Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
EAM - 61 ΧΡΟΝΙΑ: Η γενιά του χτες και του σήμερα

Ηταν εκεί, 61 χρόνια από τότε. Κοντανασαίνοντας, άλλοι με το μπαστούνι που τους συντροφεύει. Ολοι, με τα σημάδια του χρόνου των στερήσεων που πέρασαν, των Μεταγωγών, των φυλακίσεων, των τόπων εξορίας. Με τα σημάδια των βασανιστηρίων. Ακατάβλητοι στην ψυχή, στις επάλξεις των αγώνων, 61 χρόνια, από τότε.

Παλικάρια, κορίτσια και αγόρια τότε, στον ανθό της ηλικίας, απροσκύνητοι, ασυμβίβαστοι αταλάντευτοι.

Δεν ήρθαν και φέτος στο χώρο τιμής και μνήμης ως μουσειακό κεφάλαιο, αλλά ως ζωντανή παρουσία στη συνέχιση των αγώνων. Σε κάθε στιγμή των συλλογικών κινητοποιήσεων του λαού μας και στο προσκλητήριο του ΚΚΕ όπως έκαναν από τότε και όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν έρχονται να διδάξουν ως «πεφωτισμένοι», αλλά έχουν «πάντ' ανοιχτά πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής τους».

Συμμέτοχοι στην πραγματική Ολυμπιάδα για την υπεράσπιση της ζωής υπερασπίζονται μαζί με τις λαϊκές δυνάμεις την ουσία του ύμνου για το «ωραίο, το μεγάλο και τ' αληθινό» που κατά τους άλλους, κατά τα μεγάλα αφεντικά του πλανητικού τρόμου, γίνονται συνθήματα εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης.

Για τον δικό τους μαραθώνιο μιας ηρωικής πορείας, για μια σκυταλοδρομία δεκάδων χρόνων όπου ακόμη μετέχουν, όχι για να παραδώσουν τη σκυτάλη, αλλά να συμπορευτούν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Γιατί τώρα, πάλι και πάλι, - τους καλεί το μεγάλο χρέος ν' αντιταχθούν στη βαρβαρότητα της «"νέας" τάξης» που κλιμακώνει την τρομοκρατία των πολέμων, εναντίον των λαών.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό που έλεγε ο στίχος μας από τότε: «... Κόσμος νέος θα προβάλει / της δουλιάς της προκοπής / κι η ειρήνη να στεριώσει / ως την άκρια της Γης...


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ