Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με Κληρίδη - Ντενκτάς

Ο Κόφι Ανάν αναμένεται να θέσει ένα νέο πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τους δυο συνομιλητές και να τους ζητήσει να τον συναντήσουν εκ νέου εντός του Νοέμβρη

Την προσωπική εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού επιβεβαιώνει και η νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη στη Νέα Υόρκη. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια εκείνων του Παρισιού. Ο Κόφι Ανάν είχε στις 6 Σεπτέμβρη στο Παρίσι αρχικά χωριστές συναντήσεις με τους Κληρίδη και Ντενκτάς και στη συνέχεια κοινή, καθορίζοντάς τους νέες συνομιλίες μαζί του στις 3 και 4 Οκτώβρη, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα μετά το γεύμα, που έγινε στο ξενοδοχείο «Μπρίστολ», καθόριζε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Σημείωνε στη δήλωση, την οποία διάβασε ο Αλβάρο ντε Σότο «ότι οι ηγέτες θα ασχοληθούν με τα ζητήματα που συζήτησα μαζί τους με την αίσθηση του κατεπείγοντος πριν την επόμενή μας συνάντηση». Οι συζητήσεις μου, τόνισε στη γραπτή δήλωση, «επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου ότι αν και παραμένουν πολλές σοβαρές διαφορές, πραγματικά υπάρχουν τα στοιχεία για μια συνολική διευθέτηση που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες και των δύο πλευρών.

Η κάθε πλευρά έχει τη δική της σαφή και σταθερή άποψη τόσο όσον αφορά την ιστορία του κυπριακού προβλήματος, όσο και το δρόμο προς τα εμπρός. Παρά ταύτα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το χάσμα που χωρίζει τις πλευρές μπορεί να γεφυρωθεί. Σε ορισμένα ζητήματα πιστεύω ότι το χάσμα είναι αρκετά μικρότερο από ό,τι όταν άρχισαν οι συνομιλίες αυτές. Υπάρχει μια ευκαιρία, η οποία περιμένει να την εκμεταλλευτούμε».

Τι αναμένεται από αυτές τις συναντήσεις; Το διεθνές σκηνικό λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ, υποβαθμίζει το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Κόφι Ανάν θα θέσει ένα νέο πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τους δυο συνομιλητές και θα τους ζητήσει να τον συναντήσουν εκ νέου εντός του Νοέμβρη. Την ίδια ώρα θα προετοιμάσει το έδαφος για την υποβολή συνολικού εγγράφου επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Κόφι Ανάν αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε δυο βασικά ζητήματα, τα οποία θεωρούνται «ακανθώδη»: Την κυριαρχία και το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας (εάν δηλαδή το κυπριακό κράτος που θα προκύψει από μια συμφωνία θα είναι διάδοχο και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα είναι κάτι το καινούριο, νέος συνεταιρισμός, και θα στηρίζεται στις λεγόμενες «πραγματικότητες).

Ο Πρόεδρος Κληρίδης έφθασε χτες στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει επαφές πριν από τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν με τους Αγγλοαμερικανούς απεσταλμένους. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ήδη ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Υπενθυμίζεται ότι από το Γενάρη και εντεύθεν που άρχισαν οι απευθείας συνομιλίες έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 60 συναντήσεις.

Δηλώσεις του Αλβάρο ντε Σότο

Στο μεταξύ, ο Αλβάρο ντε Σότο, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ανέφερε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς τη λύση του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα χάσματα αυτά μπορούν να γεφυρωθούν, οπότε μια διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών θεωρείται σοβαρή δυνατότητα.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ότι το κλειδί για λύση του Κυπριακού, βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας.

Η βρετανική εφημερίδα περιλαμβάνει τις δηλώσεις Ντε Σότο και Φερχόιγκεν σε δισέλιδο αφιέρωμα για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

Ετοιμα τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος τόνισε ότι τα στρατιωτικά ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς είναι επιχειρησιακά πανέτοιμα να επιτελέσουν όποια αποστολή τούς ανατεθεί.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα μαζί με τον υφυπουργό Αμυνας της Ελλάδας Λάζαρο Λωτίδη, ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε σενάρια νοσηρής φαντασίας τα περί μυστικής σύσκεψης χτες στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με τη μη εμφάνιση των ρωσικών ελικοπτέρων στην παρέλαση. Ερωτηθείς εάν πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο πριν την παρέλαση και ποιο ήταν το περιεχόμενό της, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «δεν υπήρξαν ούτε συσκέψεις, ούτε αντισυσκέψεις».

Οπως ανέφερε, ο ίδιος κλήθηκε προχτές από τον Πρόεδρο Κληρίδη ο οποίος «εξήγησε γιατί επιθυμεί να μην πετάξουν τα ελικόπτερα και αυτό έγινε πλήρως σεβαστό».

«Δεν πέταξαν τα ελικόπτερα, δεν πάθαμε καμία απολύτως ζημιά. Τα ελικόπτερα, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι εδώ επιχειρησιακά πανέτοιμα», τόνισε ο κ. Χάσικος. Σημείωσε ότι μπορεί να δημιουργήθηκε μια μικρή απογοήτευση στον κόσμο, αλλά αυτά είναι «ήσσονος σημασίας μπροστά στο ότι τα ελικόπτερα είναι πανέτοιμα επιχειρησιακά να επιτελέσουν την όποια αποστολή τούς ανατεθεί και αυτό είναι που μετρά για εμάς», ενώ διερωτήθηκε εάν η αποστολή των πολεμικών ελικοπτέρων είναι να παρελαύνουν.

Τέλος, ο κ. Χάσικος κληθείς να σχολιάσει το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών εναντίον φυλακίου της Εθνικής Φρουράς, που σημειώθηκε χθες στην ελεύθερη περιοχή Αμμόχωστου, είπε ότι πρόκειται για «μικροεπεισόδιο».

Τηλεγράφημα Σημίτη

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δε θα παύσει να συμπορεύεται στον αγώνα της Κύπρου για μια συνολική, δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ