ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Τι μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για μετά τις εκλογές

Στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών, υπάρχουν έτοιμα για εφαρμογή, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μια σειρά νέα αντιλαϊκά - φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της κάλπης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης και 20ής Οκτώβρη, αναγκάστηκε να «παγώσει» την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της και παραμένουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών. Η αναστολή εφαρμογής αυτών των μέτρων έγινε, με στόχο να περιορίσει το πολιτικό κόστος (και άρα την απώλεια ψήφων για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα), που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες «δέσμες και δεσμίδες» μέτρων, που είναι έτοιμη -ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών- να εφαρμόσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, περιλαμβάνονται και τα εξής:

Πρώτον, συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τα σενάρια κατάργησης του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Συγκεκριμένα:

  • ενώ ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με ρυθμό 3,5% (και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα εκτιναχτεί, αν γίνει, η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ) η κυβέρνηση περιόρισε για το 2003 το ποσοστό αύξησης των συνολικών δαπανών του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις (μαζί με τις νέες προσλήψεις, την ωρίμαση, τα αναδρομικά, τα διάφορα επιδόματα κλπ.) στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι -στην καλύτερη των περιπτώσεων- προαναγγέλλονται ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις περί το 2-2,5%, που σημαίνει κάτω από τον πληθωρισμό..
  • πληθαίνουν τα σενάρια για κατάργηση του «εφάπαξ» των δημοσίων υπαλλήλων. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι πληριοφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες πολλά ταμεία, δεν έχουν την οικονομική αντοχή να πληρώσουν το εφάπαξ.

Δεύτερον, νέο κύμα ανατιμήσεων στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, υπάρχουν σε εξέλιξη σενάρια για νέες τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η εκποίησή τους στους υποψήφιους ιδιώτες αγοραστές της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, κλπ. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρίες, επιδιώκοντας μεγιστοποίηση των κερδών τους, έχουν προαναγγείλει τσουχτερές αυξήσεις (πάνω από 15%) στα ασφάλιστρα (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, κατοικιών από σεισμούς- πυρκαγιές-ζωής κλπ.), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα πουλιέται από τη Δευτέρα γύρω στο 15% ακριβότερα.

Τρίτον, φορολογικές επιβαρύνσεις στο εισόδημα και τα ακίνητα, πολλά από τα οποία είχαν ενσωματωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, όπως

  • Αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με το ΦΠΑ. Φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, με την καθιέρωση ΦΠΑ.
  • Επιβάρυνση της λαϊκής κατοικίας με την καθιέρωση νέου ειδικού φόρου, του αποκαλούμενου φόρου κατοχής περιουσίας, που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8)
  • Επιβολή φόρου επιτηδεύματος, που θα πλήξει δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και εμπόρους
  • Επανεξέταση των 850 περίπου φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, με στόχο την κατάργηση εκείνων που θεωρούνται ότι δεν είναι... αναπτυξιακές. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα έχουν σαν συνέπεια νέα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και γενικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Να σημειωθεί, τα παραπάνω φορομπηχτικά μέτρα, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό» του φορολογικού συστήματος, που ψηφίστηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή, με τις οποίες ρυθμίσεις ενισχύονται παραπέρα τα προνόμια και οι φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τέταρτον, μέτρα που θα συμβάλουν στην παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την πλήρη άλωση των εργατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων, όπως:

  • νομοθετική κατοχύρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
  • κατάργηση ρυθμίσεων και διατάξεων που θεωρούνται «ενοχλητικές» για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως το 8ωρο, τα «πλαφόν» στις απολύσεις, κλπ.
  • η ενίσχυση του θεσμού ενοικίασης εργαζομένων από μια επιχείρηση σε άλλη και άλλα μέτρα, που αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πέμπτον, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με μέτρα όπως η καθιέρωση εισιτηρίου 3 ευρώ στα Κέντρα Υγείας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήλεψε τη δόξα του υπουργού Υγείας της ΝΔ Δ. Σούρλα, που το 1992 είχε καθιερώσει την πληρωμή εισιτηρίου 1.000 δραχμών (ισχύει και σήμερα) στα κρατικά νοσοκομεία και κλινικές, για όσους ασθενείς κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ.

Την ύπαρξη των παραπάνω -αλλά και πολλών άλλων- αντιλαϊκών μέτρων έχουν ομολογήσει επίσημα ή με μισόλογα, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος με δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον πρότεινε συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας και το 2003, γιατί κατά τη γνώμη του (στην ουσία μετέφερε τις θέσεις του Κ. Σημίτη) οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από τη διεθνή ύφεση και το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!


Λ.Τ.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Νεοφιλελευθερισμός κατά ... ακροδεξιάς!

Στο ρυθμό της προεκλογικής κατρακύλας «υψηλών τόνων» και της στείρας αντιπαράθεσης, ενόψει των εκλογών, κινήθηκε χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο Κ. Σημίτης άντλησε «επιχειρηματολογία» από τον κουβά του Κ. Λαλιώτη, μιλώντας για τους εναγκαλισμούς της ΝΔ με την ακροδεξιά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου που προέρχεται από τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, ταυτόχρονα, δημοκόπησε αλύπητα, μιλώντας για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, μετά τις δημοτικές εκλογές...

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, φυσικά, και στο κυβερνητικό «έργο», περιγράφοντας, ως συνήθως, μια άλλη χώρα, ενώ βασική του προσπάθεια ήταν, μέσα από τις αναφορές του στη δυσμενή διεθνή συγκυρία, να προλειάνει το έδαφος για την ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

Νεοφιλελευθερισμός χωρίς έλεος!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή συγκυρία λόγω και του επαπειλούμενου πολέμου και μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησής του, ζητώντας «ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης και ενότητα για να προωθήσουμε με ασφάλεια αυτούς τους στόχους. Τρεις λέξεις, είπε, αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής μας: "Πρώτα η Ελλάδα". Με αυτή την αρχή πορευόμαστε σήμερα όπως και πάντοτε», συνέχισε...

Το ζητούμενο αυτής της «ομοψυχίας» δεν είναι, βέβαια, τίποτα περισσότερο από την υποταγή του λαού στο τούνελ του ακόμα πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού. Αξιοποιώντας, λοιπόν, την εικόνα της διεθνούς κρίσης, ο πρωθυπουργός:

α) Πρόταξε σαν «μονόδρομο» τις επιλογές της ΟΝΕ και του ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται για «ισχυρό συνδυασμό αναπτυξιακής διαδικασίας.

β) Κήρυξε νέο γύρο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ανατροπής των εργασιακών κατακτήσεων, δηλώνοντας ότι «δρομολογούμε τη συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών».

γ) Εμφανίστηκε «αποφασιστικός» στην προώθηση ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας, αρνούμενος τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, λέγοντας ότι δε θα ενδώσει «σε ευκαιριακές και φευγαλέες παροχές χωρίς αντίκρισμα».

δ) Ασχημόνησε κατ' εξακολούθηση εμφανίζοντας σαν «απόδειξη»... φιλολαϊκής πολιτικής τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

ε) Δε δίστασε δε να εξυμνήσει το μοντέλο της «κοινωνικής ειρήνης»...

Με σήμα την ...ακροδεξιά

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός στράφηκε προς τη ΝΔ, λέγοντας ότι «επειδή δεν έχει πρόγραμμα, περιορίζεται σε απέλπιδες απόπειρες απαξίωσης της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της κρίση σε κρίση των θεσμών», ανέφερε.

Στη συνέχεια προσάρμοσε τη ρητορική του στις ανάγκες του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έκανε λόγο για συνδιαλλαγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά: «Ακόμα και στις δημοτικές εκλογές έφτασαν στο σημείο να υψώνουν σημαίες ευκαιρίας, άλλες στην Αθήνα, άλλες στη Θεσσαλονίκη, άλλες στην Κρήτη, στη Δράμα, στην Ηγουμενίτσα. Η αλήθεια για τη Νέα Δημοκρατία λέγεται σε τρεις λέξεις: Δεν έχει πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως κι άλλες αλήθειες. Επειδή δεν έχει πρόγραμμα - συνέχισε - η αγαστή συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά γίνεται κοινή και καθημερινή πρακτική. Εδώ όμως δε ζούμε σε μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα για να μπορεί η δεξιά παράταξη να συνεργάζεται με την ακροδεξιά χωρίς συνέπειες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκεται «σε μόνιμη κρίση λαϊκισμού και δημαγωγίας, καθώς μιλά για το ελληνικό κράτος με ορολογία, που θυμίζει την εποχή της εθνικοφροσύνης». Από εκεί και πέρα υπήρξε... ασυγκράτητος, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόθεση κατάργησης της «αδιάβλητης νομοθεσίας προσλήψεων», αλλά και πρόθεση να «εκδιώξουν» τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους...

Δε φταίει το Εσωτερικών...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τους εγγεγραμμένους στους δήμους, ρίχνοντας τα βάρη για τη γνωστή κατάσταση στο Δήμο Αθήνας. «Ζούμε αυτές τις μέρες ένα πολύ απτό παράδειγμα», όπως είπε, «τι σημαίνει να υπάρχει ένας δήμος που να ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ένας άλλος που να μην ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ενδιαφέρεται μόνο για δημόσιες σχέσεις, για προβολή, για τιμητικές διακρίσεις και για οτιδήποτε άλλο, που όμως δεν έχει σχέση με τη ζωή των πολιτών του δήμου». Το ότι οι εκλογικοί κατάλογοι, τα δημοτολόγια στην Αθήνα παρουσιάζουν προβλήματα, συμπλήρωσε, «δεν οφείλεται βέβαια στο υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών δε συντάσσει τα δημοτολόγια του Δήμου της Αθήνας ή όποιου δήμου. Το υπουργείο Εσωτερικών δε μαζεύει τις διευθύνσεις των δημοτών», ανέφερε, για να προσθέσει: «Εδώ στην Αθήνα, παρόλο που βλέπουμε πολλές διεθνείς διακρίσεις, βλέπουμε πολλές γιορτές, βλέπουμε μια έξαρση δημοσίων σχέσεων, το απλό ποιοι είναι οι δημότες και πού μένουν δεν είναι ξεκάθαρο»...

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση «17Ν», μιλώντας για «τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Τέλος, μίλησε για «προώθηση» της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτήρισε σταθμό την «επιτυχή ελληνική προεδρία» στην ΕΕ, ενώ υποσχέθηκε «άρτια» Ολυμπιάδα το 2004.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η άλλη όψη της στημένης πόλωσης

Με ιδιαίτερη προθυμία και σαν έτοιμη από καιρό, η ηγεσία της ΝΔ ανταποκρίνεται στην πρόκληση του ΠΑΣΟΚ για ακραία πόλωση στην τελική ευθεία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η τακτική αυτή εξυπηρετεί περίφημα τη Ρηγίλλης, η οποία δεν μπορεί να αντέξει μια επί της ουσίας αντιπαράθεση, ακριβώς γιατί η «δική της» πολιτική εφαρμόζεται από την κυβέρνηση Σημίτη.

Στο στημένο σκηνικό της πόλωσης η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει το ρόλο του κόμματος που δήθεν την απορρίπτει και φορά τη μάσκα του κόμματος «όλων των Ελλήνων» (και των φιλοχουντοβασιλικών...), ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται ως το «αντίπαλος δέος» στην κυβέρνηση (όχι στην πολιτική της), προφανώς για να σταλεί μέσω των γαλάζιων συνδυασμών το -άσφαιρο- «μήνυμα» στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, δημαγωγεί ασύστολα και δε διστάζει να εμφανίζεται και εγγυητής της «ελεύθερης και χωρίς εξαρτήσεις Αυτοδιοίκησης»(!).

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινοβραδινή ομιλία του στον Πειραιά. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για «διχαστική τακτική», καθώς και ότι χρησιμοποιεί την «πιο μαύρη προπαγάνδα που γνώρισε ποτέ ο τόπος» και στο πλαίσιο αυτό συμπεριέλαβε και το ζήτημα της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι «επιστρατεύουν φανταστικά και ακραία σενάρια, αδιαφορώντας για την επώαση σοβαρών κινδύνων στον κόρφο ολόκληρης της κοινωνίας». Σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία Σημίτη είπε ότι «είναι για γέλια και για κλάματα» και έχει στόχο «να μπλέξει ο κόσμος στο φανατισμό και την πόλωση». Χαρακτήρισε συκοφαντικές τις επιθέσεις κατά υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών του κόμματός του, προσφέροντας πλήρη κάλυψη σε νοσταλγούς της χούντας, ενώ απέδωσε την κυβερνητική επιχείρηση σε «κομματικό δόλο στην προσπάθειά τους να στρέψουν την προσοχή του κόσμου από τις παραπάνω υπαρκτές σημερινές πιέσεις σε βάρος της Δημοκρατίας, σε ανύπαρκτους χτεσινούς κινδύνους».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να υποσχεθεί «ουσιαστικές αρμοδιότητες και οικονομική αυτοδυναμία» ακόμα και στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, για την οποία το ψηφοδέλτιο του κόμματός του εγγυάται ότι θα «αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε Αθήνα και Πειραιά»! Δημαγώγησε με την απαρίθμηση των προβλημάτων του Λεκανοπεδίου και τις αναφορές στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία και στη βάση αυτή ζήτησε να «στείλουμε όλοι το μήνυμά μας».

Από την πλευρά του, ο Γ. Τζαννετάκος δήλωσε «πάρα πολύ ικανοποιημένος» από την ανταπόκριση του προεκλογικού αγώνα και εκτίμησε ότι «εισπράττουμε τα οφέλη από τις συκοφαντικές και, έως ένα βαθμό, ανηλεείς επιθέσεις, τις οποίες έχει εξαπολύσει ο αντίπαλος χώρος, έτσι όπως εκπροσωπείται από τον κ. Λαλιώτη».

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 θα μεταδοθούν οι συνεντεύξεις των Παναγιώτη Κοσιώνη, υποψηφίου δημάρχου Πάτρας με το συνδυασμό «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», Βασίλη Ασπρούλια, υποψηφίου νομάρχη Αχαΐας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αχαΐας» και Γιάννη Πατσιλινάκου, δημάρχου Περάματος, στους δημοσιογράφους Γιώργο Ραγκούση και Ζωή Κούλια.
  • Στις 19.00 ο Γιάννης Ευσταθίου συνομιλεί με τους υποψηφίους νομαρχιακούς συμβούλους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, Αλέκο Βερναδάκη και Χρυσούλα Τζουμανίκα.
  • Στις 20.10 ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με τον Κώστα Παπαπολυχρονίου, υποψήφιο νομάρχη Δυτικής Αττικής με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».
  • Στις 22.00 θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».
  • Στις 22.50 θα μεταδοθεί η εκδήλωση - αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου, από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».
ΕΠΙΜΑΧΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΦΛΩΡΙΔΗ
Ούτε γάτα ούτε ζημιά;

Τον... Κινέζο προσπάθησε να παραστήσει, ανεπιτυχώς, χτες ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, όταν ρωτήθηκε για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και με βάση την οποία αποκτούσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης οι «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την περίοδο της χούντας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροπολογία δεν «πέρασε» μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, ο οποίος κατάλαβε έγκαιρα τη μεθόδευση. Ο υφυπουργός Γ. Φλωρίδης, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκειμένου να συγκαλύψει τη μεθόδευση, αναγκάστηκε να μιλήσει για «λάθος».

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα έδωσε μια από τις συνηθισμένες του παραστάσεις: Διάβασε τη σχετική παράγραφο της τροπολογίας, όπως τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή μετά τις αλλαγές και επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της ΝΔ γιατί, όπως υποστήριξε «ενώ γνώριζε ποια είναι η τελική εξέλιξη στη Βουλή, ότι δηλαδή υπήρξε ομόφωνη κατάληξη και ότι δε δημιουργεί πρόβλημα αυτή η διάταξη, τη χρησιμοποίησε χθες. Ετσι, για μια ακόμη φορά, η ΝΔ έμεινε εκτεθειμένη απέναντι σε όλον τον ελληνικό λαό, για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με πλαστό τρόπο».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί «να καλύψει τον κ. Καζάκο και τους άλλους "αστέρες"».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Ψευδόμενος συνειδητά ο κ. Πρωτόπαππας προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, προ ημερών, έφερε στη Βουλή τροπολογία συνταξιοδότησης όλων των διορισμένων από τη δικτατορία δημάρχων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ