Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο αιματοκύλισμα αμάχων στη Γάζα

Ενταση και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα

Οι γιατροί περιποιούνται τον τρίχρονο Παλαιστίνιο επιζήσαντα, μετά τη δολοφονία τεσσάρων μελών της οικογένειάς του

Associated Press

Οι γιατροί περιποιούνται τον τρίχρονο Παλαιστίνιο επιζήσαντα, μετά τη δολοφονία τεσσάρων μελών της οικογένειάς του
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μία μητέρα, οι δύο γιοι της και ένας ανιψιός της είναι τα θύματα των πυρών των ισραηλινών τανκς που εισέβαλαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο χωριό Σεΐκ Αχλίν, στην παραλιακή περιοχή της πόλης της Γάζας, και έβαλλαν κατά σπιτιών του καταυλισμού των Βεδουίνων. Από την εισβολή τραυματίστηκαν, επίσης, άλλοι 8 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσα στους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και ένας 3χρονος.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η εισβολή έγινε επειδή παρατηρήθηκαν «ύποπτες κινήσεις» εναντίον των θέσεών του πέριξ του γειτονικού εποικισμού Νετζαρίμ. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ισραηλινά τανκς υπό την κάλυψη ελικοπτέρων και πολεμικών πλοίων είχαν εισβάλει και πάλι στη συγκεκριμένη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι «εμπόδισαν λαθρεμπόριο όπλων». Χτες το μεσημέρι, άλλος ένας 12χρονος σκοτώθηκε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από ισραηλινά πυρά στη Ράφα.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για «ασυγχώρητο έγκλημα εκ προμελέτης» και εκτίμησε ότι αποτελεί άλλη μια ισραηλινή προσπάθεια να σαμποταριστούν οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Μετά την εισβολή, η Π. Αρχή ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για χτες, συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχίγια. Την προηγούμενη ημέρα, η συνάντηση αναβλήθηκε από την ισραηλινή πλευρά, που επανέλαβε τις κατηγορίες της σε βάρος της Π. Αρχής ότι δεν πράττει αρκετά για τον «έλεγχο των εξτρεμιστών».

Χτες, ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για το χαμό αμάχων και φέρεται να διέταξε τη διενέργεια ειδικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί «τι λάθος έγινε αυτή τη φορά». Από την άλλη πλευρά, η ισλαμιστική Χαμάς εξαπέλυε απειλές για νέες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων.

Ενταση σε Δ. Οχθη και σύνορα

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ισραηλινού στρατού ότι έχει χαλαρώσει ο αποκλεισμός στις κατειλημμένες πόλεις της Δ. Οχθης, στη Νάμπλους, χτες, ανατινάχτηκαν αίθουσες του κυβερνείου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Στη Νάμπλους, επίσης, εκτός του ότι ισχύει αποκλεισμός κυκλοφορίας για 68η συνεχόμενη ημέρα, η παλαιστινιακή Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης καταγγέλλει ότι καταλήφθηκαν τα εναπομείναντα ιατρικά κέντρα και ότι ο στρατός, χτες, έβαλλε εναντίον ασθενοφόρων.

Το θερμόμετρο, όμως, ανέβηκε, χτες, και στα ισραηλινο- λιβανικά σύνορα. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Αγροκτήματα Σεμπάα δέχτηκαν τα πυρά της «Χεζμπολλάχ», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες. Η απάντηση ήταν άμεση, με εξαπόλυση αεροπορικής επίθεσης σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου, όπου δεν έγινε γνωστό αν προκλήθηκαν θύματα. Ο Ισραηλινός Υπ. Αμυνας κατηγόρησε τη Συρία ως υποκινητή της έντασης στην περιοχή και την προειδοποίησε ότι «παίζει με τη φωτιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ