ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταστροφικές οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΑ στον Ασπρόπυργο
Οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΑ στον Ασπρόπυργο
Τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για την «απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας», επισημαίνει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Δυτικής Αττικής και ο υποψήφιος νομάρχης, Κώστας Παπαπολυχρονίου.

Σε σχετική ανακοίνωση δηλώνεται καθαρά η στάση που θα κρατήσει η ΝΑΣ σε μια τέτοια προοπτική: «Θα αρνηθούμε να γίνουμε διαχειριστές της πολιτικής που φροντίζει μόνο για τα συμφέροντα των λίγων. Θα δώσουμε τη μάχη μέσα και έξω από το νομαρχιακό συμβούλιο στο πλευρό των εργαζομένων, για να μην περάσει το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ». Ακριβώς, δηλαδή, την αντίθετη στάση από αυτήν που κράτησαν ο σημερινός νομάρχης, Π. Παπαπέτρου και οι δήμαρχοι της περιοχής, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ, καθώς «με τη σιωπή τους κάλυψαν την κυβερνητική πολιτική», καταγγέλλει η ΝΑΣ.

Η ΝΑΣ και ο Κ. Παπαπολυχρονίου καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία με τη στήριξη της ΝΔ, «βιάζεται να παραχωρήσει τον έλεγχο των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία Lukoil - Λάτση, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα». Και εξηγεί: «Ανοίγει την οικονομική προσφορά του διαγωνισμού, πριν να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς. Βρίσκει ικανοποιητική την προσφορά των 150 δισ. δραχμών, όταν τα προβλεπόμενα προ φόρων κέρδη των ΕΛΠΕ αναμένεται να φτάσουν τα 1.457 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία. Τα ΕΛΠΕ δεν είναι όμως μόνο μια κερδοφόρα επιχείρηση. Είναι μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και βιομηχανικός όμιλος στην Ελλάδα. Καλύπτει το 56% των αναγκών διύλισης της χώρας μας, έχει εκτεταμένο δίκτυο εμπορίας που της δίνει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά με 23% και επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1,8 δισ. δραχμές».

Ο Κώστας Παπαπολυχρονίου υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ
Ο Κώστας Παπαπολυχρονίου υποψήφιος Νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ
Αναφερόμενη στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ η ΝΑΣ σημειώνει ενδεικτικά: Μείωση των θέσεων εργασίας και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Αύξηση του κόστους διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών. Αδυναμία εφαρμογής κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πηγές. Αυξημένος κίνδυνος για βιομηχανικά ατυχήματα και περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος.

Κόντρα σε αυτή την πολιτική, η ΝΑΣ υποστηρίζει ότι «τα ΕΛΠΕ πρέπει να ανήκουν 100% στο Δημόσιο και να αποτελέσουν τον κορμό ενός ενιαίου κρατικού εθνικού φορέα ενέργειας, που θα λειτουργεί με γνώμονα την εξασφάλιση φθηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία της αναγκαίας ενεργειακής υποδομής για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Θα επεξεργάζεται ενεργειακή πολιτική για την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, τη συστηματική έρευνα για εξεύρεση νέων πηγών και τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Παναγιώτης Παναγιώτου
Παναγιώτης Παναγιώτου
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρουμε 30 ευρώ στην ΚΟΒ Πολίχνης.

Η γυναίκα του Ολγα

Τα παιδιά του Παύλος - Γιάννης

* * *

Φωτ.

Στις 15 Αυγούστου 1991 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΘΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1915 στο Σελλά Μεσσηνίας από γονείς φτωχούς αγρότες. Εφηβος συνδέθηκε με τους αγώνες του λαού, για ένα καλύτερο αύριο. Το 1940 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στην Κατοχή βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση, το 1946 τον έπιασαν, τον βασάνισαν και τον έκλεισαν στις φυλακές. Επί 10 χρόνια έκανε στις φυλακές της Κυπαρισσίας, της Καλαμάτας, της Τρίπολης της Αίγινας, πέρασε από την Ακροναυπλία και από το στρατόπεδο εξορίας της Γυάρου. Σ΄ αυτό το διάστημα καταδικάστηκε επανειλημμένα σε θάνατο και κλείστηκε στο κελί των μελλοθανάτων.

Τον Απρίλη του 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, πιάστηκε και πάλι και εξορίστηκε στο Λακκί της Λέρου.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος και μετά τη μεταπολίτευση, συνέχισε να αγωνίζεται ως μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του, για ένα καλύτερο αύριο, για το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη του η γυναίκα του προσφέρει 20 ευρώ στο Παράρτημα Νέου Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Ηρακλείου.

Πρόδρομος Γιακουμής
Πρόδρομος Γιακουμής
* * *

Ο Παναγιώτης Κοντογεωργίου από τα Λιμενάρια της Θάσου προσφέρει 350 ευρώ για την ανέγερση του μνημείου για το Μακρονήσι.

* * *

Φωτ. 3

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης μας ΠΑΝΑΓΟΥΛΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗ.

Στη μνήμη της και στη μνήμη του συζύγου της ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΗ και των αγωνιστών ΓΙΩΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΥ και ΑΝΤΩΝΗ ΓΙΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, οι αδελφές τους Χριστίνα και Βούλα και τα παιδιά τους Χρήστος και Αντώνης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου «Αγ. Δημήτριου» 20 ευρώ.

Παναγούλα Γιακουμή
Παναγούλα Γιακουμή
ΔΑΣΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καταγγέλλει τις ανατιμήσεις

Τη σειρά ανατιμήσεων, στην οποία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, καταγγέλλει η ΔΑΣΥ Καβάλας, με υποψήφιο νομάρχη τον Δήμο Ζαχαριάδη.

«Απαράδεκτη είναι η ανατίμηση φαρμάκων, τροφίμων, εισιτηρίων και τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ και μάλιστα σε ένα διάστημα, όπου τα λεγόμενα «μπάνια του λαού» και η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, δεν επιτρέπουν μία άμεση αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ μένουν ανενόχλητοι οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣΥ.

Μάλιστα, σημειώνει ότι «ο τελευταίος προγραμματισμός της κυβέρνησης για ανατιμήσεις έρχεται να συμπληρώσει τις αυξήσεις των τιμών που επιβλήθηκαν αυτόματα με τον ερχομό του ευρώ στο όνομα της στρογγυλοποίησης». Προειδοποιεί τους πολίτες ότι αυτή η πολιτική δε θα σταματήσει, διότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που πιστά υπηρετεί η κυβέρνηση. Η ΔΑΣΥ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις «να αγωνιστούν μέσα από τα ταξικά σωματεία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και να αναδείξουν συνεπείς αγωνιστές στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, που θα διεκδικήσουν καλύτερους όρους ζωής, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να μπει τέλος στην ασυδοσία και τη ληστεία του μόχθου τους».

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και αυτή τη βδομάδα σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- Την Κυριακή 18 Αυγούστου, θα γίνει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Ναυπλίου, στις 8 το βράδυ, με θέμα: «Ο πολιτισμός στα χέρια των λίγων»

- Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στο Καρλόβασι Σάμου, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει εκδήλωση στις 8 το βράδυ, με θέματα όπως η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις και η μάστιγα των ναρκωτικών.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Δαμουλιανάτων

Την Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Δαμουλιανάτων του ΚΚΕ (Δήμος Παλικής Κεφαλονιάς) οργανώνει εκδήλωση μνήμης για να τιμήσει τους 14 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που έπεσαν για το λαό και την πατρίδα την περίοδο 1940 - 1949.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΛΟΥΚΑ ΓΟΥΒΑΛΗ

Ετών 76

Εκηδεύσαμε την Τετάρτη 14/8/2002 από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος Χάιδω.

Τα παιδιά: Αλεξάνδρα και Νίκος Κωνσταντέας, Ζησημίνα και Νίκος Κανέλλιας, Αναστασία και Παναγιώτης Σαραντόπουλος, Αικατερίνη Γούβαλη.

Τα εγγόνια. Η αδελφή. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ