ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Μαχητική διεκδίκηση αύξησης μισθών

Στις 7μ.μ. στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Σε βήμα αντίστασης κατά της κυβερνητικής πολιτικής που πυροδοτεί και υποθάλπει την ακρίβεια, στηρίζει τους κερδοσκόπους και τα αμύθητα κέρδη τους, ληστεύει το εργατικό εισόδημα και εξανεμίζει τους μισθούς, μετατρέπουν σήμερα τα συλλαλητήρια που γίνονται στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες και άνεργοι. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) διοργανώνει το «Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας» -συσπειρώνει πάνω από 120 συνδικάτα- ενώ αποφάσεις και εκκλήσεις συμμετοχής απευθύνουν δεκάδες ακόμα μαζικοί φορείς και οργανώσεις. Οι εργαζόμενοι του Πειραιά θα προσυγκεντρωθούν στις 6.30μ.μ. στου Μπακάκου.

Οι εργαζόμενοι της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, κατεβαίνουν στα συλλαλητήρια προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα. Απαιτούν, εδώ και τώρα, προστασία και ενίσχυση των εισοδημάτων τους, με αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, ενίσχυση των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Διεκδικούν πάγωμα των τιμών, αλλά και μείωση στο χρόνο εργασίας, με 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο, παλεύουν για όλα εκείνα που τους αρνείται η κυβέρνηση και δεν παραχωρούν βιομήχανοι και επιχειρηματίες.

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε Βόλο και Καρδίτσα και πικετοφορία στα Τρίκαλα, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν, σήμερα, κατά της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, που ευθύνεται για το «κύμα» της ακρίβειας και το «όργιο» της αισχροκέρδειας.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση, που διοργανώνει, με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει στις 6μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση, καθώς και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, το Σάββατο, στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι με τον αγώνα τους θα σταματήσουν την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, την αισχροκέρδεια. Να συμμετάσχει στην αγωνιστική εκδήλωση καλεί το λαό της πόλης και η «Δημοτική Αγωνιστή Συμπαράταξη» (ΔΑΣ), η οποία, με υποψήφιο δήμαρχο τον Ν. Γκατζή, διεκδικεί τη δημαρχία Βόλου.

Στην Καρδίτσα, η συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και θα συμμετέχουν και άλλα λαϊκά στρώματα του νομού, θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Τρίκαλα, η πικετοφορία που διοργανώνει η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στις 8μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη μαζική και δυναμική πικετοφορία διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Αντίστοιχα, κινητοποιήσεις διοργανώνονται και στην Πελοπόννησο. Στην Πάτρα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε συλλαλητήριο, στις 7 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε συλλαλητήριο, στις 8μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Στον Πύργο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πύργου και Αμαλιάδας, καλούν σε συλλαλητήριο στις 8μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Στην Κόρινθο, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί σε συλλαλητήριο, στις 7:30μ.μ. στα Περιβολάκια.

Στα Γιάννενα το συλλαλητήριο οργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και συνδικαλιστών στις7.30μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο Αγρίνιο το συλλαλητήριο γίνεται από το ΕΚΑ στις 8μ.μ.

Στο μεταξύ μέχρι και την τελευταία ώρα συνεχίζονται οι αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια. Το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων καλεί τα μέλη του να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής και χαρακτηρίζουν πρόκληση και κοροϊδία το μισθό τους, που ο ανώτερος δεν ξεπερνάει τα 388 ευρώ!

Στο πλευρό των εργαζομένων και των αγώνων τους στέκονται και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων, ενώ η δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση» και ο υποψήφιος δήμαρχος Κ.Τζατζάνης καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά «να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους όλης της χώρας».

  • Να μην ακυρώνουν τα εισιτήριά τους σήμερα από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., καλούν τους επιβάτες των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ, του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και του μετρό, οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ και Μετρό).
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται πάλη σε διάφορα μέτωπα

Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, για το κύμα της ακρίβειας η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, χωρίς μείωση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονη αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Παραθέτουμε το διάλογο με τον δημοσιογράφο:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, εκτός από το θέμα της τρομοκρατίας, στο οποίο αναφερθήκατε υπάρχει η τρομοκρατία της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Αύριο υπάρχει αυτό το περίφημο μποϊκοτάζ των καταναλωτών. Τη θεωρείτε ως επαρκή κίνηση αυτή; Οι δικές σας σκέψεις ποιες είναι;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αν αυτό το μποϊκοτάζ έβγαινε αυθόρμητα από τον κόσμο για να τιμωρήσει, εν πάση περιπτώσει να λέγαμε κάτι... Ποιους όμως να τιμωρήσει; Τον πάγκο της λαϊκής αγοράς; Το μικρό μαγαζί της περιοχής του; Εστω, να τιμωρήσει τα πολυκαταστήματα. Εάν αυτό το πράγμα έβγαινε αυθόρμητα μέσα από το λαό, θα μπορούσε κανείς να το δει σαν μια συμβολική ημέρα διαμαρτυρίας, έκφρασης αγωνίας για ένα μεγάλο πρόβλημα.

Εδώ αυτό το μποϊκοτάζ έχει επικεφαλής τον κ. Χριστοδουλάκη, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα καλούν το λαό για μια ημέρα να μην ψωνίσει. Πρόκειται για κοροϊδία από τη σκοπιά της κυβέρνησης.

Να σας πω και μια άλλη πλευρά. Λένε στο λαό για μια, δυο και τρεις μέρες να υποκαταναλώνεις, να μην αγοράζεις αυτό που χρειάζεσαι. Μα ήδη αυτή η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα -και για την οποία συμπλέουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- έχει οδηγήσει και σε περιορισμό της κατανάλωσης και σε στρεβλή κατανάλωση. Αυτό επιδιώκεται: να καταναλώνουμε λιγότερα, δηλαδή να έχουμε λιγότερες απαιτήσεις. Διότι πραγματικός εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει στους μεγάλους. Βεβαίως, κάποια χρήματα θα χάσουν δυο τρεις μέρες. Θα τα μαζέψουν τις επόμενες!

Αν θέλετε, μπορεί να υπάρχουν κι άλλες πονηρές πτυχές γύρω από αυτό το θέμα. Παραδείγματος χάρη, λέει η κυβέρνηση: Θα δώσω λίστα των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν. Τώρα, από ποιο σημείο και μετά θεωρείται κάτι αισχροκέρδεια, είναι ένα θέμα. Δηλαδή, μέχρι τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων; Τώρα εμφανίστηκε, αυτές τις μέρες; Ποιο είναι το κριτήριο της αισχροκέρδειας; Ενα αυτό.

Δεύτερον, λέει ότι θα δώσει λίστες, που σημαίνει θα βάλουν σε μαυροπίνακα μια σειρά επιχειρηματίες και την ίδια μέρα κάνει συμφωνίες μαζί τους. Τι ισχύει, οι λίστες ή οι συμφωνίες;

Τρίτο θέμα: Μήπως μέσα απ' όλη αυτή την ιστορία, γίνεται μια προσπάθεια να επικρατήσουν λιγότερες μονοπωλιακές επιχειρήσεις κατά κλάδο και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Τα μεγαθήρια, τα ισχυρά μεγαθήρια μάλλον, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν μεγάλο απόθεμα προϊόντων με σχετικά χαμηλές τιμές και να ρίξουν στην αγορά για ένα διάστημα προϊόντα με πιο χαμηλές τιμές. Κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν κάποιοι άλλοι, ενδεχομένως, όμιλοι επιχειρήσεων και οπωσδήποτε δεν μπορούν να το κάνουν οι μικροί, οι μεσαίοι.

Ετσι, λοιπόν, θα εμφανιστεί ότι έχουμε μία μείωση τιμών, ενώ στην πραγματικότητα θα ανοίγεται ένας νέος γύρος κερδοφορίας, διότι μόλις οι όμιλοι επικρατήσουν και εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές σε έναν κλάδο θα ανεβάσουν ξανά τις τιμές.

Και, τέλος, για μας το πρόβλημα έχει ως εξής: Θέλεις να παλέψεις την ακρίβεια; Να την παλέψεις. Αλλά εδώ πρέπει να την παλέψεις συνδυασμένα, με γενναίες αυξήσεις των μισθών και του μεροκάματου. Δεύτερον, με φοροαπαλλαγές για τα λαϊκά στρώματα, με βαριά φορολογία για το κεφάλαιο, με δημιουργία προϋποθέσεων που σημαίνει ανατροπή νόμων στην Παιδεία και στην Υγεία, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη γι' αυτά.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα σύνολο παραγόντων, οπωσδήποτε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια των υπηρεσιών στις ΔΕΚΟ, που τώρα βεβαίως είναι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις. Πρέπει να πάρεις μια σειρά τέτοιους παράγοντες, που διασφαλίζουν μια ελάφρυνση της θέσης των εργαζομένων. Για ελάφρυνση μιλάμε και όχι βέβαια για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά για να μαλακώσει το πρόβλημα πρέπει να παλέψεις σε διάφορα μέτωπα.

Αύριο (σ.σ. σήμερα), επίσης, υπάρχουν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Πάντως, ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, σταθερός και ανυποχώρητος. Διαφορετικά με μιας μέρας συμβολισμό δεν ιδρώνει το αυτί αυτών που πρέπει να ιδρώσει.

Μποϊκοτάζ εκτόνωσης ή ταξικός αγώνας;

Η λύση για την ακρίβεια βρέθηκε. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Κυβέρνηση και ηγεσία της ΓΣΕΕ ανακάλυψαν το «φάρμακο διά πάσαν νόσον», που δεν είναι άλλο από την περιβόητη δύναμη του καταναλωτή! Τις τελευταίες ημέρες οι προαναφερόμενοι έκαναν και την αυτοκριτική τους, γιατί δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο καταναλωτικό κίνημα...

Ετσι το υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στα «ριζοσπαστικά» μέτρα καταγραφής της εξέλιξης των τιμών, της δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του Παρατηρητηρίου Τιμών, της οργάνωσης καμπάνιας ενημέρωσης των καταναλωτών, κλπ.

Αρκετοί αστοί αναλυτές προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως μπορούν τάχα να αντιδράσουν ατομικά στις ανατιμήσεις μποϊκοτάροντας τα εμπορεύματα που ακριβαίνουν.

Τι πιο απλό, πράγματι, για τον εργαζόμενο από το να σταματήσει ν' αγοράζει γάλα και να μη χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα μόλις διαπιστώσει τις ανατιμήσεις! Η κυβερνητική προπαγάνδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνα αποπροσανατολιστική. Γι' αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Η καθεστωτική προπαγάνδα, που εστιάζει σε ζητήματα σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή και αλλαγής νοοτροπίας του επιχειρηματία, συσκοτίζει την αλήθεια. Κίνητρο για τη δράση του καπιταλιστή θα είναι πάντα το μέγιστο δυνατό κέρδος του και πηγή αυτού του κέρδους η εκμετάλλευση του εργαζόμενου στην παραγωγή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ισχυρότερες μονοπωλιακές επιχειρήσεις μπορούν γενικά να επιβάλουν μονοπωλιακές τιμές, χάρη στην υψηλότερη παραγωγικότητά τους και στη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια τους. Τα μονοπώλια μπορούν να ανεβάζουν τις τιμές για να αντισταθμίζουν μια μείωση του ποσοστού της κερδοφορίας τους, είτε να τις κατεβάζουν για να καταλάβουν μερίδια των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Οι πιο ισχυρές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν συγκυριακά τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα για να κυριαρχήσουν στον ανταγωνισμό τους με άλλες. Το κράτημα των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα γίνεται δυνατό επειδή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπάρχει υψηλή παραγωγικότητα. Σε αυτή τη βάση υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ταυτόχρονα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και χαμηλότερες τιμές στα εμπορεύματα, άρα μεγαλύτερη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Το κράτος υπηρετεί με την πολιτική του τη δράση του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του στο όνομα των αρχών της «ελεύθερης αγοράς». Ο εργαζόμενος λοιπόν σαν καταναλωτής δεν έχει καμία ουσιαστική δυνατότητα ούτε ατομική ευθύνη να επηρεάσει τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων, δηλαδή την αληθινή αισχροκέρδεια. Η πραγματική του δύναμη εδράζεται στο ρόλο του στην παραγωγή και όχι στην υποτιθέμενη δυνατότητα διαφορετικών καταναλωτικών επιλογών.

Υποκριτική και πραγματική αγωνία

Θα μπορούσε όμως να ρωτήσει κάποιος καλοπροαίρετα: τότε γιατί η κυβέρνηση εστίασε με δηλώσεις εκπροσώπων της στο ζήτημα της ακρίβειας;

Μια ματιά στο σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει θα ήταν αρκετή για να αναδειχτεί το ψευδεπίγραφο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση, η οποία καθηλώνει ουσιαστικά τους μισθούς και προωθεί την «απελευθέρωση» των αγορών, δεν αγωνιά για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Η πρόσφατη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ, των τελών κυκλοφορίας αναδεικνύουν τον υποκριτικό χαρακτήρα της κυβερνητικής «αγωνίας».

Η πραγματική αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται στο πώς θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες κερδοφορίας και συσσώρευσης του κεφαλαίου, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Η κυβέρνηση προσπαθεί με βάση αυτό το κριτήριο να υπηρετήσει δυο αντιφατικές ανάγκες: Απ' τη μια της αύξησης των κρατικών εσόδων και της συγκράτησης του δημόσιου χρέους που γνωρίζει αύξηση τη σημερινή περίοδο και απ' την άλλη της αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα απ' τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη διατήρηση ενός επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης.

Στην εποχή του ευρώ η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εμπορευμάτων δεν μπορεί να βελτιωθεί όπως παλιότερα με κινήσεις μεταβολής της ισοτιμίας της δραχμής. Ταυτόχρονα, οι τιμές της ελληνικής αγοράς συγκλίνουν με τις αντίστοιχες της ευρωζώνης και έτσι τα εισαγόμενα προϊόντα αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά τα ζητήματα πονοκεφαλιάζουν το κυβερνητικό επιτελείο.

Οι κυβερνητικές προτάσεις αντιμετώπισης αυτών των αντιφατικών αναγκών σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, στο μισθολογικό, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στις τιμές, είναι σε τελευταία ανάλυση σε βάρος της εργατικής τάξης. Ετσι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν σήμερα την άνοδο του πληθωρισμού θα πληρώσουν και αύριο την πιθανή μείωσή του μέσα απ' τη νέα συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος.

Τα φορολογικά μέτρα επίσης στοχεύουν απ' τη μια στο να συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων και απ' την άλλη στο να μην οδηγήσουν σε δραματική πτώση της λαϊκής κατανάλωσης. Ολα αυτά χωρίς να θιχτούν βέβαια τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Επομένως η κυβέρνηση, η ΝΔ και οι υπόλοιπες δυνάμεις που στηρίζουν το μονόδρομο της ΟΝΕ δεν έχουν τα περιθώρια ελιγμών που είχαν παλιότερα. Αναδεικνύεται η δυνατότητα λαϊκής αντεπίθεσης, φτάνει οι εργαζόμενοι να μην αποπροσανατολιστούν απ' τα ψευδεπίγραφα μποϊκοτάζ της εκτόνωσης και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Δυνατότητες λαϊκής αντεπίθεσης

Οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να βαδίσουν τώρα στο δρόμο της συνολικής αντιπαράθεσης με την πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ, δηλαδή την πολιτική της συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Να ξεδιπλώσουν ένα συνολικό αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση της έμμεσης φορολογίας σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, για κοινωνική ασφάλιση αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα. Να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τομέων στρατηγικής σημασίας και για την κατοχύρωση πραγματικά δημόσιας και δωρεάν παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που υπηρετούν το εγχώριο και το κοινοτικό κεφάλαιο.

Οι αγώνες αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να συνειδητοποιήσει ο λαός την πραγματική του δύναμη σαν παραγωγός του κοινωνικού πλούτου. Σ' αυτό το γόνιμο έδαφος μπορεί να σφυρηλατηθεί η μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική προοπτική: Να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του και να γίνει ο κυρίαρχος της παραγωγής και του πλούτου της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή απαιτεί αποφασιστική σύγκρουση με τις δυνάμεις που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας και των ανώδυνων εκτονώσεων στο εργατικό κίνημα και αποκάλυψη του ρόλου τους στους εργαζόμενους. Και σ' αυτή την κατεύθυνση της πραγματικής σύγκρουσης με την πλουτοκρατία, θα συνεχίσουμε αγωνιστικά και αταλάντευτα την επόμενη περίοδο, με πρώτους σταθμούς το σημερινό συλλαλητήριο και το επόμενο στις 7 Σεπτέμβρη.


Του
Μάκη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
* Ο Μάκης Παπαδόπουλος είναι μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ