Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Οδυνηρές οι παρενέργειες της διατίμησης

Ζήτησαν από μητέρα νεογέννητου να πληρώσει πρώτα τα νοσήλια σε νοσοκομείο της Σύρου και μετά να πάρει εξιτήριο για τη μεταφορά του στην Αθήνα

Στοιχεία απορύθμισης, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους ασθενείς, παρουσιάζει πια η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας. Ετσι, η λογική της διατίμησης ενός κοινωνικού αγαθού οδήγησε στο δραματικό φαινόμενο να ζητούν από μάνα νεογέννητου την καταβολή των νοσηλίων, ώστε να μεταφέρει το παιδί της σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου θα συνεχιζόταν η νοσηλεία του.

Το περιστατικό συνέβη στο νοσοκομείο της Σύρου, όπου -σύμφωνα με τις καταγγελίες στην τηλεόραση του «Σταρ»- έγινε η υπόδειξη σε μάνα νεογέννητου να μεταφέρει το παιδί της στην Αθήνα, επειδή παρουσίασε ίκτερο και επειδή η παιδίατρος του νοσοκομείου ήταν σε άδεια.

Ομως, πριν απ' τη μεταφορά -και επειδή δεν υπήρχε διευκρίνιση με την ασφαλιστική κάλυψη των γονέων- ζητήθηκε απ' τη μάνα η καταβολή 350 ευρώ για τα νοσήλια του παιδιού -που τα πλήρωσε τελικά ο παππούς του.

Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

ΕΙΝΑΠ: Φτάνει πια!

Τις καταγγελίες γι' αυτή τη βάρβαρη αντιμετώπιση των ασθενών που προκαλεί η πολιτική που λειτουργεί με ανταποδοτική λογική στο χώρο της Υγείας τις συνόδευσαν και συγκρίσεις με τη μη πληρωμή των νοσηλίων απ' το Σ. Ξηρό στον «Ευαγγελισμό».

Αφορμή γι' αυτές τις συγκρίσεις στάθηκε μια ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην οποία ανέφερε ότι η νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να είναι εντελώς δωρεάν για όσους περνάνε την πόρτα τους.

Μάλιστα, χτες ο Γ. Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης επικοινώνησε με τον Διοικητή του νοσοκομείου κ. Καραλή και του ζήτησε διευκρινίσεις για το περιστατικό. Ο τελευταίος, όμως, αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι το περιστατικό είναι εκτός της εποπτείας της ΕΙΝΑΠ.

Χτες, η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Εμείς πιστεύουμε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους και αυτό γιατί η ζωή του καθενός μας είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να μπαίνει κάτω από τους νόμους της αγοράς. Ετσι, λοιπόν, εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, ζητάμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και για το αθώο νεογέννητο και για τον ασφαλισμένο εργαζόμενο και για τον άνεργο νέο και για τον συνταξιούχο και για τον υπόδικο και για τον φυλακισμένο και για τον ξένο εργάτη. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Επιμένουμε, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να βάλει χαράτσι στα Κέντρα Υγείας, γιατί έτσι δημιουργούμε μια ιδιαίτερα ανάλγητη κοινωνία».

ΙΣΑ: Να καταργηθεί το χαράτσι

Την κατάργηση των εξέταστρων με τρία ευρώ -που ανέστειλε προσωρινά η κυβέρνηση- για όσους προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας, ζητά με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

«Για μια ακόμα φορά, υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, η κυβέρνηση στην αδυναμία της για επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ μετακυλίει οικονομικά βάρη στις πλάτες του Ελληνα ασθενή, του Ελληνα ασφαλισμένου, ως μη όφειλε. Την ώρα που ο υπουργός Υγείας ορθώς ζητά την αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Υγεία, την ώρα που για πολλοστή φορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους καλπάζουν, είναι το ολιγότερο προκλητικό να επιβάλλεται χαράτσι, σε όποιον διαβεί το κατώφλι των πολυδιαφημισμένων Κέντρων Υγείας».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μέτρα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, που περνούν μέσα από τις τσέπες των φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών ακυρώνουν στην πράξη το δημόσιο χαρακτήρα του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ