Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟ ΠΑΣΟΚ
Νεοφιλελευθερισμός κατά ... ακροδεξιάς!

Στο ρυθμό της προεκλογικής κατρακύλας «υψηλών τόνων» και της στείρας αντιπαράθεσης, ενόψει των εκλογών, κινήθηκε χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο Κ. Σημίτης άντλησε «επιχειρηματολογία» από τον κουβά του Κ. Λαλιώτη, μιλώντας για τους εναγκαλισμούς της ΝΔ με την ακροδεξιά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου που προέρχεται από τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, ταυτόχρονα, δημοκόπησε αλύπητα, μιλώντας για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, μετά τις δημοτικές εκλογές...

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, φυσικά, και στο κυβερνητικό «έργο», περιγράφοντας, ως συνήθως, μια άλλη χώρα, ενώ βασική του προσπάθεια ήταν, μέσα από τις αναφορές του στη δυσμενή διεθνή συγκυρία, να προλειάνει το έδαφος για την ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.

Νεοφιλελευθερισμός χωρίς έλεος!

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δυσμενή διεθνή συγκυρία λόγω και του επαπειλούμενου πολέμου και μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησής του, ζητώντας «ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης και ενότητα για να προωθήσουμε με ασφάλεια αυτούς τους στόχους. Τρεις λέξεις, είπε, αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής μας: "Πρώτα η Ελλάδα". Με αυτή την αρχή πορευόμαστε σήμερα όπως και πάντοτε», συνέχισε...

Το ζητούμενο αυτής της «ομοψυχίας» δεν είναι, βέβαια, τίποτα περισσότερο από την υποταγή του λαού στο τούνελ του ακόμα πιο άγριου νεοφιλελευθερισμού. Αξιοποιώντας, λοιπόν, την εικόνα της διεθνούς κρίσης, ο πρωθυπουργός:

α) Πρόταξε σαν «μονόδρομο» τις επιλογές της ΟΝΕ και του ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται για «ισχυρό συνδυασμό αναπτυξιακής διαδικασίας.

β) Κήρυξε νέο γύρο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και ανατροπής των εργασιακών κατακτήσεων, δηλώνοντας ότι «δρομολογούμε τη συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών».

γ) Εμφανίστηκε «αποφασιστικός» στην προώθηση ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας, αρνούμενος τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, λέγοντας ότι δε θα ενδώσει «σε ευκαιριακές και φευγαλέες παροχές χωρίς αντίκρισμα».

δ) Ασχημόνησε κατ' εξακολούθηση εμφανίζοντας σαν «απόδειξη»... φιλολαϊκής πολιτικής τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

ε) Δε δίστασε δε να εξυμνήσει το μοντέλο της «κοινωνικής ειρήνης»...

Με σήμα την ...ακροδεξιά

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός στράφηκε προς τη ΝΔ, λέγοντας ότι «επειδή δεν έχει πρόγραμμα, περιορίζεται σε απέλπιδες απόπειρες απαξίωσης της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της κρίση σε κρίση των θεσμών», ανέφερε.

Στη συνέχεια προσάρμοσε τη ρητορική του στις ανάγκες του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έκανε λόγο για συνδιαλλαγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά: «Ακόμα και στις δημοτικές εκλογές έφτασαν στο σημείο να υψώνουν σημαίες ευκαιρίας, άλλες στην Αθήνα, άλλες στη Θεσσαλονίκη, άλλες στην Κρήτη, στη Δράμα, στην Ηγουμενίτσα. Η αλήθεια για τη Νέα Δημοκρατία λέγεται σε τρεις λέξεις: Δεν έχει πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως κι άλλες αλήθειες. Επειδή δεν έχει πρόγραμμα - συνέχισε - η αγαστή συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά γίνεται κοινή και καθημερινή πρακτική. Εδώ όμως δε ζούμε σε μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα για να μπορεί η δεξιά παράταξη να συνεργάζεται με την ακροδεξιά χωρίς συνέπειες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι βρίσκεται «σε μόνιμη κρίση λαϊκισμού και δημαγωγίας, καθώς μιλά για το ελληνικό κράτος με ορολογία, που θυμίζει την εποχή της εθνικοφροσύνης». Από εκεί και πέρα υπήρξε... ασυγκράτητος, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόθεση κατάργησης της «αδιάβλητης νομοθεσίας προσλήψεων», αλλά και πρόθεση να «εκδιώξουν» τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους...

Δε φταίει το Εσωτερικών...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τους εγγεγραμμένους στους δήμους, ρίχνοντας τα βάρη για τη γνωστή κατάσταση στο Δήμο Αθήνας. «Ζούμε αυτές τις μέρες ένα πολύ απτό παράδειγμα», όπως είπε, «τι σημαίνει να υπάρχει ένας δήμος που να ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ένας άλλος που να μην ενδιαφέρεται για τους πολίτες και ενδιαφέρεται μόνο για δημόσιες σχέσεις, για προβολή, για τιμητικές διακρίσεις και για οτιδήποτε άλλο, που όμως δεν έχει σχέση με τη ζωή των πολιτών του δήμου». Το ότι οι εκλογικοί κατάλογοι, τα δημοτολόγια στην Αθήνα παρουσιάζουν προβλήματα, συμπλήρωσε, «δεν οφείλεται βέβαια στο υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο Εσωτερικών δε συντάσσει τα δημοτολόγια του Δήμου της Αθήνας ή όποιου δήμου. Το υπουργείο Εσωτερικών δε μαζεύει τις διευθύνσεις των δημοτών», ανέφερε, για να προσθέσει: «Εδώ στην Αθήνα, παρόλο που βλέπουμε πολλές διεθνείς διακρίσεις, βλέπουμε πολλές γιορτές, βλέπουμε μια έξαρση δημοσίων σχέσεων, το απλό ποιοι είναι οι δημότες και πού μένουν δεν είναι ξεκάθαρο»...

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση «17Ν», μιλώντας για «τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Τέλος, μίλησε για «προώθηση» της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτήρισε σταθμό την «επιτυχή ελληνική προεδρία» στην ΕΕ, ενώ υποσχέθηκε «άρτια» Ολυμπιάδα το 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ