ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Προαποφασισμένο και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης

«Πρωτοβουλία» αναλαμβάνει το Λονδίνο, για την παροχή ενός νέου χρονικού περιθωρίου στη Βαγδάτη, προκειμένου να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα έχει εκδηλωθεί η αμερικανική στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, προειδοποιούν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ενώ πληθαίνουν τα σημάδια ότι το αμερικανικό πλήγμα είναι αναπόφευκτο, είτε με είτε χωρίς ανοιχτή διεθνή υποστήριξη, ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες φάνηκαν, χτες, να αναζητούν, απέναντι στην κοινή γνώμη των χωρών τους, το άλλοθι του ΟΗΕ, ο οποίος μοιάζει να είναι, για άλλη μια φορά, το πλέον κατάλληλο πρόσχημα.

Η 30ή Νοεμβρίου είναι το τελευταίο χρονικό περιθώριο που δίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, τηρώντας την ανωνυμία τους, για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ. Οι δηλώσεις τους φιλοξενούνται στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», στο πλαίσιο άρθρου για τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανή ιρακινή αντεπίθεση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ένας άλλος ειδικός, ο εκδότης της βρετανικής στρατιωτικής επιθεώρησης «Τζέινς», Αλεξ Στάντις, κατέλυε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της αμερικανικής ηγεσίας περί δεσμών ανάμεσα στο Ιράκ και στην «Αλ Κάιντα», τονίζοντας ότι «όπως και σε άλλα θέματα, η Ουάσινγκτον αγνοεί κάτι πολύ βασικό: ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιδεολογικό συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στα δύο αυτά μέρη».

Ιρακινοί επιδεικνύουν σε δημοσιογράφους το χώρο όπου υποτίθεται παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ πρόκειται για οικοδομικά και αγροτικά υλικά

Associated Press

Ιρακινοί επιδεικνύουν σε δημοσιογράφους το χώρο όπου υποτίθεται παράγουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ πρόκειται για οικοδομικά και αγροτικά υλικά
Παρ' όλα αυτά, η αμερικανική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κεν Αντελμαν, υποτιμούσε τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από τους συμμάχους και ιδιαίτερα από τους Αραβες. Ο Αντελμαν επαναλάμβανε ότι οι διατυπωθείσες αντιρρήσεις δεν είναι σημαντικές και ότι μόλις γίνει η επίθεση, τότε όλοι θα σπεύσουν να συνταχθούν στο πλευρό τους. Μάλιστα, ο Αντελμαν υποστηρίζει ότι «οι σαουδαραβικές αντιρρήσεις συνδέονται μάλλον με τις ανησυχίες του Ριάντ μπροστά στην προοπτική ενός σταθερού Ιράκ, που θα μπορέσει να αναδειχτεί σε οικονομικό και περιφερειακό αντίπαλο».

«Επιστρατεύεται» ο ΟΗΕ

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να προτείνει ένα νέο χρονοδιάγραμμα στη Βαγδάτη, μέσα στο οποίο θα κληθεί να αποδεχτεί, ως πρώτο θετικό βήμα, την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ ανακοίνωσε, χτες, ο ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο. Μιλώντας και στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Στρο επανέλαβε ότι, ασχέτως αν και το Λονδίνο πιστεύει ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν, προτεραιότητα είναι η επανάληψη των επιθεωρήσεων στο οπλοστάσιό του. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις με το Λευκό Οίκο για το θέμα.

Ο Στρο δεν αναφέρθηκε διόλου στην ποινή, που θα επιβληθεί στο Ιράκ σε περίπτωση που απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση. Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η βρετανική πρωτοβουλία αποβλέπει στο να γεφυρώσει το χάσμα που φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους συμμάχους της. Εντούτοις, τον ΟΗΕ «θυμήθηκαν», χτες, τόσο η Γαλλία όσο και το Βέλγιο, πιθανώς όχι τυχαία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε ότι είναι απαραίτητη η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ ο Βέλγος ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ευρώπη να αντιταχθεί σε μια αμερικανική προληπτική επίθεση κατά του Ιράκ, σε περίπτωση που το τελευταίο έχει «αφήσει ανεκμετάλλευτη και αυτήν την τελευταία ευκαιρία». Μετά από όλα αυτά, φαίνεται ότι η πρόταση Στρο, ουσιαστικά, δεν αποτελεί παρά έναν πολύ καλό τρόπο να καμφθούν οι αντιρρήσεις των συμμάχων της Ουάσιγκτον, δίνοντάς τους ένα πολύ καλό πρόσχημα: το σύνηθες άλλοθι του ΟΗΕ.

Συνεχίζονται οι διαφωνίες

Το ότι η βρετανική πρωτοβουλία στοχεύει μάλλον στην εξασφάλιση άλλοθι παρά λύσης, μοιάζει να επιβεβαιώνεται και από τα σχόλια Αμερικανών αξιωματούχων μετά την ανακοίνωση του Στρο, που τηρώντας την ανωνυμία τους, τόνιζαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι η Ουάσινγκτον «θα εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ, είτε επιστρέψουν είτε όχι οι επιθεωρητές, γιατί στόχος είναι η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν».

Η κυνικότητα της Ουάσινγκτον, πάντως, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Στη μακρά λίστα των αντιρρήσεων, προστέθηκε, χτες, και αυτή του Πακιστανού ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ, ο οποίος εκτιμούσε ότι μια αμερικανική επίθεση στο Ιράκ θα αποξένωνε ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ από τον μουσουλμανικό κόσμο, που ήδη νιώθει ότι βρίσκεται στο στόχαστρό τους, άνευ συγκεκριμένου λόγου, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν απόψεις τύπου μπιν Λάντεν. Την αντίρρησή της εξέφρασε και η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση της Ινδονησίας, Ναχντλατούλ Ουλάμα.

«Μαζικό έγκλημα σε βάρος του διεθνούς δικαίου και του ιρακινού λαού», χαρακτήρισε μια επικείμενη επίθεση στο Ιράκ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, που πραγματοποιεί περιοδεία στο Ιράκ, την τελευταία βδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με Ιρακινούς αξιωματούχους. Τόσο αυτοί όσο και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, που υπέγραψε, χτες στη Δαμασκό, σειρά εμπορικών και επιστημονικών συμφωνιών με τη συριακή ηγεσία, τόνιζαν ότι «δεν υφίσταται λόγος να επιστρέψουν οι επιθεωρητές - κατάσκοποι, εφόσον η εγκληματική αμερικανική ηγεσία έχει προαποφασίσει τη στρατιωτική επίθεση».

Συμπλήρωναν, πάντως, ότι ακόμη και αν εκδηλωθεί επίθεση, θα συνεχιστούν οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου. Χτες, και ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωνε ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής για να μην αυξηθούν οι τιμές σε περίπτωση κρίσης, κατευνάζοντας τις ανησυχίες της αγοράς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα

Ενταση και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα

Οι γιατροί περιποιούνται τον τρίχρονο Παλαιστίνιο επιζήσαντα, μετά τη δολοφονία τεσσάρων μελών της οικογένειάς του

Associated Press

Οι γιατροί περιποιούνται τον τρίχρονο Παλαιστίνιο επιζήσαντα, μετά τη δολοφονία τεσσάρων μελών της οικογένειάς του
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μία μητέρα, οι δύο γιοι της και ένας ανιψιός της είναι τα θύματα των πυρών των ισραηλινών τανκς που εισέβαλαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο χωριό Σεΐκ Αχλίν, στην παραλιακή περιοχή της πόλης της Γάζας, και έβαλλαν κατά σπιτιών του καταυλισμού των Βεδουίνων. Από την εισβολή τραυματίστηκαν, επίσης, άλλοι 8 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσα στους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και ένας 3χρονος.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η εισβολή έγινε επειδή παρατηρήθηκαν «ύποπτες κινήσεις» εναντίον των θέσεών του πέριξ του γειτονικού εποικισμού Νετζαρίμ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ισραηλινά τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων είχαν εισβάλει και πάλι στη συγκεκριμένη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «εμπόδισαν λαθρεμπόριο όπλων». Χτες το μεσημέρι, άλλος ένας 12χρονος σκοτώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από ισραηλινά πυρά στη Ράφα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για «ασυγχώρητο έγκλημα εκ προμελέτης» και εκτίμησε ότι αποτελεί άλλη μια ισραηλινή προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Μετά την εισβολή, η Π. Αρχή ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για χτες, συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια. Την προηγούμενη ημέρα, η συνάντηση αναβλήθηκε από την ισραηλινή πλευρά, που επανέλαβε τις κατηγορίες της σε βάρος της Π. Αρχής ότι δεν πράττει αρκετά για τον «έλεγχο των εξτρεμιστών».

Χτες, ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για το χαμό αμάχων και φέρεται να διέταξε τη διενέργεια ειδικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί «τι λάθος έγινε αυτή τη φορά». Από την άλλη πλευρά, η ισλαμιστική Χαμάς εξαπέλυε απειλές για νέες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Ενταση σε Δ. Οχθη και σύνορα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ισραηλινού στρατού ότι έχει χαλαρώσει ο αποκλεισμός στις κατειλημμένες πόλεις της Δ. Οχθης, στη Νάμπλους, χτες, ανατινάχτηκαν αίθουσες του κυβερνείου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Στη Νάμπλους, επίσης, εκτός του ότι ισχύει αποκλεισμός κυκλοφορίας για 68η συνεχόμενη ημέρα, η παλαιστινιακή Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης καταγγέλλει ότι καταλήφθηκαν τα εναπομείναντα ιατρικά κέντρα και ότι ο στρατός, χτες, έβαλλε εναντίον ασθενοφόρων.

Το θερμόμετρο, όμως, ανέβηκε, χτες, και στα ισραηλινο- λιβανικά σύνορα. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Αγροκτήματα Σεμπάα δέχτηκαν τα πυρά της «Χεζμπολλάχ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η απάντηση ήταν άμεση, με εξαπόλυση αεροπορικής επίθεσης σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου, όπου δεν έγινε γνωστό αν προκλήθηκαν θύματα. Ο Ισραηλινός Υπ. Αμυνας κατηγόρησε τη Συρία ως υποκινητή της έντασης στην περιοχή και την προειδοποίησε ότι «παίζει με τη φωτιά».

ΠΟΔΝ
Να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια

Στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και για τα συμφέροντα της παγκόσμιας κυριαρχίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να σχεδιάζει τις επιθέσεις στο Ιράκ μετά τον πόλεμό της στο Αφγανιστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα τη συστηματική δολοφονία χιλιάδων αθώων, συμπεριλαμβάνοντας παιδιά και ηλικιωμένους.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει πρόσφατα επιδεινωθεί, εξαιτίας των ανοιχτών απειλών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να κάνουν το Ιράκ επόμενο στόχο τους στο λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για να δικαιολογήσουν αυτήν την επιθετική πολιτική, η τρομοκρατία έχει συνδεθεί με το θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί υποκριτικά τα βάσανα του ιρακινού λαού, ώστε να επιτεθεί στη χώρα, προωθώντας την ίδια στιγμή τα σχέδιά της στην περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις εκθέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε νέους κινδύνους, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπου η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αιματηρή ισραηλινή πολιτική του καθεστώτος Σαρόν - Πέρες κλιμακώνεται, συνθλίβοντας τη θαρραλέα εξέγερση των Παλαιστινίων και τη νόμιμη επιθυμία τους να εγκαθιδρύσουν ένα ανεξάρτητο εθνικό κράτος.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει τη ζωή όλων των λαών της περιοχής, ιδιαίτερα αυτή του ιρακινού λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαίωση για οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, στο όνομα της εσωτερικής κατάστασης που επικρατεί εκεί. Ο ιρακινός λαός είναι, και πρέπει να είναι, ο μόνος υπεύθυνος, για να καθορίσει την ηγεσία του και το μέλλον του. Ο αγώνας του ιρακινού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν έχει καμία σχέση με τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η ΠΟΔΝ καταδίκασε έντονα τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στο Ιράκ. Η ΠΟΔΝ θεωρεί πως η πολιτική των κυρώσεων και των αποκλεισμών είναι μορφές της τρομοκρατίας. Εξαιτίας, των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ από τις ΗΠΑ και κάποιων συμμάχων τους, χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και την έλλειψη φαρμάκων.

Η ΠΟΔΝ πιστεύει ότι ο πόλεμος θα φέρει ακόμα περισσότερη μιζέρια και βάσανα για τον αθώο λαό του Ιράκ, που υποφέρει εδώ και δεκαετίες.

Η ΠΟΔΝ καλεί όλα τα μέλη της και τις φιλικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες για να προβάλλουν τα νέα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνεται το «χάσμα» με τις ΗΠΑ

Σχεδόν πλήρης γερμανική αποστασιοποίηση από τον προετοιμαζόμενο πολεμικό τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ

Στην εκφρασμένη με διάφορους τρόπους καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης, του προετοιμαζόμενου από την Ουάσιγκτον πολεμικού τυχοδιωκτισμού, εκδηλώθηκε τώρα, και η αποστασιοποίηση όλων των πολιτικών κομμάτων από τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) και το μικρότερο νεοϊδρυμένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας (KPD), όπως επίσης και το αριστερό ΚΟΔΗΣΟ, λόγω της ίδιας της φύσης τους είχαν από καιρό πάρει θέση εναντίον της προετοιμαζόμενης πολεμικής περιπέτειας, αλλά τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκε και πλήρης - τουλάχιστον φραστικά - δημόσια αποστασιοποίηση και όλων των γερμανικών αστικών κομμάτων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος καγκελάριος των κομμάτων Χριστιανοδημοκρατίας (CDK) και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Εντμουντ Στόιμπερ, δήλωσε την Τετάρτη: «Το μονοπώλιο απόφασης και ενεργειών σ' αυτό το ζήτημα (του πολέμου) ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη. Μονόδρομος μιας χώρας (των ΗΠΑ) χωρίς διαβουλεύσεις και χωρίς εντολή της Διεθνούς Κοινότητας είναι ασυμβίβαστος μ' αυτό (το μονοπώλιο)». Ετσι ο Στόιμπερ, όπως επίσης και η πρόεδρος της CDK Α. Μέρκελ, συντάχθηκαν με τη γνωστή θέση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ (ο «Ριζοσπάστης» την είχε ήδη δημοσιεύσει), ενώ όλο το τελευταίο διάστημα ασκούσαν σ' αυτό το θέμα κριτική στον Σρέντερ. Ο τελευταίος επανέλαβε προχτές ότι η Γερμανία δε θα μετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση, πάντως «όχι υπό την ηγεσία μου». Μέρκελ: Η CDK παρακολουθεί τις πρόσφατες δηλώσεις του Τσένεϊ με ανησυχία «και εμείς δε θα στείλουμε ποτέ Γερμανούς στρατιώτες σε ένα τυχοδιωκτισμό». Γκουίντο Βεστερβέλε (πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών - FDP): «Στον κύκλο μας (στο κόμμα) υπάρχει συναίνεση ότι δε θα δεχτούμε κανένα εθνικό μονόδρομο, ούτε αυτόν των ΗΠΑ». Ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι με μια επίθεση κατά του Ιράκ θα κλιμακωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και έτσι απειλείται «άμεσα η ασφάλειά μας στην Ευρώπη». Η πρόεδρος των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ, χαρακτήρισε τη γνώμη του Τσένεϊ «ανεύθυνη και ικανή να ανάψει πυρκαγιά». Στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ «θα είναι παράνομη και θα έβαζε σε κίνδυνο κάθε ειρηνική προοπτική στη Μέση Ανατολή», τόνισε. Ζήτησε τέλος «κοινή ευρωπαϊκή αντίσταση» κατά των σχεδίων των ΗΠΑ. Η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γκαμπριέλε Τσίμερ υπογράμμισε: «Κανένας πόλεμος, πουθενά, ούτε κατά του Ιράκ. Ο εκδημοκρατισμός της χώρας είναι υπόθεση του ίδιου του ιρακινού λαού».

Σύμφωνα με την «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (29/8), δημοσκόπηση του αγγλικού ινστιτούτου ICM ανέδειξε ότι 52% των εκλογέων του Εργατικού Κόμματος και επίσης το ίδιο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Αγγλίας είναι κατά του πολέμου. Η «Γκάρντιαν» ζήτησε από τον Μπλερ να διακόψει τη συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε στη σημερινή (30/8) «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι, σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, χωρίς εντολή του ΟΗΕ, θα διατάξει την απόσυρση των γερμανικών μονάδων από το Κουβέιτ, ώστε να μην εμπλακούν στον τυχοδιωκτισμό της Ουάσιγκτον.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ.
Κακοκαιρία έπληξε τη Ρώμη

Σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν περιοχές στην Κεντρική και Νότια Ιταλία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν περιοχές έξω από τη Ρώμη στην επαρχία του Λάτιο, όπου ο ποταμός Αρόν (δυτικά της Ρώμης) υπερχείλισε το βράδυ της Τετάρτης και πλημμύρισε τον αυτοκινητόδρομο Α12 που συνδέει τη Ρώμη με το λιμάνι Τσιβιταβέκια. Ο αυτοκινητόδρομος επαναλειτούργησε χτες το πρωί.

Στη Ρώμη οι βροχές συνέχισαν να πέφτουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, προκαλώντας πλημμύρες και διακοπή της κυκλοφορίας σε δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας. Οι πυροσβέστες έλαβαν περισσότερες από 500 κλήσεις για βοήθεια από κατοίκους, οι οποίες αφορούσαν ως επί το πλείστον πλημμυρισμένα υπόγεια και πεσμένα δέντρα. Μερικοί κάλεσαν επίσης για βοήθεια αφού βρέθηκαν παγιδευμένοι στα ακινητοποιημένα από το νερό αυτοκίνητά τους.

Καταιγίδες αναφέρθηκαν και στις νότιες περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Καμπανία, η Απουλία και η Σαρδηνία. Οι αρχές εξέφρασαν ανησυχία για την περιοχή του Αβελίνο, ανατολικά της Νάπολης, όπου πλημμύρες και κατολισθήσεις είχαν προκαλέσει το 1998 το θάνατο 300 ανθρώπων. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει ως την Παρασκευή.

ΡΩΣΙΑ
Εκρηξη στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι ταραχές στην Τσετσενία. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, όπως μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι επικαλούμενο τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που περνούσε από το δρόμο ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που φέρεται να είναι αυτονομιστής αντάρτης.

  • Κατηγορίες εξάλλου απαγγέλθηκαν εναντίον επτά Ρώσων στρατιωτών που φέρονται ότι πούλησαν παράνομα νάρκη η οποία χρησιμοποιήθηκε για βομβιστική επίθεση στις 9 του Μάη σε παρέλαση στο Νταγκεστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 45 άνθρωποι. Την επίθεση φέρεται να έχουν οργανώσει πολίτες του Νταγκεστάν που μάχονται στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ