Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο εγκλωβισμός των συνειδήσεων

«Το χαίρε. Και κάτω απ' τα πόδια μας / τι άλλο... από βροχή / Νεκροί... νεκροί η ώρα σας! / Ολα τυλίχτηκαν στη σιωπή»

(Νίκος Δεληγιάννης)

Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στα «Ανδριανού Απομνημονεύματα» στιγμάτιζε τον εξευτελισμό, την υποκρισία της εξουσίας: «Κατ' αρχήν είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ πως η πορνεία είναι ένα επάγγελμα κι αυτή, σαν τη μάλαξη ή την κομμωτική, αλλά βρίσκω πως ταλαιπωρούμαι αρκετά με τον κομμωτή, με τον μαλάκτη μου». Ο λόγος, τα ΜΜΕ. Περί εικονικής πραγματικότητας, που παράγει η εμπορευματοποιημένη εξουσία. Τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων. Την «ωραιοπλασία» γεγονότων. Φαίνονται - όπως εκφράζονται. Βρίσκουν τον καλύτερο εαυτό τους μέσα απ' τα ελεγχόμενα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Ο καταιγισμός των ανοήτων πληροφοριών συνθέτει το αναδυόμενο ιστορικό περιβάλλον ελέγχου του κόσμου, απ' τη νέα τάξη πραγμάτων, του αίματος.

Αλλά τίποτε δεν είναι πιο χυδαίο από τους συνενόχους μας. Αυτοί, που, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού», καιροφυλακτούντες, απολαμβάνουν τα «αγαθά» της εξουσίας που υπηρετούν πιστά - σ' αυτήν την τηλεοπτική βία - με τα σενάρια φρίκης, τα μαθήματα τρόμου ενσωματώνονται στα μυαλά μας, διεκδικώντας ολόκληρη τη ζωή μας. Τον έλεγχο κοντολογίς. Αυτά τα ΜΜΕ (μακριά απ' τις προοπτικές μιας λαϊκής εξουσίας) είναι συντονισμένα απ' την τηλεεπικαιρότητα, όχι για τη δράση, τη σκέψη, αλλά για το στιγμιαίο της τηλεθέασης. Λένε όχι στην παράδοση, στις ιστορικές διαλεκτικές αναφορές που συνθέτουν τον κόσμο. Αυτά τα Mass - Media είναι ON - LINE δυναμικά εργαλεία ιδεολογικής διαμόρφωσης. Τα ιδεολογικά ηλεκτρονικά δίκτυα - εμπορευματοποιημένα απ' τους ισχυρούς του ιμπεριαλισμού (CNN, κ.ο.κ.) - στοχεύουν στην καθολική ομοιομορφία πληροφόρησης. Οι πολυεθνικές εταιρίες (οικονομικά) στοχεύουν στην πλήρη υποταγή. Το ρόλο του μοναδικού «υποκειμένου» κάθε άλλης έκφρασης.

Τα φας - φουντ, οι τηλεοπτικές σαπουνόπερες, οι «φάρμες των ζώων» δεν παράγουν τίποτε. Ούτε σκέψεις - ούτε πράγματα, που να φυλάσσονται, να ανεβαίνει η αξία τους. Δεν παράγουν συναισθήματα - επικοινωνία. Αυτή η ηλεκτρονική «επανάσταση» βαθαίνει το χάσμα της ανισότητας, όπως γίνεται και στα άλλα πεδία των ταξικών συμφερόντων. Ποδηγετούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου την ειδησεογραφία, ενημέρωση, αποτρέποντας - φύσει και θέσει - την πρόσβαση στην τεχνολογική ποιότητα, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ανακατατάξεων μαζί με τις οικονομικές για την εργατική τάξη. Αυτή η «Ιστορία» της εικονικής πραγματικότητας του INTERNET δεν παράγει «έρωτα». Η βιομηχανία της παιδικής πορνείας ανθεί ως άλλη μορφή των «εκσυγχρονισμένων» τερματικών, του λογισμικού της MICROSOFT, του Νάζντακ (υψηλής τεχνολογίας). Αυτά τα πλήκτρα τσακίζουν τα κόκαλα του Τρίτου Κόσμου. Η προσομοίωση (TEST) γίνεται πρόγραμμα απ' τους ισχυρούς του καπιταλισμού, εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτά τα CD - ROM στα χέρια δημίων παράγουν εξαθλίωση. Η ηλεκτρονική τροφοδοσία της ανισότητας σχεδιάζεται στις πλάτες των φτωχών, απ' τους ισχυρούς του G7. Αποτυπώνονται στα κολαστήρια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με αίματα. Γι' αυτήν την ιστορία της οδυνηρής πραγματικότητας με πανανθρώπινα διαχρονικά μηνύματα παλεύουν «οι κολασμένοι» όλου του πλανήτη.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ