ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Αναπάντητα ερωτήματα από τον υπουργό των Εξωτερικών

Ορέστης Κολοζώφ: Οποιος συναισθάνεται τι θα συμβεί στο Ιράκ, πρέπει να το εμποδίσει

Αναπάντητα ερωτήματα, στο φλέγον θέμα της ελληνικής στάσης, ενόψει της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, άφησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμπράξει ενεργά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε για το θέμα της χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ελληνικό έδαφος ότι «δεν έχουν υπάρξει αιτήματα για εμπλοκή βάσεων ή οτιδήποτε άλλο». Οσον αφορά τη θέση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, επανέλαβε ότι αυτή είναι η «εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων για την επίλυση του προβλήματος» και «γνώμονας θα είναι τα ελληνικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο». Σημείωσε επίσης ότι «χρειάζεται οι αποφάσεις που θα παρθούν για το Ιράκ να περάσουν από τον ΟΗΕ» και πως «δεν είμαστε υπέρ των μονόπλευρων αποφάσεων», χωρίς να διευκρινίσει την ελληνική στάση σε περίπτωση έγκρισης της στρατιωτικής βίας από τον ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επίμονα.

Οσον αφορά τη βρετανική έκθεση για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «δεν έχουμε εικόνα για το τι διαθέτει το Ιράκ», αλλά «από τους παρατηρητές του ΟΗΕ θα έχουμε μια εικόνα και μια υπεύθυνη θέση» και «από εκεί θα πάρουμε μια υπεύθυνη πληροφόρηση».

Σχολιάζοντας το θέμα της επικείμενης επέμβασης στο Ιράκ, ο Ορέστης Κολοζώφ παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται εδώ μόνο για την προσπάθεια που κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά για μια ενέργεια απαράδεκτη, την οποία όποιος συναισθάνεται τι θα συμβεί, πρέπει να την εμποδίσει». Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα «συμμετέχουν στην προετοιμασία», αναρωτώμενος αν «έχουμε μιλήσει, έχουμε πει στους Αμερικανούς ότι δε θα δεχτούμε ενέργειες επιθετικές από το έδαφός μας». Σχετικά με την ελληνική θέση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε πως «με το ζήτημα του Ιράκ βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη. Οι ΗΠΑ θέλουν να επέμβουν και το κάνουν γνωστό με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Και τη συμφωνία των επιθεωρητών ακόμα την υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους», ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών σημείωσε πως «λέτε όχι μονομερείς επεμβάσεις. Αλλά αν υπάρχει η νομιμότητα του ΟΗΕ, τότε θα συμφωνήσουμε κι εμείς;».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα του Ευρωστρατού επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά εξέλιξη, σημειώνοντας ότι τα όργανα της ΕΕ βρίσκονται εν αναμονή των τουρκικών εκλογών. Επίσης αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι δε γνωρίζει ποιες είναι οι προτάσεις που θα θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις τις Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που απαιτεί την ενιαία εκπροσώπηση της Κύπρου κι εκεί εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Ορέστης Κολοζώφ εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας πως η Κύπρος «μια οντότητα θα είναι ακόμα κι αν εναλλάσσονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι προκαλεί ανησυχία αν «ετοιμάζεται ένα ανάλογο πακέτο».

ΡΕΘΥΜΝΟ
Στο Αυτόφωρο για αφισοκόλληση!

Εξι νέοι συνελήφθησαν, γιατί κολλούσαν αφίσες, που καλούσαν σε συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 4 Οκτώβρη

Αντιμέτωποι με μια νέα αυταρχική επιχείρηση τρομοκρατίας και φίμωσης κάθε αντίθετης φωνής, βρέθηκαν προχτές το βράδυ, έξι φοιτητές στο Ρέθυμνο, οι οποίοι συνελήφθησαν και στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο για να αθωωθούν.

Οι συλλήψεις των φοιτητών έγιναν από την αστυνομία επειδή έκαναν αφισοκόλληση, καλώντας στην αντιπολεμική συγκέντρωση που γίνεται την Παρασκευή 4 Οκτώβρη από μαζικούς φορείς της πόλης, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που γίνεται στις 4 και 5 Οκτωβρίου στο Ρέθυμνο.

Οι έξι νέοι κρατήθηκαν όλο το βράδυ στα κρατητήρια και το πρωί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια με τη διαδικασία του Αυτοφώρου, όπου τελικά και αθωώθηκαν.

Χτες, από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες Ρεθυμνιώτες, με συνθήματα και πανό που έγραφαν «Οχι στην κρατική τρομοκρατία», βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια, για να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους έξι νέους. Ηταν ένα προμήνυμα - εκδήλωση και της αντίθεσης του ρεθυμνιώτικου λαού και της νεολαίας στη νέα σφαγή που ετοιμάζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες, σε βάρος του λαού του Ιράκ.

Κάλεσμα για συμμετοχή

«Οχι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των εμπόρων του πολέμου σε βάρος των λαών», δηλώνουν ο υποψήφιος Νομάρχης Ρεθύμνου Αντώνης Ουρανός και η υποψήφια Δήμαρχος Ρεθύμνου Αθηνά Γιανναράκη - Πιταδάκη, καλώντας το λαό του Ρεθύμνου να συμμετάσχει μαζικά στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο, που οργανώνουν μαζικοί φορείς της πόλης, ενάντια στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών για νέο αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού.

Οι δύο υποψήφιοι ζητούν από την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της και να μη διαθέσει καμιά εξυπηρέτηση στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους, που θέλουν να μετατρέψουν το νησί σε ορμητήριο κατά του λαού του Ιράκ, όπως το διέθεσε εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν.

* Την ανοιχτή έκκληση των τεσσάρων υποψήφιων Νομαρχών Κρήτης της ΝΑΣ, για κοινό Μέτωπο ενάντια στην προετοιμασία για νέο γύρο πολέμου των ιμπεριαλιστών κατά του λαού του Ιράκ, υπογράφει και η υποψήφια Δήμαρχος Ρεθύμνου, Αθηνά Γιανναράκη - Πιταδάκη με το συνδυασμό «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» Ρεθύμνου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ «17 Ν»
Τα ΕΛΤΑ ζητούν τα κλεμμένα χρήματά τους

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά συζητήθηκε χτες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ΕΛΤΑ σε βάρος των φερομένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν». Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ζήτησαν τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των 17 προφυλακισθέντων μέχρι του ποσού των 850 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για τις δύο ληστείες που διαπράχθηκαν στα υποκαταστήματα του Αιγάλεω το 1988 και του Βύρωνα στις 27-1-1997. Η αστυνομία δε γνώριζε τίποτα για τους δράστες των ληστειών έως τη στιγμή που «ομολόγησε» ο Χριστόδουλος Ξηρός και «αποκάλυψε» ότι στην πρώτη συμμετείχε ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του Σάββα και τους Δημ. Κουφοντίνα, Βασ. Τζωρτζάτο, Οζτούρκ Χανούζ, Θεολ. Ψαραδέλλη και Αλ. Γιωτόπουλο και στη δεύτερη ο ίδιος μαζί τους αδελφούς του Βασίλη και Σάββα και τους Δημ. Κουφοντίνα - Κ. Καρατσώλη. Η λεία από τις ληστείες αυτές ήταν περίπου 30 εκατ. δρχ. και 90 εκατ. δρχ., αντίστοιχα.

Παρόντες στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων ήταν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναγομένων, οι οποίοι ζήτησαν να απορριφθεί το αίτημα της συντηρητικής κατάσχεσης, καθώς ορισμένοι μόνον από τους πελάτες τους έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στις ληστείες. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Στο μεταξύ, ο κρατούμενος για τη συμμετοχή του στα εγκλήματα της «17 Ν» Σάββας Ξηρός διακομίστηκε χτες από τις φυλακές Κορυδαλλού στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση στο δεξί χέρι, που έχει τραυματιστεί από την έκρηξη του πυροκροτητή στο λιμάνι του Πειραιά στις 29 Ιούνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει στο νοσοκομείο για τέσσερις μέρες.

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου φιλοξενεί τον Χρήστο Δασκαλόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Χολαργού, με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών - Δημοτική Ενότητα».
  • Στις 19.30 «Auto Sprint Live». Ο Στράτος Φωτεινέλης φιλοξενεί τον Μίλτο Ανδριόπουλο, βετεράνο συνοδηγό αγώνων της δεκαετίας '70 και δύο γνωστούς οδηγούς αγώνων τους Στέφανο Σπάρταλη και Κώστα Πατσουρέα, με θέμα: «Οι αγώνες ράλι και μια είδηση - βόμβα από το χώρο του μηχανοκίνητου που θα προκαλέσει αίσθηση».
  • Στις 23.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η κεντρική συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στα Προπύλαια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ