ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Δεινοπαθεί ο λαός, αδιαφορεί η κυβέρνηση

Προκλητικές υπουργικές δηλώσεις για τις συνεχείς ανατιμήσεις. Παρωχημένη πρακτική οι έλεγχοι στην αγορά, λέει το δίδυμο Χριστοδουλάκη - Τσοχατζόπουλου

Την πλήρη άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση της πολύμορφης ακρίβειας που σαρώνει την αγορά δημοσιοποίησαν, χτες, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης. Με δηλώσεις τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ουσιαστικά από περιφρόνηση και αδιαφορία για τις δυσμενείς συνέπειες που έχουν για τους εργαζόμενους οι συνεχείς ανατιμήσεις, οι Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος επαναβεβαίωσαν την υποταγή της κυβέρνησης στα δεδομένα της «ελεύθερης αγοράς» και κάλεσαν τους καταναλωτές σε... εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας. Το πρόβλημα, σε κάθε περίπτωση, της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο υπουργών, δεν είναι τόσο το γεγονός ότι η εκτεταμένη κερδοσκοπία αφανίζει τα λαϊκά εισοδήματα, όσο ότι της ξεφεύγει ο πληθωρισμός... Κατά τ' άλλα, το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι «η πρακτική των αγορανομικών διατάξεων και των αστυνομεύσεων είναι μια πρακτική παρωχημένη, που δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε σύγχρονες αγορές» (Ν. Χριστοδουλάκης) και ότι «μακριά από την κυβέρνηση οποιαδήποτε σκέψη για οριοθέτηση τιμών στην αγορά και στα προϊόντα» (Α. Τσοχατζόπουλος).

Ο Ν. Χριστοδουλάκης αποκάλεσε τον πληθωρισμό «εθνική πληγή» και κάλεσε σε ...συστράτευση όλους, θύτες και θύματα της κερδοσκοπίας, «ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το φαινόμενο». Ενώ η καλοκαιρινή περίοδος, όπου και σημειώθηκε εκτεταμένη κερδοσκοπία, ολοκληρώνεται, η κυβέρνηση φαίνεται να ανακαλύπτει μόλις τώρα την ακρίβεια. «Το τελευταίο διάστημα - είπε ο υπουργός Οικονομίας - παρατηρούμε σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες μια αδικαιολόγητη υπερτιμολόγηση». Υπερτιμολόγηση την οποία απέδωσε στις στρογγυλοποιήσεις των τιμών σε ευρώ, αλλά και στην προσπάθεια ορισμένων επιχειρήσεων να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν σε πελάτες ή σε πωλήσεις. Στη συνέχεια ο υπουργός επιδίδεται σε μια προσπάθεια απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών, διάχυσής τους σε... όλους, αλλά και προστασία των κερδοσκόπων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «τη μάχη εναντίον του πληθωρισμού δεν μπορεί να την κερδίσει μόνη της η πολιτεία, διότι η πρακτική των αγορανομικών διατάξεων και των αστυνομεύσεων είναι μια πρακτική παρωχημένη, που δεν μπορεί να εφαρμόζεται στις σύγχρονες αγορές». Σε πλήρη σύγχυση όμως και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός, ο υπουργός επικαλέστηκε την ύπαρξη του ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) και απείλησε με φορολογικούς ελέγχους όσες επιχειρήσεις κάνουν ανατιμήσεις. «Θα χρησιμοποιήσουμε -είπε - με αμείλικτο τρόπο το όπλο των φορολογικών ελέγχων σε εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες εμφανίζουν υπερτιμολογήσεις», ενώ - πάντα κατά τον υπουργό - «θα δίνεται και κατάλογος επιχειρήσεων οι οποίες υπερτιμολογούν», έτσι ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές ποιες επιχειρήσεις πρέπει να μποϊκοτάρουν...

Φυσικά, πρόκειται για φθηνό εντυπωσιασμό απ' την πλευρά του υπουργού, ο οποίος στο τέλος των δηλώσεών του αποκάλυψε το φάρμακο για την τιθάσευση του πληθωρισμού: «Θα επιδιώξουμε - δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης - και με τον προϋπολογισμό του 2002-2003 να διασφαλίσουμε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, το οποίο είναι συμβατό με την επιδίωξη ενός χαμηλού πληθωρισμού». Δηλαδή, η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με την περιστολή της ζήτησης των εργαζομένων μέσω των χαμηλών μισθών...

Ο Α. Τσοχατζόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Α. Τσοχατζόπουλος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στις επιταγές της «ελεύθερης οικονομίας της αγοράς», αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης της κυβέρνησης να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα από την αδηφαγία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αλλά, επιπλέον, έκανε λόγο για «συνυπευθυνότητα» των καταναλωτών στη διαμόρφωση της λειτουργίας της αγοράς.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιχείρησε προκλητικά να υποβαθμίσει τη σφοδρή επίθεση που δέχονται τα λαϊκά εισοδήματα από την ασυδοσία των κερδοσκόπων, που ευλογεί η κυβερνητική πολιτική. «Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι και αυξήσεις και μειώσεις ώστε γενικά νομίζω η εικόνα να είναι, βεβαίως και αυξήσεις και υπερτιμολογήσεις, οι οποίες δεν είναι δικαιολογημένες σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά παράλληλα και μειώσεις τιμών», είπε ο ίδιος. Στη συνέχεια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας σε μια σειρά ειδών πλατιάς κατανάλωσης, ο υπουργός προσπάθησε να περιορίσει το όλο θέμα στις τιμές των οπωροκηπευτικών, στις οποίες «είδε» μόνον τις ανατιμήσεις του πρώτου τριμήνου του χρόνου, που η κυβέρνηση αποδίδει στις «καιρικές συνθήκες». «Από εκεί και πέρα, όμως, κινηθήκαμε σε σταθερές λογικές τιμές», συμπλήρωσε. Μάλιστα, επιχειρώντας να θολώσει τα νερά, έδωσε στη δημοσιότητα συγκρίσεις τιμών οπωροκηπευτικών δύο συνεχόμενων ημερών - της 17ης και της 18ης του Αυγούστου 2001 - καθώς και σύγκριση των τιμών της 16ης και της 18ης του Αυγούστου 2002 - που συνέλεξε το επιτελείο, για να υποστηρίξει σώνει και καλά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Οσον αφορά στα καύσιμα, όπου η κερδοσκοπία οργιάζει όλο το χρόνο, αλλά ακόμη περισσότερο σε περιόδους όπως τον Αύγουστο, με την αυξημένη τουριστική κίνηση σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, αποκτά χαρακτηριστικά λαίλαπας, ο Α. Τσοχατζόπουλος προτίμησε να πει ότι «η Ελλάδα έχει τα πιο φθηνά καύσιμα στην Ευρώπη», συντασσόμενος με τα μεγάλα πετρελαϊκά συμφέροντα, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να αναζητούν τη φτηνότερη τιμή. Από εκεί και πέρα μόνο ως έπεα πτερόεντα ακούγονται τα όσα για να εντυπωσιάσει είπε ο υπουργός περί διερεύνησης καρτέλ που οδηγούν σε υπερτιμολογήσεις των καυσίμων και παραπομπή τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εξάλλου, να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο από στόμα υπουργού Ανάπτυξης, ουδέποτε, όμως, υπήρξαν αποτελέσματα, και δε θα μπορούσαν άλλωστε στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, είτε «εντοπισμού» αυτών των «καρτέλ» είτε ελέγχου της κερδοσκοπίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης αναφερόμενος στο τελευταίο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει θέματα λειτουργίας της αγοράς των καυσίμων, με κύριο χαρακτηριστικό ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για την επέκταση των δραστηριοτήτων των εταιριών και των διυλιστηρίων στο όλο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης. Ο υπουργός, όμως, έκανε ανέξοδα λόγο για νομοσχέδιο «συνυπευθυνότητας» όλων των εμπλεκομένων στο κύκλωμα, «εξασφάλισης της αγοράς από τα φαινόμενα της λαθρεμπορίας και της αισχροκέρδειας» και άλλα παρόμοια.

Λαϊκή οργή για την ακρίβεια

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των συνδικάτων προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά και κατατρώει το πενιχρό εργατικό εισόδημα. Ηδη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με μια σειρά πρωτοβουλίες του, το τελευταίο διάστημα, προειδοποιούσε και κατήγγελλε την απαράδεκτη αισχροκέρδεια, που έχουν επιβάλλει οι μεγάλες επιχειρήσεις σε μια σειρά βασικά προϊόντα και υπηρεσίες με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή της κυβέρνησης. Αλλωστε, πολλές από αυτές τις ανατιμήσεις -όπως στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ- είχαν επιβληθεί με κυβερνητικές αποφάσεις.

Η παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εμπορίου στις 9 Αυγούστου, ανάλογες πρωτοβουλίες συνδικάτων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και η πρόθεσή του να αναδείξει το ζήτημα της ακρίβειας σ' ένα από τα βασικά μέτωπα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη ΔΕΘ, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι μαζί με τα αλλά λαϊκά στρώματα, που θίγονται απ' αυτή την πολιτική. Οχι τυχαία, το ΠΑΜΕ, με το υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας, καλούσε τους εργαζόμενους «Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, να οργανώσουν μαζικές μαχητικές αντιδράσεις ακόμα και στους τόπους δουλιάς, όπου παράγεται και διαμορφώνεται το προϊόν και το κόστος του».

Η ΓΣΕΕ

«Ξυπνώντας» από τη θερινή ραστώνη της και μετά από πολλές εβδομάδες σιωπής, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εδέησε χτες να βγάλει ένα δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρει ότι «η εξέλιξη του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις αναφορές των ΜΜΕ περί "κύματος" ανατιμήσεων σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, προκαλούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους». Θαυμάστε λογική! Οι αναφορές των ΜΜΕ προκαλούν την ανησυχία των εργαζομένων. Αραγε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε ζουν στο πετσί τους τη λαίλαπα της ακρίβειας; Για να προσθέσει παρακάτω: «Βεβαίως, το ζήτημα του πληθωρισμού είναι σύνθετο...». Είναι σύνθετο όμως μόνο για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που ενώ στηρίζει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική, την ίδια στιγμή εμφανίζεται να ζητάει «πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά και με κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών να ληφθούν μέτρα αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας και ανατιμήσεων».

Μάλιστα. η πλειοψηφία όψιμα υπόσχεται ότι «θα πάρει πρωτοβουλίες» και κόπτεται για τους εργαζόμενους «οι οποίοι πλήττονται διπλά, δηλαδή και με τη συρρίκνωση του μισθού τους, αλλά και ως καταναλωτές...». Φαίνεται ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, εκτός των άλλων, έχει και αδύνατη μνήμη, γιατί ήταν αυτή ακριβώς που πριν τρεις μήνες πανηγύριζε για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε με τους βιομήχανους, βάζοντας ταφόπλακα στις εργατικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Στο έλεος της ασυδοσίας του κεφαλαίου

Ενοίκια, κέντρα αδυνατίσματος και ηλεκτρικά είδη έχουν την «πρωτιά» στις καταγγελίες των καταναλωτών που δέχτηκε στην τηλεφωνική γραμμή «1720» το υπουργείο Ανάπτυξης στο οκτάμηνο από το Γενάρη μέχρι τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 3.101 τηλεφωνήματα καταναλωτών από τα οποία τα 1.865 το πρώτο και 1.236 το δεύτερο τετράμηνο. Στο σύνολο των παραπόνων - καταγγελιών 1.201 αφορούσαν τα ενοίκια, 572 τα ινστιτούτα αδυνατίσματος και 222 τα ηλεκτρικά είδη.

Τα λιγότερα φαίνεται ότι συγκέντρωσαν η καταναλωτική πίστη (μόλις ένα τηλεφώνημα έχει καταχωρηθεί σ' αυτή την κατηγορία), οι πωλήσεις με δόσεις (3), τα εστιατόρια - καφέ και χώροι αναψυχής (7) και ο δημόσιος τομέας (8 τηλεφωνήματα).

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) καλεί τους καταναλωτές να «μποϊκοτάρουν» την ακρίβεια «νεκρώνοντας την αγορά» στις 3 Σεπτέμβρη. Με το σύνθημα «ούτε ένα ευρώ στην αγορά» απευθύνεται στους καταναλωτές, καλώντας τους να μην πραγματοποιήσουν εκείνη την ημέρα καμία αγορά. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες μέθοδοι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ουσιαστική απάντηση στο καθεστώς της αγοράς που δημιουργεί την ακρίβεια, δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος. Και αυτή είναι η ίδια η ασκούμενη πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» που «απελευθερώνει» τη διαμόρφωση των τιμών και μαζί την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων, αυτών που σε μια τέτοια αγορά έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι». Αυτή η πολιτική χρειάζεται συνολική απάντηση, σε κάθε της διάσταση, από τη διαμόρφωση των τιμών και τον έλεγχο των κερδών των επιχειρήσεων μέχρι τη διαμόρφωση των λαϊκών εισοδημάτων και την αναδιανομή των εισοδημάτων που επιχειρείται με κάθε τρόπο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μέθοδοι όπως αυτή που προτείνει το ΙΝΚΑ δεν μπορούν παρά να αποτελούν αποσπασματικές αντιδράσεις για εντυπωσιασμό, που τελικά αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγάλους τζίρους και τα υπερκέρδη, που δημιουργεί αυτή η πολιτική. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί κι αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι τακτικές όπως αυτή που επιλέγει το ΙΝΚΑ, χαιρέτισε χτες με δηλώσεις του και ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ακριβώς αυτό: η κυβερνητική πολιτική της ευθυγράμμισης με τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις που στις πλάτες των καταναλωτών αυγατίζουν τα προκλητικά κέρδη τους, δεν απειλείται από αντιδράσεις του τύπου που προτείνει το ΙΝΚΑ.

Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ

«Υπερβολικά» χαρακτηρίζει τα όσα καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ανατιμήσεις σε είδη σούπερ μάρκετ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ ισχυρίζονται ότι αυξήσεις της τάξης του 10% - 20% - 30% «υπήρξαν και υπάρχουν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις», τις οποίες εντοπίζει σε «μικρά ή εποχιακά καταστήματα, τουριστικές περιοχές και παρόμοια». Οσον αφορά στους ίδιους υποστηρίζουν ότι στα σούπερ μάρκετ οι «μέσες», όπως σκόπιμα τις χαρακτηρίζουν, αυξήσεις «από την αρχή του χρόνου δεν ξεπερνούν το 2,5% - 3%».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φάρμακο» για τον πληθωρισμό οι χαμηλοί μισθοί

Προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας για ...αντιπληθωριστικό προϋπολογισμό και το 2003. Ν. Γκαργκάνας: «Ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις αμοιβών»

Με την κλασική πλέον πολιτική λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τον ογκούμενο πληθωρισμό που πυροδοτεί η επιχειρηματική αισχροκέρδεια στην αγορά, αλλά και να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες στο νέο προϋπολογισμό του 2003. Προκλητική παρέμβαση υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και υπέρ των κερδών των επιχειρήσεων, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνας σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη. Ο τελευταίος, σε μια παρωδία δηλώσεων κατά της... αισχροκέρδειας, επανέλαβε και πάλι ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 θα κινηθεί στα πλαίσια της «δημοσιονομικής σταθερότητας», καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, πού θα στηρίξει και πάλι η κυβέρνηση την αντιπληθωριστική της πολιτική.

Και ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο ξεκαθαρίζει το θέμα της εισοδηματικής πολιτικής του 2003, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις κυβερνητικών παραγόντων, που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, αναμένεται να προσδιοριστούν οι γενικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2003, αλλά και οι κυβερνητικές θέσεις για την οικονομία που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός, Κ.Σημίτης, από το βήμα της ΔΕΘ. Ετσι, σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν.Γκαργκάνα, ενώ άλλη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για αργά το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων. Η τυπική λήψη των αποφάσεων αυτών αναμένεται να γίνει αύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές δηλώσεις, το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, είναι πλέον αρκετά σαφές: Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 θα κινηθεί και πάλι στη στενωπό της λιτότητας, όπως άλλωστε προβλέπει και το πρόγραμμα σταθερότητας. Σταθερή γραμμή πλεύσης έχει η κυβέρνηση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, «Ολυμπιακή») τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων. Το θέμα της περιβόητης φορολογικής μεταρρύθμισης, φαίνεται να περιπλέκεται με τις πολιτικές σκοπιμότητες για ανάκαμψη και επανάκτηση της επιρροής της κυβέρνησης στο εκλογικό Σώμα στην προοπτική των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτώβρη, ίσως όμως και στην πιο μακροπρόθεσμη προοπτική των βουλευτικών εκλογών. Ετσι αποφάσεις για σημαντικά κεφάλαια της μεταρρύθμισης αυτής (φορολογία ακινήτων, επιβολή αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, νέες μειώσεις συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων κλπ.) που θα δημιουργήσουν λαϊκή δυσφορία, φαίνεται ότι μετατίθενται προς τα πίσω στο βάθος του χρόνου. Από την, καιροσκοπικά, τεμαχισμένη φορολογική μεταρρύθμιση, αναμένεται να προωθηθεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα -το κερασάκι της τούρτας- ίσως ορισμένα μέτρα για πολύτεκνες οικογένειες, με χαμηλό όμως δημοσιονομικό κόστος, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση ορισμένων εκπιπτωμένων από το εισόδημα δαπανών (δαπάνες με αποδείξεις, ενοίκια κατοικιών, φροντιστήρια). Το βαρύ πυροβολικό των προτάσεων Γεωργακόπουλου, μετατίθεται για αργότερα.

Ο προκλητικός Γκαργκάνας...

Σε συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «ο υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις των αμοιβών, που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την ανταγωνιστική θέση της χώρας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη διαμόρφωση υψηλού πληθωρισμού συνέβαλε και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που υπερέβη το κοινοτικό μέσο όρο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν τα οφέλη από την παραγωγικότητα για την αύξηση των αμοιβών, αντί της βελτίωσης των περιθωρίων κερδών των επιχειρήσεων. Κατά τον κ.Γκαργκάνα «η αύξηση της παραγωγικότητας δεν πρέπει επ' ουδενί να χρησιμοποιηθεί καθ' ολοκληρίαν για υψηλότερες αμοιβές»!

Μηχανισμοί εξαπάτησης
των αγροτών

Τους μηχανισμούς εξαπάτησης των αγροτών - βαμβακοκαλλιεργητών, στήνει και πάλι η κυβέρνηση, σε μια προσπάθειά της να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί εν όψει της επίσκεψης Σημίτη της ΔΕΘ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι χτεσινές δηλώσεις - κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας Γ.Δρυ αμέσως μετά την επίσκεψή του στο μέγαρο Μαξίμου. Ετσι δήλωσε ότι στο τέλος της βδομάδας ή το πολύ στις αρχές της επόμενης θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής των 10 δραχμών ανά κιλό στους βαμβακοπαραγωγούς». Οσο για τη δυνατότητα ενίσχυσης των βαμβακοκαλλιεργητών από τον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα αυτό -κατά τον κ.Δρυ- θα εξεταστεί στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Γεωργίας των «15» στη Δανία στις 8 - 10 Σεπτέμβρη... Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός στο κατακόρυφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ