ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η κυβέρνηση συνθλίβει τους ΕΒΕ

Με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και κλιμάκιο της «Συμπαράταξης»

Από τη συνάντηση του κλιμάκιου της «Συμπαράταξης»με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ
Από τη συνάντηση του κλιμάκιου της «Συμπαράταξης»με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή με τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες και οι μικρέμποροι είναι απόρροια της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική -που ασκείται και από συμβιβασμένες δημοτικές αρχές- οι μικρομεσαίοι πρέπει να συμπαραταχτούν και να αντιδράσουν, καθώς γι' αυτούς είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης. Τα παραπάνω ξεκαθαρίστηκαν κατά τη συνάντηση χτες του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή, με το ΔΣ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Στη συνάντηση -έγινε με πρωτοβουλία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»- τον Σπ. Χαλβατζή συνόδευαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Λομβαρδός και Π. Χαλβατζόγλου (πρόεδρος της ΟΒΣΑ) συζητήθηκαν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, αλλά και ζητήματα, όπως η επιβολή τελών και προστίμων από το δήμο, που απορρέουν από την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μικρέμποροι είναι απόρροια της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία «ευνοεί σκανδαλωδώς το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μονοπωλεί την αγορά, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους και στην καταστροφή».

Συμπλήρωσε ότι η «"Συμπαράταξη" υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων. Θεωρούμε ότι και ως Δημοτική αρχή πρέπει να δώσουμε τη μάχη, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατό η φιλομονοπωλιακή πολιτική που ακολουθείται και να μη μετατρέπεται και ο Δήμος σε έναν ακόμη φορομπήχτη σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταστημάτων, με φόρους, υψηλά τέλη και πρόστιμα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης εξέφρασε την ανησυχία των συναδέλφων του όχι μόνο για τα υψηλά δημοτικά τέλη και τα πρόστιμα, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές που έχουν (;) σήμερα οι ΕΒΕ. Σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προωθεί συγκεκριμένη πολιτική στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, ότι πρέπει να αναπτύξει περισσότερο τα χαρακτηριστικά λαϊκού θεσμού και να συντονίσει τα βήματά της με το συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, των συνταξιούχων κ.ά., για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Τέλος, τόνισε ότι αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα το γεγονός ότι οι ανησυχίες των επαγγελματοβιοτεχνών βρίσκουν ανταπόκριση στην καθημερινή δράση της «Συμπαράταξης».

Πέρα όμως από τους ΕΒΕ υπάρχουν και οι καταναλωτές, που επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες, όπως η ακρίβεια που μαστίζει την αγορά εδώ και καιρό. Ετσι, σήμερα, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της «Συμπαράταξης» για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, ο Σπ. Χαλβατζής θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 12.30 μ.μ., με θέμα: «Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με τις ανατιμήσεις και το κύμα αισχροκέρδειας».

Νωρίτερα, στις 9.30 π.μ., επικεφαλής αντιπροσωπείας της «Συμπαράταξης» θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης και τη Διεύθυνση Προσωπικού του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22).

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Πράσινα» φτηνά προεκλογικά κόλπα

Σε φτηνή προεκλογική προπαγάνδα αναλώνεται ο υποψήφιος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, στον Πειραιά, Γιάννης Μίχας. Με χτεσινή δήλωσή του, αφήνει αιχμές εναντίον της δημοτικής αρχής του Περάματος ότι αρνείται τη συνεργασία με τον ΟΛΠ, που θα του εξασφαλίσει την παραχώρηση παραθαλάσσιας έκτασης, όπως αντίθετα συνέβη με τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι. Ξεχνά, όμως να αναφέρει -θεωρώντας προφανώς πως απευθύνεται σε αδαείς- ότι ο λαός του Περάματος, με τους αγώνες του, έχει ήδη πάρει στην κατοχή του και ο δήμος έχει αξιοποιήσει εκτάσεις του ΟΛΠ, τις οποίες ο τελευταίος αρνείται να παραχωρήσει και τυπικά.

Ως υποψήφιος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ για τον Πειραιά, (ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αλλά και αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) θεώρησε καλό να ανακοινώσει ότι ο ΟΛΠ παραχωρεί στους Δήμους Δραπετσώνας και Κερατσινίου παραθαλάσσια έκταση 19,7 στρεμμάτων για να την αξιοποιήσουν. Σπεύδει όμως να δηλώσει και τα εξής: «Οι παραλιμένιοι δήμοι διεκδικούν και δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς ταυτόχρονα να θίγεται το έργο του ΟΛΠ. Ετσι, σε πνεύμα συνεργασίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΟΛΠ, μακριά από αντιπαλότητες, που δεν εξυπηρετούν κανέναν, μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα και το λιμάνι να ανοίξει, ουσιαστικά, σε όλους. Για να μπορέσει όμως να υπάρξει αυτή η συνεργασία χρειάζεται να υπάρχουν και στους δήμους οι δυνάμεις που την επιθυμούν».

«Το Πέραμα, με τους αγώνες του έχει ήδη πάρει μεγάλα κομμάτια έκτασης από τον ΟΛΠ και θέση του Δήμου Περάματος είναι η διεκδίκηση ακόμα περισσότερων εκτάσεων», είπε στο «Ρ» ο δήμαρχος της πόλης Γ. Πατσιλινάκος.

Ο Δήμος και ο λαός του Περάματος προσφεύγουν σε κινητοποιήσεις γιατί η διοίκηση του ΟΛΠ αρνείται τις παραχωρήσεις σε αυτήν την πόλη για καθαρά πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Και γι' αυτό αρνείται να προχωρήσει στην τυπική παραχώρηση των χώρων που έχει ήδη πάρει ο Δήμος, αλλά και στην παραχώρηση άλλων που διεκδικεί.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Μίχα, ο Γ. Πατσιλινάκος, αφού σημειώνει πως κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, παρουσιάζοντας ως ρουσφέτια αυτά που δικαιούνται οι Δήμοι και ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις είναι πολύ κατώτερες από τις διεκδικήσεις των δήμων, τονίζει: «Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιεί τη διορισμένη θέση του στον ΟΛΠ, για να κάνει προεκλογική προπαγάνδα υπέρ του εαυτού του και των άλλων κυβερνητικών υποψηφίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Μίχας στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο ΟΛΠ έσπευσε τις προηγούμενες μέρες να ανταποκριθεί σε αιτήματα των Δήμων Κερατσινίου και Δραπετσώνας που υποβλήθηκαν στις 20/6/2002 και στις 3/7/2002 αντίστοιχα. Οταν τα συμφωνητικά παραχώρησης παραθαλάσσιων εκτάσεων προς τους Δήμους Δραπετσώνας και Κερατσινίου, έχουν υπογραφτεί από τις 30 Γενάρη 2002!

ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ
Και δωρεάν εισιτήρια για το Ηρώδειο προσφέρει υποψήφιος!

«Ευφάνταστοι» αποδεικνύονται οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες στην προσπάθεια εξασφάλισης ψήφων, ενόψει των εκλογών της 13ης Οκτώβρη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υποψηφίου δημάρχου Ν. Ψυχικού με το συνδυασμό της «Ανανεωτικής Δημοτικής Κίνησης» (υποστηρίζεται από τη ΝΔ) Π. Πασσά, ο οποίος εξασφάλισε στους δημότες δωρεάν μεταφορά και είσοδο στο Ηρώδειο για τη χτεσινοβραδινή και τη σημερινή παράσταση. «Σας καλούμε μαζί με τις οικογένειές σας και τους φίλους σας, να περάσετε δύο Αυγουστιάτικες βραδιές στο Ωδείο "Ηρώδου του Αττικού". Τα εισιτήρια και η μεταφορά με πούλμαν από το Νέο Ψυχικό στο Ωδείου "Ηρώδου του Αττικού" και επιστροφή, είναι δωρεάν», ανέφερε σχετική πρόσκληση. Και για να καλύψει την «απλοχεριά» του - προσπάθεια έμμεσης εξαγοράς - ο υποψήφιος δήμαρχος έσπευδε να διευκρινίσει ότι «τα εισιτήρια είναι προσφορά του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου στο συνδυασμό "Ανανεωτική Δημοτική Κίνηση Νέου Ψυχικού" και διατίθενται στους δημότες μας στα πλαίσια του κοινωνικού και πολιτιστικού μας προγράμματος».

Ομως ο κ. Πασσάς «πιάστηκε στα πράσα». Την «προσφορά των εισιτηρίων» διαψεύδει ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Γ. Καραχισαρίδης. Σε επιστολή του σημειώνει χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Ελληνικό Φεστιβάλ ουδέποτε συνεργάστηκε με το συνδυασμό "Ανανεωτική Δημοτική Κίνηση Ν. Ψυχικού" ή κάποια άλλη πολιτική παράταξη, είτε χορηγώντας δωρεάν εισιτήρια για τις παραστάσεις του είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή συνεργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ