ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Επιμένει η Ουάσιγκτον σε επέμβαση και ανατροπή

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση του φακέλου Μπλερ, καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ μιλούν για «γνωστά στοιχεία» και ο Ρώσος ΥΠΕΞ τον χαρακτηρίζει «εξωφρενική προπαγάνδα»

Πολεμικές προετοιμασίες από τις ΗΠΑ

Associated Press

Πολεμικές προετοιμασίες από τις ΗΠΑ
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος αφοπλισμού του Ιράκ είναι η αλλαγή καθεστώτος» δήλωνε απροκάλυπτα, χτες, στο BBC ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, καθιστώντας σαφές ότι για την Ουάσιγκτον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ακόμη και αν η Βαγδάτη συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η αμερικανική επιμονή, αλλά και η παρουσίαση του «ενοχοποιητικού φακέλου» από τον Βρετανό πρωθυπουργό προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και αντιθέσεις, που εκδηλώθηκαν ανοιχτά ακόμη και στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάντως, μετέδωσε ότι αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν πολιτικούς στόχους, στη νότια «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», τραυματίζοντας έναν πολίτη.

Οι δηλώσεις Πάουελ συμπληρώνουν το ασφυκτικό πλέγμα πιέσεων που φέρεται να ασκεί η Ουάσιγκτον στους συνομιλητές της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη λήψη νέας απόφασης για το Ιράκ, που θα εμπεριέχει την απειλή χρήσης βίας. Αξιωματούχοι διέρρεαν ότι δεν αποκλείεται το προσχέδιο ψηφίσματος να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα που πρόκειται να συναντηθούν, στη Βιέννη, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και Ιρακινοί αξιωματούχοι.

Παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις, και την εκτίμηση του Βρετανού ΥΠΕΞ ότι «Ρωσία, Κίνα, Γαλλία συνειδητοποιούν την ανάγκη νέας απόφασης», αδιευκρίνιστη παρέμενε η θέση των «αγκαθιών». Και οι δύο θεωρούν ότι δε χρειάζεται νέα απόφαση που να συμπεριλαμβάνει την απειλή βίας. Επίσης και οι δύο είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο. Η Κίνα προχώρησε, χτες, σε μια σιβυλλική ανακοίνωση μέσα από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τσάινα Ντέιλι». Σε άρθρο καλείται το ιρακινό καθεστώς να «αποδεχτεί χωρίς προϋποθέσεις και να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στους επιθεωρητές, έτσι ώστε να μην μπορεί η Ουάσιγκτον να έχει επιχειρήματα για πλήγμα εναντίον του».

Εντός ΗΠΑ, πάντως, θόρυβο έχει προκαλέσει άρθρο στη «Γουόρλντ Τρίμπιουν», που υποστηρίζει ότι ο Μπους απευθύνθηκε, τελικά, στον ΟΗΕ και δεν προχώρησε σε επέμβαση στο Ιράκ, επειδή το Πεντάγωνο τον ειδοποίησε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι έτοιμα και χρειάζονται 6μηνο περιθώριο. Την ίδια στιγμή, η «Λος Αντζελες Τάιμς» αποκάλυπτε ότι αλλάζοντας άρδην τη μέχρι τώρα θέση της, η αμερικανική ηγεσία θα ζητήσει άδεια από το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει 92 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει μέχρι και 10.000 αντικαθεστωτικούς.

Αντιδράσεις για το «φάκελο»

Μπορεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να εκτίμησε, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι «ο περισσότερος κόσμος πλέον γνωρίζει καλά την απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράκ», αλλά ο «φάκελος» Μπλερ δεν έγινε δεκτός με τον ίδιο ενθουσιασμό από όλους. Κατ' αρχάς, σε μια πρώτη ενδεικτική πλειοψηφία, 70 Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το σκεπτικό της κυβέρνησης που δεσμεύτηκε να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση για επίσημη ψηφοφορία.

Πρώτη εξωτερική αντίδραση ήρθε από τη Βαγδάτη. Μετά τις πρώτες δηλώσεις, χτες, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, όπως μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση, αποφάσισε να ετοιμάσει το δικό του φάκελο, που θα «απαντά με λεπτομέρειες σε κάθε ένα από τα ψεύδη που παρουσίασε ο Μπλερ». Επίσης, ο σύμβουλος ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμερ αλ Σααντί, επανέλαβε ότι «το Ιράκ είναι έτοιμο να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση παντού στους επιθεωρητές». Δυσφορία προκλήθηκε και στον αραβικό κόσμο, που διαπιστώνει σύσσωμος μια «εγρήγορση για τις αποφάσεις για το Ιράκ, αλλά όχι για το Ισραήλ». Στο πλαίσιο της κινητικότητας, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μεταβαίνει για συνομιλίες στη Σ. Αραβία.

«Εξωφρενική προπαγάνδα», χαρακτήρισε τον βρετανικό φάκελο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, συμπληρώνοντας ότι γι' αυτόν ακριβώς το λόγο μοναδική προτεραιότητα είναι η επιστροφή των επιθεωρητών. Τη θέση της Μόσχας συμπλήρωσε ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι για τη Ρωσία «μεγαλύτερη απειλή από το Ιράκ είναι οι επιθέσεις των Τσετσένων εναντίον της από το έδαφος της Γεωργίας».

Εντούτοις, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζεφ Χουν, έσπευσε να μπλοκάρει αυτό που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως «ρωσική προσπάθεια εξασφάλισης ελευθέρας για επίθεση στη Γεωργία, με αντάλλαγμα τη μη άσκηση βέτο για το Ιράκ», τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτε κοινό ανάμεσα στη Γεωργία και στο Ιράκ». Χωρίς πολλά λόγια, ο Γερμανός Υπ. Αμυνας Πίτερ Στρακ διευκρίνιζε ότι τουλάχιστον η χώρα του δεν έχει δει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να συνδέει το Ιράκ με τη διεθνή τρομοκρατία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του βρετανικού φακέλου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι «γνωρίζει την απειλή του Ιράκ» και ότι γι' αυτό προτεραιότητα είναι ο ΟΗΕ. Μάλλον αρνητική ήταν η υποδοχή του φακέλου και από τον Τύπο, με χαρακτηριστικό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που υποστήριζε ότι «δεν εμπεριέχει κανένα νέο στοιχείο». Την ίδια άποψη εξέφραζαν και πολλοί διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Προτεραιότητα στον ΟΗΕ, αν και το Ιράκ είναι απειλή, «δίνει» και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ενώ στην Αυστραλία την κάθετη αντίθεσή τους εξέφραζαν τόσο η αρχιεπισκοπή της αγγλικανικής εκκλησίας, αλλά και η οργάνωση Βετεράνων Πολεμιστών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή αδιαλλαξία παρατείνει το αδιέξοδο

Καθημερινές είναι πλέον οι κατεδαφίσεις...

Associated Press

Καθημερινές είναι πλέον οι κατεδαφίσεις...
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένοι να μην παραδοθούν δηλώνουν οι καταζητούμενοι, από το Ισραήλ, έγκλειστοι μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ, για 6η συνεχόμενη ημέρα, στη Μουκάτα'α. Αδιάλλακτη εμφανίζεται και η ισραηλινή ηγεσία που, αν και απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις, κατέστησε σαφές ότι δε «συγκινείται» ούτε από τις έμμεσες εκκλήσεις της Ουάσιγκτον.

«Εχω δικαίωμα αυτοάμυνας. Εχω δικαίωμα να αγωνιστώ μέχρι θανάτου. Καταζητούμαι επειδή είμαι πατριώτης και δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθώ. Οχι μόνο εγώ, αλλά κανείς από όλους όσοι βρίσκονται μαζί μου στα δύο αυτά δωμάτια». Με δύο λόγια, αυτές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Δ. Οχθη, του Ταφίκ Τιράουι, που θεωρείται ο νούμερο 1 καταζητούμενος, από τον ισραηλινό στρατό, και βρίσκεται μέσα στο περικυκλωμένο προεδρικό μέγαρο.

Ο ισραηλινός στρατός αλλάζει, ανά ημέρα, το αίτημά του. Μετά τη λίστα των 20, που έγιναν 50 και κατέληξαν στο σύνολο των 200 εγκλείστων, χτες, τάξη έβαλε ο υπουργός Αμυνας υποστηρίζοντας ότι «αρκεί να παραδοθούν οι 19 κυρίως καταζητούμενοι». Παρέλειψε, όμως, για άλλη μια φορά να τους κατονομάσει.

Από μέσα από τη Μουκάτα'α μίλησε και ο Γιάσερ Αραφάτ, τηλεφωνικώς, απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους Παλαιστινίους και Λιβανέζους, μπροστά στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βηρυτό. «Θέλουμε ειρήνη και για τα παιδιά μας και για τα παιδιά τους. Θα αντιμετωπίσουμε, όμως, όλες τις προκλήσεις όσο και αν χρειαστεί», τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ απέκλειε κάθε συνάντηση Παλαιστινίων - Ισραηλινών όσο δεν επιτρέπεται η είσοδος στη Μουκάτα'α εκπροσώπων της ΕΕ, του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, του Κουαρτέτου. Η ισραηλινή ηγεσία απέφυγε να απαντήσει δημόσια στην έμμεση αμερικανική παρότρυνση για τερματισμό της πολιορκίας του Αραφάτ, καθώς προκαλεί προβλήματα στην εκστρατεία κατά του Ιράκ που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον. Ισραηλινοί διπλωμάτες, πάντως, διέρρεαν ότι «προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των Ισραηλινών και όχι η συμμόρφωση με τις αντι-ισραηλινές, παραδοσιακά, αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ισραηλινή ισοπέδωση

Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε 3 σπίτια οικογενειών Παλαιστινίων μαχητών στην περιοχή της Χεβρώνα και κατέσχεσε άλλα 2 ενόψει της ετήσιας γιορτής του Σουκούτ, που υποχρεώνει τους 130.000 Παλαιστινίους κατοίκους σε απαγόρευση της κυκλοφορίας επειδή οι 500 έποικοι δέχονται επισκέψεις. Τρία σπίτια κατεδαφίστηκαν κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, στη βόρεια Γάζα, όπου τραυματίστηκαν και 5 Παλαιστίνιοι, ενώ στην Καλκίλια της Δ. Οχθης Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν τον τοπικό ηγέτη των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα. Τέλος, 15 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στον εποικισμό Κφαρ Νταρόμ, στην Κεντρική Γάζα.

Συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 7μμ στο Πάρκο Ελευθερίας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

ΛΑΡΙΣΑ
Πικετοφορία αλληλεγγύης

Πικετοφορία αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από τα γραφεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ (Πανός 9). Το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους και τις νέες, το λαό του νομού, να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στην πικετοφορία και να καταδικάσουν τα εγκλήματα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων που συντελούνται σε βάρος των λαών της Παλαιστίνης και του Ιράκ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΗΠΑ και ΕΕ ενθαρρύνουν την ισραηλινή θηριωδία

Η τοποθέτηση του Κώστα Αλυσσανδράκη για τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή

Το θέμα της ισραηλινής επίθεσης κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και του Προέδρου Αραφάτ έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, τη συνενοχή των ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολόκληρη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Για μια ακόμα φορά, το κράτος του Ισραήλ προσπαθεί να υποτάξει το λαό της Παλαιστίνης και να εξοντώσει τους ηγέτες του. Για μια ακόμα φορά, τα εγκλήματα γίνονται με τη σιωπηρή συμφωνία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Προέδρου Αραφάτ. Η Δανική προεδρία χαρακτηρίζει τη δολοφονική επιχείρηση απλά "ανασυγκρότηση των υπηρεσιών ασφαλείας" και "απομόνωση ακραίων στοιχείων". Παράλληλα, η ΕΕ εξακολουθεί να χρηματοδοτεί το Ισραήλ και να του πουλά όπλα, παρά την απόφαση του ΕΚ για αναστολή της εταιρικής σχέσης.

Ο ηρωικός παλαιστινιακός λαός ξέρει ότι καμία ξένη κυβέρνηση δεν είναι μαζί του στον αγώνα για ελεύθερη πατρίδα. Αυτό που τον δυναμώνει είναι η συμπαράσταση των λαών. Ως πότε, κ. πρόεδρε, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, ως πότε θα εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι πηγή της βίας είναι η ισραηλινή κατοχή;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ