Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Από ποιους κινδυνεύει πραγματικά η δημοκρατία

Μερικές σκέψεις, με αφορμή τα επιχειρήματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και των συνοδοιπόρων τους, ότι όσοι την Κυριακή ρίξουν λευκό ή άκυρο και δεν υπερψηφίσουν τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ, είναι από «ανεύθυνοι» μέχρι... εχθροί της δημοκρατίας!

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνο- δεν έχουν το θεό τους. Τώρα που έληξε -όπως έληξε- από τον πρώτο γύρο η αναμέτρηση για τη νομαρχία της Θεσσαλονίκης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στο β' γύρο. Ετσι, οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του κυβερνώντος κόμματος με τη βοήθεια της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά και δημοσιογράφων που υπηρετούν πιστά την κυβερνητική πολιτική, προβάλλουν τώρα μια σειρά νέα επιχειρήματα που από πρώτη ματιά φαίνονται λογικά, αλλά στην ουσία είναι λογικοφανή. Καθώς θεωρούν πια ξεπερασμένη και χρεοκοπημένη τη γνωστή άποψη «την Αριστερά την έχουμε στο τσεπάκι μας στο β' γύρο», άρχισαν από τη Δευτέρα κιόλας να βομβαρδίζουν τους αριστερούς ψηφοφόρους με επιχειρήματα του τύπου πως δεν είναι τα πάντα «άσπρο - μαύρο».

Στην προκειμένη περίπτωση, το «άσπρο» εκπροσωπούν υποτίθεται οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που υποστηρίζονται την Κυριακή από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ και το «μαύρο» οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τη ΝΔ. Επειδή, όμως, πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς σκέφτονται να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και τους δύο αντίστοιχους δήμους, επειδή δεν πείθονται ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ αντιπροσωπεύουν το «μαύρο», οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ προβάλλουν τώρα ένα πιο ισχυρό επιχείρημα. Οτι δηλαδή, σε ορισμένους δήμους -όπως για παράδειγμα ο Δήμος Ζωγράφου- η υπερψήφιση των υποψηφίων που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, είναι μονόδρομος γιατί σ' αυτό το δήμο αναμετριούνται «η δημοκρατία με τη χούντα»!

Είναι γεγονός, ότι στο Δήμο Ζωγράφου, θα αναμετρηθούν την Κυριακή ο νυν δήμαρχος Γιάννης Καζάκος (είχε διατελέσει δήμαρχος στην περίοδο της χούντας και σήμερα υποστηρίζεται από τη ΝΔ) και ο Αντώνης Πέττας, που στον πρώτο γύρο υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα εξασφάλισε και τη στήριξη του ΣΥΝ. Ως εδώ, ουδέν μεμπτόν. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι τόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, θεωρούν ένα το κρατούμενο, ότι όλοι οι αριστεροί και δημοκράτες ψηφοφόροι, θα ψηφίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα και όχι ένα... χουντικό δήμαρχο.

Στηρίζοντας δημόσια τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, βγήκε προχτές ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για να πει δημόσια πως η στάση του κόμματος στο Δήμο Ζωγράφου είναι «αυτονόητη». Εσπευσε μάλιστα να εξηγήσει, τα περί «αυτονόητου» λέγοντας πως επειδή «ο ΣΥΝ την υπεράσπιση της δημοκρατίας, έναντι της δικτατορίας την έχει πληρώσει με βιωματική κατάθεση αγώνων όλων των στελεχών». Και επειδή -όπως υποστήριξε- «ο ΣΥΝ αγωνίζεται για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της δημοκρατίας», σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως ο Δήμος Ζωγράφου- «δεν υπάρχουν ούτε αυτοδιοικητικά, ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά διλήμματα», δίνοντας γραμμή για υπερψήφιση του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και η σχετική αρθρογραφία πολλών δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Πρετεντέρης... ο οποίος εγκαλώντας το ΚΚΕ «στην τάξη» που κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (σ.σ. και στο Δήμο Ζωγράφου) έγραφε προχτές στο «Βήμα»: «Δεν περιποιεί τιμή στους ψηφοφόρους του Ζωγράφου να επιδεικνύουν τα ίδια κριτήρια στην επιλογή δημάρχου με τον Παττακό, όπως ακριβώς δεν περιποιεί τιμή στη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ να μην μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν εκλεκτό του Παττακού και σε έναν εκλεκτό του Σημίτη». Ξεπερνώντας μάλιστα κάθε όριο, ο «δημοκράτης» κύριος Πρετεντέρης -ξεχνώντας ότι και ο ίδιος έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα τραμπουκισμού- φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίσει «ανεύθυνους τους ψηφοφόρους» που θα ψηφίσουν την Κυριακή το συνδυασμό του Γιάννη Καζάκου.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, θα θέσουμε 3 ερωτήματα και θα διατυπώσουμε ένα σχόλιο...

Ερώτημα πρώτον: Φταίνε οι Ζωγραφιώτες ψηφοφόροι (πράσινοι, κόκκινοι, ροζ ή γαλάζιοι) που ο διορισμένος από τη χούντα δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος κέρδισε τις εκλογές το 1998 και ξανάγινε δήμαρχος; 'Η μήπως φταίει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το έργο (τσιμεντοποίηση της πόλης, αδράνεια γύρω από το μητροπολιτικό Πάρκο των 965 στρεμμάτων στο Γουδί, φοροεισπρακτική αντίληψη κλπ) των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ (Μπέη και Σακελλαρίδου) από τη μεταπολίτευση και μετά;

Ερώτημα δεύτερο: Σε τι διαφέρει το έργο των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ (από το 1974 μέχρι το 1998) από το έργο που έχει να παρουσιάσει στην τελευταία τετραετία ο χουντικός δήμαρχος Γιάννης Καζάκος;

Ερώτημα τρίτο: Από πότε η άκυρη και λευκή ψήφος, θεωρείται «αντιδημοκρατική» πράξη, ενώ η υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ δημοκρατικό καθήκον;

Και το σχόλιο: Οπως στον πρώτο, έτσι και στο δεύτερο γύρο της Κυριακής, οι υπεύθυνοι και συνειδητοί ψηφοφόροι, κρίνουν κυρίως προγράμματα και πολιτικές και δευτερευόντως πρόσωπα. Η λογική αυτή, που προβάλλεται αυτές τις μέρες από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, και των διαφόρων κονδυλοφόρων -οι οποίοι υπηρετούν πιστά σήμερα τις «πράσινες» και αύριο τις «γαλάζιες»- είναι πολύ επικίνδυνη.

Το επιχείρημα ότι όσοι την Κυριακή ρίξουν λευκή ή άκυρη ψήφο και δεν ψηφίσουν τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ είναι «από ανεύθυνοι» και συντηρητικοί» μέχρι «εχθροί της δημοκρατίας», κινείται στον αστερισμό της λογικής του πλανητάρχη Τζορτζ Μπους ότι «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας»! Με την ίδια λογική, (που προβάλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και των συνοδοιπόρων τους για το δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής), προοδευτικοί, δημοκράτες και αριστεροί είναι μόνο όσοι είπαν ΝΑΙ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (επί προεδρίας του «Δημοκρατικού» Μπιλ Κλίντον) για τη συντριβή του «κακού» προέδρου Σλόμποταν Μιλόσεβιτς που είχε εκλέξει ο γιουγκοσλαβικός λαός. Οπως επίσης, με την ίδια λογική, θα πρέπει να κριθούν «εχθροί» της δημοκρατίας και της προόδου, όσοι αντιτάχθηκαν πέρσι στους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν ή αντιστέκονται και αντιτάσσονται αυτή την περίοδο στην απόφαση του «Ρεπουμπλικάνου» προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους να επέμβει και να επαναλάβει τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ (όπως είχε κάνει ο πατέρας του το 1991), στο όνομα της... πάταξης της τρομοκρατίας.

Από όσα προαναφέρθηκαν, είναι φανερό πως η ανοχή μας είναι αυτή που κάνει συχνά τους ανεγκέφαλους να μοιάζουν με έξυπνοι. Οπως επίσης είναι ολοφάνερο, πως όσο λιγότερο νοιάζεται ο κάθε πολίτης για την πολιτική και τα πολιτικά δρώμενα, τόσο περισσότερο ανοίγει την όρεξή στους κάθε είδους τυχοδιώκτες να τους περάσουν τις αλυσίδες... Ετσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ