενη νεροποντή είχε πλημμυρίσει ακόμα και η είσοδος της πολυκατοικίας», μας είπε μια από τις ενοίκους, η οποία επέστρεψε, μαζί με την οικογένειά της, από τις διακοπές άρον άρον.

Πρόχειρα «οχυρωματικά έργα
Πρόχειρα «οχυρωματικά έργα
Εντονότερο όμως είναι το πρόβλημα στα σπίτια που βρίσκονται δίπλα στις όχθες του ποταμού. «Ζούμε με το φόβο της επόμενης νεροποντής. Ακόμα κι όταν δε βρέχει στη γειτονιά μας εμείς πλημμυρίζουμε», έλεγε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της περιοχής. Και πράγματι, προχτές το Μοσχάτο πλημμύρισε πριν πιάσει βροχή στην περιοχή. Αρκούσε όμως η λαβωμένη κοίτη του Κηφισού και τα έργα που γίνονται για να πλημμυρίσουν και πάλι τα σπίτια. «Το κλείσιμο που ποταμού δεν πρόκειται να σας διασφαλίσει από τις πλημμύρες», εξήγησε στους κατοίκους ο Ορ. Κολοζώφ.

Οπως διαβεβαίωσαν τον βουλευτή του ΚΚΕ, κάτοικοι της περιοχής, κανείς τους δεν έχει λάβει ακόμα το περιβόητο 200χίλιαρο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους πληγέντες της προηγούμενης πλημμύρας. Οχι ότι το ποσό αυτό αρκεί για να καλύψει τις στοιχειώδεις έστω ανάγκες που προκύπτουν. Ετσι, αρκετά είναι τα νοικοκυριά που αναγκάστηκαν να πάρουν δάνειο. Οι ίδιοι κάτοικοι ενδεχομένως σήμερα να εισπράξουν νέες υποσχέσεις από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και σχετίζεται άμεσα με τις επιλογές της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να διεκδικήσουν άμεσα όλα όσα δικαιούνται, ενώ παράλληλα σημείωσε πως το ΚΚΕ έχει φέρει αρκετές φορές το θέμα στη Βουλή, «όμως εκεί δε μετράει η λογική αλλά η πλειοψηφία» - είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα από τα έργα στον Κηφισό και για ενδεχόμενες πλημμύρες. Στο πλαίσιο αυτό, είχε πραγματοποιήσει εκδήλωση την Ημέρα του Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας τις κυβερνητικές ευθύνες.


Πλημμυρισμένα υπόγεια

ICON

Πλημμυρισμένα υπόγεια

Eurokinissi


Κατεστραμμένα νοικοκυριά

Eurokinissi

Κατεστραμμένα νοικοκυριά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ