Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νυν υπέρ πάντων το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Προκλητικές δηλώσεις Σημίτη στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία της οποίας εμφανίστηκε να συμμερίζεται τις κυβερνητικές θέσεις

Την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που κατατρώει το εργατικό εισόδημα, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, τροφοδοτεί την ακρίβεια και την ανεργία και επιφυλάσσει στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα κίνητρα, στο όνομα της απασχόλησης, «υποσχέθηκε» χτες στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης. Στη συνάντηση μιάμισης ώρας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προσέρχεται στη ΔΕΘ με την ίδια ακριβώς αντεργατική φαρέτρα που κράταγε και τα προηγούμενα χρόνια, ότι και στη νέα χρονιά η δημοσιονομική πολιτική και οι υπαγορεύσεις της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας θα τσακίσουν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Να κρατήσουμε αυτά που κατακτήσαμε»! Με αυτό το σχόλιο ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της τάξης που εκπροσωπεί και των αποφάσεων της κυβέρνησης, που, στην αποκωδικοποίησή τους, σημαίνει να «κρατήσουμε» τους μισθούς κάτω από τον πληθωρισμό, να κρατήσουμε τα μεροκάματα πείνας, τις 450.000 και πλέον ανέργους, «να κρατήσουν» και οι κεφαλαιοκράτες τα κέρδη και τα υπερκέρδη τους. Να διαιωνιστεί δηλαδή η ίδια πολιτική, με τα ίδια θύματα και τους ίδιους κερδισμένους.

Και βέβαια, η στάση αυτή της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι απέναντι σ' αυτή την πολιτική η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ψελλίζει αμήχανη περί «προστασίας των μισθών», χωρίς να τολμά να διατυπώσει - ούτε στα λόγια - αίτημα για την αύξηση των μισθών, του μεροκάματου και του επιδόματος ανεργίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και γι' αυτό το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκυριακό φαινόμενο», ενώ δεν παρέλειψε το υπονοούμενο ότι για το κύμα των ανατιμήσεων φταίνε και οι αυξήσεις σε μισθούς, που ξεπερνούν την παραγωγικότητα! Δείχνοντας ότι τα όσα υποστήριξε προ ημερών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας, δεν αποτελούν μεμονωμένες απόψεις αλλά συνιστούν κεντρική κυβερνητική πολιτική απόφαση. Επανέλαβε μάλιστα πως «πρέπει να συνεχίσουμε αταλάντευτα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος απέναντι σε διάφορα οικονομικής φύσεως αιτήματα», και με μια δόση κινδυνολογίας πρόσθεσε ότι «το πολιτικό κόστος θα είναι όντως μεγάλο αν ξεπεράσουμε το πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας...».

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν ο τόνος του πρωθυπουργού όταν αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας, κατέφυγε σε συγκρίσεις για το ύψος του πληθωρισμού πριν μια δεκαετία, «που ροκάνιζε το εισόδημα των εργαζομένων», ενώ, στη γνωστή προπαγανδιστική γραμμή, ζήτησε «την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση όλων των καταναλωτών και κάλεσε τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την αξία του νέου νομίσματος που έχουν στα χέρια τους»! Με δυο λόγια, φταίνε για την ακρίβεια οι εργαζόμενοι που δε δείχνουν την ευαισθητοποίηση που πρέπει και δε συνειδητοποιούν την αξία του ευρώ. Τέτοια επιστημονική ανάλυση για τους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών και τις αιτίες της ακρίβειας είχαμε χρόνια ν' ακούσουμε.

Αποστεωμένη από κάθε ουσιαστική εργατική διεκδίκηση προσήλθε στη συζήτηση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία επικέντρωσε στο θέμα του φορολογικού συστήματος και συνέδεσε την αύξηση της απασχόλησης με νέα φορολογικά κίνητρα προς τους εργοδότες. Για τα μισθολογικά - όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις - η πλειοψηφία περιορίστηκε να ζητήσει την ενίσχυση των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, «με δεδομένο ότι η Συνομοσπονδία έχει υπογράψει διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

«Ο γέγονε γέγονε», για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αν και ο πρόεδρός της, Χρ. Πολυζωγόπουλος, εκτός της αιθούσης δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει με στόμφο: «Κάναμε σαφές ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών και όχι μισθών». Δε μας λέει όμως, πώς το έκανε και το κάνει σαφές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όταν θεωρείται «δεδομένη» η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του;

«Η πολιτική σας ευθύνεται για την ακρίβεια, τη διεύρυνση της φτώχειας, την ανεργία», ήταν η απάντηση του Χρήστου Κατσιώτη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που πήρε μέρος στη συνάντηση. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει την κυβερνητική πολιτική και διατύπωσε το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα και «πάγωμα» στις τιμές. Ειδικότερα για το ζήτημα της ακρίβειας ο Χρ. Κατσιώτης τόνισε ότι η ίδια η κυβέρνηση την πυροδοτεί και ήταν η «πρώτη διδάξασα» με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζήτησε επίσης την άρση της επιστράτευσης των ναυτεργατών, ενώ αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι δήθεν η κυβέρνηση υποστηρίζει τους ανέργους, σχολίασε πως από τις 450.000 που επίσημα καταγράφονται μόνο 120.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ