ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Να «κατανοήσουν» ότι ... θα πρέπει να συρρικνωθούν!

Αμετανόητοι οι κυβερνώντες, υποστηρίζουν πως ο σφαγιασμός των επιδοτήσεων σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντων και κατά συνέπεια το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών αποτελεί ...μονόδρομο

«Οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η επιδοματική πολιτική κάποια στιγμή θα σταματήσει. Οτι δε θα μπορούν συνεχώς να στηρίζουν το εισόδημά τους στις κοινοτικές ενισχύσεις». Την άποψη -θέση αυτή, η οποία θέτει στη θέση του κατηγορούμενου ή και του «μη νοήμονα» τους Ελληνες αγρότες, διατύπωσαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, όταν ρωτήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των χτεσινών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου στις αγροτικές περιοχές το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό στον έτερο πόλο του δικομματισμού, τη ΝΔ. Με λίγα, δηλαδή, λόγια οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθάρισαν ότι η καταστρεπτική πολιτική που συνεπάγεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ και μεταφράζεται σε συρρίκνωση καλλιεργειών, με παράλληλη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, και άρα σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, θα συνεχιστεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στη ΝΕΤ, αφού ξεκαθάρισε ότι η οικονομική πολιτική (των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των διαρθρωτικών αλλαγών) θα συνεχιστεί αναλλοίωτη, πρόσθεσε με νόημα «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα των αγροτών». Δήλωση, η οποία περισσότερο παραπέμπει σε λογικές ενίσχυσης των «επικοινωνιακών» μηχανισμών παραπληροφόρησης του κυβερνώντος κόμματος, παρά στην αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της επίλυσης ζωτικών αγροτικών προβλημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ο οποίος λίγο έως πολύ υποστήριξε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών (με τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και οδηγεί στο σφαγιασμό των επιδοτήσεων και το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών... είναι μονόδρομος!

Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει επανειλημμένα εξετάσεις συνέπειας στις Βρυξέλλες, και όσες φορές οι αγρότες διεκδίκησαν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατασταλτικούς και τους προπαγανδιστικούς - υπονομευτικούς μηχανισμούς της. Πρακτική η οποία κατάφερε να αναδείξει τη ΝΔ σε ηγεμονεύουσα δύναμη στην αγροτική ύπαιθρο. Η τελευταία, βέβαια, έχει ακριβώς τις ίδιες θέσεις με αυτές που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλωστε, την περίοδο 1990 -1993 τις πολιτικές της ΕΕ στον αγροτικό τομέα υλοποιούσε. Εκμεταλλεύεται, όμως, έντεχνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δημαγωγεί ασύστολα με τα αγροτικά προβλήματα, την ίδια στιγμή που διαλαλεί σε όλους τους τόνους, ότι είναι το κατ' εξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ότι απλώς το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει την πολιτική της. Αρα την αντιγράφει και στον τομέα της αγροτικής πολιτικής.

Στην κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζονται να θέσουν διάφορα... ηθικής φύσης, διλήμματα στους Ελληνες αγρότες. Ετσι, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας έθεταν το ερώτημα, αν είναι σωστό να συνεχίζεται η υψηλή επιδοματική πολιτική στα αγροτικά προϊόντα, να συνεχίζει η Ευρώπη να υψώνει προστατευτικά τείχη στα αγροτικά προϊόντα χωρών του τρίτου κόσμου, και με βάση ποια λογική, εμποδίζουμε σήμερα την εισαγωγή βαμβακιού από την Αίγυπτο που στοιχίζει 50 δραχμές το κιλό, όταν το ελληνικό στοιχίζει περισσότερο από 300 δρχ. το κιλό; «Ξεχνούν», σκόπιμα βέβαια, να αναφέρουν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εισαγωγή φθηνού αιγυπτιακού βαμβακιού στις αγορές της Ευρώπης θα είναι οι πολυεθνικές εταιρίες, που θα αναλάβουν την εμπορία και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που θα χρησιμοποιήσουν φθηνή πρώτη ύλη και όχι βέβαια οι αγρότες της Αιγύπτου, που θα συνεχίσουν να φυτοζωούν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θα εμπορεύονται και τα δάνεια των πελατών τους

Σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών

Ρυθμίσεις που ευνοούν τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά που ταυτόχρονα συνεπάγονται και νέους κινδύνους για τους δανειολήπτες των τραπεζών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Οι τραπεζίτες σε αυτή τη φάση αξιώνουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα «τιτλοποίησης» του χαρτοφυλακίου δανείων τους, δηλαδή να πουλάνε τα δάνεια των πελατών σε άλλες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια θα είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι των δανείων αυτών.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των απαιτήσεων δανείων θα μεταβιβάζεται και η πελατεία, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων που θα πληρώνουν στο μέλλον τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι δανειολήπτες, που θα δουν ξαφνικά ότι θα έχουν να κάνουν με άλλη τράπεζα από αυτή που έχουν συνάψει το δάνειο.

Τις λεπτομέρειες των σχεδίου αυτού συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η εξέλιξη αυτή θα «διευκολύνει» τη ρευστότητα των τραπεζών και θα αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπήκε και το θέμα των λεγόμενων εταιρικών ομολόγων, δηλαδή του δανεισμού των επιχειρήσεων από «επενδυτές». Το ύψος του επιτοκίου των ομολόγων αυτών καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε επιχείρησης, και προκύπτει από τη «βαθμολόγηση» κάποιου, υποτίθεται, εξειδικευμένου συμβούλου. Το άνοιγμα αυτής της αγοράς ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μια νέα πηγή πλουτισμού για τις τράπεζες.

ΦΟΡΟΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ
Αύξηση 47% στο εννιάμηνο του 2002

Την ολοκλήρωση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανακοινώσουν τα «επιτεύγματά» τους από το φοροκυνηγητό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι μόλις χτες μάθαμε ότι ο φόρος παρελθόντων οικονομικών ετών από το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων στο εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη 2002 έφτασε το 1,1 δισ. ευρώ και αυξήθηκε σε ποσοστό 47% σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2001. Να σημειωθεί, δε, ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που προέρχονται από το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ από την εφαρμογή της διαβόητης «συνάφειας». Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα παρελθόντων ετών για το μήνα Σεπτέμβρη του 2002 έφτασαν σε 177,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 60% σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη του 2001.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ
Συνιστά προσοχή για το θέρμανσης

Με αφορμή τις καταγγελίες περί νοθείας και ελλειμματικών παραδόσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης, που είδαν το φως το δημοσιότητας, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας δίνει χρήσιμες συμβουλές στους καταναλωτές.

  • Να απευθύνονται στο βενζινοπώλη της περιοχής τους, να ζητούν την προσωπική του εγγύηση για την ποιότητα και την ποσότητα του καυσίμου.
  • Να ελέγχουν τα παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις) τόσο στα τυπικά στοιχεία, όσο και και στις ποσότητες και τις τιμές.
  • Να μην προμηθεύονται καύσιμα από περιστασιακούς προμηθευτές που δεν μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία τους.
  • Να προσμετρούν και να επιμετρούν πριν και μετά την παράδοση τη δεξαμενή τους, για να διαπιστώσουν αν παρέλαβαν τη σωστή ποσότητα.
  • Να είναι παρόντες καθ' όλη τη διαδικασία της παραλαβής.
  • Να προσέχουν τις προσφερόμενες τιμές. Κάθε φθηνή τιμή δε σημαίνει ότι διασφαλίζει το συμφέρον του καταναλωτή.
  • Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης να είναι ζωηρό και όχι μπερδεμένο χρώμα ή άχρωμο.
  • Να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή συνθηκών ανάφλεξης.
  • Για κάθε πρόβλημα πρέπει εγκαίρως να απευθύνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Εμπορίου) και σε κάθε αρχή ελέγχου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ