Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντικυβερνητική» μέχρι αύριο...

Στη δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής ποντάρει και στο β' γύρο η ηγεσία της ΝΔ, προβάλλοντας για το σκοπό αυτό το «αντικυβερνητικό μέτωπο», το οποίο βέβαια έχει ημερομηνία λήξης αύριο το βράδυ. Από τη Δευτέρα θα είναι και πάλι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Σημίτη και ο δεύτερος πυλώνας της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής επίθεσης.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί, με τη συσπείρωση και την κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, να επιτύχει το στόχο των 30 γαλάζιων νομαρχιών, προκειμένου να πανηγυρίσει το βράδυ της Κυριακής πως επιβεβαιώθηκε ότι είναι «η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου», κυρίως όμως να προλάβει ένα νέο γύρο εσωστρέφειας για τα λάθη (εκλογικής τακτικής και επιλογής προσώπων) που της καταλογίζουν κομματικά στελέχη.

Ο Κ. Καραμανλής σε χτεσινή του δήλωση εμφανίστηκε ως «ο καλός» μεταξύ των δύο μονομάχων, που δεν παρακολουθεί την κυβέρνηση στην πόλωση και «ενώνει όλους τους Ελληνες». «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι», δήλωσε αναφερόμενος στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, γιατί «οι πολίτες έστειλαν ηχηρό μήνυμα, καταδίκασαν μία κυβέρνηση που, αντί να σχεδιάζει το αύριο, είναι εγκλωβισμένη στο χθες. Γυρίζουν την πλάτη τους σε αυτούς που συνειδητά επιδιώκουν να διχάσουν την κοινωνία, με κραυγές μισαλλοδοξίας, με συκοφαντίες, με δόλιες μεθοδεύσεις».

Στο πνεύμα αυτό ζήτησε από τους πολίτες την Κυριακή να «επισφραγίσουν το μήνυμα του πρώτου γύρου». Επέμεινε και στην τακτική του «στείλτε μήνυμα», λέγοντας «να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε μια κυβέρνηση, που αρνείται να ακούσει τη φωνή των πολιτών», ταυτόχρονα όμως ανέδειξε και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ζητώντας «να εκλέξουμε τους καλύτερους στις τοπικές κοινωνίες».

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να απευθυνθεί σε όλους τους Ελληνες «ό,τι κι αν ψηφίζουν, όποια κι αν είναι η ιδεολογική τους προέλευση», ενώ ζήτησε να μη χαθεί καμία ψήφος.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, σε σύσκεψη με τους προέδρους των ΝΟΔΕ της υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, ζήτησε «να στηριχτούν και να υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί που βρίσκονται απέναντι στην κυβερνητική πολιτική», προσδοκώντας ότι με αυτή τη θέση θα κερδίσει την ψήφο αριστερών ως δήθεν «αντικυβερνητικός πόλος».

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης προσπαθούσε να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργήθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη, σχετικά με την τηλεοπτική διαφήμιση με τον «Τζαννετάκο - τζιπ», ενώ αποφεύγει την αντιπαράθεση με τον Γ. Καρατζαφέρη, προκειμένου να διευκολύνει τον "επαναπατρισμό" των ψηφοφόρων του. Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η τοποθέτηση του Θ. Ρουσόπουλου χτες (στον «Φλας») σχετικά με τη φυσιογνωμία του ΛΑΟΣ. «Εγώ -είπε- δε θα χαρακτήριζα τον Καρατζαφέρη ή το μόρφωμα ως ακροδεξιό σχηματισμό, δε θα έμπαινα σε τέτοιο χαρακτηρισμό». «Ο κ. Καρατζαφέρης, πρόσθεσε, έχει εκφράσει απόψεις με τις οποίες η ΝΔ διαφωνεί και γι' αυτό άλλωστε και διαγράφηκε από τη ΝΔ». Εκτίμησε ότι «το μόρφωμα αυτό δεν αφορά μόνο τη ΝΔ, αφορά όλο το πολιτικό σύστημα».

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν στη Ρηγίλλης την «αυτομόληση» του υποψηφίου νομάρχη Πειραιά με το συνδυασμό του Γ. Καρατζαφέρη, Αντ. Βλαχάκου να στηρίξει τον Γ. Τζαννετάκο.

Σε δήλωσή του ο Βλαχάκος ανέφερε ότι «δεκανίκια του κ. Σημίτη και του κ. Λαλιώτη δεν πρόκειται να γίνουμε. Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε το συνδυασμό "Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα" που υποστηρίζεται από τη ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ