Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Αναπάντητα ερωτήματα από τον υπουργό των Εξωτερικών

Ορέστης Κολοζώφ: Οποιος συναισθάνεται τι θα συμβεί στο Ιράκ, πρέπει να το εμποδίσει

Αναπάντητα ερωτήματα, στο φλέγον θέμα της ελληνικής στάσης, ενόψει της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, άφησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμπράξει ενεργά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε για το θέμα της χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε ελληνικό έδαφος ότι «δεν έχουν υπάρξει αιτήματα για εμπλοκή βάσεων ή οτιδήποτε άλλο». Οσον αφορά τη θέση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, επανέλαβε ότι αυτή είναι η «εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων για την επίλυση του προβλήματος» και «γνώμονας θα είναι τα ελληνικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο». Σημείωσε επίσης ότι «χρειάζεται οι αποφάσεις που θα παρθούν για το Ιράκ να περάσουν από τον ΟΗΕ» και πως «δεν είμαστε υπέρ των μονόπλευρων αποφάσεων», χωρίς να διευκρινίσει την ελληνική στάση σε περίπτωση έγκρισης της στρατιωτικής βίας από τον ΟΗΕ, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επίμονα.

Οσον αφορά τη βρετανική έκθεση για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «δεν έχουμε εικόνα για το τι διαθέτει το Ιράκ», αλλά «από τους παρατηρητές του ΟΗΕ θα έχουμε μια εικόνα και μια υπεύθυνη θέση» και «από εκεί θα πάρουμε μια υπεύθυνη πληροφόρηση».

Σχολιάζοντας το θέμα της επικείμενης επέμβασης στο Ιράκ, ο Ορέστης Κολοζώφ παρατήρησε ότι «δεν πρόκειται εδώ μόνο για την προσπάθεια που κάνουν οι ΗΠΑ, αλλά για μια ενέργεια απαράδεκτη, την οποία όποιος συναισθάνεται τι θα συμβεί, πρέπει να την εμποδίσει». Παράλληλα αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα «συμμετέχουν στην προετοιμασία», αναρωτώμενος αν «έχουμε μιλήσει, έχουμε πει στους Αμερικανούς ότι δε θα δεχτούμε ενέργειες επιθετικές από το έδαφός μας». Σχετικά με την ελληνική θέση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε πως «με το ζήτημα του Ιράκ βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αλλοπρόσαλλη. Οι ΗΠΑ θέλουν να επέμβουν και το κάνουν γνωστό με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Και τη συμφωνία των επιθεωρητών ακόμα την υπονομεύουν με τις δηλώσεις τους», ενώ αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών σημείωσε πως «λέτε όχι μονομερείς επεμβάσεις. Αλλά αν υπάρχει η νομιμότητα του ΟΗΕ, τότε θα συμφωνήσουμε κι εμείς;».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα του Ευρωστρατού επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά εξέλιξη, σημειώνοντας ότι τα όργανα της ΕΕ βρίσκονται εν αναμονή των τουρκικών εκλογών. Επίσης αναφερόμενος στο Κυπριακό υποστήριξε ότι δε γνωρίζει ποιες είναι οι προτάσεις που θα θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα στις σχέσεις τις Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που απαιτεί την ενιαία εκπροσώπηση της Κύπρου κι εκεί εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Ορέστης Κολοζώφ εξέφρασε την ανησυχία του, λέγοντας πως η Κύπρος «μια οντότητα θα είναι ακόμα κι αν εναλλάσσονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι προκαλεί ανησυχία αν «ετοιμάζεται ένα ανάλογο πακέτο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ