ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντικυβερνητική» μέχρι αύριο...

Στη δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής ποντάρει και στο β' γύρο η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντας για το σκοπό αυτό το «αντικυβερνητικό μέτωπο», το οποίο βέβαια έχει ημερομηνία λήξης αύριο το βράδυ. Από τη Δευτέρα θα είναι και πάλι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη και ο δεύτερος πυλώνας της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής επίθεσης.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί, με τη συσπείρωση και την κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, να επιτύχει το στόχο των 30 γαλάζιων νομαρχιών, προκειμένου να πανηγυρίσει το βράδυ της Κυριακής πως επιβεβαιώθηκε ότι είναι «η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου», κυρίως όμως να προλάβει ένα νέο γύρο εσωστρέφειας για τα λάθη (εκλογικής τακτικής και επιλογής προσώπων) που της καταλογίζουν κομματικά στελέχη.

Ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινή του δήλωση εμφανίστηκε ως «ο καλός» μεταξύ των δύο μονομάχων, που δεν παρακολουθεί την κυβέρνηση στην πόλωση και «ενώνει όλους τους Ελληνες». «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι», δήλωσε αναφερόμενος στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, γιατί «οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα, καταδίκασαν μία κυβέρνηση που, αντί να σχεδιάζει το αύριο, είναι εγκλωβισμένη στο χθες. Γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτούς που συνειδητά επιδιώκουν να διχάσουν την κοινωνία, με κραυγές μισαλλοδοξίας, με συκοφαντίες, με δόλιες μεθοδεύσεις».

Στο πνεύμα αυτό ζήτησε από τους πολίτες την Κυριακή να «επισφραγίσουν το μήνυμα του πρώτου γύρου». Επέμεινε και στην τακτική του «στείλτε μήνυμα», λέγοντας «να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε μια κυβέρνηση, που αρνείται να ακούσει τη φωνή των πολιτών», ταυτόχρονα όμως ανέδειξε και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ζητώντας «να εκλέξουμε τους καλύτερους στις τοπικές κοινωνίες».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες «ό,τι κι αν ψηφίζουν, όποια κι αν είναι η ιδεολογική τους προέλευση», ενώ ζήτησε να μη χαθεί καμία ψήφος.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, σε σύσκεψη με τους προέδρους των ΝΟΔΕ της υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, ζήτησε «να στηριχτούν και να υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί που βρίσκονται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική», προσδοκώντας ότι με αυτή τη θέση θα κερδίσει την ψήφο αριστερών ως δήθεν «αντικυβερνητικός πόλος».

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη, σχετικά με την τηλεοπτική διαφήμιση με τον «Τζαννετάκο - τζιπ», ενώ αποφεύγει την αντιπαράθεση με τον Γ. Καρατζαφέρη, προκειμένου να διευκολύνει τον "επαναπατρισμό" των ψηφοφόρων του. Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η τοποθέτηση του Θ. Ρουσόπουλου χτες (στον «Φλας») σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΛΑΟΣ. «Εγώ -είπε- δε θα χαρακτήριζα τον Καρατζαφέρη ή το μόρφωμα ως ακροδεξιό σχηματισμό, δε θα έμπαινα σε τέτοιο χαρακτηρισμό». «Ο κ. Καρατζαφέρης, πρόσθεσε, έχει εκφράσει απόψεις με τις οποίες η ΝΔ διαφωνεί και γι' αυτό άλλωστε και διαγράφηκε από τη ΝΔ». Εκτίμησε ότι «το μόρφωμα αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αφορά όλο το πολιτικό σύστημα».

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στη Ρηγίλλης την «αυτομόληση» του υποψηφίου νομάρχη Πειραιά με το συνδυασμό του Γ. Καρατζαφέρη, Αντ. Βλαχάκου να στηρίξει τον Γ. Τζαννετάκο.

Σε δήλωσή του ο Βλαχάκος ανέφερε ότι «δεκανίκια του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη δεν πρόκειται να γίνουμε. Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε το συνδυασμό "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα" που υποστηρίζεται από τη ΝΔ».

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Με... προοδευτικό προσωπείο

Το σύνθημα «στείλτε μήνυμα» που χρησιμοποίησε η ΝΔ δε βρήκε αποδέκτες και επιστρέφει στη Ρηγίλλης, υποστήριξε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, καθ' όλη της διάρκεια της συνέντευξης ήταν εξαιρετικά προσεκτικός όταν μιλούσε για την «Αριστερά» και τους «προοδευτικούς ψηφοφόρους», τους οποίους καλοπιάνει μια βδομάδα τώρα, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κ. Λαλιώτης υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε «όχι στις αδιέξοδες πολιτικές πόλωσης, του φανατισμού και της σύγκρουσης, αφήνοντας μετέωρη την προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μετωπική κομματική αντιπαράθεση».

Για την Ακροδεξιά

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες να «παίζει» με τα ακροδεξιά παιχνίδια που έκανε «μόδα» τον τελευταίο καιρό. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την ομιλία Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε τη ΝΔ για αναζωπύρωση της Ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι υπήρχε πάντα Ακροδεξιά, η οποία τα τελευταία χρόνια βρισκόταν εν υπνώσει, και που τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώνεται μέσα από διάφορες εκφράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ».

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με τις επιλογές της, και κυρίως την επιλογή Τζαννετάκου, έδωσε χώρο για να εμφανιστεί ρεύμα με ακροδεξιές απόψεις και θέσεις, και έδωσε τη δυνατότητα στο ρεύμα αυτό να διεκδικεί πολιτική παρουσία», προσθέτοντας ότι «η ηγεσία της ΝΔ έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες».

Υπέρ της... προόδου

Εξάλλου, αναφερόμενος στο β' γύρο των εκλογών, ο Κ. Λαλιώτης δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δώσει αμέριστη υποστήριξη σε κάθε δήμαρχο ή νομάρχη, που έχει σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του δήμου ή του νομού στον οποίο είναι υποψήφιος».

Κάλεσε, δε, «όλα τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» και να συμπαραταχτούν ενεργά με τους άξιους και ικανούς προοδευτικούς νομάρχες και δημάρχους», και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως μπορεί να δημιουργηθεί «ένα σύγχρονο δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας σε κάθε νομό και δήμο».

«Οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να το θελήσουμε όλοι μαζί, ώστε να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση στην οποία μπορούν να λάμπουν όλα τα χρώματα, εκτός από το μαύρο και το γκρίζο», ανέφερε ο κ. Λαλιώτης.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Περίσσεψε η υποκρισία από τις ηγεσίες των δύο μονομάχων

Αυτά που γίνονται στο Περιστέρι και τη Νίκαια, για το δεύτερο γύρο των εκλογών, είναι τραγικά. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALFA NEWS».

Ο Δ. Τσοβόλας, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η υποκρισία περίσσεψε από τις ηγεσίες των δυο μονομάχων, οι οποίοι με μηχανισμούς του παρακράτους αξιοποιούν την εξουσία, διαπράττοντας ποινικά αδικήματα». Εχουν στόχο, συμπλήρωσε ο ίδιος, «να αλλοιώσουν το φρόνημα του λαού. Πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τρίτη τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΔΗΚΚΙ, μετά από συνεδρίαση, αποφάσισαν και για το μήνυμα που θα στείλει το κόμμα για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, σημειώνοντας: «Οπου συνδυασμοί που υποστήριξε το ΔΗΚΚΙ, συμμετέχουν και στο δεύτερο γύρο, επαναλαμβάνουμε τη στήριξη μας και αγωνιζόμαστε για την επικράτησή τους. Οπου συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΚΚΙ είχε θέσει σαν στόχο αυτών των εκλογών, μεταξύ άλλων και την καταδίκη του νεοφιλελευθερισμού και των εκφραστών του, στα δυο αυτά κόμματα. Επιπλέον, αρνούμαστε να συναινέσουμε στην παγίδευση των προοδευτικών λαϊκών δυνάμεων με ψευτοδιλήμματα, ώστε η ψήφος τους να ερμηνευτεί την επόμενη Κυριακή από τους δυο μονομάχους, είτε ως έγκριση του κυβερνητικού έργου, είτε ως εμπιστοσύνη στη ΝΔ».

  • Ο Δ. Τσοβόλας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα αύριο Κυριακή και ώρα 8 π.μ, στο 1ο εκλογικό διαμέρισμα του Δήμου Αρταίων του νομού Αρτας.
Δήλωση - απάντηση του Κ. Κάππου στην «Απογευματινή»

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατηγορεί την εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο Κώστας Κάππος, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στην "Απογευματινή της Κυριακής" (13/10/2002) δημοσιεύτηκε συνέντευξη δική μου στη δημοσιογράφο κα Μ. Μπενέκη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα καμία συνέντευξη. Η κα Μπενέκη με παρακάλεσε να την πληροφορήσω πότε έγινε στη Βουλή αντιπαράθεσή μου με τον Ανδρέα Παπανδρέου όσον αφορά τη στάση του τον καιρό της δικτατορίας. Σ' αυτό το ερώτημα απάντησα και αυτό μετατράπηκε σε συνέντευξη που εντάχθηκε στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Πέρα απ' αυτό δηλώνω ότι δεν τάσσομαι με τη Νέα Δημοκρατία όπως προσπαθεί η συνέντευξη να με παρουσιάσει. Τάσσομαι ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γιατί ταυτίζονται και τα δύο κόμματα με τις βασικές επιλογές του νεοφιλελευθερισμού.

Τέλος, η "Απογευματινή" πρέπει να εξηγήσει γιατί διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, τι συμφέροντα εξυπηρετεί και σε ποια off shore εταιρία ανήκει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ