Παρασκευή 30 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επίκειται αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Το θέμα της αναγνώρισης πτυχίων που χορηγούν διάφορα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας ως παραρτήματα ή συνεργαζόμενα με ξένα πανεπιστήμια, επανέρχεται, με αφορμή σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος μάλλον ζητάει την εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία.

Σύμφωνα με την αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο επίτροπο, Φριτς Μπολκενστάιν, στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται σωστά η κοινοτική οδηγία 89/48 για την αναγνώριση των πτυχίων που παρέχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας τυπικά δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση τα πτυχία που χορηγήθηκαν από πανεπιστήμια της ΕΕ, εφόσον ένα μέρος των σπουδών πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Κι αυτό συμβαίνει γιατί εάν αναγνωρίζονταν τέτοια πτυχία, θα ήταν σαν να αναγνωρίζονταν ότι λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, κάτι που αντιβαίνει στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 16).

Στην αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν σημειώνεται: «Το κράτος-μέλος σύμφωνα με το δίκαιο του οποίου θα κριθεί η νομιμότητα του υπό κρίσιν τίτλου εκπαιδεύσεως είναι εκείνο στο οποίο εδρεύει το εκπαιδευτικό ίδρυμα που τον χορήγησε. Πράγματι, οι αρμόδιες αρχές του κράτους υποδοχής δε δύναται να εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο άλλο κράτος-μέλος ή - πολύ περισσότερο - εκπαιδευτικό ίδρυμα εδρεύον σε άλλο κράτος-μέλος διαχειρίζεται τα ζητήματα παροχής διδασκαλίας και εκπαιδεύσεως. Εφόσον και κατά το μέτρο που το δίκαιο του κράτους-μέλους της έδρας του εν λόγω εκπαιδευτικού ιδρύματος επιτρέπει τη σύναψη συμφωνιών δικαιόχρησης, οι αρμόδιες αρχές του κράτους-μέλους υποδοχής δικαιούνται μόνο να εξετάσουν την ύπαρξη και τη γνησιότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας».

Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα τίθεται τόσο ξεκάθαρα από την ΕΕ, η κυβέρνηση υποκριτικά ισχυρίζεται ότι το καθεστώς με τα ΚΕΣ θα παραμείνει ως έχει και δε θα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ομως, αφήνει ασύδοτα αυτά τα «παραμάγαζα» να διαφημίζουν και να πουλούν ακριβά τα πτυχία τους, εκμεταλλευόμενα χιλιάδες νέους ανθρώπους και περιμένει πότε θα «ωριμάσει» το έδαφος για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων αμφιβόλου ποιότητας στη χώρα μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονόητη απαίτηση η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων (2024-02-06 00:00:00.0)
Νέα βήματα στην αναγνώριση των κολεγίων (2012-11-28 00:00:00.0)
Για την αναγνώριση των ΚΕΣ... (2008-04-05 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς για την αναγνώρισή τους (2003-11-29 00:00:00.0)
Πάλι στο Δικαστήριο για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (2003-04-09 00:00:00.0)
Απαράδεκτη απόφαση (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ