ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Με αιτήματα κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στο δρόμο

Το ποτήρι ξεχείλισε, δεν πάει άλλο. Η αγανάκτηση και ο θυμός από την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο πενιχρό εισόδημά τους από την πολιτική της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια της ελεύθερης αγοράς φουντώνει και θα εκφραστεί στους δρόμους. Με τη μαζική παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στις 3 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) που διοργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας. Εκεί θα ακουστεί η φωνή των εργαζομένων και οι δικές τους απαιτήσεις: Για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για «πάγωμα» τιμών στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για μείωση των ωρών εργασίας με 35 ώρες δουλιάς, 5 ημέρες την εβδομάδα, 7 ώρες την ημέρα, για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Ταυτόχρονα, για να δοθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων για κοινωνική ασφάλιση και παιδεία αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, για να μην πληρώνει η λαϊκή οικογένεια από την τσέπη της.

Τη μάχη για την επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου εντείνουν καθημερινά τα στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές, αλλά και τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους έμπρακτα και να απαντήσουν αγωνιστικά στην πολιτική που γεννά την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, την ανεργία. Γι' αυτό και καθημερινά διευρύνονται οι συμμετοχές για το συλλαλητήριο με νέες αποφάσεις σωματείων, συνδικάτων και Ομοσπονδιών, αλλά και άλλων μαζικών φορέων.

Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους μετανάστες, καλεί η Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας ενάντια στην ακρίβεια, αλλά και στις κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτέμβρη.

Η Επιτροπή της Αθήνας θα βάλει πούλμαν για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου στις 7 Σεπτέμβρη. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της κίνησης και στο τηλέφωνο 0977-201579.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» προς όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή καλεί τους λογιστές η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης στο συλλαλητήριο της Τρίτης, αλλά και στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και τις κοινωνικές παροχές. Για τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη η Ενωση Λογιστών θα έχει πούλμαν με ελάχιστο κόστος.

Σε συμμετοχή καλεί όλα τα μέλη του και η Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και παραρτήματος ΤΕΒΕ Περιστερίου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να κινητοποιηθούν, να στηρίξουν ενεργά με την καθολική τους συμμετοχή τις αγωνιστικές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα στις 3 του Σεπτέμβρη και στη Θεσσαλονίκη στις 7 του ίδιου μήνα που οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, νομαρχιακά τμήματα, Εργατικά Κέντρα.

Να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης και να εκφράσουν την κατακραυγή τους για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων, αλλά και την υποκρισία της κυβέρνησης, καλεί τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, η «Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού», με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Ζιώγα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νυν υπέρ πάντων το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Προκλητικές δηλώσεις Σημίτη στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις κυβερνητικές θέσεις

Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που κατατρώει το εργατικό εισόδημα, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, τροφοδοτεί την ακρίβεια και την ανεργία και επιφυλάσσει στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα κίνητρα, στο όνομα της απασχόλησης, «υποσχέθηκε» χτες στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Στη συνάντηση μιάμισης ώρας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ με την ίδια ακριβώς αντεργατική φαρέτρα που κράταγε και τα προηγούμενα χρόνια, ότι και στη νέα χρονιά η δημοσιονομική πολιτική και οι υπαγορεύσεις της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας θα τσακίσουν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Να κρατήσουμε αυτά που κατακτήσαμε»! Με αυτό το σχόλιο ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της τάξης που εκπροσωπεί και των αποφάσεων της κυβέρνησης, που, στην αποκωδικοποίησή τους, σημαίνει να «κρατήσουμε» τους μισθούς κάτω από τον πληθωρισμό, να κρατήσουμε τα μεροκάματα πείνας, τις 450.000 και πλέον ανέργους, «να κρατήσουν» και οι κεφαλαιοκράτες τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους. Να διαιωνιστεί δηλαδή η ίδια πολιτική, με τα ίδια θύματα και τους ίδιους κερδισμένους.

Και βέβαια, η στάση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι απέναντι σ' αυτή την πολιτική η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ψελλίζει αμήχανη περί «προστασίας των μισθών», χωρίς να τολμά να διατυπώσει - ούτε στα λόγια - αίτημα για την αύξηση των μισθών, του μεροκάματου και του επιδόματος ανεργίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και γι' αυτό το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκυριακό φαινόμενο», ενώ δεν παρέλειψε το υπονοούμενο ότι για το κύμα των ανατιμήσεων φταίνε και οι αυξήσεις σε μισθούς, που ξεπερνούν την παραγωγικότητα! Δείχνοντας ότι τα όσα υποστήριξε προ ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, δεν αποτελούν μεμονωμένες απόψεις αλλά συνιστούν κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση. Επανέλαβε μάλιστα πως «πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος απέναντι σε διάφορα οικονομικής φύσεως αιτήματα», και με μια δόση κινδυνολογίας πρόσθεσε ότι «το πολιτικό κόστος θα είναι όντως μεγάλο αν ξεπεράσουμε το πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας...».

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο τόνος του πρωθυπουργού όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, κατέφυγε σε συγκρίσεις για το ύψος του πληθωρισμού πριν μια δεκαετία, «που ροκάνιζε το εισόδημα των εργαζομένων», ενώ, στη γνωστή προπαγανδιστική γραμμή, ζήτησε «την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση όλων των καταναλωτών και κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την αξία του νέου νομίσματος που έχουν στα χέρια τους»! Με δυο λόγια, φταίνε για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι που δε δείχνουν την ευαισθητοποίηση που πρέπει και δε συνειδητοποιούν την αξία του ευρώ. Τέτοια επιστημονική ανάλυση για τους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και τις αιτίες της ακρίβειας είχαμε χρόνια ν' ακούσουμε.

Αποστεωμένη από κάθε ουσιαστική εργατική διεκδίκηση προσήλθε στη συζήτηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία επικέντρωσε στο θέμα του φορολογικού συστήματος και συνέδεσε την αύξηση της απασχόλησης με νέα φορολογικά κίνητρα προς τους εργοδότες. Για τα μισθολογικά - όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις - η πλειοψηφία περιορίστηκε να ζητήσει την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, «με δεδομένο ότι η Συνομοσπονδία έχει υπογράψει διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

«Ο γέγονε γέγονε», για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αν και ο πρόεδρός της, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εκτός της αιθούσης δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει με στόμφο: «Κάναμε σαφές ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών». Δε μας λέει όμως, πώς το έκανε και το κάνει σαφές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όταν θεωρείται «δεδομένη» η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του;

«Η πολιτική σας ευθύνεται για την ακρίβεια, τη διεύρυνση της φτώχειας, την ανεργία», ήταν η απάντηση του Χρήστου Κατσιώτη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που πήρε μέρος στη συνάντηση. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει την κυβερνητική πολιτική και διατύπωσε το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα και «πάγωμα» στις τιμές. Ειδικότερα για το ζήτημα της ακρίβειας ο Χρ. Κατσιώτης τόνισε ότι η ίδια η κυβέρνηση την πυροδοτεί και ήταν η «πρώτη διδάξασα» με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζήτησε επίσης την άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών, ενώ αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι δήθεν η κυβέρνηση υποστηρίζει τους ανέργους, σχολίασε πως από τις 450.000 που επίσημα καταγράφονται μόνο 120.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολύμορφη δράση ενόψει ΔΕΘ

Την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσει ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης μέσα από τη μαζική συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Τρίτη 3, την Παρασκευή 6 και θα κορυφωθούν το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη με το παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης στις 7 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Το κύμα λαϊκής αγανάκτησης απέναντι στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης θα εκφραστεί την Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη, μέσα από την πικετοφορία διαμαρτυρίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη ο λαός θα διαδηλώσει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ στις 7 μ.μ. στο χώρο της Καμάρας.

Το Σάββατο μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο αντίστασης στις 7 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ μπαίνει στο στόχαστρο συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της Νέας Τάξης.

Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία, σύσσωμος ο λαός, που αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιλογές της, ετοιμάζεται να δώσει μαζικά το «παρών». Από τη Θράκη, τη Μακεδονία, από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας και της υπόλοιπης χώρας, ετοιμάζεται για το μεγάλο ραντεβού.

Αποφάσεις για συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο πήραν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΚΟΜΟΤΕΞ και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Ξάνθη. Επίσης οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των εμφιαλωμένων, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται αποφάσεις συμμετοχής από μια σειρά σωματεία και φορείς.

Αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά δηλώνουν και οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του κλάδου του Δέρματος, του Μετάλλου, όπου χτες περιόδευσαν κλιμάκια συνδικαλιστών.

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει και οι εργαζόμενοι παντού δηλώνουν πως θα πρέπει η αντίδραση απέναντι σε αυτή την πολιτική να είναι μαζική. Το κύμα ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (αγορές, φροντιστήρια) κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος. Η χαρά της επιτυχίας των παιδιών τους να περάσουν σε κάποια σχολή αντικαθίσταται γρήγορα από την απόγνωση για το πώς θα αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνται.

Οι περιοδείες του ΠΑΜΕ συνεχίζονται καθημερινά. Σήμερα Σάββατο θα γίνει πανεξόρμηση στις λαϊκές αγορές και στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης.

Τη δική τους πανεξόρμηση πραγματοποιούν και τα στελέχη της ΠΑΣΥ. Η αγροτιά μοιάζει με καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί. Χτες βράδυ, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης αναμένονταν να πάρουν απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, παραμερίζοντας τις ξεπουλημένες ηγεσίες τους.

  • Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας οργανώνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στις 3 Σεπτέμβρη, σε:

- Αλεξανδρούπολη στις 7.30 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

- Κοζάνη στην Κεντρική Πλατεία στις 7.30 μ.μ.

- Πτολεμαΐδα στην κεντρική πλατεία στις 7.30 μ.μ.

- Ξάνθη στην Κεντρική Πλατεία στις 7 μ.μ.

Εξάλλου στην Καβάλα εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, φίλοι και οπαδοί των παρατάξεων του υποψήφιου δημάρχου Βασίλη Λιόγκαρη και υποψήφιου νομάρχη Δημήτρη Ζαχαριάδη θα πραγματοποιήσουν εξόρμηση με υλικό ενάντια στην ακρίβεια στην Κεντρική Πλατεία και την αγορά στις 7 μ.μ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μαζί στα συλλαλητήρια

Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Επιτροπή Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ δηλώνει τη συμμετοχή όλων των Νομαρχιακών Επιτροπών της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο της 7ης Σεπτέμβρη. Καλεί όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μαζικά μέρος, μεταβαίνοντας, με πούλμαν και όποιο άλλο πρόσφορο μέσο, στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ακόμα να διεκδικήσουν, μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό, άλλη φιλεργατική πολιτική προς όφελος του λαού και του τόπου.

XANIA - ΠΑΜΕ
Στις 6 του Σεπτέμβρη

Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, οργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Χανιά την ερχόμενη Παρασκευή 6 του Σεπτέμβρη, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 7 το απόγευμα.

Το Συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τρίτη το απόγευμα, όπου καταδικάστηκε το κύμα αισχροκέρδειας που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας, παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις, λεηλατώντας ό,τι απόμεινε από το εργατικό εισόδημα.

Το ΠΑΜΕ ως πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων, καλεί όλους τους εργαζόμενους των Χανίων να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να εντείνουν τον αγώνα για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Σε Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο

Ενα πρώτο μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ακρίβειας, της εξοντωτικής φορολογίας και της νέας εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, ετοιμάζονται να δώσουν στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στην Ηλεία, την Τρίτη στις 3 Σεπτέμβρη.

Με πρωτοβουλία των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία στους χώρους δουλιάς, δίνεται το σύνθημα για το ξεδίπλωμα δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να καμφθεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που πλέον πλήττει με σφοδρότητα τα λαϊκά εισοδήματα.

Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Πάτρα απευθύνουν στο λαό της περιοχής, η ΝΑΣ Αχαΐας με επικεφαλής τον Βασίλη Ασπρούλια και η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά Ενωμένοι» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη.

Επίσης, στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε συλλαλητήριο ενάντια στις συνεχείς ανατιμήσεις στις 8 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στον Πύργο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πύργου και Αμαλιάδας καλούν σε συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

ΕΣΚ ΔΕΗ
Καλεί στα συλλαλητήρια

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα καλεί όλους τους εργαζόμενους η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΔΕΗ (ΕΣΚ ΔΕΗ), για να απαιτήσουν ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού ενάντια στη μετοχοποίησή της, πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μείωση άμεσης και έμμεσης φορολογίας στα είδη αυτά, ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Οπως σημειώνει και στο κάλεσμα η ΕΣΚ, την ύφεση στην οικονομία που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι Ελληνες εργαζόμενοι. Το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται καθημερινά από τις ανατιμήσεις των προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, από την κερδοφορία των βιομηχάνων και την αισχροκέρδεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ