ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μοναδικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός της νεολαίας

Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, δείγμα της ισχυροποίησης των αγωνιστικών δεσμών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με τη νεολαία - μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον

Ολη τη χρονιά μαζί, στα σχολεία, τις σχολές, στους συλλόγους, τους χώρους δουλιά, τα σωματεία, όλη τη χρονιά μαζί στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, στην καθημερινή δράση, η ΚΝΕ μαζί και μέσα στη νέα γενιά, σταθεροποιεί και ισχυροποιεί τους δεσμούς της μαζί της. Ολη τη χρονιά μαζί, μαζί και στο Φεστιβάλ, τη μεγάλη γιορτή που φτιάχνεται από τους νέους για τους νέους, που ταξιδεύει όλο το καλοκαίρι σ΄ όλη τη χώρα και κορυφώνεται το Σεπτέμβρη. Η κορύφωση αυτής της γιορτής, με τις τετραήμερες εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, είναι ο καθρέφτης αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης που έχει χτίσει η ΚΝΕ με πλατιά τμήματα νέων. Σχέση μπολιασμένη από τους αγώνες για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, για όλα όσα της ανήκουν.

Πλημμύρισε νιάτα, η «κόκκινη πολιτεία» του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Γέμισε μουσική, ήχους κάθε είδους, νέους δημιουργούς, ερασιτέχνες, αλλά και γνωστούς, καταξιωμένους καλλιτέχνες, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, που έχουν «φύγει» και σε ποιητές που ύμνησαν τους αγώνες και τραγούδησαν τους πόνους του λαού μας. Παρουσιάστηκαν θεατρικά σκετς γενάτα ζωντάνια και ποιοτικές κινηματογραφικές ταινίες. Στήθηκαν μικρές και μεγάλες συζητήσεις στις σκηνές και τους υπόλοιπους χώρους του Φεστιβάλ, πηγαδάκια σε κάθε του γωνιά, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για όλα τα θέματα που αφορούν τη νέα γενιά, για τα προβλήματά της και όλα όσα δικαιούται κι ονειρεύεται.

Τα μηνύματα του Φεστιβάλ ακούστηκαν και φέτος πολύ δυνατά, από τη μια άκρη του Λεκανοπεδίου μέχρι την άλλη, απ' όπου συνέρρευσε μαζικά πλήθος κόσμου, για να δει, να ακούσει, να διασκεδάσει και να μιλήσει με τους νέους της ΚΝΕ, αυτούς που γίνονται «πρωταγωνιστές στη ζωή, κι όχι εθελοντές στην υποταγή», που παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους κι αγωνίζονται για να φτιάξουν ένα πιο ανθρώπινο μέλλον, έτσι όπως το οραματίζονται, ένα μέλλον σοσιαλιστικό, που καλούν κάθε νέο και νέα στην ομορφιά της οργανωμένης πάλης γι' αυτή τη μεγάλη υπόθεση. Αυτοί οι νέοι που κλείνουν τα αυτιά στα κάθε λογής κελεύσματα υποταγής, τα οποία πληθαίνουν μάλιστα τώρα μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, γίνονται όλο και πιο πολλοί, βγήκαν περισσότεροι απ' όσοι μπήκαν στο Φεστιβάλ, γιατί ήταν πολλοί αυτοί που αποφάσισαν κι έκαναν το μεγάλο βήμα της ένταξης στην οργανωμένη ζωή και δράση, μέσα στο Φεστιβάλ. Με όλους τους υπόλοιπους έδωσαν ραντεβού στους δρόμους των αγώνων που έρχονται.

Μαθήματα «εκτός έδρας»

Ο,τι δε διδάσκεται μέσα στις σχολικές αίθουσες, ό,τι δε λένε τα σχολικά βιβλία και ό,τι αποκρύπτεται στις «παραδόσεις» είναι αυτό που πρόσφεραν τα μαθήματα «εκτός έδρας» ή αλλιώς τα «αντιμαθήματα», που παραδόθηκαν στο Στέκι της Παιδείας. Με έναν πίνακα, μια έδρα και θρανία στήθηκε στο χώρο μια διαφορετική «σχολική αίθουσα», που φιλοξένησε μικρούς, αλλά και μεγάλους μαθητές, για να διδαχτούν αυτά που δεν περιέχονται στα σχολικά βιβλία.

Το πρώτο «αντιμάθημα» ήταν για τα νέα βιβλία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και πώς μέσα από αυτά προωθούνται, στα παιδιά των 13 και 15 χρόνων, τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Το δεύτερο ήταν για «Το Δίκαιο και η Δημοκρατία», ή πώς η σκληρή πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που περιγράφουν τα βιβλία. Το τρίτο «αντιμάθημα» ήταν για τις «Αρχές Οικονομίας» που διδάσκονται στην Α΄Λυκείου, με στόχο την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και το τελευταίο για τα μαθήματα και τα βιβλία «της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής στο Δημοτικό».

Φωνή ερασιτεχνικής δημιουργίας

Οι νότες από τις γειτονιές του Νότου συναντιούνται με εκείνες των τραγουδιών της εργατιάς. Οι «σκληροί» ροκ ήχοι διαδέχονται τις μελωδίες των Ανδεων και της Λατινικής Αμερικής. O λόγος του Μπρεχτ δίνει τη σκυτάλη στα «μαθήματα εκτός έδρας» και τα έργα των νέων ζωγράφων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους σκίτσα στο περίπτερο του «Οδηγητή» και να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις σαν αυτή των μαθητών του Πειραιά «Schoolbrother».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν την ερασιτεχνική δημιουργία που έλαβε χώρο και φωνή για 28η συνεχόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ. Νέα συγκροτήματα από κάθε χώρο, όπως για παράδειγμα αυτό των Νέων Οικοδόμων, βρήκαν βήμα και φέτος στο Φεστιβάλ, για να παρουσιάσουν τη δουλιά τους στους χιλιάδες επισκέπτες. Αλλωστε, όπως η ιστορία έχει διδάξει, το Φεστιβάλ έχει αποτελέσει εφαλτήριο ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι γίνονται γνωστοί και αγαπητοί στη νεολαία και όχι μόνο.

Και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Χιλιάδες νέοι που χόρεψαν τις «σκυλίσιες μέρες», ύμνησαν τον Τσε, παρακολούθησαν τη «διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης», θαύμασαν τα έργα νέων δημιουργών και βροντοφώναξαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους «θα περιμένω άλλες μέρες»! «Για πείσμα σας γουρούνια, θα αντέξω»...

Μποϊκοτάζ στους υποψήφιους του δικομματισμού

Δεσπόζουσα θέση στο χώρο του Φεστιβάλ κατέχουν τα περίπτερα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξη για την Αθήνα», που βγάζουν «κόκκινο» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τους επισκέπτες «να διεκδικήσουν την πόλη τους», ψηφίζοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, τους οποίους στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις. Με πολλούς επισκέπτες, συζητήσεις και αναζητήσεις, αλλά και ευρηματικότητα και χιούμορ...

Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε

Χιλιάδες νέοι, που πλημμύρισαν το Φεστιβάλ, το γλέντησαν με την ψυχή τους στους χώρους των συναυλιών και στο Λαϊκό Στέκι. Είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την προοδευτική τέχνη, το παλιό καλό λαϊκό - κοινωνικό τραγούδι, να χαρούν την πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα ενός άλλου τρόπου ζωής, κόντρα στην υποκουλτούρα, που προβάλλει η άρχουσα τάξη. Του τρόπου ζωής που δένει την τέχνη και τον πολιτισμό με τις αγωνιστικές αξίες και τη συλλογικότητα, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την καθημερινή δράση και τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός

Ιστορική μνήμη, ζώσα πραγματικότητα, ελπίδα για το μέλλον αδιάρρηκτα δεμένα στο μήνυμα των νέων κομμουνιστών, για ανυπότακτη, αγωνιστική στάση ζωής: «Πρωταγωνιστές στη ζωή - όχι εθελοντές στην υποταγή» το κεντρικό σύνθημα - μήνυμα. Γιατί «το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός και όχι η καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο

Παραμονές μιας ακόμη πολεμικής εκστρατείας του αμερικανο-ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, δεν ήταν δυνατόν παρά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεσπόζουσα θέση να κατέχουν οι συζητήσεις για το δυνάμωμα της προσπάθειας των λαών και των κινημάτων, στην κατεύθυνση συντονισμού της πάλης, ανάληψης κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται.

Σε δύο κύκλους συζητήσεων με θέμα «Ενα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, τι σημαίνει για τους λαούς η αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ιμπεριαλιστών», συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Λατινικής Αμερικής. Ανάλογες συζητήσεις έγιναν και στο χώρο της «Αντιιμπεριαλιστικής δράσης».

Συζήτηση έγινε, επίσης, και για το «Το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης».

Κοινή διαπίστωση, ο αγώνας για την αποτροπή του πολέμου, η αποκάλυψη και καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, η διεθνιστική αντιιμπεριαλιστική πάλη και αλληλεγγύη, η αφύπνιση των λαών.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Πόλος έλξης ο χώρος της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης και της Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης, όπου δίνεται και ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό: «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003».

Κόμματα και Οργανώσεις από όλο τον κόσμο, φιλειρηνικές επιτροπές και οι νέοι στρατευμένοι, ένα πολύβουο διεθνιστικό πανηγύρι λαών με κοινούς στόχους και οράματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ