ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα!

Για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης με τους εργαζόμενους στην Εταιρεία

Eurokinissi

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» ξεκαθάρισε ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», μιλώντας στους εργαζόμενους της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο εργοτάξιο της επιχείρησης στα Σφαγεία. Και τους κάλεσε να στείλουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση και μέσα από τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο Α. Σαχίνης, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Θ. Κυριακίδη, Γ. Κοσμίδη, και Γ. Τεμεκενίδη, περιόδευσε στο εργοτάξιο της ΕΥΑΘ και συζήτησε με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησής της και τις θέσεις της παράταξης.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε πως την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν την ένιωσαν μόνο οι δημότες με τις αυξήσεις των τιμολογίων, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Η μείωση του προσωπικού, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, η παραχώρηση μεγάλου μέρους των εργασιών σε εργολάβους (συντήρηση δικτύου - μετρητές κλπ.) απαξιώνουν την ΕΥΑΘ. Και αυτή η πολιτική έχει στόχο να μεγαλώσουν τα κέρδη των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Αγ. Σαχίνης, στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους, κατήγγειλε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης για μια ακόμη φορά σ' αυτή την περίπτωση δεν αντέδρασε στην πολιτική του ξεπουλήματος των οργανισμών της πόλης. Σημείωσε ότι «το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξης της κοινωνίας. Αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και πρέπει να τελεί υπό κρατικό έλεγχο και διαχείριση και η συμβολή της δημοτικής αρχής σ' αυτή την κατεύθυνση μπορεί να είναι καθοριστική. Η διαχείρισή του δεν επιτρέπεται να αφεθεί στους ιδιώτες κεφαλαιούχους και να καθορίζεται από τους νόμους του κέρδους της αγοράς. Αντίθετα η διαχείρισή του πρέπει να έχει στόχο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων του δήμου της πόλης μας με άφθονο, φθηνό και καλής ποιότητας νερό». Επίσης τόνισε πως οι εργαζόμενοι στις 13 Οκτώβρη πρέπει να αξιοποιήσουν σωστά το όπλο που έχουν στα χέρια τους. Να καταδικάσουν, δηλαδή, και με την ψήφο τους, όλους αυτούς που στάθηκαν απέναντι στους εργαζόμενους και τις διεκδικήσεις τους. Κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» γιατί όλα αυτά τα χρόνια και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη δράση της ανέδειξε τα προβλήματα και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την επαφή και τη συζήτηση με τους δημότες της Θεσσαλονίκης, στελέχη της παράταξης, με επικεφαλής τον Α. Σαχίνη, σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 7 μ.μ., θα περιοδεύσουν στην αγορά της πόλης και ειδικότερα στην περιοχή της Πλατείας Αγίας Σοφίας. Επίσης το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 10 π.μ. θα περιοδεύσουν στα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή της συμβολής των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Προβλήματα με προσωπικό και οικονομικά

Στο δημαρχείο της Λιοσίων περιόδευσε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής

Στο Δήμο Αθηναίων εντοπίζονται μεγάλα προβλήματα ανορθολογικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, απόρροια της πολιτικής που ασκούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή. Αυτό τόνισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Προσωπικού και την Ταμειακή Υπηρεσία του δήμου.

Συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Στέλιο Λάμπρου και τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Σωκράτη Λομβαρδό, συναντήθηκε με τους διευθυντές των υπηρεσιών και συζήτησε με το προσωπικό. Η εκτίμηση της «Συμπαράταξης» είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ορθολογικής, παραγωγικής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στο Δήμο. Ο Σπ. Χαλβατζής διευκρίνισε επ' αυτού ότι «υπάρχουν υπηρεσίες στις οποίες δεν υπάρχει προσωπικό, ενώ αλλού πλεονάζει».

Σε ό,τι αφορά στην Ταμειακή Υπηρεσία διαπιστώθηκαν - όπως επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος - «σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες. Η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει μεταθέσει αρμοδιότητες στο Δήμο, χωρίς να παράσχει τα απαραίτητα κονδύλια. Υπάρχει σοβαρή ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία δίνει εξευτελιστικά ποσά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια στιγμή παρακρατά πολύ μεγάλο μέρος από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Ωστόσο, τεράστια ευθύνη έχει και η Δημοτική Αρχή, η οποία δε διεκδίκησε και δε διεκδικεί αυτά που χρωστάει το κράτος».

Εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της «Συμπαράταξης», υπογράμμισε ότι μια δημοτική αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εργαζομένων, των κατοίκων, των δημοτών «θα πρέπει μαζικά, μαχητικά, αγωνιστικά να διεκδικεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, σε μια προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων της Αθήνας».

Μαθήματα φυσικής ιστορίας

Μάθημα φυσικής ιστορίας: «Ο κύκλος του νερού, ο υδρολογικός κύκλος, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά φαινόμενα, που δίνουν ζωή στον πλανήτη Γη και τον μετατρέπουν σε Βιο-πλανήτη. Το νερό των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, (βροχή, χιόνι, χαλάζι) πέφτει στη γη σχηματίζει ρυάκια, ποτάμια, λίμνες κατά την απορροή του στην επιφάνεια της Γης ή διηθείται στο χώμα και κατεισδύει μέσα στη γη, εμπλουτίζοντας τους υδροφορείς κατά την ενδορροή του. Σ' όλη αυτή τη διαδρομή, το νερό εξατμίζεται άμεσα ή εισέρχεται στη διαδικασία της εξατμισιδιαπνοής, για να γίνει άχνα, ατμός, ομίχλη, πούσι και σύννεφο για να ξαναπέσει ως βροχή, χιόνι, χαλάζι. Ο άνθρωπος έρχεται σ' επαφή με το νερό στην πορεία του στον υδρολογικό κύκλο, κατά την πτώση, την απορροή και την ενδορροή του. Σ' αυτήν την εφαπτόμενη με την πορεία του νερού επαφή ο άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα όπως τη λειψυδρία, τις πλημμύρες, τη διάβρωση του εδάφους. Για το φαινόμενο της λειψυδρίας υπεύθυνος κατ' εξοχήν είναι ο άνθρωπος με την αποψίλωση των εδαφών από τη φυτοκάλυψη, (υπερυλοτόμηση, υπερβόσκηση, πυρκαγιές κ.ά.) και με την τσιμεντοποίηση και τον εγκιβωτισμό της κοίτης των ρεμάτων που οδηγεί το νερό κατ' ευθείαν στη θάλασσα και του στερεί τη δυνατότητα να κατεισδύσει στη γη για να εμπλουτίσει τους υδροφορείς. Οι ίδιες αιτίες δημιουργούν και την πλημμυρογένεση και τη γρήγορη διάβρωση του εδάφους...».

Το παραπάνω «μάθημα» μαζί με ένα αντίστοιχο για τα υδατορέματα (τα οποία μαθήματα έγιναν μάλιστα με την ταυτόχρονη προβολή διαφανειών), αλλά και την άποψη ότι «ο άνθρωπος, διακατεχόμενος με το αίσθημα της έπαρσης ότι δαμάζει τη φύση, συμπεριφέρεται απέναντί της στην πραγματικότητα ως ο καρκίνος της» και άρα φταίει για τις πλημμύρες κλπ. κλπ. γι' αυτό «πρέπει να συνειδητοποιήσει πρώτα απ' όλα ότι είναι μέρος της φύσης και όχι δαμαστής της και γι' αυτό πρέπει να συνεργάζεται μαζί της κλπ. κλπ.», αποτελούν την «παρέμβαση»(!) του Μαν. Γλέζου για το μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών.

Ολόκληρη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε ο υποψήφιος του ΣΥΝ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, (ο «υποψήφιος της Αριστεράς» - όπως τον προβάλλει η «Αυγή») για να πει τα παραπάνω περισπούδαστα. Οταν ακόμη και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να παραδεχτεί τις πολιτικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, κάποιοι δε διστάζουν να προκαλέσουν ακόμη και τη θυμηδία, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας.


Π.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Ο Γ. Πάντζας υποψήφιος νομάρχης

Με κοινή την πεποίθηση ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στη συσπείρωση και πάλη των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τις επιλογές του κεφαλαίου, «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και ΔΗΚΚΙ, παρουσιάζουν την ερχόμενη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. (ξενοδοχείο «Αύρα», πλατεία Ραφήνας) τον κοινό υποψήφιο νομάρχη Ανατολικής Αττικής που θα στηρίξουν στις επικείμενες εκλογές, τον Γιώργο Πάντζα.

Οπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ «που δοκιμάστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα της ειρήνης, στο κίνημα προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών και σε όλα τα μέτωπα που ανοίχτηκαν, αποφάσισαν την κοινή κάθοδο στις νομαρχιακές εκλογές». Ανάμεσα σε άλλα, στόχος η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και «σ' αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται η διεύρυνση της συνεργασίας και με άλλους φορείς και πρόσωπα που επιθυμούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη ΝΑΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ