ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επανάληψη εξαγγελιών και... δεσμεύσεων

Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα παιδείας

Με τη λέξη «ποιότητα» στην εκπαίδευση να επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε χτες τα σχέδια για τη νέα χρονιά η οποία αναμένεται.... παραγωγική σε αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις ενώ χαρακτηρίστηκε ως «χρονιά αξιολόγησης». Η ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εμφανίσει μια εικόνα εύρυθμης λειτουργίας της εκπαίδευσης και να επιδοθεί σε μία απαρίθμηση αριθμών και αναμάσημα εξαγγελιών ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς, αλλά και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών...

Εχοντας ήδη επιχειρήσει μέσω της «μεταρρύθμισης» να προσαρμόσει τη βασική εκπαίδευση και το λύκειο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα αποτελέσει για την κυβέρνηση το διάστημα μέσα στο οποίο προωθούνται αλλαγές σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση και στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τον προσεχή Νοέμβρη το υπουργείο Παιδείας πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα κάτω από την πίεση για εφαρμογή των επιταγών της Μπολόνια, ένα νομοσχέδιο το οποίο μάλιστα εμφάνισε ως προϊόν διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα, τη στιγμή που οι πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους τόσο για αυτό όσο και για την προωθούμενη αλλαγή του νόμου - πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια. Το Νοέμβρη επίσης η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει στη Βουλή και τα ζητήματα της καθιέρωσης «εθνικού συστήματος διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης», την «αξιολόγηση» και κατηγοριοποίηση δηλαδή των σπουδών και την πλήρη υπαγωγή τους στις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ προωθείται και η θεσμοθέτηση των λεγόμενων Ινστιτούτων Διά Βίου Εκπαίδευσης με στόχο να λειτουργήσουν από το Σεπτέμβρη του 2003. Επίσης, εξήγγειλε ότι από τον προσεχή Νοέμβρη αναμένεται να λειτουργήσει το «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας».

«Ειδυλλιακή» εικόνα για τα σχολεία

«Κερδίσαμε το στοίχημα της έναρξης της σχολικής χρονιάς», έσπευσε να δηλώσει ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι στις 11 Σεπτέμβρη το εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικό θα βρίσκεται στα σχολεία σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί ως επιτυχία της κυβέρνησης το αυτονόητο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει σταλεί το 64% των βιβλίων και η εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές σε συνδυασμό με το χάος που προκάλεσε η αλλαγή του συστήματος διορισμών, προοιωνίζονται μία επανάληψη του σκηνικού που συνήθισε η ελληνική παιδεία τόσα χρόνια ενώ σταθερή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης παραμένει η χρήση αναπληρωτών οι οποίοι φέτος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας θα είναι λιγότεροι από πέρυσι και θα προσληφθούν στις 4 Σεπτέμβρη. Ο υφυπουργός Παιδείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «αξιοκρατικές» επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης, οι οποίες όπως δείχνει και το πλήθος των ενστάσεων που κατατέθηκαν από υποψηφίους, έγιναν με κριτήριο την υπαγωγή στην κυβερνητική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ΤΕΕ, με τον υπουργό Παιδείας να μιλά για «χρονιά ωρίμανσης των ΤΕΕ με αυτοτελή προσέλευση παιδιών και όχι καταφυγή από τη σχολική αποτυχία», σε μία προσπάθεια να απαντήσει σε μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που διώχνει από το λύκειο τα παιδιά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εξεταστικές συμπληγάδες και οικονομικές απαιτήσεις του.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε και στη λειτουργία φέτος 1.513 ολοήμερων νηπιαγωγείων και 2.600 δημοτικών, τα οποία στην ουσία είναι τμήματα διευρυμένου ωραρίου, τα οποία όχι άδικα έχουν ονομαστεί «παιδοφυλακτήρια» καθώς λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς πρόγραμμα ή στην καλύτερη περίπτωση αυτό εμπλουτίζεται αρκεί οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζοντας την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία, επιχείρησε χτες όπως κάνει συχνά, να αποπροσανατολίσει από την ταξικότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθεί και να εμφανίσει εικόνα βελτίωσης και ανάπτυξης. Ετσι, στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, με εξαγγελίες για επαγγελματικό προσανατολισμό, για την «κοσμογονία» της εισαγωγής νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οικονομικά μεγέθη που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της εκπαίδευσης, προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αντιμετωπίσει το κλίμα αγανάκτησης ενάντια σε μία πολιτική που τα τέσσερα τελευταία χρόνια οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ
«Μας χωρίζει μόνο το μισθολογικό»

«Ενα παράδειγμα των δυσκολιών τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη διάρκεια των δύο αυτών μηνών, αλλά και μετά», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, την κινητοποίηση των πανεπιστημιακών και κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να τηρήσουν ενιαία στάση απέναντι στο θέμα: δε συζητάμε για αύξηση μισθών πριν το 2003.

Ο Κ. Σημίτης άγγιξε όμως και την ουσία του ζητήματος, υπονοώντας ότι και οι πανεπιστημιακοί συμφωνούν με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση. «Δεν υπάρχει αντίθεση, ούτε με τους καθηγητές, ούτε με τα πανεπιστήμια. Το μόνο πρόβλημα που μας χωρίζει είναι το μισθολογικό. Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικά της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια, είμαστε στην εξέλιξη ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου, που μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά. Κι όταν μιλάει για μεταρρύθμιση, εννοεί την κατάφωρη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, που ετοιμάζεται με τα σχέδια για τα μεταπτυχιακά, τη διαβίου κατάρτιση, την αξιολόγηση, τη διοικητική αυτοτέλεια κλπ. Αυτά τα θέματα είναι γεγονός ότι σήμερα δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών.

Επίκειται αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Το θέμα της αναγνώρισης πτυχίων που χορηγούν διάφορα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα ή συνεργαζόμενα με ξένα πανεπιστήμια, επανέρχεται, με αφορμή σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος μάλλον ζητάει την εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία.

Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο επίτροπο, Φριτς Μπολκενστάιν, στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται σωστά η κοινοτική οδηγία 89/48 για την αναγνώριση των πτυχίων που παρέχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας τυπικά δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση τα πτυχία που χορηγήθηκαν από πανεπιστήμια της ΕΕ, εφόσον ένα μέρος των σπουδών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Κι αυτό συμβαίνει γιατί εάν αναγνωρίζονταν τέτοια πτυχία, θα ήταν σαν να αναγνωρίζονταν ότι λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, κάτι που αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 16).

Στην αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν σημειώνεται: «Το κράτος-μέλος σύμφωνα με το δίκαιο του οποίου θα κριθεί η νομιμότητα του υπό κρίσιν τίτλου εκπαιδεύσεως είναι εκείνο στο οποίο εδρεύει το εκπαιδευτικό ίδρυμα που τον χορήγησε. Πράγματι, οι αρμόδιες αρχές του κράτους υποδοχής δε δύναται να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο άλλο κράτος-μέλος ή - πολύ περισσότερο - εκπαιδευτικό ίδρυμα εδρεύον σε άλλο κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα ζητήματα παροχής διδασκαλίας και εκπαιδεύσεως. Εφόσον και κατά το μέτρο που το δίκαιο του κράτους-μέλους της έδρας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος επιτρέπει τη σύναψη συμφωνιών δικαιόχρησης, οι αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους υποδοχής δικαιούνται μόνο να εξετάσουν την ύπαρξη και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται τόσο ξεκάθαρα από την ΕΕ, η κυβέρνηση υποκριτικά ισχυρίζεται ότι το καθεστώς με τα ΚΕΣ θα παραμείνει ως έχει και δε θα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ομως, αφήνει ασύδοτα αυτά τα «παραμάγαζα» να διαφημίζουν και να πουλούν ακριβά τα πτυχία τους, εκμεταλλευόμενα χιλιάδες νέους ανθρώπους και περιμένει πότε θα «ωριμάσει» το έδαφος για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων αμφιβόλου ποιότητας στη χώρα μας.

«Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την παιδεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αναμασά τις καθιερωμένες εξαγγελίες της για το αυτονόητο της ομαλής λειτουργίας των σχολείων, με δήθεν πλήρη κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, βιβλία, βιβλιοθήκες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας και "καινοτόμες δράσεις". Οι επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, για νέα ποιότητα στη σχολική λειτουργία, δεν μπορούν να διασκεδάσουν την απογοήτευση που χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους εισπράττουν από το χάλι της εκπαίδευσης, τον επιλεκτικό - ταξικό χαρακτήρα της σε όλη τη δομή της. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται. Πάνω στο διπλό σχολικό σύστημα Λύκειο - ΤΕΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται στο όνομα της αποκέντρωσης να ορθώσει μια νέα βαθύτερη ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών. Νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις προωθούνται στα ΑΕΙ.

Στα πλαίσια αυτά ενισχύονται ο αυταρχισμός και η ασφυκτική επιτήρηση της σχολικής ζωής.

Το ΚΚΕ έχοντας καταθέσει ολοκληρωμένες τις προτάσεις του, θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος, που θα διεκδικεί ριζικές αλλαγές στην παιδεία και την κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ