Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Η αποθέωση της γελοιότητας

Την «ατζέντα» της προεκλογικής περιόδου (τρομοκρατία, Καρατζαφέρης, σχέσεις Εκκλησίας... Τζαννετάκου, διαφημιστικό σποτ της ΝΔ), την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχτηκε με φανατισμό από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου ορισμένες διαπιστώσεις, επισημάνσεις. Κατ' αρχήν όσον αφορά στο περιεχόμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ήταν ολοφάνερο ότι επρόκειτο για την αποθέωση του παραπλάνησης, του «τίποτα» και της γελοιότητας. Η συζήτηση πάνω στα προβλήματα και αντιπαράθεση επί πεπραγμένων και προγραμμάτων δε συμφέρει το δικομματισμό, αφού στις εκλογές δε θέλουν να κρίνεται η -μοναδική!- πολιτική αλλά ποιος θα τη διαχειριστεί, άρα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ!.

Την «ατζέντα» (αρχικά τρομοκρατία, στη συνέχεια Καρατζαφέρης, σχέσεις Εκκλησίας... Τζαννετάκου, διαφημιστικό σποτ της ΝΔ), την καθόρισε το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίχτηκε με φανατισμό από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι το κυβερνών κόμμα παραμένει πρώτο στις προτιμήσεις της πλουτοκρατίας. Και η ΝΔ, βέβαια, «μέσα ήταν»... Στον κουρνιαχτό που καθημερινά φρόντιζαν να σηκώνουν πνιγόταν κάθε φωνή που προσπαθούσε να μιλήσει για τα μεγάλα συμφέροντα, που λυμαίνονται την υπερνομαρχία Αθηνών και όχι μόνο, για την αντιλαϊκή επέλαση της «επόμενης μέρας», οι άθλιες προβοκάτσιες Λαλιώτη στη Νίκαια, κ.α.

Το ανατριχιαστικά «καινούριο» είναι ότι επέλεξαν σε αυτές τις εκλογές να ρίξουν στην «αρένα» το κόμμα Καρατζαφέρη, πειραματιζόμενοι με τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος. Ενα τέτοιο κόμμα είναι πολλαπλώς χρήσιμο για το σύστημα και το «στοίχημα» παραμένει για μετά την Κυριακή... Το βέβαιο είναι ότι το πλασάρισμα του μαύρου αυτού μορφώματος σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και προπαγάνδα, μετατοπίζει ολοένα και "δεξιότερα" τον άξονα της πολιτικής ζωής, σκοτεινιάζει διαρκώς και περισσότερο τον ορίζοντα...

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δε συνιστούν ένα συγκυριακό ή προσωρινό φαινόμενο, αλλά συστατικό στοιχείο της σταθερής στρατηγικής της χειραγώγησης και της καθυπόταξης των λαϊκών μαζών. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, αύριο να πάρουν ένα καλό μάθημα: «Μαύρο» στο δικομματισμό, δαγκωτό στους λαϊκούς αγωνιστικούς συνδυασμούς.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ