ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Η αποθέωση της γελοιότητας

Την «ατζέντα» της προεκλογικής περιόδου (τρομοκρατία, Καρατζαφέρης, σχέσεις Εκκλησίας... Τζαννετάκου, διαφημιστικό σποτ της ΝΔ), την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχτηκε με φανατισμό από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου ορισμένες διαπιστώσεις, επισημάνσεις. Κατ' αρχήν όσον αφορά στο περιεχόμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ήταν ολοφάνερο ότι επρόκειτο για την αποθέωση του παραπλάνησης, του «τίποτα» και της γελοιότητας. Η συζήτηση πάνω στα προβλήματα και αντιπαράθεση επί πεπραγμένων και προγραμμάτων δε συμφέρει το δικομματισμό, αφού στις εκλογές δε θέλουν να κρίνεται η -μοναδική!- πολιτική αλλά ποιος θα τη διαχειριστεί, άρα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ!.

Την «ατζέντα» (αρχικά τρομοκρατία, στη συνέχεια Καρατζαφέρης, σχέσεις Εκκλησίας... Τζαννετάκου, διαφημιστικό σποτ της ΝΔ), την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχτηκε με φανατισμό από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις της πλουτοκρατίας. Και η ΝΔ, βέβαια, «μέσα ήταν»... Στον κουρνιαχτό που καθημερινά φρόντιζαν να σηκώνουν πνιγόταν κάθε φωνή που προσπαθούσε να μιλήσει για τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται την υπερνομαρχία Αθηνών και όχι μόνο, για την αντιλαϊκή επέλαση της «επόμενης μέρας», οι άθλιες προβοκάτσιες Λαλιώτη στη Νίκαια, κ.α.

Το ανατριχιαστικά «καινούριο» είναι ότι επέλεξαν σε αυτές τις εκλογές να ρίξουν στην «αρένα» το κόμμα Καρατζαφέρη, πειραματιζόμενοι με τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος. Ενα τέτοιο κόμμα είναι πολλαπλώς χρήσιμο για το σύστημα και το «στοίχημα» παραμένει για μετά την Κυριακή... Το βέβαιο είναι ότι το πλασάρισμα του μαύρου αυτού μορφώματος σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και προπαγάνδα, μετατοπίζει ολοένα και "δεξιότερα" τον άξονα της πολιτικής ζωής, σκοτεινιάζει διαρκώς και περισσότερο τον ορίζοντα...

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δε συνιστούν ένα συγκυριακό ή προσωρινό φαινόμενο, αλλά συστατικό στοιχείο της σταθερής στρατηγικής της χειραγώγησης και της καθυπόταξης των λαϊκών μαζών. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, αύριο να πάρουν ένα καλό μάθημα: «Μαύρο» στο δικομματισμό, δαγκωτό στους λαϊκούς αγωνιστικούς συνδυασμούς.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟ «ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ»

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΠΟΙΩΝ; «Αντιαμερικανός, εναντίον της παγκοσμιοποίησης, υπέρ της αναδιανομής του πλούτου, με θυρεούς και εμβατήρια εθνικο-θρησκευτικά, ένα κράμα άκρατου εθνικισμού, φθηνού λαϊκισμού και καθυστέρησης, ο παραληρηματικός από την ανέλπιστη δόξα "καρατζαφέρειος" εκ Θεσσαλονίκης λόγος αποτελεί πρότυπο οπισθοδρόμησης. Ενα κατασκεύασμα των καιρών, προϊόν του ατελούς ανταγωνισμού των κομμάτων και των ελλειμμάτων της δημοκρατίας, προκαλεί σήμερα την αισθητική και το κεκτημένο του σύγχρονου πολιτισμού» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ...: «Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου, είναι πλέον βέβαιο ότι οι δημοτικές εκλογές μας αφήνουν μια δύσκολη κληρονομιά, την αυτόνομη έκφραση δηλαδή, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, ενός ακροδεξιού πολιτικού ρεύματος, που δείχνει να συγκινεί μια σημαντική μερίδα οπαδών της Νέας Δημοκρατίας και να δημιουργεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ: «Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν αυτά τα ακροδεξιά φαινόμενα θα πάρουν τη μορφή ισχυρού ακροδεξιού κόμματος, όπως συνέβη αλλού. Το βέβαιον είναι ότι, εν όψει του β΄ γύρου και αργότερα βουλευτικών εκλογών, τα κόμματα θα τοποθετηθούν αναλόγως» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΑΓΚΑΘΙ ΑΝ... «Αν οι ψηφοφόροι του κ. Καρατζαφέρη στον α΄ γύρο, τον ακούσουν και δεν ψηφίσουν τον Γ. Τζαννετάκο, τότε το "αγκάθι" που φύτρωσε στα πλευρά της ΝΔ θα γίνει πληγή που δύσκολα θα επουλωθεί» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ... «Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε χθες την πολιτική του πλατφόρμα, που συνοψίζεται στο "Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια" και στο δικαίωμα όλων των Ελλήνων στην εργασία. Η επόμενη φάση στη σχέση Καρατζαφέρη-ΝΔ θα είναι κρίσιμη για την κυριαρχία της παράταξης» (Γ. Κουβαράς -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ 24 ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ 50 ΔΗΜΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8,4 ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΟ... ΤΕΣΤ ΝΤΡΑΪΒ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΝΔ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο «ΙΟΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ» ΠΛΗΤΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΤΗ ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΓΚΑΦΑ 4Χ4.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΓΕΛΟΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΟΗΤΟ ΣΠΟΤ.

ΧΩΡΑ: ΟΙ ΣΟΥΖΕΣ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (ΜΗΤΣΗ): ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ 4 ΤΡΟΧΟΥΣ.

ΑΥΓΗ: ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΤ, ΣΙΩΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΒΕΖΥΡΓΙΑΝΝΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΕΙΝΑΙ 1%!

ΕΣΤΙΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ;

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Δε γουστάρω... «Ετσι, ένα εκλογικό σύστημα που υποτίθεται ότι κατοχυρώνει τη στοιχειώδη δημοκρατική βούληση των πολιτών, μεταμορφώνεται σε βρόχο και εφιάλτη στον δρόμο για τις κάλπες. Αν ψηφίσεις Παπουτσή, πριμοδοτείς τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. Αν δεν μπεις στον κόπο να ψηφίσεις, θα πριμοδοτήσεις την Ντόρα και πλαγίως την ακροδεξιά. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ούτε μία ψήφο δεν έχω; Ούτε μισή! Μα, ρε φίλε, κανέναν δε γουστάρω» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).

Ποια πολιτική; «Υστερα από παρατεταμένη περίοδο υποχώρησης, αν όχι ολικής απονεύρωσης του πολιτικού λόγου και προβληματισμού, η Ελλάδα μοιάζει τους τελευταίους μήνες να ανακαλύπτει και πάλι την πολιτική. Με αφορμή πρώτα τις αποκαλύψεις για το πρόσωπο της ελληνικής τρομοκρατίας και στη συνέχεια τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο ελληνικός δημόσιος λόγος, οσοδήποτε ατελής, είναι πάντως και πάλι στραμμένος προς την πολιτική» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Παραπολιτική η μόνη πολιτική... «Παρακολουθώντας τα πολύ καλά συντονισμένα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί από την πολιτική στην παραπολιτική... Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δίνουν την έμφαση στην παραπολιτική γιατί η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει τη μάχη της πολιτικής» (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Το κλίμα τους... «Το κλίμα των ημερών δείχνει ότι η πολιτική ζωή διολισθαίνει σε έναν κυκεώνα που διαμορφώνουν η καιροσκοπική αντίληψη της πολιτικής, ο τυχοδιωκτισμός των προσωπικών επιδιώξεων και οι αβασάνιστες συνθηματολογίες» (Γ. Λιακόπουλος - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ