Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατά του Συμφώνου Σταθερότητας ο Ρ. Πρόντι
  • Ο Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε το Σύμφωνο «ηλίθιο, αλλά απαραίτητο»
  • Θεματοφύλακας του Συμφώνου Σταθερότητας ο Ν. Χριστοδουλάκης

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ηλίθιο. Ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μέσα στο ίδιο νόμισμα». Με τη δήλωση αυτή στη γαλλική εφημερίδα «Μοντ», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επιβεβαίωσε μια μείζονα αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αλλαγή αυτή συνίσταται στο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο καθορίζει τους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας των χωρών - μελών της «ζώνης ευρώ», θα ερμηνεύεται κατά το δοκούν και αναλόγως των περιστάσεων. Παραδείγματος χάριν, αλλιώς θα εφαρμόζεται το Σύμφωνο στην περίπτωση μιας παρέκκλισης της Γαλλίας και πολύ αυστηρότερα σε μια παρέκκλιση της Ιρλανδίας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση του Ρ. Πρόντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοσταθμό «Σκάι». «Εμείς απλά προτείναμε νέες ερμηνείες με στόχο να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες των οικονομικών κύκλων που είναι χειρότερες απ' ό,τι είχαμε προβλέψει», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρ. Πρόντι απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη της Κύπρου τόνισε: «Θα είμαστε χαρούμενοι να έχουμε ολόκληρη την Κύπρο αλλά η απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο ότι αυτό δε θα είναι προϋπόθεση για τη διεύρυνση... Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο αυριανό (σ.σ. σημερινό) κρισιμότατο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η έκβαση του οποίου θα αποτελέσει πρόκριμα για τη διεύρυνση».

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Υπέρ της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών μακροχρόνιας λιτότητας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάχθηκε η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των «15» και των 12 μεσογειακών χωρών - εταίρων της Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τη θέση αυτή, διατύπωσε με δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας και προεδρεύων του Eurogroup N. Χριστοδουλάκης.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ρ. Πρόντι, ο οποίος χαρακτήρισε «ασήμαντο» και «βλακώδες» το Σύμφωνο, ο Ν. Χριστοδουλάκης (που εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση) εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως, δηλώνοντας: «Εχω την ισχυρή πεποίθηση ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διατήρηση της αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής». Η ύπαρξη του Συμφώνου, πρόσθεσε, «είναι προς το συμφέρον της Ευρωζώνης, ως συνόλου», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «κατά περίπτωση, υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ