ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
Κερδίζει έδαφος η πρόταση λαϊκής αντίστασης στο δικομματισμό

Στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ περιόδευσε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Γ. Ρόκος

Eurokinissi

Ολοένα και από περισσότερους πολίτες του Νομού Θεσσαλονίκης, υιοθετείται το κάλεσμα, που απευθύνει η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ) για λαϊκή αντίσταση στο δικομματισμό και ριζοσπαστική απάντηση στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ενδεικτική της πλατιάς στήριξης που εκφράζει ο εργαζόμενος λαός, στο ψηφοδέλτιο της ΝΑΣΥ και τον υποψήφιο νομάρχη Γιώργο Ρόκο, είναι η εικόνα από τις καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Τελευταίοι σταθμοί χθες ήταν το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Ο Γ. Ρόκος, συνοδευόμενος από υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους και συνδικαλιστές, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για την πορεία της εταιρίας μετά την ιδιωτικοποίησή της. Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ επαναδιατύπωσε την πάγια θέση της παράταξης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και σημείωσε: «Είμαστε υπέρ της συνολικής ένταξης στον κρατικό σχεδιασμό της οικονομίας, καθώς και της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επιχείρηση».

Προηγουμένως, ο Γ. Ρόκος συναντήθηκε με εκπροσώπους της διοίκησης του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και συζήτησε μαζί τους για την πορεία των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΜΚ, Σ. Τζακόπουλος, σημείωσε ότι τα έργα που εξαγγέλλονται πρέπει απαραιτήτως να έχουν μελέτη, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διασφαλισμένους πόρους. Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι το έργο κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, αν έως τις 31 Δεκέμβρη δε λυθεί το θέμα χρηματοδότησης. Εξέφρασε την ελπίδα, να μη γίνει το ίδιο και στην περίπτωση της υποθαλάσσιας αρτηρίας, που προβλέπεται να γίνει με συγχρηματοδότηση. Επισήμανε ότι τα έσοδα των διοδίων δεν πρέπει να συνδεθούν με τη βιωσιμότητα του έργου και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι λογικό να μπαίνουν διόδια σε αστικό περιβάλλον». Επιβάλλεται να ξεκινήσουν άμεσα οι πρόδρομες εργασίες και να μελετηθούν στοιχεία, που αφορούν στις εισόδους και τις εξόδους της υποθαλάσσιας αρτηρίας, αλλά και τα ποσοτικά δεδομένα της αμφίδρομης κίνησης των ΙΧ κατά μήκος αυτής.

Ο Γ. Ρόκος ξεκαθάρισε ότι η ΝΑΣΥ είναι ριζικά αντίθετη με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης των έργων, και κάλεσε το ΤΕΕ να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την πολιτεία, με βάση την επιστημονική γνώση που διαθέτει και στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών της περιοχής, όμως σημείωσε ότι θα πρέπει να μείνει μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, παρουσίασε τη θέση της παράταξης για ισόρροπη και ολόπλευρη οικονομική ανάπτυξη του νομού σε όλους τους τομείς, με βάση τις δυνατότητες σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, καθώς και άξονα την αξιοποίηση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού του.

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»
Δίπλα στους εργαζόμενους ο Αγ. Σαχίνης

Eurokinissi

Με πολυπληθή αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε χθες συνάντηση ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους του Δήμου, μετά την άρνηση του δημάρχου να το καταβάλει. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι η απόφαση του δημάρχου είναι παράτυπη και αυθαίρετη και η εμμονή του σ' αυτή αδικεί τους εργαζόμενους.

«Τα συμφέροντα των εργαζομένων στο Δήμο είναι συνυφασμένα με τα συμφέροντα των πολιτών, των δημοτών», τόνισε ο Αγ. Σαχίνης. «Υπό αυτή την έννοια στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πρόβλημα που έχουν οι εργαζόμενοι, είτε είναι στενά οικονομικό είτε είναι πρόβλημα συνθηκών εργασίας, είτε πρόβλημα προσλήψεων, είτε ομηρίας τη δημοτική αρχή κλπ. Οπου χρειαστεί ο Αγάπιος Σαχίνης θα είναι δίπλα σας. Συνοψίζοντας, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένος να δώσει τα χρήματα που δικαιούστε».

Η κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, των προτάσεων και των θέσεων του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη - Τώρα» θα γίνει τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Οσον αφορά τη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκάλεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της προεκλογικής και που έληξε, χωρίς κανένα αποτέλεσμα ο Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε: «Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι γραμμένος στις γιγαντοαφίσες των γιγαντομονομάχων. Οσον αφορά το διάλογο επιλέγουν τον ξύλινο λόγο της γιγαντοαφίσας προκαλώντας το κοινό αίσθημα με την κατασπατάληση εκατοντάδων εκατομμυρίων. Εμείς συνεχίζουμε να περπατάμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και να ενημερώνουμε τους πολίτες».

Η εφημερίδα της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση»

Κυκλοφόρησε το τρίτο φύλλο της εφημερίδας της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση». Μεταξύ της ύλης της εφημερίδας, περιλαμβάνεται άρθρο στο οποίο επισημαίνεται ο κατά κύριο λόγο πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Στο άρθρο καλούνται οι Πειραιώτες να καταδικάσουν τους εκλεκτούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και τους υποψηφίους του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι οι υποψήφιοι πρέπει να κριθούν με πολιτικά κριτήρια. «Για μία Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπαραστάτη των συμφερόντων και των αγώνων της εργατικής τάξης και όλων των ανθρώπων του μόχθου και όχι όπλο στα χέρια των εφοπλιστών, των μονοπωλίων και εργαλείο ικανοποίησης των αναγκών και διαχείρισης της κρίσης του εκμεταλλευτικού τους συστήματος. Ψηφίστε "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και "Πειραιάς - Αναγέννηση"», καταλήγει το άρθρο.

Ακόμα, υπάρχει άρθρο του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Γιώργου Τούσσα, στο οποίο σημειώνεται: «Η πρωτοπόρα αγωνιστική δράση της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" εκφράζεται με την καθοριστική - αποφασιστική συμβολή των δυνάμεών της στους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, ενάντια στην αντεργατική - αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων, την οποία στηρίζουν η Νέα Δημοκρατία και οι άλλοι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, στις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαού».

«Στη σημερινή πολιτική συγκυρία των μονόδρομων, των "εκσυγχρονισμών", της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης των αξιών, της κατάργησης των δικαιωμάτων, της συνεχούς πλύσης εγκεφάλου και, με λίγα λόγια, της επερχόμενης βαρβαρότητας, η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, της ανθρωπιάς, του οράματος αποτελεί ανάγκη και καθήκον», τονίζει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α` Πειραιά και Νήσων του ΔΗΚΚΙ Μιχάλης Αχλαδιώτης, σε δήλωσή του στην εφημερίδα, αναλύοντας τους λόγους, που το ΔΗΚΚΙ στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Τζατζάνη ως υποψήφιου δημάρχου στον Πειραιά.

Ακόμα, στην εφημερίδα υπάρχει ρεπορτάζ για το έγκλημα που συντελείται στον Κηφισό και ένα προ τετραετίας προφητικό άρθρο για το θέμα αυτό. Τέλος, σε ρεπορτάζ για την εγκατάλειψη που υφίστανται τα γήπεδα της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου της ΕΠΣΠ, αποκαλύπτεται τόσο η μεθόδευση ξεπουλήματος των χώρων αυτών σε ιδιώτες, όσο και η μνησικακία κυβέρνησης και εργολάβων προς τον αλησμόνητο Παναγιώτη Σαλπέα, που με τους αγώνες του είχε εξασφαλίσει τα γήπεδα αυτά για τους μικρούς Πειραιώτες που θέλουν να αθληθούν.

Εκπτώσεις στα εισιτήρια πλοίων

Εκπτωση στα εισιτήρια των πλοίων για εκλογικούς αντιπροσώπους και ψηφοφόρους θα ισχύσει με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Η έκπτωση θα είναι 30% για τους εκλογικούς αντιπροσώπους και θα ισχύει για το διάστημα από 7 μέχρι 22 του Οκτώβρη και 20% για τους ψηφοφόρους για τις ημέρες 11 - 14 του Οκτώβρη και 18 - 21 του Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ