ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέοι περιορισμοί για τους πρόσφυγες
  • Τραγικά μικρά ποσοστά αποδοχής αιτήσεων για άσυλο
  • Καταψηφίστηκε η έκθεση Εβανς

Eurokinissi

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της έκθεσης Εβανς (που τελικά καταψηφίστηκε) «σχετικά με ανακοίνωση της Επιτροπής που αφορά στην κοινή πολιτική ασύλου και της καθιέρωσης ανοιχτής μεθόδου συντονισμού», είπε τα εξής:

«Συνυπογράφω την άποψη της μειοψηφίας της Επιτροπής Ελευθεριών σε ό,τι αφορά στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι, αυτό διαπνέεται εξ ολοκλήρου από το πνεύμα της "Ευρώπης - φρούριο", απροσπέλαστο για τις εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων της πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ξενοφοβικό και ρατσιστικό πνεύμα που κυριαρχεί στην ΕΕ, ειδικά μετά την 11η του Σεπτέμβρη, έτσι όπως καθαρά αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο της Σεβίλλης. Δυστυχώς, στο ίδιο πνεύμα - με ελαφρές αποκλίσεις - κινείται και η έκθεση Εβανς.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν, προωθώντας την καθιέρωση της λεγόμενης ανοιχτής μεθόδου συντονισμού, ως ενδιάμεσου σταδίου προς την πλήρη σύγκλιση των πολιτικών των κρατών- μελών στον τομέα της παροχής ασύλου, αρνείται στην πραγματικότητα το ανθρωπιστικό πνεύμα που πρέπει να διαπνέει τις σχετικές με το άσυλο ρυθμίσεις. Θέτει νέα κατασταλτικά μέτρα, όπως προληπτικούς ελέγχους ασφάλειας, δημιουργία βάσης βιομετρικών δεδομένων (π.χ., σύστημα δακτυλικών αποτυπωμάτων EURODAC), συλλογή στοιχείων DNA κλπ. Και όλα αυτά, όταν ήδη το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων ασύλου στις χώρες-μέλη της ΕΕ είναι τραγικά χαμηλό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, το επτάμηνο Γενάρη- Ιούλη 2002, σε σύνολο 2.838 αιτήσεων ασύλου, μόνον οι 25 εγκρίθηκαν, δηλαδή 0,8%, ενώ μόνο σε 34 πρόσφυγες δόθηκε προσωρινό α΄ άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους. Πρόκειται για νούμερα ντροπής αν σκεφθεί κανείς ότι η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στις χώρες μας προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες με σοβαρότατα προβλήματα. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που, αντί να τους δοθεί άσυλο, επαναπροωθήθηκαν στη χώρα προέλευσης παρά τους κινδύνους που διέτρεχε η ίδια η ζωή τους».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17Ν»
Επίσκεψη Διώτη στον Κορυδαλλό

Ο εισαγγελέας Ι. Διώτης, ο οποίος προϊσταται των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, επισκέφθηκε χτες τις φυλακές Κορυδαλλού και είχε συνάντηση με κρατουμένους της υπόθεσης «17Ν», στο πλαίσιο της προσπάθειας των διωκτικών αρχών να συνδέσουν μεταξύ τους όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που εμφανίστηκαν και έδρασαν στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα («ΕΛΑ», «1η Μάη» κλπ.). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας συνάντησε τους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο και Νίκο Παπαναστασίου, αλλά δεν έγινε γνωστό αν αποκόμισε κάποια στοιχεία, που να βεβαιώνουν ότι η «17Ν» και οι λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις λειτουργούσαν ως «συγκοινωνούντα δοχεία», όπως λέγεται και γράφεται κατά κόρον τον τελευταίο καιρό.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να αναλύονται στα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας, με τη μέθοδο DNA, τα δείγματα αίματος και άλλου βιολογικού υλικού που πήρε κλιμάκιο γιατρών του νοσοκομείου των φυλακών αργά προχτές το βράδυ από τους κατηγορουμένους ως μέλη της «17Ν», βάσει του σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και παρουσία του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης Λεων. Ζερβομπεάκου. Τα δείγματα αυτά θα συγκριθούν, εν συνεχεία, με τα 150 περίπου ευρήματα που υπήρχαν στις «γιάφκες» των οδών Δαμάρεως και Πάτμου για να διαπιστωθεί η ταυτότητα των τελευταίων. Δύο από τους κρατουμένους, οι Δημ. Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός, αρνήθηκαν να τους πάρουν αίμα. Ο πρώτος επικαλούμενος το δικαίωμα της άρνησης και ο δεύτερος με την αιτιολογία ότι είχε υποβληθεί επανειλημμένα σε αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κατά τη μακρόχρονη νοσηλεία του.

ΧΡ, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
Ζήτησε «συνεργασία» των δημοσιογραφικών ενώσεων με τις αρχές!

Καταδικάζει η ΕΣΗΕΑ τις επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά δημοσιογράφων

Τις προχτεσινές επιθέσεις κουκουλοφόρων κατά δημοσιογράφων και τεχνικών τηλεοπτικών συνεργείων κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής διαδήλωσης στο πάρκο Ελευθερίας, καταδικάζει με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ. Η συγκέντρωση και πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ είχε γίνει ως διαμαρτυρία κατά της επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ και για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι είναι η τρίτη επίθεση που συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητείται από τους οργανωτές δημοσίων εκδηλώσεων να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή τους. «Είναι αδιανόητο οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι και τεχνικοί των τηλεοπτικών συνεργείων, να γίνονται στόχος απρόκλητων επιθέσεων την ώρα της εργασίας τους», αναφέρει η ανακοίνωση. Επιπλέον τονίζει ότι «η ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών και η κυβέρνηση, τα κόμματα και οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να υπερασπίσουν τους εργαζόμενους για την απρόσκοπτη διασφάλισή της». Παράλληλα, ζητά την τιμωρία των «γνωστών - αγνώστων» που πρωταγωνιστούν στις επιθέσεις.

Ενδεικτικό του «κλίματος» που καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί, είναι η χτεσινή απάντηση του υπουργού Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. «Πιστεύω ότι χρειάζεται συνεργασία των ενώσεών σας με τις αρχές», υποστήριξε. «Είμαστε από την ίδια πλευρά», πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι πορείες παρακολουθούνται ο υπουργός δήλωσε ότι «όταν "παρακολουθούμε", δημιουργούμε προβλήματα γιατί παρακολουθούμε. Εχει πει επανειλημμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι θα αποσυρθεί η Αστυνομία από τις πορείες, όπως ακριβώς έχετε οι ίδιοι ζητήσει πολλές φορές. Σας είπα ότι χρειάζεται συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα, διότι είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο». Το θέμα της «συνεργασίας» το επισήμανε δυο φορές λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να δούμε τι μέτρα χρειάζονται, σε ποιους χώρους υπάρχει κίνδυνος, ώστε να αντιμετωπιστεί».

Καθησυχαστικός ο Πετσάλνικος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος για την πορεία των ανακρίσεων στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη είπε ότι οι ρυθμοί των ανακριτικών διαδικασιών είναι ικανοποιητικοί και θα κινηθούν στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. «Πεποίθησή μου είναι, συνέχισε ο υπουργός, ότι οι αρμόδιοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί είναι σε πλήρη επίγνωση αυτών των χρονικών ορίων και ότι θα προχωρήσουν με τους απαιτούμενους ρυθμούς».

Ωστόσο, υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το αν θα καταφέρουν οι δικαστικές αρχές να εκδώσουν απόφαση μέσα στο 18μηνο. Οι ανακριτικές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν το 18μηνο προφυλάκισης και να μην υπάρξει παραγραφή και άλλων αδικημάτων. Ιδιαίτερα φοβούνται το προηγούμενο άλλων δικών στην αλλοδαπή για την τρομοκρατία, όπως για την «Μπάαντερ Μάινχοφ» στη Γερμανία και τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στην Ιταλία. Ειδικότερα, στην περίπτωση της «Μπάαντερ Μάινχοφ» η δίκη είχε διαρκέσει έξι μήνες.

Δημοσιεύματα του Τύπου

«Το Βήμα» παρουσιάζει τμήματα καταθέσεων για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Στην κατάθεσή της, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει πως ο σύζυγός της και η οικογένειά της παρακολουθούνταν, αφού γνώριζαν ακόμα και τις έκτακτες μετακινήσεις του. Η καθαρίστρια Μάγδα Μανάτου έχει υποστηρίξει ότι μετά τους πυροβολισμούς, στην οδό Ομήρου 52, έσπευσε στο σημείο και είδε τρεις άνδρες ν' αποχωρούν προς την οδό Σκουφά. Ο αστυνομικός Βαγγέλης Γόντικας κατέθεσε πως όταν πήρε τις προκηρύξεις που είχε πετάξει στην οδό Σκουφά ένα άτομο, το παρακολούθησε, αλλά το έχασε ξαφνικά. Ο ταξιτζής Ζήσης Βοζόρας έχει πει ότι ξαφνικά μπήκε μέσα στο ταξί του ένας νεαρός και του ζήτησε να πάνε γρήγορα στους Αμπελόκηπους.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει πως την κεντρική στοά του λαβύρινθου της ελληνικής τρομοκρατίας αποτέλεσε τη δεκαετία του 1980 και ειδικότερα μετά το 1985, η «17 Ν». Από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού έως το 1982, εξελίχθηκε σ' ένα ευάριθμο σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησαν ακόμα και φράξιες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ