ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Γυρνάμε πλάτη στο δικομματισμό

Να μην μπουν στα ψεύτικα διλήμματα που δημιουργούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Να μην επιβραβεύσουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Να την καταδικάσουν, ψηφίζοντας την Κυριακή λευκό ή άκυρο, καλεί τους ψηφοφόρους η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ξεκαθαρίζοντας τη θέση της για το Β' γύρο των δημοτικών εκλογών στον πρώτο Δήμο της χώρας.

Συγκεκριμένα, χτες, με την παρουσία του Σπύρου Χαλβατζή, συνεδρίασε η Γραμματεία της «Συμπαράταξης» και έκανε μια κατ' αρχήν εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στο Δήμο Αθήνας. Επιπλέον καθόρισε τη στάση του συνδυασμού στο Β' γύρο των εκλογών.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία η Γραμματεία «χαιρετίζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους που, αψηφώντας τα εκβιαστικά διλήμματα, τη χειραγώγηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις δημοσκοπήσεις, στήριξαν το συνδυασμό μας δίνοντάς του την εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο».

Ακολούθως, «καλεί τους ψηφοφόρους να μην μπουν στα ψεύτικα διλήμματα που τα δημιουργούν οι δυνάμεις του δικομματισμού. Κατά συνέπεια δε θα πρέπει να επιβραβεύσουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και των δύο δυνάμεων που από κοινού αποφασίζουν στο Δήμο της Αθήνας και αφαιρούν κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, επιτίθενται στο εισόδημά του, καταστρέφουν τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον, υποβαθμίζουν την Παιδεία και την Υγεία του, ψηφίζοντας κάποιον από τους δύο υποψηφίους στο Β' γύρο».

Και η «Συμπαράταξη» συνεχίζει: «Γι' αυτό το λόγο πρέπει να καταδικάσουν την εφαρμοζόμενη πολιτική ψηφίζοντας την Κυριακή λευκό ή άκυρο».

Τέλος η Γραμματεία της κίνησης υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων της Αθήνας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης και των κατοίκων της».

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να υπερψηφιστεί ο αγωνιστικός συνδυασμός

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τη νίκη της «Νέας Ενωτικής Δημοτικής Συνεργασίας», με υποψήφια δήμαρχο την Δέσποινα Αράπκουλε

Eurokinissi

Στη μάχη για τη νίκη στο β' γύρο των εκλογών έχει ριχτεί ο αγωνιστικός συνδυασμός «Νέα Ενωτική Δημοτική Συνεργασία» στη Γιάννουλη Λάρισας, με υποψήφια δήμαρχο την Δέσποινα Αράπκουλε. Αντίπαλός της είναι ο συνδυασμός, με υποψήφιους δημάρχους τους Αντ. Λυγούρα και Δ. Αλατά.

Η «Νέα Ενωτική Δημοτική Συνεργασία» διεκδικεί την ψήφο των κατοίκων της Γιάννουλης για την εκλογή μιας αγωνιστικής δημοτικής αρχής, που εγγυάται την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και η οποία θ' «αγκαλιάζει» όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τους οικισμούς του δήμου. Η νίκη του αγωνιστικού συνδυασμού στο Δήμο Γιάννουλης θ' αποτελέσει, βεβαίως, την αφετηρία ενός συνεχούς αγώνα για τη διεκδίκηση της ανάπτυξης του τόπου.

Οι βασικοί διεκδικητικοί άξονες των προτεραιοτήτων που θέτει στο πρόγραμμά της η «Νέα Ενωτική Δημοτική Συνεργασία», στην υπηρεσία των κατοίκων της Γιάννουλης, αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της ποιότητας ζωής, στην «άνθηση» του πολιτισμού, του αθλητισμού και σε μια σειρά άλλα δικαιώματα που η κεντρική εξουσία στερεί από το λαό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις προτεραιότητες που θέτει η «Νέα Ενωτική Δημοτική Συνεργασία», μεταξύ των άλλων, είναι η διεκδίκηση δημιουργίας δημοτικού σχολείου στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, λειτουργίας σταθμού του ΕΚΑΒ, αγροτικού ιατρείου στις εργατικές κατοικίες. Επίσης, ο συνδυασμός στοχεύει στην κατασκευή σύγχρονου αποχετευτικού συστήματος και βιολογικού καθαρισμού, στη δημιουργία ΚΑΠΗ, στεκιών νεολαίας, στην οικιστική παρέμβαση στον οικισμό Δασοχώρι, στην κατασκευή δημαρχείου σε θέση που να διευκολύνει και να εξυπηρετεί όλους τους δημότες κ.ά.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μάχη με την εσωστρέφεια

Να αποτρέψει την «παράκαιρη» έκφραση ενός νέου γύρου εσωστρέφειας που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις λίγο πριν τη δεύτερη Κυριακή, επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα ρίχνει όλο το βάρος στην επίτευξη του στόχου για τουλάχιστον «30 νομαρχίες».

Το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ και η κριτική που ασκείται, προς το παρόν παρασκηνιακά, για την εκλογική τακτική και επιλογές προσώπων, ήταν διάχυτο και στη χτεσινή σύσκεψη στελεχών υπό τον Κ. Καραμανλή. Γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο της ΝΔ να απευθύνει προειδοποίηση προς τα στελέχη ότι «όποιος ασκεί κριτική την ώρα της μάχης κάνει ζημιά». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Σουφλιάς εξέφρασε την πικρία του γιατί έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής από αρκετά στελέχη της ΝΔ. Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι χτεσινή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «την ώρα της μάχης κριτική δε γίνεται. Οποιος θέλει να κάνει κριτική να την κάνει μετά την Κυριακή». Ο ίδιος, όπως διευκρινίζει, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, δεν προτίθεται να κάνει κριτική.

Επιδιώκοντας να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον πόλεμο των εντυπώσεων και να τονώσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ, η Ρηγίλλης υποβαθμίζει τη «μάχη της υπερνομαρχίας» στην Αθήνα και μετατοπίζει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο «σύνολο της χώρας». «Η κυβέρνηση στον πανικό της κρύβεται πίσω από το αποτέλεσμα στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, που δεν είναι οριστικό», τόνισε σε δήλωσή του ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι το μήνυμα από τον πρώτο γύρο είναι πως η ΝΔ είναι «η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στον τόπο», επικαλούμενος τα «συντριπτικά ποσοστά των υποψηφίων της ΝΔ». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μήνυμα του πρώτου γύρου θα επισφραγιστεί ακόμα πιο ηχηρά στο δεύτερο γύρο».

Σε επιστολή, που απέστειλε στα μέλη του κόμματος στο Λεκανοπέδιο ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, αναφέρονται τόσο οι εκλογικοί στόχοι όσο και η τακτική στην υπερνομαρχία Αθήνας -Πειραιά. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς ο συνδυασμός του Γιάννη Τζαννετάκου της κας Τσανάκη και του κ. Βεζυργιάννη δεν έφερε την αναμενόμενη συσπείρωση και τα αντίστοιχα ποσοστά. Στους Νεοδημοκράτες που δεν προτίμησαν το συνδυασμό μας στον α΄ γύρο στην υπερνομαρχία, λέμε ότι η ψήφος τους έγινε κατανοητή. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να παρερμηνευτεί το νόημα της ψήφου τους και να το πιστωθεί η Φ. Γεννηματά και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Ενόψει του β΄ γύρου, τονίζει, υποχρεούμαστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την πρόταση της ΝΔ απέναντι σε αυτή της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στους εκλογικούς στόχους, σημειώνει ότι «η νίκη στο Δήμο της Αθήνας και στο Δήμο του Πειραιά, η αύξηση της επιρροής μας στους άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου, η ανατροπή των συσχετισμών στην Υπερνομαρχία, είναι οι στόχοι μας για την επόμενη Κυριακή».

Προς την «Ελευθεροτυπία»

Ξεκινώντας από την πρώτη σελίδα, δίπλα στο «ΠΑΣΟΚ: Φόβοι για συμμαχίες ΝΔ - ΚΚΕ», δίπλα σ' αυτό, λοιπόν, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε χτες (16/10) τμήμα της ιατροδικαστικής έκθεσης για τον Νίκο Βαβούδη «εκ Μανταμάδου Ρωσίας», όπως έγραφε. Γιατί; Για να συνεχίσει: «Τότε στη μικρή Μόσχα, που τώρα πέρασε στα χέρια, νεοδημοκράτη δημάρχου...». Και στις μέσα σελίδες της δημοσιεύει την ανταπόκριση του συντάκτη της από τη Λέσβο, Στρ. Μπαλάσκα, μία ανταπόκριση αντικομμουνιστική και ταυτόχρονα συγκάλυψης της πραγματικότητας. Ετσι γράφεται σήμερα το ρεπορτάζ από ορισμένους (ίσως και πολλούς) που το παίζουν αντικειμενικοί...

Κατ' αρχήν να σημειώσουμε ότι ο ανταποκριτής αποδείχνεται και άσχετος με ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται. Διότι γράφει ότι ο Ν. Βαβούδης εκτελέστηκε με τον Ν. Μπελογιάννη, ενώ στην πραγματικότητα ο Βαβούδης, κατά τα ιστορικά παραδεκτά, αυτοκτόνησε πολλούς μήνες πριν την εκτέλεση Μπελογιάννη. Αλλά ας έρθουμε στα κύρια ζητήματα κι ας αφήσουμε τα τόσο... εκσυγχρονιστικά της «Ελευθεροτυπίας», της περιόδου 1951...

1. Ο συνδυασμός που νίκησε, του Στ. Αποστόλου, δεν υποστηρίχτηκε μόνο από τη ΝΔ. Υποστηρίχτηκε και από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, που και οι τρεις μαζί έκαναν μέτωπο για να νικηθεί ο συνδυασμός που στήριζε το ΚΚΕ. Αυτό αποκρύπτεται επιμελώς από την εφημερίδα και τον ανταποκριτή της... Που χαρακτηρίζουν αγωνιστή (!) τον κύριο Αποστόλου!

2. Ο σημερινός Δήμος Μανταμάδου δεν είναι πια η γνωστή κοινότητα μόνο. Συναποτελείται και από τρία ακόμη χωριά, τα οποία αλλοιώνουν το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ, που παραμένει πρώτο κόμμα στο χωριό Μανταμάδος (40% στις βουλευτικές του 2000). Ωστόσο, ενώ σημειώνεται από το συντάκτη η Καποδιστριακή αλλαγή, δεν αναφέρεται (για τη στοιχειώδη αντικειμενικότητα) ότι σε ένα από τα χωριά (Πελόπη), που καθόρισε το αποτέλεσμα, το ΚΚΕ δεν παίρνει πάνω από 9% στις βουλευτικές εκλογές. Παραλείπεται, επίσης, να γραφτεί ότι στην πρώην Κοινότητα Μανταμάδου ο συνδυασμός που στήριξε το ΚΚΕ πήρε 49%, ενώ ο των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ μόλις 7 ψήφους παραπάνω. Αρα ο Μανταμάδος παραμένει κόκκινος...

3. Στην ανταπόκρισή του ο Στρ. Μπ., ενώ υποτίθεται ότι αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές, ανακατεύει τον Ζαχαριάδη και την άποψή του για τον Βαβούδη, προκειμένου να εξυπηρετήσει στόχο. Αν θέλει όντως να κάνει συζήτηση για τέτοια θέματα, ας φροντίσει να μελετήσει πρώτα τα γεγονότα, ώστε να τα μάθει, διότι αποδείχνει πώς ανακριβολογεί. Κι έπειτα, ας συζητήσει...

Οσον αφορά στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», γνωστό φερέφωνο της κυβερνητικής γραμμής (δικαίωμά της), ας φροντίζει να παίρνει την άποψη του ΚΚΕ για ό,τι το αφορά και μετά να γράφει. Και όχι να εμφανίζει, δήθεν ουδέτερα, τα όσα προβοκατόρικα διαρρέει η Χαρ. Τρικούπη, όπως για τη μυστική συμφωνία ΝΔ - ΚΚΕ ενόψει του β΄ γύρου!!!

Πάντα ήταν περίεργη η στάση της «Ελευθεροτυπίας», αλλά το τελευταίο διάστημα έχει παραγίνει...


Μ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ