Σάββατο 19 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην κόψη του ξυραφιού

Στην Αθήνα, για επαφές με την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ο Γλ. Κληρίδης

Με ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που έχει ετοιμάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, να πλανάται στην ατμόσφαιρα και να παρενοχλεί τα βήματα που είχαν συναποφασίσει Αθήνα και Λευκωσία, η χτεσινή συνάντηση των Γλ. Κληρίδη και Κ. Σημίτη απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς οι δύο ηγέτες είναι υποχρεωμένοι να εμφανίζονται με μια φωνή το τρέχον κρίσιμο δίμηνο. Μετά τη θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Αθήνα και η Λευκωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις τουρκικές αντιδράσεις και, κυρίως, τις μεθοδεύσεις των ισχυρών δυνάμεων που προωθούν - μέσα από το νέο σχέδιο επίλυσης, που επισήμως θα εμφανιστεί μετά τις τουρκικές εκλογές - την οριστική διχοτόμηση.

Η «κρισιμότητα» των στιγμών ίσως να αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δε δέχτηκαν ερωτήσεις μετά τις συνομιλίες που είχαν. Περιορίστηκαν να επαναλάβουν την κοινή δήλωση που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως οι συνεργάτες τους.

Ετσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συνάντηση συνδέεται με την κρίσιμη φάση που διέρχονται οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, τα οποία θα πρέπει να γίνουν από τις δύο χώρες.

Αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή «με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας» δεν έχει προχωρήσει, προσθέτοντας ταυτοχρόνως πως τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ για να υπάρξει λύση «στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο πρωθυπουργός είπε ότι προχωρεί κανονικά και ότι συζητήθηκαν αναλυτικά με τον Κύπριο Πρόεδρο τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το πολιτικό πρόβλημα, επί του οποίου δεν υπάρχει εξέλιξη, ισχύουν οι αποφάσεις του Ελσίνκι, σύμφωνα με τις οποίες η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δε συνιστά προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει συντονισμός των δύο πρωτευουσών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και υπενθύμισε ότι για την προετοιμασία της συνόδου αυτής πρόκειται ο ίδιος να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Ρώμη, όπου και θα συναντηθεί αντιστοίχως με τους Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ και Μπερλουσκόνι. Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και ότι εξακολουθεί να υπάρχει συνεργασία στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κάνοντας λόγο για «πλήρη ταύτιση απόψεων» τόσο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όσο και για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

«Για μας το Κυπριακό παραμένει το πρώτο και κυρίαρχο πρόβλημα, το εθνικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί εθνική ομοψυχία και εγρήγορση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σημίτης, διαβεβαιώνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επίλυση του Κυπριακού συνιστούν έναν κοινό στόχο, «τον οποίο ελπίζουμε να τον πετύχουμε μαζί».

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος στη δήλωσή του τόνισε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση επί όλων των θεμάτων και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί καταλήξαμε σε ομόφωνες αποφάσεις για το πώς πρέπει να γίνουν οι χειρισμοί των θεμάτων τα οποία είχαμε προετοιμάσει προς συζήτηση. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, αλλά πλήρης ομοφωνία, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γλ. Κληρίδης, εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συμπαράσταση που έδωσε και συνεχίζει να δίνει και στην ενταξιακή πορεία, αλλά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου σήμερα θα ολοκληρώσει τις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Χτες ο Γλ. Κληρίδης, εκτός από τον πρωθυπουργό συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ