ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέο προκλητικό αιματοκύλισμα

Με τανκς και ελικόπτερα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην προσφυγική πόλη Κχαν Γιούνις, της Λωρίδας της Γάζας, όπου έβαλλε κατά αμάχων και του νοσοκομείου, αφήνοντας 14 νεκρούς και τουλάχιστον 80 τραυματίες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αιματηρότατη ήταν η εισβολή του ισραηλινού στρατού στην προσφυγική πόλη Κχαν Γιούνις, που ενέτεινε τις υπάρχουσες ανησυχίες ότι προετοιμάζεται μαζική επέλαση στη «μεγάλη φυλακή» της Λωρίδας της Γάζας. Εντονες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις, αλλά δεν πτόησαν την ισραηλινή προκλητικότητα, καθώς ο στρατός επέρριπτε τις ευθύνες του μακελειού των αμάχων στους «τρομοκράτες μαχητές που παρεισέφρησαν στο πλήθος».

Στη μία μετά τα μεσάνυχτα, 40 τανκς, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε δύο συνοικίες της Κχαν Γιούνις υπό το πρόσχημα της «καταστροφής της τρομοκρατικής υποδομής», καθώς η, ασφυκτικά περικυκλωμένη με βάσεις και εποικισμούς, πόλη θεωρείται προπύργιο της Χαμάς. Ο στρατός μετά από 4 ώρες τρόμου άρχισε να αποχωρεί. Το αιματοκύλισμα έγινε όταν ισραηλινό ελικόπτερο έβαλλε εναντίον του κόσμου που εξήλθε από τα σπίτια για να βοηθήσει τους τραυματίες, ενώ λίγη ώρα αργότερα τανκς γάζωσαν το νοσοκομείο «Νάσερ» της πόλης, όπου είχε μεταβεί πλήθος προκειμένου να αναγνωρίσει νεκρούς και τραυματίες.

Συνολικά, 14 είναι νεκροί, εκ των οποίων 5 παιδιά, και 80 οι τραυματίες, πολλοί σε κρίσιμη κατάσταση. Στην κηδεία ορισμένων από τα θύματα το οργισμένο πλήθος ζητούσε εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός αιτιολόγησε τα στυγνά πλήγματα κατά αμάχων υποστηρίζοντας ότι ενώ υποχωρούσε δέχτηκε πυρά από μαχητές, οι οποίοι στη συνέχεια «αναζήτησαν καταφύγιο ανάμεσα σε πολίτες κοντά στο νοσοκομείο». Μάλιστα, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωνε ότι «δυστυχώς αυτά έχει ο πόλεμος».

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μιλούσε για «φρικτά εγκλήματα πολέμου», καλούσε τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους Παλαιστινίους και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι στοχεύει να τορπιλίσει τη νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία που προωθεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, που βρίσκεται στην περιοχή. Ο Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, της Χαμάς, απείλησε με νέες επιθέσεις, τονίζοντας ότι «η δολοφονία αθώων πολιτών τιμωρείται με δολοφονία αθώων πολιτών».

«Συγκλονισμένος» δήλωσε ο Σολάνα, λίγο πριν συναντηθεί με τον Αραφάτ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι δραματικότερο γιατί συμβαίνει σε μια στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός απομακρύνεται από τη βία». Εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου, ανέκφραστα, αποδεχόταν το ισραηλινό δικαίωμα αυτοάμυνας και καλούσε το Ισραήλ να αποφεύγει «τις ανθρώπινες απώλειες και αναλογίζεται τις συνέπειες». Δυσαρέσκεια και λύπη εξέφρασαν Γαλλία, Ρωσία και Βρετανία, μιλώντας για «αδικαιολόγητες υπερβολές», ενώ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ έκανε νέα έκκληση για διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και ανακοίνωσε έκτακτη σύγκληση του οργανισμού Αλ Κούντς, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, για τις εξελίξεις.

«Φλέγεται» η Γάζα

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην πόλη της Γάζας μετά τη δολοφονία από 20 μασκοφόρους του επικεφαλής της αστυνομίας, Ραγιάχ Αμπού Λεχίγια, μέσα στο αυτοκίνητό του. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, που παλαιστινιακές αστυνομικές πηγές αποδίδουν στη Χαμάς. Ο Λεχίγια είχε συγκεντρώσει την μήνιν τους επειδή με τις δυνάμεις του είχε διαλύσει συγκέντρωση της οργάνωσης με 2 νεκρούς. Η Χαμάς πήρε αποστάσεις από τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «υπόθεση προσωπικής εκδίκησης».

Ακολούθησαν σφοδρές συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη της οργάνωσης, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να κάνουν συλλήψεις. Σκοτώθηκαν 2 στελέχη της Χαμάς και τραυματίστηκαν 15 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Βία και συναντήσεις

Αργά, χτες, ο Αραφάτ θα συναντιόταν με τον Σολάνα, που είχε, ήδη, επαφές με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ και τον υπουργό Αμυνας. Την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπέγραψε νομοσχέδιο, που είχε «παγώσει» τα τελευταία 2 χρόνια, και ονομάζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα των Παλαιστινίων, ως απάντηση στο σχετικό νομοσχέδιο που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Μπους.

Χτες, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στην Καλκίλια, και ένας άλλος έξω από τη Νάμπλους από εποίκους, ενώ μάζευε τις ελιές του. Το Σαββατοκύριακο, σε ξεχωριστά περιστατικά παραβίασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, 2 μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε Νάμπλους και Τζενίν.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Οχι αίμα για πετρέλαιο»

Μαχητικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και άλλες 25 αμερικανικές πόλεις, καθώς και σε όλη την Ιταλία και την Ελβετία

Πολυπληθείς και μαχητικές για άλλη μια φορά οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Associated Press

Πολυπληθείς και μαχητικές για άλλη μια φορά οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΩΜΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Οχι στο όνομά μας να εισβάλλουμε σε άλλες χώρες, να βομβαρδίζουμε αθώους, να σκοτώνουμε παιδιά, να αφήνουμε την ιστορία να γράφεται πάνω από τους τάφους χιλιάδων ανώνυμων ανθρώπων».

«Οχι στο όνομά μας», βροντοφώναξαν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί σε 25 πόλεις της αμερικανικής επικράτειας, μεταξύ αυτών στο Σικάγο, στο Λος Αντζελες, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σιάτλ, που μια βδομάδα μετά τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον, εξέφρασαν δυναμικά, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή τους σε μια επικείμενη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ.

Πολίτες από όλο το ηλικιακό φάσμα, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας, βετεράνοι πολέμου, και άλλοι πολίτες, εκστόμισαν «Ορκο για Αντίσταση» στον πόλεμο, σε αυτό τον αέναο πόλεμο, που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην οικουμένη στο όνομα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, η οργάνωση «Οχι στο Ονομά μας», ανέφεραν ότι περισσότεροι από 20.000 έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση που διογρανώθηκε στη Νέα Υόρκη. Οι ομιλητές, μεταξύ τους κι ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν, που υποδύεται τον Αμερικανό Πρόεδρο στην τηλεοπτική σειρά West Wing, αλλά και η Σούζαν Σάραντον, ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ασκήσουν πιέσεις στους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, για να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη βούληση του Προέδρου Τζορτζ Μπους να εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ευρωπαϊκό «όχι στον πόλεμο»

Στην Ιταλία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στα ιστορικά κέντρα του Μιλάνου, της Φλωρεντίας και άλλων πόλεων, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πορεία στη Ρώμη. «Κατά του πολέμου χωρίς αν και αλλά!!» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε πανό φοιτητών που μετείχαν στη διαδήλωση στο Μιλάνο. Των διαδηλώσεων στη Σικελία και στη Νάπολη ηγήθηκαν επικεφαλής συνδικάτων, αριστεροί πολιτικοί και οργανώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης.

Associated Press

Στη Φλωρεντία, οι μοναχοί χτυπούσαν τις καμπάνες, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τους διαδηλωτές και κάποιοι από τους τελευταίους έκαψαν σημαίες. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πρόσφατα στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι η Ρώμη έχει καθήκον να στηρίξει τις αμερικανικές διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ και ότι δε θα απέχει από τη σύγκρουση εάν αυτή είναι ο μόνος τρόπος για τον αφοπλισμό της Βαγδάτης.

Στη Γενεύη, χιλιάδες Ελβετοί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περίπου είκοσι αριστερών σχηματισμών, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους σε μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, διασχίζοντας την πόλη με κύρια συνθήματα «Οχι αίμα για πετρέλαιο», «Μπους και Σαρόν δολοφόνοι των παιδιών των Παλαιστίνιων και των Ιρακινών». Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την επιθυμία, η ελβετική κυβέρνηση να δηλώσει σαφώς ότι είναι αντίθετη στον πόλεμο.

ΓΑΛΛΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Ερευνες, εκατέρωθεν, για την έκρηξη στο πετρελαιοφόρο

ΣΑΝΑ'Α - ΠΑΡΙΣΙ.--

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η εισαγγελία του Παρισιού, ενώ η πρώτη τριμελής ομάδα Γάλλων ειδικών της αντιτρομοκρατικής έφθανε στην πόλη Μουκάλα, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα για τις αιτίες της έκρηξης στο γαλλικό πετρελαιοφόρο «Limburg». Οι απόψεις ανάμεσα στη γαλλική και στην υεμενική ηγεσία διίστανται καθώς η πρώτη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ η δεύτερη δηλώνει βέβαιη ότι πρόκειται για ατύχημα. Οποια, πάντως, και αν είναι η αλήθεια, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκαν, για άλλη μια φορά, στα ύψη υπό τη σκιά ανησυχιών για ενδεχόμενο κύμα επιθέσεων εναντίον πετρελαιοφόρων.

Χτες το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε, τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κατέκαιγε το «Limburg», ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τεράστια οικολογική καταστροφή που απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Οπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρία «Euronav» μόνο ένα μέλος του 25μελούς πληρώματος, ένας Βούλγαρος, αγνοείται ακόμη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι ασφαλείς στη Μουκάλα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία έκανε λόγο για «σχεδιασμένη ενέργεια» και υποστήριζε ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο κύτος του πλοίου, το οποίο είναι μεγάλο όσο ένας άνθρωπος, δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί, παρά μόνο εάν υπήρχε σφοδρή σύγκρουση με μεγάλο πλοίο ή με σοβαρή ταχύτητα και σίγουρα φορτωμένο με εκρηκτικά. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωνε, λακωνικά, ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί» και ότι «οι έρευνες θα αποδείξουν την αλήθεια».

Ο υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας της Υεμένης, Σαγιέντ Γιαφάι, από την άλλη, διατεινόταν ότι πρόκειται για ατύχημα (πιθανώς διαρροή πετρελαίου) και επικαλούνταν την πρώτη κατάθεση του Υμπέρ Αρντιγιόν, πλοιάρχου του «Limburg» στις υεμενικές αρχές, σύμφωνα με την οποία πρώτα ξέσπασε πυρκαγιά και μετά σημειώθηκε η έκρηξη. Τους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδει η πλοιοκτήτρια εταιρία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο πετρελαιοφόρο, του οποίου τα ηλεκτρονικά συστήματα θα είχαν επισημάνει έγκαιρα την οποιαδήποτε διαρροή. Συμπληρώνει, δε, ότι ο πλοίαρχος φέρεται να διέκρινε μια ψαρόβαρκα να κατευθύνεται προς το πλοίο λίγο πριν την έκρηξη. Πάντως, δημοσιογράφοι που έσπευσαν επί τόπου τόνιζαν ότι οι άκρες του ρήγματος είναι από μέσα προς τα έξω και όχι αντιστρόφως.

Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το «Limburg», με ελάχιστη ταχύτητα, οδηγούνταν από υεμενική φορτηγίδα στο λιμάνι του Μίνα αλ Ντάμπαχ. Είχε μισθωθεί από τη μαλαισιανή «Petronas» και μετέφερε 400.000 βαρέλια αργού σαουδαραβικού πετρελαίου. Ενώ οι έρευνες εξελίσσονται, από το Λονδίνο, ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι, που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με «σκληρές» ισλαμιστικές οργανώσεις, εκτιμούσε ότι πρόκειται για επίθεση από ισλαμιστική οργάνωση, δηλώνοντας ότι πλέον τα εναπομείναντα μέλη της Αλ Κάιντα έχουν εισχωρήσει σε άλλες οργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό ναυτικό είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον πετρελαιοφόρων που πλέουν στον Περσικό Κόλπο.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αναμένοντας το διάγγελμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανευ εκπλήξεων αναμενόταν το τηλεοπτικό διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, για το Ιράκ. Στόχος, κυρίως, είναι η εσωτερική κοινή γνώμη καθώς σήμερα αρχίζει η συζήτηση στο Κογκρέσο για την παροχή ή όχι «ελευθέρας» στον Αμερικανό Πρόεδρο ακόμη και για μονομερή επίθεση κατά του Ιράκ.

Εκτός από τα γνωστά επιχειρήματα, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται, επίσης, να καλέσει τους Ιρακινούς αξιωματικούς να μην υπακούσουν στις εντολές του Σαντάμ Χουσεΐν, ιδιαίτερα αν τους διατάξει να χρησιμοποιηθούν βιολογικά και χημικά όπλα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, προειδοποιώντας τους ότι θα κατηγορηθούν για «εγκλήματα πολέμου». Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο, ο ίδιος δήλωνε ότι «η χρήση βίας δεν είναι η πρώτη επιλογή του», αλλά προτεραιότητά του είναι η ασφάλεια των ΗΠΑ και το να μην επιτρέπεται στο χειρότερο δικτάτορα να εκβιάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του Προέδρου Μπους, ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς τον κατηγόρησε για «υπερβολική μονομέρεια καθώς ενώ καλεί τους συμμάχους ταυτόχρονα τους δείχνει ότι δεν τους υπολογίζει». Για ένα «αντίστροφο Περλ Χάρμπορ» μίλησε ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι σε περίπτωση προληπτικής επίθεσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για αδικαιολόγητο μονομερές αμόκ. Παρ' όλα αυτά, οι φωνές αυτές δε φαίνεται να μπορούν να υπερισχύουν μέσα στο Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή, νέες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μπορεί τα 2/3 να τάσσονται υπέρ μιας επίθεσης στο Ιράκ, αλλά το ποσοστό μειώνεται ότι γίνεται λόγος για μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, το 69% των Αμερικανών εκτιμά ότι ο Μπους ασχολείται υπερβολικά με το Ιράκ και όχι με την οικονομία, όπως θα έπρεπε, ενώ το 63% προτιμά να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, πάντως, Χανς Μπλιξ επέστρεψε, χτες, στη Βιέννη για διαβουλεύσεις, ενώ άρχισε η εκπαίδευση 50 επιπλέον επιθεωρητών που αναμένουν την τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μεταβούν στο Ιράκ. Στους κόλπους του Συμβουλίου, οι επαφές εντείνονται και σε ένα δείγμα προσέγγισης, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας και Βρετανίας αλληλοϋποχώρησαν δηλώνοντας ότι είναι πιθανή η λήψη νέας απόφασης (και σε δύο φάσεις όπως επιθυμεί η Γαλλία), χωρίς να διευκρινιστεί, όμως, αν κάμφθηκαν οι γαλλορωσικές αντιρρήσεις για την πρόβλεψη «αυτόματης στρατιωτικής δράσης».

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Σφοδρότερες οι μάχες μετά τις συνομιλίες...

ΓΙΑΜΑΣΟΥΚΡΟ.--

Στην πόλη Μπουάκε ξαναμίλησαν χτες τα όπλα, μετά την κατάρρευση των προχτεσινών συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο στρατό της Ακτής Ελεφαντοστού και ένοπλους στασιαστές, που έχουν εδώ και 10 μέρες μετασχηματιστεί σε ένοπλη πολιτική οργάνωση.

Εν μέσω της ολομέτωπης σφοδρής σύγκρουσης αμφοτέρων πλευρών και των δελτίων του κρατικού ραδιοσταθμού, που καλούσαν τους «πατριώτες να ξεσηκωθούν έναντι των ανταρτών», έχουν βρεθεί οι περίπου 500.000 κάτοικοι του Μπουάκε, εκ των οποίων οι περισσότεροι ευελπιστούν να επιβιώσουν ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους και άλλοι φεύγουν άρον - άρον με ένα σακίδιο στην πλάτη...

Οι δε συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ακτή Ελεφαντοστού απ' τις 19 Σεπτέμβρη προσλαμβάνουν πλέον τη μορφή εμφύλιας σύρραξης, καθώς ήδη η ομάδα των περίπου 800 στασιαστών συγκρότησε πολιτικό μέτωπο και μάχεται την κυβέρνηση του Προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο, κατηγορώντας τη για αυταρχισμό, διαφθορά και αυθαιρεσίες...

Οσο για τους περίπου 900 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται στην Ακτή Ελεφαντοστού απ' τις πρώτες μέρες της κρίσης, αυτοί χτες δε φάνηκε να παίρνουν μέρος στην επανέναρξη των συγκρούσεων, μολονότι το Παρίσι έχει πάρει «διακριτικά» θέση υπέρ διατήρησης του Προέδρου Γκμπάγκμπο στην εξουσία...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Επανεμφάνιση» Μπιν Λάντεν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΤΟΧΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Λιγότερες από 24 ώρες από τη δήλωση του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι πως θεωρεί τον Οσάμα Μπιν Λάντεν «νεκρό ή σοβαρά τραυματία», το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «αλ Τζαζίρα» έβγαζε στον αέρα μαγνητοφωνημένη ομιλία του Σαουδάραβα ηγέτη της «αλ Κάιντα», στην οποία αυτός απειλεί με πλήγματα κατά στόχων που συνδέονται με οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να επιτίθεται κατά αραβικών και μουσουλμανικών χωρών.

«Οι νέοι του Ισλάμ προετοιμάζουν αυτό που θα τρομάξει τις καρδιές σας και θα έχει ως στόχο τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας σας, μέχρι να σταματήσετε την αδικία και την εχθρότητά σας» κατά Αράβων και Μουσουλμάνων, αναφέρει η μαγνητοφωνημένη ομιλία, που απευθύνεται στους Αμερικανούς και κατά το «αλ Τζαζίρα» ανήκει στον Μπιν Λάντεν. Το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» σχολιάζει πως «δεν υπάρχει τρόπος» διακρίβωσης της ημερομηνίας που μαγνητοφωνήθηκε η ομιλία. Ο αρχισυντάκτης του «αλ Τζαζίρα» δήλωσε πάντως πως το δίκτυο έλαβε τις κασέτες δύο ώρες πριν το βραδινό του δελτίο την Κυριακή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε κανένα σχόλιο για την ομιλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ