ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενιαία πολιτική στάση και στους δύο γύρους των τοπικών εκλογών

Για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν οι αγωνιστές ψηφοφόροι στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου.

- Αναφερθήκατε στην πάλη αυτή, στην οποία καλείτε τα στελέχη σας και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ για τις δύο ημερομηνίες του α` και β` γύρου των δημοτικών εκλογών. Σε περίπτωση που τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζετε δεν περάσουν στο β` γύρο, αυτή η πάλη και η αντίσταση πώς θα εκφραστεί στην κάλπη;

- Κατ' αρχήν δεν καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του Κόμματος. Αλλωστε, αυτοί είναι δοσμένο τι θα ψηφίσουν. Καλούμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καλούμε τους εργατοϋπάλληλους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους που ταλαιπωρούνται, τη φτωχή αγροτιά. Η έννοια δημότης και πολίτης δε λέει και πολλά πράγματα. Εχει ταυτότητα ο δημότης και ο πολίτης. Κοινωνική ταυτότητα. Τους καλούμε, λοιπόν, να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το κόμμα μας.

Εχουμε διατυπώσει ότι η πολιτική μας θέση είναι ενιαία και στον α` και στο β` γύρο. Δεν μπορεί στον α` γύρο να καλούμε σε καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, επομένως και των συνδυασμών που στηρίζουν, και στο β` γύρο να ψάξουμε να βρούμε τον ...καλύτερο απ' τους δυο.

Και αυτό είναι ανεξάρτητο από το ποιος είναι επικεφαλής ή ποιο είναι το πρόσωπο, διότι τους συνδυασμούς δεν τους κάνουν τα πρόσωπα. Οι συνδυασμοί χρωματίζονται απ' τις δυνάμεις που τους στηρίζουν. Χρωματίζονται απ' το παρελθόν τους, το παρόν τους και απ' αυτό που εγγυούνται σήμερα. Και, επομένως, η στάση μας θα είναι ενιαία.

Για να μην έχουν οι ψηφοφόροι το ψεύτικο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία, καλύτερα να έχουν ένα πραγματικό δίλημμα. Να στείλουν στο β` γύρο τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και να έχουν, επομένως, να διαλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές, κρίνοντας ο καθένας πολιτικά και όχι κάτω απ' τον εκβιασμό ποιον να θεωρήσω «καλύτερο» απ' τους δυο.

Είναι φανερό, ότι εμείς θα τους καταψηφίσουμε και στο δεύτερο γύρο. Με όποιο τρόπο κρίνει ο κάθε ψηφοφόρος.

Από τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς απασχόλησε επίσης τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

- Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα να ρωτήσω, αναφερθήκατε βέβαια εισηγητικά με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά θα ήθελα να επιμείνω. Πώς απευθύνεστε στους γονείς και τους μαθητές, μετά και τη διαπίστωση που κάνατε, για άλλη μια φορά, ότι εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση; Και πώς εκτιμάτε συνολικότερα την πολιτική στον τομέα της Παιδείας;

- Ειλικρινά πρόκειται από τις χειρότερες και πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που γίνονται. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια είχαν, αν θέλετε, και το στοιχείο της ενσωμάτωσης και κάποιων προοδευτικών αιτημάτων, που έθετε το κίνημα. Μπορεί να αλλοίωναν κάτι, αλλά πάντως ενσωμάτωναν. Τώρα δεν υπάρχει ενσωμάτωση κανενός προοδευτικού στοιχείου.

Το ζήτημα είναι, και ταξικοί φραγμοί, και εμπορευματοποίηση, και υποβάθμιση της Παιδείας. Δηλαδή εδώ θα βγαίνουν ουσιαστικά αναλφάβητοι με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της επιστήμης. Αλλά να δώσω ένα ακόμα στοιχείο για να μην απεραντολογώ.

Τα Πανεπιστήμια πάνε τώρα πια για τετραετείς σπουδές και σε λίγα χρόνια για τριετείς. Δηλαδή αυτά που μαθαίναμε στα 5 χρόνια, θα τα μαθαίνουμε στα τρία χρόνια και θα έχουμε ένα πτυχίο που θα είναι λίγο απ' όλα και τίποτα.

Δεύτερον, μετά τα τέσσερα χρόνια - προς το παρόν, ύστερα στην πορεία θα γίνουν τρία χρόνια - ένας μικρός αριθμός θα μπορεί να φτάνει μέχρι τα μεταπτυχιακά. Ξέρετε πόσο στοιχίζουν τα μεταπτυχιακά σήμερα; Κατ' αρχήν για να φτάσεις στα μεταπτυχιακά θέλεις φροντιστήρια επί φροντιστηρίων, δε θα φτάνει η πανεπιστημιακή φοίτηση.

Στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά π.χ., αλλά και σε άλλα Πανεπιστήμια, έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο δραχμές. Τόσα πληρώνει αυτός που κάνει μεταπτυχιακά. 80.000 δρχ. για να πάρεις μέρος στις εξετάσεις, χώρια πόσο κοστίζουν τα φροντιστήρια. Και καθώς έχουμε ανατιμήσεις σε όλα, θα έχουμε ανατιμήσεις και σ' αυτό τον τομέα.

Η γλώσσα των αριθμών είναι πολύ σκληρή. Οσοι θα τελειώνουν το Πανεπιστήμιο, τη βασική τριετία - τετραετία, θα θεωρούνται ανειδίκευτοι επιστήμονες. Και τέλος θα διαβάσατε - και εγώ στον Τύπο το διάβασα - ότι τα πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών της Ευρώπης θα θεωρούνται ισότιμα με τα ελληνικά πτυχία. Εκεί σε τρία χρόνια σου δίνουν ένα υποβαθμισμένο πτυχίο. Το αντίστοιχο προωθούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εχουμε μια πορεία υποβάθμισης της ποιότητας των γνώσεων και αυτό να μην το υποτιμήσουμε.

Εχουν μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατόπεδο

Για το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ γι' αυτό, ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δημοσιογράφους.

- Κυρία Παπαρήγα πέρσι τέτοιες μέρες εδώ μ' αυτά που είχατε πει για το χτύπημα στην Αμερική είχαν υπάρξει αντιδράσεις. Δηλαδή, ότι περίπου δε λυπηθήκατε για τα θύματα και μια τέτοια αντίδραση. Σήμερα, είπατε ότι δικαιωθήκατε. Φοβάστε μήπως πάλι σας κατηγορήσουν;

- Το τι είπα είναι γραμμένα και, μάλιστα, αυτά που είπα τα μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση και δε δημιουργήθηκε καμία αντίδραση. Είναι γραμμένα, να πάτε να δείτε τι είπα. Η αντίδραση δημιουργήθηκε δυο - τρεις μέρες μετά και ξεκίνησε, όχι απ' τους δημοσιογράφους.

Θυμάμαι συνέπεσε και τότε να έρχονται απ' την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη κάποιοι κύριοι, οι οποίοι παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παραπληροφόρηση. Το τι είπα το ξέρω πάρα πολύ καλά, όπως και το τι είπε το Κόμμα. Ναι, δικαιωθήκαμε. Πάρτε σας παρακαλώ αυτά που είπαμε στην τότε συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, δυο ώρες μετά από τις πρώτες πληροφορίες. Τι είπαμε την επόμενη μέρα στην τότε συνέντευξη. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Είπαμε χαρακτηριστικά ότι θα την πληρώσει και ο αμερικανικός λαός. Εχουν μετατρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα στρατόπεδο. Και με την ευκαιρία, οι πρώτοι που λανσάρισαν τους πληροφοριοδότες προβοκάτορες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπους έχει επεξεργαστεί ένα νόμο που θέλει ένα εκατομμύριο πληροφοριοδότες ανά 25 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αυτοί που θα την πληρώσουν είναι πριν απ' όλα οι Αμερικανοί, διότι έχουν όλο αυτό το απόστημα μέσα τους. Βεβαίως είναι παγκόσμιο το απόστημα και δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επομένως, δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Και τέλος, νομίζω ότι είναι εντελώς αποκρουστικό πάνω στους τάφους αυτών των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους, να εμπορεύεται την πολιτική του ο κ. Μπους.

Αυτό είπαμε τότε και ενόχλησε. Τι είπαμε; Οτι δεν πρέπει η θλίψη μας για τα θύματα και η αλληλεγγύη μας στον αμερικανικό λαό, να μας συστρατεύσει και να μας ταυτίσει με την κυβέρνηση Μπους. Αυτό ενόχλησε. Και ας κάνω και ένα άλλο σχόλιο. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν φιλοαμερικανικά κόμματα. Ή, να το πω καλύτερα, το απόλυτα φιλικό προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί το φιλοαμερικανικό παραπέμπει και στο λαό και εμείς δεν έχουμε τίποτα με τον αμερικανικό λαό. Στο παρελθόν ήταν η ΕΡΕ. Στη μεταπολίτευση, αρχικά ήταν η Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια προσχώρησε και το ΠΑΣΟΚ. Μετά άρχισαν και κάποιοι άλλοι, αριστεροί χώροι τα ναι μεν αλλά απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκεί μπορεί να εξηγήσει κανείς τη στάση μιας πολιτικής δύναμης. Τώρα έχουν γεμίσει τα κανάλια, και δυστυχώς και ο Τύπος, απ' τους αμερικανόφιλους, οι οποίοι μιλάνε όχι ως άνθρωποι που συμφωνούν με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως.

Και τι να σας πω, αντί να μιλάει ο κ. Μίλερ, που μιλάει σχεδόν καθημερινά κι αυτός, μιλάνε αυτοί για λογαριασμό του. Και αυτοί διαστρέφουν, παραποιούν και συκοφαντούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ