Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2003
Τι μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση για μετά τις εκλογές

Στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών, υπάρχουν έτοιμα για εφαρμογή, αμέσως μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, μια σειρά νέα αντιλαϊκά - φοροεισπρακτικά και άλλα μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της κάλπης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 13ης και 20ής Οκτώβρη, αναγκάστηκε να «παγώσει» την εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία έχουν επεξεργαστεί τα επιτελεία της και παραμένουν στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργών. Η αναστολή εφαρμογής αυτών των μέτρων έγινε, με στόχο να περιορίσει το πολιτικό κόστος (και άρα την απώλεια ψήφων για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα), που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες «δέσμες και δεσμίδες» μέτρων, που είναι έτοιμη -ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών- να εφαρμόσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, περιλαμβάνονται και τα εξής:

Πρώτον, συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τα σενάρια κατάργησης του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κλπ. Συγκεκριμένα:

  • ενώ ο πληθωρισμός τρέχει ήδη με ρυθμό 3,5% (και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα εκτιναχτεί, αν γίνει, η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ) η κυβέρνηση περιόρισε για το 2003 το ποσοστό αύξησης των συνολικών δαπανών του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις (μαζί με τις νέες προσλήψεις, την ωρίμαση, τα αναδρομικά, τα διάφορα επιδόματα κλπ.) στο 5%. Αυτό σημαίνει ότι -στην καλύτερη των περιπτώσεων- προαναγγέλλονται ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις περί το 2-2,5%, που σημαίνει κάτω από τον πληθωρισμό..
  • πληθαίνουν τα σενάρια για κατάργηση του «εφάπαξ» των δημοσίων υπαλλήλων. Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι πληριοφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες πολλά ταμεία, δεν έχουν την οικονομική αντοχή να πληρώσουν το εφάπαξ.

Δεύτερον, νέο κύμα ανατιμήσεων στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, υπάρχουν σε εξέλιξη σενάρια για νέες τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η εκποίησή τους στους υποψήφιους ιδιώτες αγοραστές της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, κλπ. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρίες, επιδιώκοντας μεγιστοποίηση των κερδών τους, έχουν προαναγγείλει τσουχτερές αυξήσεις (πάνω από 15%) στα ασφάλιστρα (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, κατοικιών από σεισμούς- πυρκαγιές-ζωής κλπ.), ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης θα πουλιέται από τη Δευτέρα γύρω στο 15% ακριβότερα.

Τρίτον, φορολογικές επιβαρύνσεις στο εισόδημα και τα ακίνητα, πολλά από τα οποία είχαν ενσωματωθεί στο πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, όπως

  • Αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με το ΦΠΑ. Φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, με την καθιέρωση ΦΠΑ.
  • Επιβάρυνση της λαϊκής κατοικίας με την καθιέρωση νέου ειδικού φόρου, του αποκαλούμενου φόρου κατοχής περιουσίας, που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων. (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 8)
  • Επιβολή φόρου επιτηδεύματος, που θα πλήξει δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες και εμπόρους
  • Επανεξέταση των 850 περίπου φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει, με στόχο την κατάργηση εκείνων που θεωρούνται ότι δεν είναι... αναπτυξιακές. Στόχος είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα έχουν σαν συνέπεια νέα φορολογικά βάρη για τους μισθωτούς και συνταξιούχους και γενικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Να σημειωθεί, τα παραπάνω φορομπηχτικά μέτρα, έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό» του φορολογικού συστήματος, που ψηφίστηκαν ή βρίσκονται στη διαδικασία ψήφισης στη Βουλή, με τις οποίες ρυθμίσεις ενισχύονται παραπέρα τα προνόμια και οι φορολογικές απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τέταρτον, μέτρα που θα συμβάλουν στην παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την πλήρη άλωση των εργατικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων, όπως:

  • νομοθετική κατοχύρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
  • κατάργηση ρυθμίσεων και διατάξεων που θεωρούνται «ενοχλητικές» για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως το 8ωρο, τα «πλαφόν» στις απολύσεις, κλπ.
  • η ενίσχυση του θεσμού ενοικίασης εργαζομένων από μια επιχείρηση σε άλλη και άλλα μέτρα, που αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Πέμπτον, η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με μέτρα όπως η καθιέρωση εισιτηρίου 3 ευρώ στα Κέντρα Υγείας. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήλεψε τη δόξα του υπουργού Υγείας της ΝΔ Δ. Σούρλα, που το 1992 είχε καθιερώσει την πληρωμή εισιτηρίου 1.000 δραχμών (ισχύει και σήμερα) στα κρατικά νοσοκομεία και κλινικές, για όσους ασθενείς κάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ.

Την ύπαρξη των παραπάνω -αλλά και πολλών άλλων- αντιλαϊκών μέτρων έχουν ομολογήσει επίσημα ή με μισόλογα, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος με δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον πρότεινε συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας και το 2003, γιατί κατά τη γνώμη του (στην ουσία μετέφερε τις θέσεις του Κ. Σημίτη) οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από τη διεθνή ύφεση και το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ