Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θα εμπορεύονται και τα δάνεια των πελατών τους

Σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Εθνικής και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών

Ρυθμίσεις που ευνοούν τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου αλλά που ταυτόχρονα συνεπάγονται και νέους κινδύνους για τους δανειολήπτες των τραπεζών προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Οι τραπεζίτες σε αυτή τη φάση αξιώνουν να αποκτήσουν τη δυνατότητα «τιτλοποίησης» του χαρτοφυλακίου δανείων τους, δηλαδή να πουλάνε τα δάνεια των πελατών σε άλλες τράπεζες ή πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία στη συνέχεια θα είναι οι μοναδικοί δικαιούχοι των δανείων αυτών.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση των απαιτήσεων δανείων θα μεταβιβάζεται και η πελατεία, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την παραπέρα συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου. Από την άλλη πλευρά, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για το ύψος των τοκοχρεολυτικών δόσεων που θα πληρώνουν στο μέλλον τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι δανειολήπτες, που θα δουν ξαφνικά ότι θα έχουν να κάνουν με άλλη τράπεζα από αυτή που έχουν συνάψει το δάνειο.

Τις λεπτομέρειες των σχεδίου αυτού συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η εξέλιξη αυτή θα «διευκολύνει» τη ρευστότητα των τραπεζών και θα αυξήσει την κεφαλαιακή επάρκειά τους.

Στην ίδια συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπήκε και το θέμα των λεγόμενων εταιρικών ομολόγων, δηλαδή του δανεισμού των επιχειρήσεων από «επενδυτές». Το ύψος του επιτοκίου των ομολόγων αυτών καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και την πιστοληπτική ικανότητα της κάθε επιχείρησης, και προκύπτει από τη «βαθμολόγηση» κάποιου, υποτίθεται, εξειδικευμένου συμβούλου. Το άνοιγμα αυτής της αγοράς ελπίζουν ότι θα αποτελέσει μια νέα πηγή πλουτισμού για τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ