Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Να «κατανοήσουν» ότι ... θα πρέπει να συρρικνωθούν!

Αμετανόητοι οι κυβερνώντες, υποστηρίζουν πως ο σφαγιασμός των επιδοτήσεων σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντων και κατά συνέπεια το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών αποτελεί ...μονόδρομο

«Οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η επιδοματική πολιτική κάποια στιγμή θα σταματήσει. Οτι δε θα μπορούν συνεχώς να στηρίζουν το εισόδημά τους στις κοινοτικές ενισχύσεις». Την άποψη -θέση αυτή, η οποία θέτει στη θέση του κατηγορούμενου ή και του «μη νοήμονα» τους Ελληνες αγρότες, διατύπωσαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, όταν ρωτήθηκαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των χτεσινών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, όπου στις αγροτικές περιοχές το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε, ενώ η λαϊκή δυσαρέσκεια κατευθύνθηκε σε μεγάλο βαθμό στον έτερο πόλο του δικομματισμού, τη ΝΔ. Με λίγα, δηλαδή, λόγια οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας ξεκαθάρισαν ότι η καταστρεπτική πολιτική που συνεπάγεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ και μεταφράζεται σε συρρίκνωση καλλιεργειών, με παράλληλη μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, και άρα σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, θα συνεχιστεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στη ΝΕΤ, αφού ξεκαθάρισε ότι η οικονομική πολιτική (των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των διαρθρωτικών αλλαγών) θα συνεχιστεί αναλλοίωτη, πρόσθεσε με νόημα «η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα των αγροτών». Δήλωση, η οποία περισσότερο παραπέμπει σε λογικές ενίσχυσης των «επικοινωνιακών» μηχανισμών παραπληροφόρησης του κυβερνώντος κόμματος, παρά στην αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της επίλυσης ζωτικών αγροτικών προβλημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, ο οποίος λίγο έως πολύ υποστήριξε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ που προωθεί το διευθυντήριο των Βρυξελλών (με τις ευχές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και οδηγεί στο σφαγιασμό των επιδοτήσεων και το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών... είναι μονόδρομος!

Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει επανειλημμένα εξετάσεις συνέπειας στις Βρυξέλλες, και όσες φορές οι αγρότες διεκδίκησαν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κατασταλτικούς και τους προπαγανδιστικούς - υπονομευτικούς μηχανισμούς της. Πρακτική η οποία κατάφερε να αναδείξει τη ΝΔ σε ηγεμονεύουσα δύναμη στην αγροτική ύπαιθρο. Η τελευταία, βέβαια, έχει ακριβώς τις ίδιες θέσεις με αυτές που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Αλλωστε, την περίοδο 1990 -1993 τις πολιτικές της ΕΕ στον αγροτικό τομέα υλοποιούσε. Εκμεταλλεύεται, όμως, έντεχνα τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δημαγωγεί ασύστολα με τα αγροτικά προβλήματα, την ίδια στιγμή που διαλαλεί σε όλους τους τόνους, ότι είναι το κατ' εξοχήν κόμμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και ότι απλώς το ΠΑΣΟΚ αντιγράφει την πολιτική της. Αρα την αντιγράφει και στον τομέα της αγροτικής πολιτικής.

Στην κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζονται να θέσουν διάφορα... ηθικής φύσης, διλήμματα στους Ελληνες αγρότες. Ετσι, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας έθεταν το ερώτημα, αν είναι σωστό να συνεχίζεται η υψηλή επιδοματική πολιτική στα αγροτικά προϊόντα, να συνεχίζει η Ευρώπη να υψώνει προστατευτικά τείχη στα αγροτικά προϊόντα χωρών του τρίτου κόσμου, και με βάση ποια λογική, εμποδίζουμε σήμερα την εισαγωγή βαμβακιού από την Αίγυπτο που στοιχίζει 50 δραχμές το κιλό, όταν το ελληνικό στοιχίζει περισσότερο από 300 δρχ. το κιλό; «Ξεχνούν», σκόπιμα βέβαια, να αναφέρουν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εισαγωγή φθηνού αιγυπτιακού βαμβακιού στις αγορές της Ευρώπης θα είναι οι πολυεθνικές εταιρίες, που θα αναλάβουν την εμπορία και οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που θα χρησιμοποιήσουν φθηνή πρώτη ύλη και όχι βέβαια οι αγρότες της Αιγύπτου, που θα συνεχίσουν να φυτοζωούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ